ALDRIG MER FRÄSCH!

Här kommer en ofräsch bild. En orakad armhåla. På en kvinna. Äckligt.

Om det finns ett ord jag ogillar och aldrig mer vill använda så är det ”fräsch”. Det är lite som när jag för några år sen bestämde mig för att aldrig mer skriva eller säga ”normal”. Det var när jag tillsammans med några fantastiska personer (bla Manne Forssberg och Jonna Abelsson) drev ”Mensbloggen” på SVT-webben. Vi kom fram till att om nånting är ”normalt” så indikerar ju det att allt annat följaktligen är ”onormalt”, fattar du hur jag tänker? 

Så vi skrev istället tex att ”dom allra flesta har sexdebut med nån dom känner … ”, ”det är vanligt att onanera … ”, ”många får mens i xxx-åldern …” etc. Det är så lätt att byta ut ord. För tänk på alternativet, att det sitter fullt av kids hemma och läser om vad som är normalt och känner klumpen i magen när dom själva inte passar in i normal-normen, dom står utanför och är onormala. Jag lärde mig att tänka inkluderande. Jag (och alla andra som skriver eller talar utåt) vet ju aldrig exakt vem mottagaren är, vad hen bär på, vad hen kämpar med. Jag älskar att tänka så, för då vet jag att jag utvecklar min empati.

Så här känner jag även med ordet ”fräsch”. Att en sallad är fräsch i betydelsen ”krispig och färsk”, kan jag väl köpa, även att många använder ordet i bemärkelsen ny/nyskapande, men jag är så jäkla trött på att fräsch används om utseende och kropp. Att behöva vara nyrakad för att känna sig just ”fräsch”. För att vara fräsch. Jag har nog inte sett eller läst en enda mensskyddsreklam utan att bli matad fräsch en eller flera gånger. Detta indikerar, eller förresten, det säger ju klart och tydligt att hår, mens, flytningar och snippor i allmänhet anses vara just ofräscha. Att det krävs en ansträngning i form av rakning, vaxning, nån specifik binda eller tampong för att sluta vara äcklig och uppnå fräschhet. Av nån jäkla outgrundlig anledning är delar av våra kroppar äckliga. Ofräscha. Trots att dom flesta av oss innerst inne vet att det inte är sant. Jag har också noterat ”fräsch” i sammanhang som har med bantning, plastikoperationer och andra avancerade ”skönhets”-behandlingar som fillers, botox och olika kosmetiska grejer att göra.

Dessutom: ”Shit, va fräsch hen va!” Det är ju tom så att ordet även används i bemärkelsen ”snygg”. Fräsch är nåt att kämpa för, något vi vill vara. Något vi bör vara. Annars är vi ju ofräscha. 

Vad tänker du? 

 1. Frida skriver:

  Haha men det är ju ett stående skämt att stockholmare tycker att allt är så fräscht alternativt ofräscht. Ni får mer än gärna plocka bort det, i de flesta fall låter det bara löjligt. // icke stockholmare

 2. Men herregud Kitty, nu gör du dig själv en otjänst. Ska DU ta bort ett ord ur ditt vokabulär, bara för att du tycker ANDRA misstolkat/använder det felaktigt???
  Ta TILLBAKA det istället, och använd det såsom DU tycker är passande! Annars ger man ju vika för bövelen!!

  1. L skriver:

   Fast det är ju just det som feminister har försökt göra i flera årtionden och det har väl funkat rätt dåligt. Ofräscha feminister är ju fortfarande ett skällsord som gör att många känner att man vill ta avstånd från feminismen helt och hållet.
   Jag tycker att det är ett lite väl stort ansvar att lägga på Kitty att reclaima det ordet.

  1. Jag skrev inte att det var Kittys ansvar att reclaima ordet åt folket, åt massan. Alla har väl ett ansvar att inte låta någon/något beröra en eller bestämma så mycket över en själv att man ändrar på sig! Så jag menade att hon skulle ta tillbaka ordet för sin EGEN skull, och använda det som HON vill.

   Så ser i alla fall jag på saken. Jag känner en liten sorg över att någon gör ett sånt här val. Tycker det är att ha en för stor oro om vad andra tycker och tänker.

  1. F skriver:

   Du känner en liten sorg? LOL

  1. ”F”: Du klarar av att fokusera på poängen märker jag.

   För är det något positivt tycker du, att någon låter sig påverkas av andra till den grad att den börjar ändra på sig själv? SJUKT sorgligt.

  1. Du menar som att raka sig för att passa in i rådande norm?

  1. Ja, faktiskt! Vi har alla ett eget ansvar över våra val i livet.

  1. Då tycker jag du tar ditt ansvar och slutar med dina översittarfasoner där du försöker diktera vad andra ska säga eller göra. Jättefint om du känner dig stark att gå emot normer och reclaima ord, gör det då! Jätteduktigt! Men alla kan/vill/orkar/vågar inte. Men klart, alltid mycket lättare att sitta bakom ett tryggt tangentbord och förklara vad alla andra gör fel och förklara hur de borde göra istället.

  1. Förstår inte hur du kunde tolka mina två korta kommentarer på det viset.
   Allt jag menade var: Var ska vi börja nånstans om inte med oss själva?
   Vi har olika uppfattningar om detta, och det är helt okej. Men kalla mig inte öknamn pga dessa få rader jag skrev.

 3. anna skriver:

  Håller med, när du skriver om ordet fräsch i de sammanhangen. Jag använder nog det ordet rätt ofta…men jag känner mig fräsch t ex när jag har färgat håret, dock var jag ju inte ofräsch innan det. Väldigt intressant diskussion! 🙂

 4. Ewa skriver:

  En orakad armhåla har väl ingen annan betydelse annat än att den är just – orakad? Och? Fräsch för mig är känslan när jag är ren, len och insmord efter duschen på morgonen. Och jag är ingen satans sallad. Mat kan vara fräsch men det kan också vara hur man känner sig, ord kan användas i olika sammanhang.

 5. Vera skriver:

  Jag håller med dig i stort, men fick lite tankar angående ordet normal. Själv har jag sällan passat in i nån mall efter vad som skulle kunna benämnas normalt. Men jag har aldrig lagt någon vikt vid just ordet normal. Jag har aldrig tänkt att jag är ”onormal”, mer att jag inte passat in i mönstret. För mig är ”dom allra flesta har sexdebut med nån dom känner … ”, ”det är vanligt att onanera … ”, ”många får mens i xxx-åldern …” lika exkluderande och får mig att känna mig annorlunda.

  1. malin skriver:

   Precis så tänkte jag också när jag läste. Spelar liksom inte så stor roll vilket ord man använder. Faller man inte inom den ram som majoriteten gör så känner man det ändå. Oavsett om de benämns som normala eller ”de flesta”.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..