ALDRIG MER FRÄSCH!

Här kommer en ofräsch bild. En orakad armhåla. På en kvinna. Äckligt.

Om det finns ett ord jag ogillar och aldrig mer vill använda så är det ”fräsch”. Det är lite som när jag för några år sen bestämde mig för att aldrig mer skriva eller säga ”normal”. Det var när jag tillsammans med några fantastiska personer (bla Manne Forssberg och Jonna Abelsson) drev ”Mensbloggen” på SVT-webben. Vi kom fram till att om nånting är ”normalt” så indikerar ju det att allt annat följaktligen är ”onormalt”, fattar du hur jag tänker? 

Så vi skrev istället tex att ”dom allra flesta har sexdebut med nån dom känner … ”, ”det är vanligt att onanera … ”, ”många får mens i xxx-åldern …” etc. Det är så lätt att byta ut ord. För tänk på alternativet, att det sitter fullt av kids hemma och läser om vad som är normalt och känner klumpen i magen när dom själva inte passar in i normal-normen, dom står utanför och är onormala. Jag lärde mig att tänka inkluderande. Jag (och alla andra som skriver eller talar utåt) vet ju aldrig exakt vem mottagaren är, vad hen bär på, vad hen kämpar med. Jag älskar att tänka så, för då vet jag att jag utvecklar min empati.

Så här känner jag även med ordet ”fräsch”. Att en sallad är fräsch i betydelsen ”krispig och färsk”, kan jag väl köpa, även att många använder ordet i bemärkelsen ny/nyskapande, men jag är så jäkla trött på att fräsch används om utseende och kropp. Att behöva vara nyrakad för att känna sig just ”fräsch”. För att vara fräsch. Jag har nog inte sett eller läst en enda mensskyddsreklam utan att bli matad fräsch en eller flera gånger. Detta indikerar, eller förresten, det säger ju klart och tydligt att hår, mens, flytningar och snippor i allmänhet anses vara just ofräscha. Att det krävs en ansträngning i form av rakning, vaxning, nån specifik binda eller tampong för att sluta vara äcklig och uppnå fräschhet. Av nån jäkla outgrundlig anledning är delar av våra kroppar äckliga. Ofräscha. Trots att dom flesta av oss innerst inne vet att det inte är sant. Jag har också noterat ”fräsch” i sammanhang som har med bantning, plastikoperationer och andra avancerade ”skönhets”-behandlingar som fillers, botox och olika kosmetiska grejer att göra.

Dessutom: ”Shit, va fräsch hen va!” Det är ju tom så att ordet även används i bemärkelsen ”snygg”. Fräsch är nåt att kämpa för, något vi vill vara. Något vi bör vara. Annars är vi ju ofräscha. 

Vad tänker du? 

 1. Haha men det är ju ett stående skämt att stockholmare tycker att allt är så fräscht alternativt ofräscht. Ni får mer än gärna plocka bort det, i de flesta fall låter det bara löjligt. // icke stockholmare

 2. Men herregud Kitty, nu gör du dig själv en otjänst. Ska DU ta bort ett ord ur ditt vokabulär, bara för att du tycker ANDRA misstolkat/använder det felaktigt???
  Ta TILLBAKA det istället, och använd det såsom DU tycker är passande! Annars ger man ju vika för bövelen!!

  1. Fast det är ju just det som feminister har försökt göra i flera årtionden och det har väl funkat rätt dåligt. Ofräscha feminister är ju fortfarande ett skällsord som gör att många känner att man vill ta avstånd från feminismen helt och hållet.
   Jag tycker att det är ett lite väl stort ansvar att lägga på Kitty att reclaima det ordet.

  2. Jag skrev inte att det var Kittys ansvar att reclaima ordet åt folket, åt massan. Alla har väl ett ansvar att inte låta någon/något beröra en eller bestämma så mycket över en själv att man ändrar på sig! Så jag menade att hon skulle ta tillbaka ordet för sin EGEN skull, och använda det som HON vill.

   Så ser i alla fall jag på saken. Jag känner en liten sorg över att någon gör ett sånt här val. Tycker det är att ha en för stor oro om vad andra tycker och tänker.

  3. ”F”: Du klarar av att fokusera på poängen märker jag.

   För är det något positivt tycker du, att någon låter sig påverkas av andra till den grad att den börjar ändra på sig själv? SJUKT sorgligt.

  4. Då tycker jag du tar ditt ansvar och slutar med dina översittarfasoner där du försöker diktera vad andra ska säga eller göra. Jättefint om du känner dig stark att gå emot normer och reclaima ord, gör det då! Jätteduktigt! Men alla kan/vill/orkar/vågar inte. Men klart, alltid mycket lättare att sitta bakom ett tryggt tangentbord och förklara vad alla andra gör fel och förklara hur de borde göra istället.

  5. Förstår inte hur du kunde tolka mina två korta kommentarer på det viset.
   Allt jag menade var: Var ska vi börja nånstans om inte med oss själva?
   Vi har olika uppfattningar om detta, och det är helt okej. Men kalla mig inte öknamn pga dessa få rader jag skrev.

 3. Håller med, när du skriver om ordet fräsch i de sammanhangen. Jag använder nog det ordet rätt ofta…men jag känner mig fräsch t ex när jag har färgat håret, dock var jag ju inte ofräsch innan det. Väldigt intressant diskussion! 🙂

 4. En orakad armhåla har väl ingen annan betydelse annat än att den är just – orakad? Och? Fräsch för mig är känslan när jag är ren, len och insmord efter duschen på morgonen. Och jag är ingen satans sallad. Mat kan vara fräsch men det kan också vara hur man känner sig, ord kan användas i olika sammanhang.

 5. Jag håller med dig i stort, men fick lite tankar angående ordet normal. Själv har jag sällan passat in i nån mall efter vad som skulle kunna benämnas normalt. Men jag har aldrig lagt någon vikt vid just ordet normal. Jag har aldrig tänkt att jag är ”onormal”, mer att jag inte passat in i mönstret. För mig är ”dom allra flesta har sexdebut med nån dom känner … ”, ”det är vanligt att onanera … ”, ”många får mens i xxx-åldern …” lika exkluderande och får mig att känna mig annorlunda.

  1. Precis så tänkte jag också när jag läste. Spelar liksom inte så stor roll vilket ord man använder. Faller man inte inom den ram som majoriteten gör så känner man det ändå. Oavsett om de benämns som normala eller ”de flesta”.

 6. Heja Kitty! Det är väl ingen nyhet att fräscht är ett positivt laddat ord. Det är ju inte det som är problemet utan att fräsch är ett krav på kvinnor (både på deras kropp och deras hem) och att ofräsch därmed blir ett skällsord som man kan vråla ut när helst man känner att man vill sänka en annan kvinna. Det är grymt effekt och man får genast medhåll från både andra kvinnor och av män. Lite som dåtidens häxanklagelser. Inget är värre än att stämplas som en ofräsch kvinna. Därför är fräsch ett så effektivt ord i reklamen för varor riktade till kvinnor.

 7. Ja!! Tycker också att ordet fräsch är problematiskt. När jag tänker efter så använder jag det nog bara ironiskt (om det inte gäller mat) för jag tycker att det låter så fånigt. Ett ”fräscht” hem associerar jag med något opersonligt och sterilt, tillgjort liksom. Skulle hellre välja att beskriva ett hem jag tycker om som varmt, mysigt, personligt… Sen är det lite sorgligt att många anser att vara fräsch är det samma som att lukta ”gott”, dvs att kroppens naturlig doft är äckligt men parfymen i en jäkla massa produkter är fräsch. Om jag ex har trosskydd med parfym i så gör ju inte det mitt underliv renare eller friskare?! (Sjukt att det ens finns!) Samma gäller ju för resten av kroppen.
  Och ang hår under armarna så är det ju just bara det – hår under arm. Förmodligen mår dessa armhålor också något bättre och är lite mindre irriterade än de renrakade men i övrigt förstår jag verkligen inte hur någon kan lägga värderingar i vad andra har under armen! Och varför kroppsbehåring bara är ”ofräscht” på kvinnor och inte på män är ju ett kapitel för sig…

  1. I din familj ja, men är det verkligen så man ska tänka? Det finns många andra familjer där hen förekommer, familjer med barn som inte vet, eller bestämt sig, om de vill vara en hon, han eller hen. Anser du då att det är din rätt att kränka andra bara för att i din familj är ni hon och han?

  2. Jag har en hen i min mage. vi har alltså inte tagit reda på könet. hen är ett användbart ord om man helt enkelt inte vet könet eller som Kitty skriver hen i en mening där de inte är relevant vad personen har för kön.

  3. Vad härligt för dig (och din familj tydligen) att du/ni valt bort ett ord och en handling som, förutom att det är praktiskt, handlar om att genom språket inkludera alla människor. Samt att det kan vara behändigt för de som inte är så intresserade av att könet ska vara i fokus jämt och ständigt.
   Skiter verkligen i vad du/ni säger eller inte säger, men undrar vad det är som provocerar så med att andra tänker på ett annat sätt? Faktum är att det för många människor är ett ord som spelar väldigt stor roll. Går helt crazy nu men: tänk om du/ni skulle försöka er på att frambringa nån slags förståelse för det, vad sägs om det?

  4. Ja, ta ställning! I min familj använder vi ordet hen när det passar in, men har däremot helt valt bort ordet cykel. Och ironi.

  5. Heja Sara och Petra! Ni fick sagt vad jag försökte få in i mitt svar! (Är alltså 2:a Therese, inte den som har problem med inkluderande)

  6. Håller med dig Therese 1! Men i de sammanhang som Kitty använder det kan jag förstå det då hon slipper skriva /honom/henne.

   Till Therese 2; Han = snopp mellna bene, Hon=snippa mellan benen. att man sedan inte identifierar sig med sitt könsorgan har inget med vad man faktiskt är född som (i min mening). Det har heller inget i jämställdhetsdebatten att göra. Jämställdhet är att man behandlas lika oavsett kön, inte att alla inte har kön.

  7. Jag tycker att det är så fantastiskt med människor som kan bli så provocerade av ett ord. Otroligt. Men du slipper givetvis. Men som en upplysning så finns det andra som använder det som du måste förhålla dig till. Lycka till i din kamp….

 8. Jag tror det mer handlar om hur vi tolkar saker eller väljer att tolka saker. Om någon säger till mig ”åh, jag har precis varit och vaxat benen och känner mig så fräsch” eller ”vad skönt att ta en dusch och känna sig fräsch” så har jag två val att tänka… Antingen att ”oj, då är jag ofräsch för att jag inte har hårfria ben eller är nyduschad” eller så lägger jag inte något sådant värde i det… Problemet blir ju om man nedvärderar sig själv eller alternativet till fräsch inte om man använder ordet eller inte. Så tänker jag. Vill jag duscha varje dag för att jag trivs och känner mig fräschare då än om jag luktar svett tex så kan jag göra det utan att det behöver bli något negativt.. Hade jag trivts med att duscha varannan dag hade jag gjort det istället. Jag känner mig fräschare om jag rakar mig under armarna varannan dag men bryr mig inte hur någon annan känner sig om dom inte gör det.. Jag säger inte att dom är ofräscha utan pratar om mig själv men tyvärr gör många en felaktig tolkning som inte är uttalad och tror att jag i samma mening säger att dom som är oroakade är ofräscha. Om vi tar ett annat exempel så betyder det inte när jag säger att ”åh idag är jag så glad” att jag med den meningen menar att andra inte är det eller att det är något fel på att inte känna sig glad.

  1. Men skillnaden ligger i när du säger att JAG känner mig, då är det din egen uppfattning om din kropp. När man svepande talar om det i generaliserande termer, då gäller det plötsligt alla. Förstår du hur jag menar? Skillnaden mellan ”jag känner mig ofräsch om jag inte rakar mig” och ”det är så ofräscht att inte vara rakad”.

  2. Therese håller med, men det är väl lika med alla ord i meningar som uttalar sig om andra istället för en själv?

 9. Jag relaterar ordet fräsch till att känna mig ren och.. ja, fräsch. Alltså typ ”luktar inte illa, ej fett hår och rena kläder”. I det, och i tulpansammanhanget, vill jag kunna säga fräsch, men jag håller helt med dig om att det inte borde användas som argument för att man ska raka sig/använda ett visst menssmensskydd osv.
  Ps: jag älskade mensbloggen, den hjälpte mig så himla mycket under tidiga tonår.

 10. Å vad jag hoppas att du och andra personer med inflytande över media och offentliga rum kommer att fortsätta att påverka på detta positiva sätt, jag får hopp om att mina barn går en snällare värld till mötes när såna som du är föräldrar till deras kompisar/medmänniskor.

 11. Håller med dig till fullo, Kitty! Och tack för en kortlektion i inkluderande tankesätt. Det tar jag med mig, särskilt i mitt arbete i förskolan!

 12. Oj, vad olika kommentarer. Jag är delad.
  Att ordet normalt ska bort, ja!

  Men jag vill också se ordet fräsch som något positivt även om jag förstår vad du menar.
  Fräscht för mig är om något är nytt. Som någon sa, en ny bukett tulpaner. Eller när någon är nyduschad. Eller nyklippt. Så länge det är nytt för en själv så kan man kalla något fräscht. En ny möbel från loppis eller second hand kan också kallas fräscht.
  Förstår du hur jag menar?

  Men det där med hår under armen.. det är svårare. Jag tycker inte att någon som har hår är ofräsch men jag själv rakar mig och känner mig mindre fräsch om jag inte gör det.. men ska man jämföra så tycker jag att vi är lika fräscha om vi ex. Duschat och luktar gott. Håret gör ingen skillnad.

  1. Grundar sig inte din känsla av att vara fräschare rakad just på grund av det Kitty skriver om? Att rakade armhålor marknadsförs som fräscha och att de är ofräscha med hår?

 13. Jag är sån som inte bryr mig om att raka mig.
  Ja rakar mig var 3 månad kanske. På sommaren mellan juni-augusti en gång i månaden.

  Jag tycker inte ja är äklig de är ju där av en orsak.

  Så ja tycker du är bäst och har alltid sett upp till dig i många år♡

 14. Men ja, håller med dig till 100 %. Både vad gäller normal och fräsch. Orden anger att det finna en motsats. Så det gäller att välja när man ska använda dem. En fräsch sallad kanske, jämfört med mina rester från igår. Eller fräscha blommor, som i nyplockade/köpta. Men inte för att definiera oss människor.

 15. Hej Kitty
  Intressant de där med normal, så lätt att ändra de ordet ju, dumt att man aldrig tänkt på de.
  Tack för att du skrev om detta vanlig ord ingen.
  Men fräsch, nja håller nog inte med, man vill väl vara fräsch ?
  Jag känner mig fräsch när jag duschat fast jag inte rakat under armarna.
  Men de klart med bindor och tamponger, lite löjligt att använda ordet där … el ?
  Nja, detta var nåt att tänka på, helt klart Kitty.
  Tack för att du väckte tanken.
  Kram

 16. Jag använder mer än gärna ordet fräsch. Här är fräsch = pigg/glad/härlig utstrålning! Om det nu handlar om en människa dvs. Tulpaner är också fräscha grejer liksom. Sådär pigga och glada.

  1. Håller sååå med dig Petra
   Fräsch är ett positivt och härligt ord.
   Nystädat hemma=fräscht
   Rena lakan i nybäddad säng=fräscht
   Nyduschad älskling=fräsch
   Nytvättat hår=fräscht
   En härlig fruktsallad=fräsch
   Och mycket mycket annat
   Jag tycker synd om dig Kitty som inte vill vara fräsch, som bara vill göra allt så negativt.
   Varsågod att ha armhålan full av svettigt hår. Alla gör som dom vill så klart.
   Men bara för att du tänker tvärtom i så mycket så blir det inte ”vanligt”
   Du klagar på att vi alla tänker fel??
   Hur kommer det sig att du tror att det du tycker är den rätta sanningen?
   Suck…

  2. Men du P!
   Bara för att man inte rakar sig blir man inte ofräsch. Vi duschar precis som alla andra. Vi har bara valt att inte kämpa med att hålla bort hår som ändå växer där naturligt. Anser du alla män för ofräscha,äckliga och svettiga också? Eller är det något som bara sker när kvinnor inte rakar sig?

  3. Svettigt hår?! Mogen kommentar. Och detta är ju Kittys blogg så vore väl märkligt om hon inte tog upp saker som hon funderar över ur sitt perspektiv? Finns gott om andra bloggare som skriver om mer ”vanliga” saker om det är det du söker.

 17. Jag tänker på Fräsch som en känsla mer än en bedömning. Man kan ju känna sig fräsch som nyduschad fast man har hår på kroppen. Inget dåligt i god(fräsch) hygien. Sen är det nog mer hygieniskt att låta håret växa.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..