Min granne slänger ”vapen”.

Igår kom jag ut på gården vid huset där vi bor. Där lekte två barn i 5-7-års åldern. Jag reagerade direkt på deras ”leksaker”. Dom hade stora svarta och silvriga vapen. Jag är inte säker just nu på om det var pistoler eller typ gevär, men trots den orange mynningen så gav dom mig rysningar. Fasen vilken sjuk grej egentligen att springa runt och leka med pistoler. Måste inte det vara väldigt destruktivt? Alltså, om barnen har sett nåt på tv eller liknande och sen vill leka typ ”tjuv och polis” så kan ju ingen hindra dom från att låtsas att vad som helst är vapen, men att köpa leksaker som faktiskt ser ut som riktiga jäkla pickadoller är ju helt knasigt. 

Idag kom vi ut på gården igen och en unge var åter där, nu med en svart pistol. Jag tyckte, precis som sist, att det var obehagligt och ville inte att mina ungar skulle notera ”vapnet”, så jag pratade inte med barnet ens som jag vanligtvis skulle gjort. Hen hade dessutom kamouflagebrallor och likheten med bilder av barnsoldater jag sett var slående. (Vi bor i ett område med massor av människor från många olika ställen på jorden och det är ju inte helt otänkbart att några skulle kunna tycka att det var sjukt mycket jobbigare än jag att se. Eller, tänker jag fel?) Hur som helst så kom våra grannar och hängde och lekte lite där på gården. En av föräldrarna i den familjen får plötsligt syn på vapenleksaken, den ligger fullt synlig slängd på marken men inget barn syns till. ”Här ska inte den här ligga och skräpa” säger hen resolut och går helt sonika och slänger den i närmsta papperskorg. Jag blev impad. Jag hade själv inte vågat göra det, det är ju ändå en unges leksak och allt det där, men det var liksom så befriande med den där handlingskraften. Den hörde ju hemma i papperskorgen liksom.

Ha en fin Valborg. Kram!

 1. Jag håller ändå med kitty. Pistoler ska inte barn leka med även om det är deras leksak. Slänga kanske var lite överkurs och det hade varit mer medvetet och sunt att prata med föräldrarna till barnet men änå. Jag hade nog också slängt det i hasten sådär. Det är ändå ett vapen. Jag ser det inte som en leksak.

 2. Hej Kitty, fråga din pappa eller någon äldre vem som helst om de lekte cowboys/ indianer när de var små. kanske med pilar? Eller om de var lusigt nog kreativa o höll på med tennsoldater. Är du arg på honom isf?

 3. Anna skriver:

  Tips! Ni som inte kan se problematiken kring ”krigslekar” och andra typiska ”pojklekar”, gå in på ladydahmer.nu och läs hennes mkt tänkvärda åsikter i frågan.

  1. P skriver:

   Hahaha ja för det LD säger är ju en sanning 🙂

  1. Lisa skriver:

   Well, ni som inte kan se problematiken att ett barn inte hälsas på eller blir sedd för att hen har fel kläder på sig och bär på fel sorts leksak kanske kan läsa på lite kring inkludering?

  1. Anna skriver:

   Jag har inte hävdat att det LD säger är sanning, jag tycker dock att hon har bra argument i den här frågan.

 4. Anna skriver:

  Varför klä barn som små krigare och dessutom ge det ett leksaksvapen? Obehagligt. Är det inte kontraproduktivt att först förklara för barn att våld är fel och sedan omge barnet med kläder och saker som aktivt uppmuntrar till våld?

 5. Stör mig ju mer jag tänker på detta. Kitty, om dina barn leker hemma hos någon där barnet har leksaksvapen.. Hur skulle du göra då? Jag undrar verkligen över ditt svar. Är det en dålig kompis då eller är föräldrarana soc fall och våldsbenägna? Eller skulle du ställa till med en debatt, eller slänga deras saker? Skulle du tycka det var ok att just det barnet hade leksaksvapen-för du känner ju de föräldrarna, och hälsar du fortsättningsvis på barnet??? Eller hur tänker du, väldigt nyfiken på ditt svar.

  1. Hmm skriver:

   Håll inte andan i väntan på ett svar. Kitty bemöter aldrig kritik utan låtsas som att det regnar/hon inte läser kommentarerna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..