Min granne slänger ”vapen”.

Igår kom jag ut på gården vid huset där vi bor. Där lekte två barn i 5-7-års åldern. Jag reagerade direkt på deras ”leksaker”. Dom hade stora svarta och silvriga vapen. Jag är inte säker just nu på om det var pistoler eller typ gevär, men trots den orange mynningen så gav dom mig rysningar. Fasen vilken sjuk grej egentligen att springa runt och leka med pistoler. Måste inte det vara väldigt destruktivt? Alltså, om barnen har sett nåt på tv eller liknande och sen vill leka typ ”tjuv och polis” så kan ju ingen hindra dom från att låtsas att vad som helst är vapen, men att köpa leksaker som faktiskt ser ut som riktiga jäkla pickadoller är ju helt knasigt. 

Idag kom vi ut på gården igen och en unge var åter där, nu med en svart pistol. Jag tyckte, precis som sist, att det var obehagligt och ville inte att mina ungar skulle notera ”vapnet”, så jag pratade inte med barnet ens som jag vanligtvis skulle gjort. Hen hade dessutom kamouflagebrallor och likheten med bilder av barnsoldater jag sett var slående. (Vi bor i ett område med massor av människor från många olika ställen på jorden och det är ju inte helt otänkbart att några skulle kunna tycka att det var sjukt mycket jobbigare än jag att se. Eller, tänker jag fel?) Hur som helst så kom våra grannar och hängde och lekte lite där på gården. En av föräldrarna i den familjen får plötsligt syn på vapenleksaken, den ligger fullt synlig slängd på marken men inget barn syns till. ”Här ska inte den här ligga och skräpa” säger hen resolut och går helt sonika och slänger den i närmsta papperskorg. Jag blev impad. Jag hade själv inte vågat göra det, det är ju ändå en unges leksak och allt det där, men det var liksom så befriande med den där handlingskraften. Den hörde ju hemma i papperskorgen liksom.

Ha en fin Valborg. Kram!

 1. Jag håller ändå med kitty. Pistoler ska inte barn leka med även om det är deras leksak. Slänga kanske var lite överkurs och det hade varit mer medvetet och sunt att prata med föräldrarna till barnet men änå. Jag hade nog också slängt det i hasten sådär. Det är ändå ett vapen. Jag ser det inte som en leksak.

 2. Hej Kitty, fråga din pappa eller någon äldre vem som helst om de lekte cowboys/ indianer när de var små. kanske med pilar? Eller om de var lusigt nog kreativa o höll på med tennsoldater. Är du arg på honom isf?

 3. Tips! Ni som inte kan se problematiken kring ”krigslekar” och andra typiska ”pojklekar”, gå in på ladydahmer.nu och läs hennes mkt tänkvärda åsikter i frågan.

  1. Well, ni som inte kan se problematiken att ett barn inte hälsas på eller blir sedd för att hen har fel kläder på sig och bär på fel sorts leksak kanske kan läsa på lite kring inkludering?

  2. Jag har inte hävdat att det LD säger är sanning, jag tycker dock att hon har bra argument i den här frågan.

 4. Varför klä barn som små krigare och dessutom ge det ett leksaksvapen? Obehagligt. Är det inte kontraproduktivt att först förklara för barn att våld är fel och sedan omge barnet med kläder och saker som aktivt uppmuntrar till våld?

 5. Stör mig ju mer jag tänker på detta. Kitty, om dina barn leker hemma hos någon där barnet har leksaksvapen.. Hur skulle du göra då? Jag undrar verkligen över ditt svar. Är det en dålig kompis då eller är föräldrarana soc fall och våldsbenägna? Eller skulle du ställa till med en debatt, eller slänga deras saker? Skulle du tycka det var ok att just det barnet hade leksaksvapen-för du känner ju de föräldrarna, och hälsar du fortsättningsvis på barnet??? Eller hur tänker du, väldigt nyfiken på ditt svar.

  1. Håll inte andan i väntan på ett svar. Kitty bemöter aldrig kritik utan låtsas som att det regnar/hon inte läser kommentarerna.

 6. Men hjäLP vilken hård ton i många av kommentarerna. Man kunde ju nästan tro att Kitty begått ett allvarligt brott eller skadat någon grovt när man läser dem. Man kan ha ju absolut ha olika uppfattningar gällande om der var rätt eller fel m man behöver ju uttrycka sig som vissa av kommentarerna.
  Kram till dig Kitty!

 7. Oj! Jag har gett mina två söner (4 och 7) leksaksvapen i alla färger och former. (Vi bor mitt på PK-Söder, så då är det extra roligt som ni förstår). Ja, barnen har en närvarande pappa som delat fö-ledighet 50% med mig. Ja, jag är förskollärare och specialpedagog så jag har funderat några varv på pedagogik och föräldraskap etc.
  Min äldsta son har förskolan (när han gick där) använt som ”lekmodell” för andra barn som haft svårt att leka. För att han är otroligt empatisk och duktig på att leka, med alla barn. Enligt personalen. Han är oerhört snäll även hemma. Den lille sonen har världens fantasi och kan leka med en pinne, en sten eller vad som helst som han hittar. Han har flera kompisar som han etablerade kompisskap med redan som 1-åring.
  Det vi däremot inte gör här hemma är att prata skit om andra. Vi kommenterar inte heller hur människor ser ut (tex när vi det på tv). Vi säger aldrig någon åsikt om barnens pedagoger heller. Mer än i positiv bemärkelse.

 8. Fy vad kränkande och nedvärderande mot barnet att inte hälsa och vara trevlig. Att medvetet slänga ett barns leksak pgr av er åsikt är direkt uselt, lågt och fruktansvärt illa gjort. Sök hjälp Kitty, ta en funderare på hur du skriver och beter dig. Du pratar om ett BARNS lek, inte en vuxen politisk åsikt i ett debattprogram m svt… Fy fan vad illa. Patetiska dubbelmoral pms genus crazy humörsvängningarnas drottning stilen kan du tänka över om du vill bli mindre bitter tycker jag. Sjukt irro. Hejar inte på dig längre o berättade för mina barn vad ni gjort pojken, gissa vad de sa..

 9. Jisses vad omoget beteende från er vuxna ! Era värderingar är era o andra har sina, så funkar det i livet. Klarar man inte olikheter så är det nog dags att flytta till landet. Ingen har väl rätt att uppfostra andras barn eller slänga grejer på det där viset. Ni är vuxna människor så ta ett snack med föräldrarna…om det stör så mkt vad andra leker med el inte.

 10. Varför kan folk inte ta in en text i sin helhet utan ska alltid plocka ut delar av ett helt sammanhang. Det är ALLTID så när någon skribent skriver en text! I detta fallet ”slänga en leksak” och gå bananas över det?!
  Det handlade ju inte om att slänga en hink och spade, hopprep eller annat utan leksaksvapen som lockar till våld och destruktivitet?

  1. Hur lockar det till våld och destruktivitet? Det finns massa forskning om barns ”vålds/vilda & vapenlekar”. Det behöver inte vara sämre än någon annan lekrekvisita eller sämre lek. Allt är inte svart och vitt. Barn skulle i praktiken lika gärna kunna leka våldsammare med ett hopprep, slå eller strypa varandra med det. (Dock om en lek övergår i våld etc så är det inte lek längre).

 11. Artikeln som länkas ar jättebra och tänkvärd, även den andra i samma serie. Jag vill ocskå tipsa att ett sätt att bemöta barnet med vapnen hade varit att ”meta-prata” med de barnen och dina egna om dem. Att lyfta din reaktion: ”Hej! Vad leker ni för något? … Jag tycker inte om vapen. Jag tycker det är läskigt med vapen och jag blir lite rädd för pistolerna som ni har och att ni springer runt och skjuter.” Jag tror man kan få ett fint samtal där, och åtminstone visa att det finns de som tycker det är obehagligt samt visa för sina egna barn att man inte tycker om vapen-lek.

  Sen tycker jag du fått obefogad kritik angående detta. Du reagerade med magkänsla och samtidigt är du öppen över att du är osäker på hur hantera situationen. Tror de flesta varit med om situationer när andras barn gjort något och man tvekat över hur man ska reagera…

 12. Så typiskt. När äntligen en vuxen vågar vara vuxen så blir det ett sånt jävla liv. Man ska prata med barnen och barnens föräldrar. Bla, Bla, Bla. Det är aldrig ok att springa omkring med vapen. Det spelar vingen roll att det är leksaker. Noll tolerans. Så skönt att någon vågar sätta ner foten. Det är inte konstigt att det växer upp en hel generation med osäkra ungar. De har föräldrar som aldrig vågar vara vuxna och ryta till.

  1. Jag tycker inte det är ett vuxet beteende att slänga en annan människas ägodelar i soporna. Tycker du det?

 13. skulle aldrig köpa en leksakspistol till mina barn och för att vara ärlig så fattar jag inte att det finns föräldrar som gör det. tycker ni äg lite hårda med kritiken här faktiskt. ja det var fel att slänga leksaken men hen gjorde det ju inte mitt framför ögonen på barnet.

 14. Inte oväntat att det kommer massor av hårda kommentarer på det här, känsligt ämne! Svår fråga också, jag gillar inte vapenleksaker det minsta heller men tänker ändå att för barnet är det ju såklart inte laddat på endera sättet (iaf inte innan vuxnas reaktioner) utan en lek och en färgglad vattenpistol är ungefär lika rolig, därför bör man ju tona ner sin egen rädsla och ta barnets sida i leken? (förklara/inte förse med vapenattrapper/inte ta ifrån leksaker/inkludera).

  Inte optimalt att slänga någons leksak men hen lär ju ha sett den sticka upp ur papperskorgen när hen kom tillbaka så var väl (förhoppningsvis) inte mkt mer ett statement…

 15. Man kan väl för helvete inte kasta ett annats barns leksak?! Wtf! Du skulle säkert tyckt det var jättekul om dina barns leksaker blev kastade av en annan vuxen, Kitty. Herregud…

 16. Hej! Har tyckt att det är tråkigt att du ska sluta blogga, men nu glädjs jag ist för din skull. Du kommer slippa läsa alla dessa kommentarer, jag tror det kommer kännas bra. Kram

 17. Ruttet att inte vara trevlig mot barnet. Hoppas nån slänger dina barns pretto grejer i soporna en dag, du gör värden trångsynt när du hackar på ett barns lek, låt andra vara! Så om jag ser ditt barn leka med något jag inte gillar så är det ok att jag slänger det. Helt sjukt Kitty. Den handlingen är vidrigare än barnets lek, förstår du inte det. Märkligt isf. Leker aldrig barnen på era barns förskola krig? Snark, stackars pojk, visste jag vem det va skulle han få en ny ännu coolare pickadoll av mig.

 18. Oj! Som sagt, skrämmande, obehagligt och hopplöst, om vuxna människor inte förstår bättre än att göra detta till en större fråga och ställningstagande än ”hon tog min leksak”..

 19. Snacka om konflikträdsla… Hen slängde alltså ett försvarslöst barns leksak i papperskorgen istället för att ta diskussionen med den som faktiskt är ansvarig för inköpet, nämligen föräldern. Men det är klart, det hade ju kunnat bli en jobbig stämning då *ironisk*
  Dessutom, ett barn som leker krig i camouflagekläder kanske är ett barn som behöver ett vänligt hej från ett annat barns förälder. Det ska oavsett inte behöva vara det enda barnet på gården som ignoreras.

  1. +1 på den! Var det något barn som behövde ett ”hej” och ett inkluderade var det nog just det barnet. Vi måste våga se de barnen med, vi måste speciellt våga se de barnen.

  2. Hängde nästan upp mig mer på det än att tycka det var bra att leksaken slängdes. Snacka om att döma ett barn utifrån kläder och leksaker… det är väl just det vi inte ska göra som vuxna?

 20. Varför inte engagera sig i barnen istället? Bemöter man något som känns skrämmande med tystnad när det gäller barn? Känns det rätt? Onekligen håller jag inte med om att varken du som ej sa hej till barnet som du annars brukar säga hej till eller grannen som kastade barnets leksak gjorde rätt. Tyvärr så kommer du heller inte kunna skydda dina barn från att se andra barn leka krig eller vapenlekar resten av deras liv då de förmodligen inte kommer tycka att mamma eller pappa ska hänga med dem 24/7 när de blir äldre. Även om jag själv inte skulle köpa leksaksvapen till mina egna barn eller ens tycker att det är en kul idé att det finns att köpa skulle jag aldrig kasta något annat barns leksaker. Nä fy så lågt, man får tycka vad man vill men inte göra som man vill!

 21. Yes! Släng skiten, håller helt med! Blir ledsen när jag ser barn leka krig med dito leksaker. Varför finns dessa leksaksvapen överhuvudtaget?

  1. Jag envisas. Det är fortfarande inte barnen man ska gå på.
   Vore kanske bra om du Kitty berättade om hur ni resonerade.

 22. Men så märkliga kommentarer!

  Är det bara Kitty och jag som är rädda för det som ser ut som riktiga vapen? Jag har inga som helst problem med att barn härjar och leker krig. Jag älskade det när jag var liten och leker då och då nerf-kurragömma ihop med mina barn, men aldrig någonsin med något som kan misstas för riktiga vapen. Dom har haft trä-bysse och färgglada nerfs.
  Jag bor också i ett invandrartätt område och här är det snarare dom barnen som får ”riktiga” leksaksvapen medan svennebarnen gud ske lov har pk-föräldrar som inte köper sånt.

  1. Pk-föräldrar? Vem bestämmer vad som är korrekt? Det är väl upp till var och en, alla läser inte pk-bibeln.

  2. @A Märklig för att jag själv vill bestämma vad som är korrekt för mig? Think not. Jag tänker så bra själv.

  3. vi är inte pk-ek-genus föräldrar, vi klär våra barn grabbigt och tjejigt. Men vi är lika goda föräldrar som pk-ek-genus föräldrarna tror sig att vara. Dottern får leka med Barbie, sonen är inte intresserad, det gjorde jag också som barn och jag blev feminin människa för det, säger de som känner mig. Alla gör vi vårt bästa för våra barn, om vi slutar att tro att vårt egna ”pk” sätt är det bästa, det allenarådande, då kommer det att vila frid över kommentarsfälten.

 23. Jag tycker att man istället för att förkasta vapen kannutbilda runt dem. Kommer vi i kontakt med en leksakspistol tex så pratar vi om vapen och att de är farliga. Man får aldrog sikta på människor. Och enbart skjuta på en måltavla där man vet att man inte träffar något annat. Då kanske barnen bär med sig ett säkert vapentänk om de nån gång kommer i kontakt med riktiga. De vet hur farliga de är och att man aldrog nånsin får skjuta mot någon.

  Vi har heller inga vapen som leksaker men håller med övriga, man slänger inte ett barns leksak. Jag gillar ex inte barbiedockor pga hur de ser ut och framställer kvinnor men skulle aldrig slänga en som var någon annans…

  1. @ Olika Man kan utbilda eller uppfostra sina barn, men man kan aldrig ens försöka tala om för en annan förälder vad som är korrekt. Jag gillar Barbie, min dotter leker med dem ibland, jag är inte inkorrekt mamma för det.

 24. Personligen tycker jag det var fel av din granne att slänga ett barns leksak, man slänger inte andras saker. Hon är en dålig förebild till sina barn, de kan få för sig att det är okej att göra så. Det finns saker jag inte gillar men respekterar vad andra gillar och har.

 25. Man slänger inte andra barns leksaker??!! Impad av vad? Det är väl upp till föräldrarna att köpa leksaker eller klä sina barn, henne eller honom obs! Jag har aldrig frågat våra grannar hur jag får/skall klä mina barn, honom och henne obs!

 26. Leksaker som ser ut som vapen är inte det vi väljer till våra barn. Men att slänga barns leksaker för att en själv inte gillar den är ju inte okej. Det finns ju vissa som väljer bort plastleksaker, tänk om de gick runt i parken o slängde alla andras plastleksaker.
  Hälsa din granne att ta diskussion med föräldrarna istället för att ta saker från ett barn.

 27. Skrämmande kommentarer du får till detta inlägget. Vill bara säga att jag tänker och känner precis samma sak som du när det gäller denna frågan. Vilka värderingar ger man barn om man för det första ger dem låtsasvapen att skjuta/slå på varandra med och för det andra ingen i omgivningen reagerar på galenskapen?! Skulle aldrig drömma om att säga okej till sånna lekar. Ner i papperskorgen med det bara! Tramsiga kommentarer om mitt och ditt som är den, i allra högsta grad, sekundära aspekten här! Kanske inte så konstigt att världen ser ut som den gör.. Fy!

  1. Det jag vänder mig emot är att det är lätt att ge sig på ett barn som naturligtvis, för sina föräldrar, får leka med leksaksvapen.
   Ta det med dom vuxna istället. Men tippar på att det blir mycket svårare då….

  2. Ja, det finns bättre leksaker än låtsaspistoler. Men nu var det pojkens leksak som slängdes i en papperskorg för att vuxnas värderingar satte stopp. Han har också föräldrar, som tyckt det var ok att leka med en låtsaspistol (sådana föräldrar finns). Ta samma diskussion med dem istället för med barnet som inte ska behöva lida för att hen inte är uppväxt med samma ”fina” värderingar som du har i ditt hem.

  3. Håller också helt med..fattar inte hur man över huvudtaget kan köpa sån skit till sina kids?! Ja, jag lekte också med vattenpistoler och svärd som barn. Hade det hjort mig olycklig och halv som människa att inte få det? Nej verkligen inte..
   Barn dör som flugor i krig bara några timmar bort..låt oss uppröras tillsammans över det istället för att kränkas över ett par plastpistoler mindre i världen!

 28. Jag undrar bara hur du själv reagerat som förälder, om någon annan slängt DINA barns leksaker av någon anledning som de tyckte var okej i sina ögon? Och hur skulle DINA barn reagerat om någon slängt deras leksaker? Men det kanske inte räknas, eftersom ni är så ”medvetna och korrekta”? Brukar tycka du har vettiga åsikter om det mesta, men att mästra andra föräldrar brukar inte vara din stil..

  1. @Marie Jensen Medvetna och korrekta i jämförelse med vem? Alla försöker fatta medvetna och bra beslut för sina barn och för familjen

 29. Min pojke har vattenpistoler som han leker med, precis som jag gjorde när jag var liten. Han har lasersvärd och piratsvärd också. Leker även prinsessa och troll och vadsomhelst. Skulle aldrig drömma om att slänga någon annans leksaker bara för att det råkade vara en leksakspistol.
  Vad vet du om pojken som hade den? Varför inte säga hej för att han har en leksak som du inte tycker är fin och pk? Jisses. Besök närmsta leksaksaffär och ta av dig skygglapparna. Eller lämna storstadens ängslighet…

  1. intressant att du per automatik utgår ifrån att det är en pojkes pistoler, trots att det bara framgår att det är ett barn av kittys text. Tycker att du ska reflektera över detta, för det säger så sjukt mycket. Barn ska inte leka krig. (Nej, inte pojkar heller). Släng plastpistolerna och se vad som händer vettja. Kanske börjar barnen leka något mer fantasifullt än att skjuta på varandra!

  2. Mmm, de kanske plockar upp pinnar och fäktar med varandra. Har du själv barn? Har du själv varit barn? Brukar du förbjuda dina barn att leka lekar som inte passar? Det är väl skitkul att skjuta vatten på varandra en varm sommardag, skitsamma om det är med vattenballonger, trädgårdslangen eller billiga plastpistoler från macken.
   Ja, jag utgick från att det var en kille. Och jag tycker fortfarande att det är höjden av dubbelmoral att inte hälsa på honom för att han har en viss klädsel och leker med en plastpistol. Det är fortfarande ett barn som är lika mycket värt som vilken unge som helst, uppfödd i ett hem med fina reko träleksaker.

  3. Jag har barn..flera stycken faktiskt (som att det skulle spela någon roll?! Skulle jag haft mindre koll om jag inte haft det?)..ingen av dem leker krig. Vi har inte behövt förbjuda det någonsin, men har däremot pratat om vad krig är, och följderna av dem. Skulle däremot aldrig falla mig in att köpa vapen i någon form till våra kids..
   att spruta vatten på varandra med trädgårdsslangen har ju inte så mycket med saken att göra..håller med om att det är skitkul!

   Anledningen till att inte hälsa på barnet var enl vad Kitty skrev att hon inte ville att hennes barn skulle uppmärksamma leken. Kan totalt relatera till detta även om det känns piss mot den ungen.. kom in en gång på dagisgården för att lämna två av de äldre barnen, med vår yngsta i liggvagnen, varpå två pojkar (ja, wow surprise de var också pojkar) började låtsasskjuta mot vagnen. Har typ aldrig känt sånt obehag ever, men kunde i stunden inte heller göra annat än att gå förbi för att inte storbarnen skulle uppmärksamma vad som pågick.

   Enkel lösning..lär kidsen vad krig är och vad vapen används till. De är kloka nog att dra sina egna slutsatser. Allt annat känns som att göra barnen en otjänst..

 30. Men allså lägg av!!! Lev och låt andra leva som de vill! Sedan att DU av alla människor tycker är okej att slänga andras saker, barns leksaker är inte det att gå lite emot dina egna principer? Eller är det okej så länge det är inte saker som du tycker om eller dina egna barns saker? Du kunde faktiskt agerat, sagt ifrån, hämtat tillbaka de saker som tillhör ett barn. Men antar så länge det inte påverkar dina barn så skiter du väl i vilket? För att göra rätt är väl ändå viktigare än att du tycker saker är läskiga?

 31. Hade väl varit mer imponerande om om ni pratat med barnets föräldrar! Utnyttja övertaget som en vuxen har gentemot ett barn det är riktigt riktigt elakt.
  Avslutningsvis undrar jag bara hur man kan komma på idén att slänga ett främmande (?) barns leksak. Vad är man för förebild då för ens egna barn?

 32. Jag gillar inte leksaker som ser ut som riktiga vapen. Men att kasta någon annans saker tycker jag är fel. Att det dessutom är ett barns leksak som kastas känns verkligen inte ok.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..