Smink, nu värre än nånsin!

(OBS! Jag säger inte att smink, makeuptekniker, olika stilar, utseenden etc som jag nämner nedan är fult, dåligt, eller att det är tjejerna det är ”fel” på eller nåt liknande. Jag älskar mkt av det, är intresserad och själv väldigt fast i träsket, men jag gillar även att fundera kring dessa ämnen och reagerar på hur utvecklingen ser ut och den har jag svårt för.)

”Tjejer börjar ta för sig! Män och kvinnor blir mer jämlika! Fler och fler kallar sig feminister!” Det händer äntligen grejer! Eller?
När jag var ung tänkte jag ofta på det orättvisa i att en kille bara kunde gå rakt upp ur sängen och direkt befinna sig på sin ”normalnivå”. Lite rakning och han var redo för party. För mig och mina ”tjejkompisar” krävdes mer. Om jag inte sminkade mig så kunde jag aldrig känna mig annat än ofixad, fel och ful.   
Då, tidigt 00-tal, använde vi på sin höjd täckstift, puder, kajal, en ögonskugga, rouge, läppstift och mascara när vi skulle på klubb. Aldrig fler än tio produkter och sällan några penslar eller svampar. Så är det INTE längre.

När jag inte kan sova hamnar jag ofta på Youtube. Jag ser Dr pimpelpopper, tårtdekorationer, lifehacks, diy-grejer, och ibland klipp om smink. Sminkfilmerna med sina utförliga tutorials finns i drivor, och fenomenet är väldigt stort. Klippen har gjort att avancerade tekniker, redskap och produkter som tidigare bara använts av proffs på film och TV nu letat sig hem till gemeneman. Eller ska jag säga gemenekvinna? 
För hur många killar har hairextentions, lösnaglar, ögonfransförlängning/lösögonfransar, contouring, strobing, lip-overlining, ombrelips, ögonbryn on fleek etc på sin dagliga agenda? (Ja, jag skrev dagliga, på riktigt är detta vad som hänt och händer.) Bildgoogla ”lip enhanser” och inse att massor av unga använder små gummikoppar för daglig läppförstoring. ”Always look your best” har just blivit ett heltidsjobb. Fast bara för hälften av oss. Som vanligt. (Och nu skriver jag bara om smink, och lämnar resten av kroppen inkl waisttrainers, spanx, träning och tanning därhän.)

Mer än nånsin är kändisar ”bara kända för utseendet”. Och vilka utseenden sen, dom ser nästan animerade ut! Tonåringar hamnar i skuld för att kunna köpa Kylie Jenners senaste rouge-kollektion. Jag överdriver inte ens nu. Förebilder som uppmanar sina fans att förändra sig är fasen läskiga. 

Jag antar att du också noterat hur fler och fler perfekta ”Kardashians” ploppat upp i vardagen. Alltså, vanlig vardag. Kollektivtrafik Ica och sånt. Vassa, konturerade käklinjer, pärlemorskimrande nästippar och kindben, tjocka ögonbryn som liksom fade:ar in mot näsroten, ögonfransar tätare och längre än i mascarareklamen och läppar fylliga som fyra körsbär. Typ så. 

”Va fasen, smink är bara smink, hur farligt kan det va, låt folk se ut som dom vill” säger nån nu. Och ja, det är sant, smink kan vara uttryck, kreativitet och kul, men å andra sidan är utvecklingen som sagt problematiskt: 

Kvinnor blir mer ofria, mer tid, pengar och planering läggs på skönhetsfix, det blir ännu större skillnad mellan tjejers och killars utseenden, rutiner och liv. Könsrollerna cementeras ytterligare och ytan blir ännu viktigare, just som jag trodde det var omöjligt! Åter igen är det just unga kvinnors yttre som ska förändras och exploateras!!! Visst låter det som en tillbakagång? Hur räddar jag min fyraåring?
Jag önskar att jag själv och alla andra skulle våga känna vårt värde när vi bara gått rakt ur sängen. Du är värd allt det bästa bara för att du är du precis som du är. Jag vet, en klyscha, men det är sant och jag behöver själv höra det en extra gång.
Den här texten är väldigt mkt till mig själv, jag är själv fast i yta, smink och fix.
Puss god natt!

 1. Om vi skall se till biologi så är detta helt skevt. Se på djurvärlden, där är det exempelvis fåglarna av hankön som genom vackra färger etc. skall försöka imponera på honorna.

 2. Och sen får dessa kvinnor välja och vraka bland dessa män som bjuder ut de på drinkar, middagar, resor, gåvor och bli. Win-win

 3. Jag känner ingen och kan inte komma på att jag personligen mött mer än 2-3 personer som har ”hairextentions, lösnaglar, ögonfransförlängning/lösögonfransar, contouring, strobing, lip-overlining, ombrelips, ögonbryn on fleek etc på sin dagliga agenda”. Och då jobbar jag ändå inom vården och träffar HUR mycket folk som helst på daglig basis. Man ska generellt inte basera verkligheten på ett begränsat urval Youtube-klipp. Det är liksom lätt att ens världsbild blir lite skev då…

 4. Jag tror inte man kan prata om nu och då. Jag jobbar med mode och folk på mitt jobb är såklart intresserade av kläder men åtminstone hälften inklusive jag sminkar oss inte till vardags, men ibland när man känner för det.
  Kanske träna på att känna dig ok osminkad? Om det känns viktigt för dig? Tror det viktigaste är att lägga energin på att göra sitt eget liv så jämställt och fritt som man vill, och inte lägga all energi på hur barnen ska formas. De kommer hitta sin egen form och om de är omgivna av vuxna som trivs med hur de lever kommer det förhoppningsvis påverka dem positivt!

 5. Det finns en industri som omsätter miljarder varje år på flickor och kvinnors osäkerhet och vilja att duga och passa in.

 6. Ärligt talat – även om ni är väldigt genusmedvetna och gör allt för att inte ha ”traditionella” tjej och killkläder på era barn, så lägger du och Per väldigt mycket fokus på hur ni och era barn ser ut. Ni lär dem faktiskt att utseende och kläder spelar stor roll. Lägg fokus på funktion istället? För mig kvittar det ifall mina barn klär sig i prinsessklänningar eller mjukisar. Kläder är något vi har på kroppen för att inte frysa/svettas/få regn på oss/visa oss nakna. Tror den största tjänsten jag kan göra mina barn är att se utseende (kläder, kropp etc) som en så liten detalj som möjligt.

  1. Håller oxå med dig Ulrika 🙌
   I mina mått mätt ser jag Kitty som en person som har mer Make-up än genomsnittet av kvinnor i samma ålder.. ( jag använder också smink )
   Kanske det finns små flickor/pojkar som känner att kittys utseende ( smink och rosa/blått hår ) ger en stress/osäkerhet i att det är SÅ människor bör se ut?!
   Jag vet inte, men det känns som att man inte kan skylla allt på ” Kardashianklanen”….

  2. Fast alltså… nä. Kitty och Per verkar snarare ha ett genuint, kreativt intresse i att uttrycka sig med hjälp av yttre attribut. Jag tror snarare att de lär sina barn, och andra, att det går att leka med sitt utseende, och därigenom skapa en bra inställning till vad ens yttre är.
   Får en känsla av att en viktig del i era kommentarer här också är att Kitty och Per har en stil som inte är svenne banan-looken. Varför skulle det vara mer stressande för ett barn att se någon med rosa/blått hår än någon som färgat sitt hår till en ”perfekt” blond nyans som dessutom ser ut som att ”hoppsan jag bara råkade ha så här perfekt nyans på håret helt av mig själv!” Det om något skapar väl en stress. Enklare, även för barn att tolka och förstå, om det uppenbart är ”fejk”.

 7. Håller helt med dig här, jag tycker det är läskigt att 11-12 åringar lägger ut sminkvideos på youtube och följer massor av skönhets v-loggare (eller vad det nu heter! =D). Använder själv smink dagligen men inte till den grad som verkar vara mer norm bland yngre nu. Visst att det kan vara ett intresse men som du skriver, man blir mer ofri och det är just det att det inte får normaliseras. =( Min dotter är 7 år, måtte hon få vara barn många år till.

 8. Det stämmer att män inte behöver lägga tid på smink, en karl som rotar i min sminkväska? Tack, men nej tack.

 9. Jag har tänkt samma sak.
  Hoppas verkligen inte att det ska bli en normalitet att se ut dom Kim.
  Måste bli tusen gånger jobbigare för dessa tjejer som måste superspackla sig.
  Sminkbolagen klappar händerna över alla dessa produkter som konsumentarna ”måste ha”.
  De som tjänar stora pengar på den industrin bugar o bockar till alla bloggar med dessa spacklade människor.

 10. Eller också lär man barnen att alla människor är olika och att det inte finns något rätt eller fel. Man gör som man vill.

 11. Om mina barn brås det minsta på mig blir de 2020-talets motsvarighet till indiekids som kommer revoltera mot rådande trender och skapa en ny alternativ antitrend som handlar om att se så svår och intellektuell ut som möjligt 😉 En ny punk-era!
  Kanske önsketänkande…

 12. Men tyvärr är det ju inte bara en själv barnen ser och tar efter. Jag har en dotter vars ena förskolelärare är oerhört fixad med fillers i läpparna, lösögonfransar och tjockt med smink. För mig är det problematiskt att ett sådant utseende normaliseras för min tvååring samtidigt som kvinnan ifråga förstås borde ha rätt att se ut som hon vill.
  Om barnen bara tar efter sina föräldrar är det förstås inget problem men tyvärr är det här inte fullt så enkelt.

  1. Normaliseras??? EN människa i ditt barns närhet ser ut på ett sätt du inte gillar.
   Och du blir orolig? Tänker du att alla ska se ut som du? Tänker du att ditt tankesätt är det rätta? Borde du inte istället tänka att alla är olika? En del gillar grönt hår och andra gillar lösögonfransar? För det är väl så att alla är lika mycket värda?
   Eller är du bättre för att du inte har fillers?

 13. Måste vara jättejobbigt att bry sig så mycket om hur andra ser ut.
  Jag sminkar mig ytterst sällan, trivs precis som jag är.
  Om du inte gör en ”grej” av det utan låter din fyraåring vara som hon vill så blir det bra ska du se.

 14. Jag tänker såhär; så länge barnen är små så följer de INTE en massa instagramkonton, Youtubers etc. De läser inte skvallertidningar eller sk. tjejtidningar. Det är då man som förälder ligger överst på topplistan, det är då man har chans att ge sina barn en grund att stå på. Visa då att det är ok att INTE sminka sig, att inte pigga sig, att inte alltid ha färgat hår, att det går jättebra att springa in på Ica i pyjamasbrallor i och fultofs och handla osv. Vi kan inte förlita oss på att samhället eller media ska ta det ansvaret, det anser jag att jag som förälder måste ta. Visa att den bilden media målar upp och som syns i tv och tidningar är en fejkvärld som absolut inte är regel.
  Jag har en 10-åring som absolut bryr sig om kläder osv, men hon har inga problem att springa och köpa mjölk i mysbrallor, oborstat hår och en icke matchande tröja. Jag hoppas att det fortsätter så!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..