Smink, nu värre än nånsin!

(OBS! Jag säger inte att smink, makeuptekniker, olika stilar, utseenden etc som jag nämner nedan är fult, dåligt, eller att det är tjejerna det är ”fel” på eller nåt liknande. Jag älskar mkt av det, är intresserad och själv väldigt fast i träsket, men jag gillar även att fundera kring dessa ämnen och reagerar på hur utvecklingen ser ut och den har jag svårt för.)

”Tjejer börjar ta för sig! Män och kvinnor blir mer jämlika! Fler och fler kallar sig feminister!” Det händer äntligen grejer! Eller?
När jag var ung tänkte jag ofta på det orättvisa i att en kille bara kunde gå rakt upp ur sängen och direkt befinna sig på sin ”normalnivå”. Lite rakning och han var redo för party. För mig och mina ”tjejkompisar” krävdes mer. Om jag inte sminkade mig så kunde jag aldrig känna mig annat än ofixad, fel och ful.   
Då, tidigt 00-tal, använde vi på sin höjd täckstift, puder, kajal, en ögonskugga, rouge, läppstift och mascara när vi skulle på klubb. Aldrig fler än tio produkter och sällan några penslar eller svampar. Så är det INTE längre.

När jag inte kan sova hamnar jag ofta på Youtube. Jag ser Dr pimpelpopper, tårtdekorationer, lifehacks, diy-grejer, och ibland klipp om smink. Sminkfilmerna med sina utförliga tutorials finns i drivor, och fenomenet är väldigt stort. Klippen har gjort att avancerade tekniker, redskap och produkter som tidigare bara använts av proffs på film och TV nu letat sig hem till gemeneman. Eller ska jag säga gemenekvinna? 
För hur många killar har hairextentions, lösnaglar, ögonfransförlängning/lösögonfransar, contouring, strobing, lip-overlining, ombrelips, ögonbryn on fleek etc på sin dagliga agenda? (Ja, jag skrev dagliga, på riktigt är detta vad som hänt och händer.) Bildgoogla ”lip enhanser” och inse att massor av unga använder små gummikoppar för daglig läppförstoring. ”Always look your best” har just blivit ett heltidsjobb. Fast bara för hälften av oss. Som vanligt. (Och nu skriver jag bara om smink, och lämnar resten av kroppen inkl waisttrainers, spanx, träning och tanning därhän.)

Mer än nånsin är kändisar ”bara kända för utseendet”. Och vilka utseenden sen, dom ser nästan animerade ut! Tonåringar hamnar i skuld för att kunna köpa Kylie Jenners senaste rouge-kollektion. Jag överdriver inte ens nu. Förebilder som uppmanar sina fans att förändra sig är fasen läskiga. 

Jag antar att du också noterat hur fler och fler perfekta ”Kardashians” ploppat upp i vardagen. Alltså, vanlig vardag. Kollektivtrafik Ica och sånt. Vassa, konturerade käklinjer, pärlemorskimrande nästippar och kindben, tjocka ögonbryn som liksom fade:ar in mot näsroten, ögonfransar tätare och längre än i mascarareklamen och läppar fylliga som fyra körsbär. Typ så. 

”Va fasen, smink är bara smink, hur farligt kan det va, låt folk se ut som dom vill” säger nån nu. Och ja, det är sant, smink kan vara uttryck, kreativitet och kul, men å andra sidan är utvecklingen som sagt problematiskt: 

Kvinnor blir mer ofria, mer tid, pengar och planering läggs på skönhetsfix, det blir ännu större skillnad mellan tjejers och killars utseenden, rutiner och liv. Könsrollerna cementeras ytterligare och ytan blir ännu viktigare, just som jag trodde det var omöjligt! Åter igen är det just unga kvinnors yttre som ska förändras och exploateras!!! Visst låter det som en tillbakagång? Hur räddar jag min fyraåring?
Jag önskar att jag själv och alla andra skulle våga känna vårt värde när vi bara gått rakt ur sängen. Du är värd allt det bästa bara för att du är du precis som du är. Jag vet, en klyscha, men det är sant och jag behöver själv höra det en extra gång.
Den här texten är väldigt mkt till mig själv, jag är själv fast i yta, smink och fix.
Puss god natt!

 1. Anna skriver:

  Om vi skall se till biologi så är detta helt skevt. Se på djurvärlden, där är det exempelvis fåglarna av hankön som genom vackra färger etc. skall försöka imponera på honorna.

 2. Nisse skriver:

  Och sen får dessa kvinnor välja och vraka bland dessa män som bjuder ut de på drinkar, middagar, resor, gåvor och bli. Win-win

 3. anna1 skriver:

  Jag känner ingen och kan inte komma på att jag personligen mött mer än 2-3 personer som har ”hairextentions, lösnaglar, ögonfransförlängning/lösögonfransar, contouring, strobing, lip-overlining, ombrelips, ögonbryn on fleek etc på sin dagliga agenda”. Och då jobbar jag ändå inom vården och träffar HUR mycket folk som helst på daglig basis. Man ska generellt inte basera verkligheten på ett begränsat urval Youtube-klipp. Det är liksom lätt att ens världsbild blir lite skev då…

 4. Frida skriver:

  Jag tror inte man kan prata om nu och då. Jag jobbar med mode och folk på mitt jobb är såklart intresserade av kläder men åtminstone hälften inklusive jag sminkar oss inte till vardags, men ibland när man känner för det.
  Kanske träna på att känna dig ok osminkad? Om det känns viktigt för dig? Tror det viktigaste är att lägga energin på att göra sitt eget liv så jämställt och fritt som man vill, och inte lägga all energi på hur barnen ska formas. De kommer hitta sin egen form och om de är omgivna av vuxna som trivs med hur de lever kommer det förhoppningsvis påverka dem positivt!

 5. Håller helt och hållet med Ulrika.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..