7 saker som är bra att veta om ditt barn får KRUPP

IMG_5510.JPG

 

Harry fick krupp för första gången i natt. Sixten fick det också i slutet av oktober för två år sedan, och det är kanske det läskigaste jag varit med om. Jag trodde Sixten skulle dö i mina armar. Jag visste inte vad det var heller. Han skällde som en hund när han hostade, och hade JÄTTEsvårt att få luft. Han fick panik och jag fick panik och det gjorde liksom inte saken bättre.

Jag sa till folk att det nog var krupp, så jag hade väl läst om det utan att minnas. Han fick åka ambulans och allt gick bra, förutom att jag frågade ambulanspersonalen ”KOMMER HAN DÖ?”. Dom ba eh alltså nej det är krupp?

Man dör tydligen inte av det men det KAN FAKTISKT SE UT SÅ.

Harrys krupp var inte alls lika allvarlig som Sixtens men ändå. Linus som är den chilla (no shit) av oss var  borta, så allt lugn-ansvar låg på mig. Och jag var så skärrad att jag skakade. Men ändå lugn. (Jag inser att det låter självinsiktslöst att skaka när man är ”lugn”.)

Eftersom det är krupptider, här är mina bästa tips om din unge börjar låta som en hund och inte kan andas.

1. Behåll lugnet. Barnet har mycket lättare att få i sig luft om det är lugnt, och lugnt blir det inte av panikare.

2. Jag är ett bevis på att punkten ovan inte är a walk in the park MEN vet man att barnet inte kommer dö är det mycket troligare att man lyckas. Barnet kommer inte att dö. En läkare med koll sa att även i de allra allra värsta fall (jätteovanliga), kan man ge konstgjord andning och då löser det sig.

3. Håll barnet upprätt, så minskar svullnaden som orsakar kruppet.

4. Svep in barnet i ett täcke och gå ut. Sval luft gör det lättare att andas.

5. Sjung HARD ROCK HALLELUJA. Näerå, men sjung en lugnande sång, hjälper jättebra.

6. Ring 112 om barnet har mycket svårt att få luft.

7. Om du är skraj och osäker, ring 1177. De är så himla gulliga och snälla och säger rätt saker. De kan också (oftast) höra om det ÄR krupp.

8. Ring någon med kruppvana. Jag fick sms i går av en kompis, av typen: ”Han kommer inte dö, det är inte farligt, ta det lugnt, du är duktig.” Sjukt skönt.

Fyll gärna på med era bästa krupptips, ni som har kruppbarn! Eller om ni vill berätta om jobbig kruppincident.

 1. Vi har ringt 112 två gånger med sonen som då var 4 år. Ambulansen kom direkt och gav något att inhalera och tabletter som löstes upp så han kunde dricka det. Blev genast bättre men vi har ändå följt med till sjukhuset och stannat halva nätterna för kontroll. Hoppas verkligen att vi slipper detta denna vinter.. Men det där med nässpray hade jag inte hört! Öppna fönster och sitta upprätt har tyvärr inte funkat för vår son, det har verkligen gått från noll till hundra, han vaknar och får verkligen Ingen luft alls, så läskigt!

 2. Känner man sig rädd och orolig så ring 112, de har hjälpt oss på plats i hemmet vid två tillfällen med kortison så har det släppt.

  Vi har även fått kortison utskrivet av en läkare som man kan ge hemma när man känner igen symtomen på att det är på G.

 3. Vet inte om någon redan skrivit detta, men skaffa en LUFTFUKTARE att ha i sovrummet när barnet sover. Den avger kall fuktig dimma i sovrummet och dotterns mycket hemska krupp i stort sett försvinner när vi har denna igång. Bästa investeringen i mitt liv.

 4. Frisk luft hjälper mer än man kan tro!
  Nässpray som är avsvällande underlättar.
  Vi har fått airomir (i inhalator) utskrivet på recept vilket har varit super, ger man det vid första tecken på krupp har det i princip alltid gått dämpa anfallen?

 5. Min yngsta led av krupp som liten och det gör han väl idag med men det är mktmktmkt bättre men när han fick sitt anfall så fick jag lite panik för han hosta och skrek samtidigt och jag försökte lugna honom och öppnade fönstret och ja googlade på hur man kunde bli av med den för stunden och inget hjälpte så jag ringde tillslut ringde 1177, hon gav oss tips på hur man kunde lindra det på bäst sett och eftersom vi hade redan testat allt så åkte vi in på akuten tillslut och fick träffa en läkare sen som gav oss ett recept på medicin som inte funkade så var vi på ruta ett igen med samma visa och vi hamnade på akuten igen sen och fick en annan medicin som fungerade toppen.
  Vi har varit inne några ggr förut för detta och det har varit så illa också att han har fått lova andas i en sån där mask på akuten.

  Nu är han 5 år och det mkt lättare att handskas med den då han inte får alls samma panik som förut men sure det är fortfarande läskigt när det händer.

 6. Jag håller med Louise ovan! Efter att vi fått tipset från de duktiga sjuksköterskorna på 1177 att ge nässpray har vi klarat oss bra när krupen slagit till! Det är mer att det låter så obehagligt, så där skrällande liksom, usch! Men som sagt, NÄSSPRAY!

 7. Tack för all tips!! Hoppas verkligen slippa, men om det skulle hända kanske jag inte svimmar av skräck och därmed sviker hela familjen.

 8. åh vad jobbigt. Har förstår ingen erfarenhet själv men jag tror detta hände med Linda och Mille, och hon kände också att han höll på att dö och fick världens panik. Kan bara ana hur hemskt det måste vara…

  Ps. Jag kan verkligen inte ”get over” palleplu-videon. Har visat den för Tyler som ioförsig tyckte den var väldigt söt, men kanske inte uppskattade den lika mycket som jag eftersom han inte är svensktalande haha.

 9. Hade själv krupp som barn, i princip två gånger per år till jag var 12 år (japp, jag vet att det låter knäppt) och sen fick jag faktiskt ett kruppanfall som innebar akutbesök när jag var 20 år (japp där också – läkaren bara flinade och sa att vissa människor är speciella). Alltså var jag någorlunda förberedd när äldste sonen fick sitt första astmaanfall när han var 10 månader, nästa när han var 12 månader och sen rullade det på. Fördelen med astma är ändå att man kan förebygga det, medan kruppen alltid får medicineras under tiden och efteråt. Sen när yngste sonen fick första kruppanfallet när han var 4 månader och barnakuten var något skeptiska när vi ringde in – så små barn med krupp är tydligen väldigt ovanligt. Jag stod på mig och sa att jag själv varit kruppbarn, så det var till att bege sig in till barnakuten med egen bil och personalen konstaterade att jodå, nog var det krupp alltid. Sen dess hade sonen krupp ca 2 gånger per år på vinterhalvåret tills han var 5-6 år. Värsta gången var nog när vi var på skidsemester i Sälen, det var 18 minusgrader och alla läkare på fjället var upptagna. Man kör inte bil mitt i natten när sträckan är 18 mil enkel till Falu barnakut om inte det är livshotande, och gå ut med det stackars barnet vid den temperaturen mitt i natten gick ju inte. Alltså klädde vi på oss skidkläder, stängde dörren från vårt rum ut mot övriga stugan, öppnade fönstret på vid gavel och uthärdade ca 10 min. Sen försökte vi sova, och tog oss till vårdcentralen i Sälens by dagen efter.

 10. Vi har kruppvana med storebror och brukar ta oss igenom natten med öppet fönster och sittsovande. Nästa dag åker vi till närmsta vårdcentral för att inhalera. När lillasyster åtta månader fick det riktigt jobbigt hamnade vi på barnakuten och sedan infektionsklinik. Då hade hon ändå 97% syresättning så det var ju aldrig någon fara. Vi har även fått utskrivet både flytande Ventoline och Betapredtabletter att lösa upp.

 11. Usch. Mitt barn har inte haft krupp men när han fick sitt första epilepsianfall blev jag så jäkla rädd. Jag trodde han dog. Under anfallet rullade ögonen bort och han blev blå om läpparna och tuggade fradga sen efter åt så slappnade hela kroppen av. Jag bara skrek han dör han dör. Och i telefonen (till min sambo) frågade vårdpersonalen andas han. Och jag ba ja just det jo det gör han ju 😀
  Hoppas Harry mår bättre och ni får det lite lugnare. Kram

 12. Jag vet precis hur det känns och hur rädd man är första gången. Blir verkligen värre när man själv inte kan behålla lugnet. En sak som jag alltid tänker på nu när jag vet vad det är att de får luft! Det låter hemskt och som att de inte kan andas alls. Men ofta syresätter de sig helt bra. Blir lite enklare att hålla sig lugn då. Kram

 13. Heja dig!! ❤️ August har haft krupp 2 gånger och vi har gjort ångbad, har pepparmint olja i humidifier, matar med isglass och isvatten och har även haft adrenalin men det var typ värre än hosta efter? Så rekommenderar inte det i första hand pga. Alla reagerar olika. Kämpa på!!

 14. Åh! Duktigt jobbat! Värsta supermorsan!

  Finns inget värre när barnen är sjuka och att hantera det (hur informerad man än är) när man är ensam tillsammans med barnen, det är starkt!

  Frisk luft har funkat för mina pojkar, upprätt i famnen i ett täcke och så ut – varje gång har man fått lätt panik, men när man märker att de börjar andas lättare lättar också känslorna av panik…

  Besläktat med krupp är nattskräck, något annat som är riktigt jobbigt att hantera – speciellt när man har flera små sovande liv i huset.

 15. Va på h&l-räddningskurs som tog upp krupp och gav tips om att sitta framför frysen med öppen dörr ifall det är varmare väder 🙂

 16. Min yngsta har haft besvär med luftrören vid förkylning sedan han var nyfödd. Första gången var jag också skraj så vi åkte till barnakuten och han fick inhalera adrenalin. Sen har vi testat några olika receptbelagda hostmediciner, jag ser alltid till att ha det hemma i förkylningstider så vi slipper att söka sjukvård akut. Bästa för mitt kruppbarn är en dos lepheton och att sova med huvudet högt och med öppet fönster.

 17. Jag hade krupp som liten. Varm luft hjälper också! Mina föräldrar brukade alltid ta med mig in i badrummet och sätta duschen på varmaste och fick jag bara andas in de varma vattenångorna så lugnade jag ned mig efter ett tag.

 18. Hej!Två kruppbarn. Jag ger alltid vuxennässpray och öppnar fönstret på vid gavel och för mina barn har det alltid gjort susen. Storebror får sitta å kolla på tv med fönstret vidöppet medan pappa som kan sova under vilka förhållanden som helst ligger bredvid å sover och ”vaktar”. När lillebror får öppnar vi fönster och i med nässpray å sen sover vi högt med huvudet tätt ihop under tjockt duntäcke… så numera innebär inte krupp här hemma ens en vaken natt. Första gångerna var det dock väldigt svårt att själv ta det coolt så att säga. Men nässpray! Tips. Kram

 19. Håller med på allt! Flera gångerhar vi varit med om kruppanfall med våra barn, packat ihop oss så lugnt vi kunnat och satt barnet i vagn och promenerat mot barnakuten. När vi väl närmat oss sjukan har allt lagt sig och barnet somnat. Fast första gången gick vi faktiskt in, skönt att få prata med någon professionell om det som hände ändå.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..