7 saker som är bra att veta om ditt barn får KRUPP

IMG_5510.JPG

 

Harry fick krupp för första gången i natt. Sixten fick det också i slutet av oktober för två år sedan, och det är kanske det läskigaste jag varit med om. Jag trodde Sixten skulle dö i mina armar. Jag visste inte vad det var heller. Han skällde som en hund när han hostade, och hade JÄTTEsvårt att få luft. Han fick panik och jag fick panik och det gjorde liksom inte saken bättre.

Jag sa till folk att det nog var krupp, så jag hade väl läst om det utan att minnas. Han fick åka ambulans och allt gick bra, förutom att jag frågade ambulanspersonalen ”KOMMER HAN DÖ?”. Dom ba eh alltså nej det är krupp?

Man dör tydligen inte av det men det KAN FAKTISKT SE UT SÅ.

Harrys krupp var inte alls lika allvarlig som Sixtens men ändå. Linus som är den chilla (no shit) av oss var  borta, så allt lugn-ansvar låg på mig. Och jag var så skärrad att jag skakade. Men ändå lugn. (Jag inser att det låter självinsiktslöst att skaka när man är ”lugn”.)

Eftersom det är krupptider, här är mina bästa tips om din unge börjar låta som en hund och inte kan andas.

1. Behåll lugnet. Barnet har mycket lättare att få i sig luft om det är lugnt, och lugnt blir det inte av panikare.

2. Jag är ett bevis på att punkten ovan inte är a walk in the park MEN vet man att barnet inte kommer dö är det mycket troligare att man lyckas. Barnet kommer inte att dö. En läkare med koll sa att även i de allra allra värsta fall (jätteovanliga), kan man ge konstgjord andning och då löser det sig.

3. Håll barnet upprätt, så minskar svullnaden som orsakar kruppet.

4. Svep in barnet i ett täcke och gå ut. Sval luft gör det lättare att andas.

5. Sjung HARD ROCK HALLELUJA. Näerå, men sjung en lugnande sång, hjälper jättebra.

6. Ring 112 om barnet har mycket svårt att få luft.

7. Om du är skraj och osäker, ring 1177. De är så himla gulliga och snälla och säger rätt saker. De kan också (oftast) höra om det ÄR krupp.

8. Ring någon med kruppvana. Jag fick sms i går av en kompis, av typen: ”Han kommer inte dö, det är inte farligt, ta det lugnt, du är duktig.” Sjukt skönt.

Fyll gärna på med era bästa krupptips, ni som har kruppbarn! Eller om ni vill berätta om jobbig kruppincident.

 1. Lina skriver:

  Vi har ringt 112 två gånger med sonen som då var 4 år. Ambulansen kom direkt och gav något att inhalera och tabletter som löstes upp så han kunde dricka det. Blev genast bättre men vi har ändå följt med till sjukhuset och stannat halva nätterna för kontroll. Hoppas verkligen att vi slipper detta denna vinter.. Men det där med nässpray hade jag inte hört! Öppna fönster och sitta upprätt har tyvärr inte funkat för vår son, det har verkligen gått från noll till hundra, han vaknar och får verkligen Ingen luft alls, så läskigt!

 2. Känner man sig rädd och orolig så ring 112, de har hjälpt oss på plats i hemmet vid två tillfällen med kortison så har det släppt.

  Vi har även fått kortison utskrivet av en läkare som man kan ge hemma när man känner igen symtomen på att det är på G.

 3. Vet inte om någon redan skrivit detta, men skaffa en LUFTFUKTARE att ha i sovrummet när barnet sover. Den avger kall fuktig dimma i sovrummet och dotterns mycket hemska krupp i stort sett försvinner när vi har denna igång. Bästa investeringen i mitt liv.

 4. Världens längsta mening? 😉

 5. E skriver:

  Frisk luft hjälper mer än man kan tro!
  Nässpray som är avsvällande underlättar.
  Vi har fått airomir (i inhalator) utskrivet på recept vilket har varit super, ger man det vid första tecken på krupp har det i princip alltid gått dämpa anfallen?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..