De 12 största skillnaderna på att få första och andra barnet

Det är inte RIKTIGT samma upplevelse att få barn nummer ett och barn nummer två.

Den i särklass vanligaste frågan jag fått sedan jag blev tvåbarnsmor, är förutom ”Mamma kan du bära mig?” och ”Kan jag få en glass?” den väldigt relevanta frågan ”Vilka är de största skillnaderna på att få första och andra barnet?”. Här kommer de.

Barn 1: Vi går in i vecka sju vid midnatt älskling, vi ska läsa om de olika utvecklingsfaserna. Ja, jag vet att det inte hänt något sedan sist, men det är sååå intressant det också.
Barn 2: Vilken vecka är jag i? Nio-tio? Oj, 13.

Barn 1: Jag har inte känt fosterrörelser på 12 minuter. Nu dricker jag isvatten, hjälper inte det måste jag åka in.
Barn 2: Jag kände något i morse men det är lite svårt att veta eftersom jag ALDRIG är stillastående?

Barn 1: BB-väskan är packad med ekologiska kläder, förtvättade med parfymfritt tvättmedel och vikta med omsorg!
Barn 2: Ikeakassen är fylld med godis och brorsans gamla storlek 50. Oj kräkfläckarna. Jaja, det är bra att bekanta sig med brorsans doft.

Barn 1: Nu kommer krystvärkarna, varför är barnmorskan i rumpan och gräver. Det kan väl inte vara så att… Kommer det bajs vill jag deporteras till Sibirien. Föder hellre själv på en permafrostslätt.
Barn 2: Om jag krystar bakåt går det lättare. Det är så festligt att man bajsar. YOLO!

Barn 1: De här prickarna på bebisnäsan, jag ringer BVC och frågar hur farliga de är. För farliga är de, jag känner mitt barn bäst själv.
Barn 2: Älskling minns du något om prickar? Jag har i alla fall klämt dem nu, sparade tre till dig.

Barn 1: Troligaste googlingar: ”Bebis ont i magen livsfarligt”, ”Bebis kidnappning sannolikhet”, ”plötslig spädbarnsdöd statistik”.
Barn 2: Troligaste googlingar: ”Sömnbrist leda till alzheimers”, ”Okej var sjutton kommer min himla alzheimers från då”, ”Vad var det jag skulle googla nu igen?”.

Barn 1: Jag går på babymassage, rytmik och sagostunder, så viktigt för barnets utveckling.
Barn 2: Jag tar med bebisen till tvättstugan, torktumlarvibrationer räknas väl som babymassage?

Barn 1: Det blir inte mycket sömn på natten, men man kan ju sova när bebisen sover på dagen.

Barn 2: Vilken pajas föreslog sova på dagen? Bebisen kanske sover men det känns inte sunt att lägga sig när 1,5-åringen ritar på soffan, häller ketchup i skorna och sparkar fotboll på fönstrena?

Barn 1: Jag har varit så duktig i dag, jag lagade mat! Eller… jag stekte köttbullar och gjorde pulvermos. Köttbullarna blev brända och frusna inuti, men så himla bra jobbat.
Barn 2: Båda barnen var sjuka och har gnällt hela dagen men jag tog dem i famnen medan jag städade, tvättade, diskade OCH tittade på Bachelor.

Barn 1: Så sorgligt, Mitt första år-boken är nu fylld och jag får inte plats att skriva om första mötet med moster.
Barn 2: Jag skrev ner när han lärde sig krypa i iPhonen, men det försvann när jag bytte operativsystem. 6-7-8 månader måste det ha varit va?

Barn 1: Älskling, kan du ta bebisen i ett par timmar medan jag badar, chillar och målar naglarna? Det är min rättighet.
Barn 2: Tar du barnen medan jag går ut med soporna? Åh vilken lyx, egentid med soppåsen! Jag kan sätta mig lite bredvid glascontainern, den luktar inte så mycket.

Barn 1: Han fyller år, vi måste väcka honom med sång, ljus och en massa presenter! Han är liten, men det är inte vetenskapligt bevisat att han inte blir ledsen om vi inte gör det ordentligt.
Barn 2: Han fyller ett år, han vet inte om det så det orsakar inget trauma om vi inte gör tårta. Vi kan slå in hans gamla kanin.

 

Tidigare publicerad i tidningen mama år 2014.

 

20131019-153827

20131024-135209

När Harry precis kommit ut och jag ännu inte riktigt förstått att det skulle komma en tid då jag uppskattade att vara själv i soprummet.

…………………………………………….

Tryck gilla på min facebooksida så får du veta när jag skrivit nytt inlägg!

 1. Anna skriver:

  Ps. Jag tycker det är helt uppenbart vad du menar och inte menar med din artikel!! 🙂 🙂

 2. Anna skriver:

  Alltså vilken underbar artikel!! Jag satt här och hade en riktigt knäpp dag och så hamnade jag här och din lista fick mig verkligen att skratta!! Så himla sant och så roligt beskrivet, tack!!!! Du gjorde min dag 🙂

 3. Måste säga att jag blev riktigt provocerad och ledsen av hur du skriver om plötslig spädbarnsdöd och minskade fosterrörelser. Tydligen är vi ju fler som reagerat på detta ser jag också.
  Jag är en av dem som tillhör statistiken. Förlorade mitt första barn i vecka 40+1 i psd (plötslig spädbarnsdöd). Vi åkte in för minskade fosterrörelser.
  Så du kanske ändå ska tänka på hur skriver. Och om du nu va så orolig som du säger så lyft ett inlägg om detta ämne istället, som tydligen är så tabu att prata om.

  Annars jättebra och rolig igenkänningsfaktor.

  1. Hej! Jag är verkligen jätteledsen för det du gått igenom, det var min värsta mardröm någonsin! ❤️ Såg att andra också inte ”uppskattat mitt skämt” om psd, men det var absolut inte ett skämt, utan största allvar. Jag var ju jätterädd, jag menar bara att med andra barnet var jag mer avslappnad vad gäller ALLT, inklusive psd-rädsla. Och SJÄLVklart ska man åka in om man har minskade fosterrörelser, det gjorde jag även med andra barnet!

   1. Tack för att du tog dig tid att svara på min kommentar även om det va ca 1.5 år sedan du skrev inlägget!

 4. Jenny skriver:

  Alltså du gjorde min dag med ditt inlägg, tack! ? Jag har bara ett barn men kan verkligen föreställa mig vad som väntar! ? /Jenny

 5. Det stämmer med 1000, men globalt på jorden. Inte i Sverige.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..