Jag ÄLSKADE att läsa trots (på grund av?) att Erik förbjöd mig

När jag var liten älskade jag att läsa mer än något annat. Inget kunde stoppa mig. Nu hoppas jag ihjäl att Sixten och Harry ska få samma kärlek till böcker. Och att ingen Erik stoppar dem.

mcdonalds-litet-c

snapseed-164.jpg

När jag var 7-8 år gick jag hos en dagmamma vars son Erik ägde typ tusen böcker. Sånt himla lyllbarn. Han hade som ett eget bibliotek hela vägen runt sin säng, och det var den enda platsen i världen som jag ville vara på förutom deras kök eftersom de hade så många goda pålägg. Men man fick bara ta ett pålägg. Erik fick ta två eftersom han var son på riktigt. (Här grundade jag bitternivån för mitt liv.)

I alla fall. Jag älskade att läsa, men Erik ville tyvärr inte att jag skulle ta hans böcker och ligga i hans säng (???), så jag gick alltid dit i smyg, vilket egentligen bara adderade en dimension av spänning i mitt liv.

Jag önskar SÅ att mina barn kommer älska att läsa lika mycket som jag, eftersom läsning var det absolut bästa i livet tills jag blev 14 och läste Borta med vinden. (När jag läst den förstod jag att jag ALDRIG någonsin mer kommer att ha en lika stark läsupplevelse, och tyvärr avstannade läskärleken då, och den har egentligen inte tagit sig ordentligt sedan dess.)

Jag vet inte riktigt hur man får barn att älska läsning men jag TROR att chansen till läskärlek ökar om jag läser många bra böcker för dem nu from the start.

Läsrörelsen jobbar med läsfrämjande. Bland annat samarbetar de med McDonald’s och sedan 2001 har 18,4 miljoner barn- och bilderböcker getts ut tillsammans med Happy Meal.

Läsrörelsen har startat ett #läsupprop under höstlovet, för att få barn att läsa mer. Uppropet går ut på att man helt enkelt lovar att läsa x antal minuter varje dag med barnen. Inte hela världen om man inte lyckas varje dag, men det är ett bra sätt att få in en läsrutin.

Här läser Sixten och Harry Pelle i djungeln för varandra, en av böckerna som kommer med när man köper Happy meal. Titta inte om du är känslig för bajs.

Berätta gärna om era och era barns läsvanor i kommentarsfältet, och om ni har någon unge som älskar böcker  !

img_0425.jpg

  1. Emelie skriver:

    Jag har inte barn själv men några av mina starkaste barndomsminnen är från när mamma och jag åkte till stadsbiblioteket tillsammans. Vi fikade alltid efteråt och pratade om vilka av böckerna vi såg fram emot att läsa mest. Det blev liksom en liten grej som hon och jag hade, bara vi två. Får fortfarande lyckorus av nostalgi när jag kommer in på den bibblan. Tänker att positiva associationer till bibliotek kanske är ett steg på vägen?

  2. Lisa jag älskade också borta med vinden och min storebror hade en walk-in-closet med böcker (life goal).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..