ANNONS

Mina bästa tips om du ska till Thailand med småbarn

/

Jag har fått sjukt många frågor på sistone om att resa till Thailand med småbarn, så jag har samlat svar på de vanligaste frågorna i ett inlägg. Nämligen detta. De flesta kommer från tidigare blogginlägg.

Jag blandar från två resor. En då det bara var jag och Harry (då 14 månader), och en då hela familjen var med. Harry var då fyra månader gammal och Sixten var två år.

Vanligaste frågan: Är det värt att resa med barn? 

Svar: Det beror på. Jag har träffat folk som sagt ”hade jag vetat hur jobbigt det är hade jag inte åkt.” Man måste liksom åka med inställningen att det är ett miljöombyte snarare än semester. För det är ju asjobbigt OCH jättehärligt. I alla fall när barnen är så små som våra var. Nu är de ju 3 och snart 5 och det skulle vara mycket lättare nu.

Hur ska man tänka kring restider?

Välj ett flyg som går nattetid om du vill överleva. Är barnet under sex månader, eller på vissa flygbolag ända upp till max 10 kg, kan det få en ”babycot”, en liten säng som fästs på väggen. Ring flygbolaget i god tid innan för att säkra en av de eftertraktade babycotsätena. På vissa flygbolag får barn specialmeal. Antingen infant, toddler eller child-menyer. När jag reste med Harry fick vi fyra barnmatsburkar, två vällingpaket och bananer. På hemresan pannkakor och fruktsallad. Sjukt nice. MEN man måste ringa flygbolaget minst tre dagar innan avresa för att få det, i alla fall på Thai air.

Gör inte mitt misstag att köpa en resa med mellanlandning på fyra timmar efter 11,5-timmesflighten. Sedan ett till flyg och två timmar taxi på det. Det finns ju direktflyg. Så dumsnålt av mig, jag sparade typ 1000 kronor. Resan tog 25 timmar och jag var vaken hela tiden, med en vild ettåring.

När vi åkte med båda barnen var inget av dem ipad-intresserade, men är dina barn det och ni har en, proppa den fullsmockad med filmer och spel och glöm inte hörlurar!

Majskrokar, kex, bananer, mackor, bullar, whatever makes them stay in one place for a few seconds är ovärderligt.

Och det viktigaste: GLÖM INTE BÄRSELE om du ska resa med en bärselebebis. Jag gick omkring med Harry i min nästan hela flygnatten, för det var det enda stället han sov på.

Harry fyra månader, utsövd efter babycotresan. 

Hur är det med jetlaggning?

Alltså. Orkar inte. Första gången var det inte ett problem men andra. Tredje natten i Thailand somnade Harry klockan nio på kvällen. ÄNTLIGEN EN BRA NATT tänkte jag. MEN sen vaknade han när jag lade mig vid tolv och var sedan uppe till halv sex på morgonen. HELT omöjlig att söva. Det blev lite bättre och bättre följande nätter men alltså… Sjukt. Jag rekommenderar två vuxna på ett sånt barn. Men som sagt, första gången var det inga problem alls.

Värmen och bästa relationstipset

När vi kom till Koh Lanta var det 36 grader mitt på dagen (i mars). Det gjorde att båda barnen fick vara inne med AC under de varmaste 4-5 timmarna. Det tar någon vecka för vuxna att acklimatisera sig och för små barn är det ännu svårare att reglera värmen. Jobbigt att vara inne, tänkte vi i början. Sedan insåg vi att det var det bästa som kunde ha hänt.

Då kunde vi nämligen turas om att vara inne med barnen, och den andra fick EGENTID.

Det är mitt bästa tips av alla, om man åker två vuxna. Vi bytte efter halva tiden så att vi båda fick 2,5 timmar egentid varje dag. Linus tog typ en massage och jag bloggade och badade. Egentid på semester. Sjukt rimligt. Bra för relationen också, för då kunde den som var ute på äventyr berätta något nytt när hen kom tillbaka. Typ om en ny knöl i axeln och vad fransmännen snackat om i poolen.

Annars gick det inte ens att vara ute själv samtidigt med båda barnen, eftersom Sixten bara kutade hela tiden (man satte ner honom på morgonen och sedan sprang han kilometer längs stranden hela dagen när han inte spelade fotboll) och Harry inte fick vara i solen.

Vilket han är här.

Jag hade apshow varje dag på mitt dagpass inne i bungalowen. I stället för att städa uppenbarligen. 

Kan man ens åka med en 4-månaders?

Vi köpte biljetterna precis när Harry hade fötts, men när det var två månader kvar till resan ville jag verkligen INTE åka och fattade inte hur jag kunde ha varit så kaxig och clueless som köpt icke ombokningsbara biljetter. Var rädd för sjukdomar och denguemyggor och pooldrunkningar och maneter och allt. Men min syster bodde där då och skulle föda sitt andra barn där, så vi bestämde oss för att åka ändå. Det kändes dock extremt viktigt att han fick sina två första doser vaccin först, så att han hade skydd mot sånt som kan vara farligt för bebisar, typ kikhosta.

Om allt funkar hälsomässigt skulle jag säga att resa med en fyramånaders var väldigt väldigt lätt i jämförelse med en ettåring eller tvååring. Fyramånaders kryper inte, kutar inte, stoppar inte in random objekt i munnen, hoppar inte plötsligt ner i poolen. Och eftersom jag helammade behövde jag inte tänka på mat överhuvudtaget. Lite extra vatten ibland bara. Thailand har även top notch-sjukvård, vilket var viktigt för mig OM nåt skulle hända.

Boende 

Jag är nog tyvärr Sveriges skabbigaste och ofancigaste bloggare. Men Linus är likadan, fast inte bloggare. Innan barnen fanns och vi backpackade bodde vi alltid på de allra fulaste ställena. För att vi sparade pengar på det. Vi snackar mörka krypin med murkna plankor, massa kackerlackor och ingen el och inga lakan och en matta som madrass typ. 15 kronor natten för båda.

Men sedan barnen kom är vi eniga om att det ska vara rent och hyfsat snyggt eftersom man till exempel faktiskt spenderar massa tid i sitt rum. Det gjorde vi aldrig innan, för då var vi fortfarande sociala och utåtriktade och härliga. Men vi är mycket renare nu, alltid något!

En fantastisk ö för barnfamiljer är Koh Lanta.

Jag har varit där båda gångerna med barn, på stranden Khlong dao. Det finns finare och mysigare stränder, men just Khlong dao passar perfekt om man har ett barn som sticker hela tiden eftersom stranden är så bred och lång. Sixten sprang ofta lååååångt bort för att han till exempel såg stora barn spela fotboll.

Boendemässigt var våra krav AC, pool, frukost, gångavstånd till stranden och sedan valde vi det billigaste som såg fräscht ut (bokade på nätet). på fyra olika hotell, och alla har varit JÄTTEBRA. Men ha då med i beräkningen att vi är vana vid kackerlackor, vi har inte samma krav på standard som vanliga människor.

Smäktande motljusbild.

Ska man ta med barnmat?

Jag hade med mig barnmat till Harry (när han var 14 månader alltså), två burkar per dag och gröt och massa fruktpuré. Det kändes helt overkill när jag packade väskan, eftersom jag vet att det finns asbra barnvänlig thaimat. MEN jag använde ALLA burkar och önskade att jag haft fler.

Han åt ibland av min mat också, men framför allt var det bra att ha när vi satt oss till bords och det tog en timme innan maten kom. Och klockan tre på natten när jetlaggandet härjade. Och som mellanmål när ingen annan ville ha mellanmål. Och när han inte ätit bra på lunchen, asschysst att kunna hiva i honom lite extra någon timme senare utan större ansträngning.

Det är alltså smidigt och underlättar en massa att ha med sig burkar, även om det tvärtom verkar jobbigare just när man packar. (Jag har aldrig sett  barnmatsburkar i thailändska affärer).

Barnvänliga icke starka thairätter är till exempel Fried rice (Khao pad), omelett och nudlar. Och frukt då. Sen finns det oftast svenniga saker som pannkaka, pizza och pasta också, i alla fall på turistrestauranger.

Jag har såvitt jag minns aldrig blivit magsjuk av thaimat på restauranger, och då har jag varit sammanlagt typ ett halvår i Thailand, MEN barnmagar är ju inte lika coola som jag. I alla fall turistbarnmagar kan säkert vara känsligare för annan bakteriekultur osv. Med Sixten gick det dock jättebra, han älskade fried rice.

Just ja. Den med bra minne minns ju att jag blev magsjuk sista dagen, men då hade jag köpt kyckling på en marknad, inte lika safe men jag fick väl hybris pga trodde att jag hade cool mage.

Fler mattips:

Alcogela händerna innan maten!

Vaccin mot kolera kan man få från 2 års ålder.

Barnstolar finns på typ alla restauranger.

Välling finns ej, ta med.

Modersmjölksersättning finns att köpa. Kolla så att det finns vattenkokare på hotellrummet.

Ta med pipmugg.

Hur är thailändska blöjor?

De är jättebra. Ingen anledning att ta med sig hemifrån.

Finns spjälsängar?

Finns ibland på hotell, fråga innan. Jag fick ett tips häromdagen att bädda i en uppblåsbar plaskpool. Bra att ha på dagen också, fylla med vatten och ställa i skuggan och låta barnen plaska och så kan du ligga och götta i solen bredvid. Vilket bra tips, jag önskar att jag hade tänkt på det när jag var där. Jag hade ingen.

Vad använder man för kläder?

Både Sixten och Harry hade nästan bara UV-dräkter på dagarna (inte Harry när han var fyra månader eftersom han tex inte var i solen). Vi hade med oss alldeles för många linnen, t-shirtar och shorts. De flesta använde vi aldrig eftersom de hade långärmat och långbent på kvällen när myggen kom fram. Vi hade två UV-dräkter per barn eftersom de blir skitiga och blöta. Och sandaler och solhattar. Och tunna långärmade och långbenta kläder på kvällen. Gärna ljusa eftersom myggor gillar mörka kläder mer (läste något om att det beror på att de ser mörka kläder som en landningsbana).

Ska man ta med bilbarnstol, vagn, flytvästar?

Bilbarnstol: Nej, inte om man ska till svennifierade ställen som Koh Lanta, där finns det taxiställen med babyskydd och bilbarnstol. Googla innan så du har nummer!

Vagn: JAAAAA. Så viktigt. Speciellt på kvällen, så kan de somna i dem och du kan käka på en strand.

Flytvästar: Ja, om man kommer behöva åka båt, vilket kan vara svårt att undvika. Man tror ju att det finns på båtarna, men det finns liksom inte bebisflytvästar och bebisar drunknar ju literally i vuxenflytvästar.

Bästa platsen på jorden för Sixten. INGA VÄGGAR OCH TAK.

Sist men inte minst, thailändare är ju världens mysigaste. De kommer att ta barnen. Låt dem.

5
24

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00