I annonssamarbete med BONNIERS BOKKLUBB

Läs detta om du vill att ditt barn ska bli smart

 

 

img_3428.jpg

Innan Sixten och Harry föddes läste jag någonstans att barn vars föräldrar läser för dem får ett sjuuuukt mycket bättre liv (typ, minns inte vad exakt). Jag tänkte ”ojoj, det är visst JÄTTEVIKTIGT att läsa men det är antagligen något man inte kommer orka, typ som att koka nappflaskor. ”

Koka nappflaskor gjorde vi inte heller, men läsgrejen har liksom blivit en rutin som är oansträngande eftersom läsning är det ENDA som får barnen stilla på kvällarna, och jag insåg ganska tidigt att det inte är jobbigt att läsa jämfört med alternativen. Det är ofta till och med den mysigaste stunden på dygnet (tills de börjar härja igen när böckerna är lästa).

 

Forskning visar att tiden vi vuxna läser tillsammans med våra barn minskar drastiskt.

 • För tio år sedan läste 74 procent av föräldrarna för sina barn varje dag. Nu läser 35 procent för sina barn varje dag.
 • Barn vars föräldrar läser för dem är betydligt mer likely att läsa själva när de blir äldre.
 • En sjuåring har i genomsnitt ett ordförråd på 7 000 ord. En 17-åring som läser och/eller lyssnar till texter och som har blivit läst för som liten har ett ordförråd på 50 000-70 000 ord, men en 17-åring som inte läser har ett ordförråd på 15 000-17 000 ord.

Andra saker som är bra med att läsa för barn:

 • Barnet lär sig om världen.
 • Barnet får möjlighet att identifiera sig med olika karaktärer och uppleva olika känslor.
 • Att läsa tillsammans ger en nära kontakt mellan dig och barnet.

Källa: Läsundersökningarna PIRLS och PISA samt Läsrörelsen.

img_3118.jpg

Bonniers Bokklubb har lanserat BookBox Kids. Du får två barnböcker i varje box. Det är hemligt vilka böcker som kommer, men de är alltid nyutkomna och med ett genustänk (blev så sjukt glad att polisen i boken ovan var en tjej, jag försöker liksom mitt bästa att pränta in i barnen hur coola och modiga och bra tjejer är, och så kommer de hem och berättar att någon på förskolan sagt att tjejer inte är lika modiga. Jag behöver liksom all hjälp jag kan få av bra böcker med kvinnliga huvudpersoner.)

Boxen kommer 4 gånger per år (vår, sommar, höst, jul) och du väljer om du vill prenumerera eller köpa en box i taget.

Boxarna är anpassade efter 4 ålderskategorier. (0-2, 3-5, 6-9, 9-12) och kostar 190/styck. Om du prenumererar får du 30 kronors rabatt på första boxen!

Beställ BookBox Kids (senast den 25 mars) här.

img_3429.jpg
img_3427.jpg
img_3425.jpg

img_3492.jpg
img_3493.jpg

 

 1. Min sambo, pappa till vår snart 6 månaders dotter berättade att det finns en bok som heter Rebel Girls som är små sagor och bilder på coola kvinnor och deras historia. Han tyckte den kunde vara bra för Agnes så hon kan bli inspirerad. Finns tyvärr inte på svenska än, men snart verkade det som!

 2. Lisa skriver:

  Är sjukt nöjd med att jag två timmar INNAN jag läste detta inlägg gick in och beställde tre böcker till min dotters kommande födelsedag.

 3. Tack! Nu har vi startat en prenumeration till min 10-månaders som redan har massor av böcker och älskar dem! Här handlar vi mycket böcker på secondhand, men tyvärr är väldigt få där genusmedvetna, så än har vi mest djurböcker. Jag vill att mitt barn ska få uppleva glädjen jag kommer ihåg från barndomen med en full bokhylla, förväntningarna när man fick välja bok på kvällen. Vi läser minst 2 böcker varje dag, just nu är på pottan det mest populära stället!

 4. Älskar böcker och tycker det är ett bra alternativ till Barnens bokklubb men varför envisas företag att namnsätta på engelska? Varför inte ha namnet Boklåda (som då även blir lite vitsigt)

 5. malin skriver:

  Jättebra att du tar upp detta!!! För är så sant! Är lärare och ser sån skillnad på de barn som blir lästa gör hemma och de som inte blir det. Syns i lärandet av att kunna läsa själv vid läsläxor, vid boksamtal, ordförråd, skriva m.m.
  Finns bara positiva delar i att läsa böcker högt för ditt barn.
  Min dotter älskar böcker, lyssna på böcker och vägrar lägga sig om vi inte läst. (Älskar att läsa böcker själv)
  Tror jag lyckats på någotsätt överföra min lycka att gå in i böcker till mina elever då de ofta frågar om de får läsa sina lådböcker eller hur de pratar om att det är så spännande att ”gå in i en bok” att man fångas av den!

  Bara läs å läs för era barn!! Ger otroligt mycket 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..