8 saker du SKA säga till nyförlösta

Jag gjorde en lista i tidningen mama (eller det var egentligen en mama.nu-listor från början). 

img_3812.jpg

8 saker som man önskar att ens omgivning vet om när man precis fött barn. Själv vet man ju allt det här när man fött barn, men just då är det så svårt att veta vad man kan be omgivningen om. Så det är egentligen en lista som man önskar att alla andra kunde läsa.

Som det här med att det är mamman som är fysiskt sargad och har en massa konstiga hormoner. Så det är ju HON som ska få bestämma när familjen är redo för besök, eller att åka iväg.

Själv åkte jag till Småland och umgicks med folk i flera dagar när Harry var två veckor. Alla blev sjuka. Hade jag läst denna lista innan hade jag mailat den till alla och sagt att det faktiskt TYP står i lagen att man inte behöver åka så långt med en nyföding.

Och amningen, om man nu ammar. Jag vet inte om det är ett vanligt problem, men jag maratonammade och spelade fotboll samtidigt hela dagarna och blev långtidsbitter för att jag aldrig fick sitta ner. Linus jobbade ju, men TÄNK om någon hade kommit och sagt ”Jag kan spela fotboll med Sixten i en timme”. HUR underbart. Folk förstår liksom inte vidden av ljuvlighet så man måste påminna dem.

 

aeff

Här hade Linus kommit hem från jobbet och jag och Harry gömde oss på toaletten.

Fyll gärna på med fler saker!

 1. Så bra påminnelser. Även om man nyss var där så glömmer man fort vad det var man helst ville ha och behövde! 🙂

 2. M skriver:

  + ge ammande mammor dricka! Alltid!

  Kommer ihåg att jag fick törstpanik, alltid sittande/liggande fast någonstans med bebis hängande vid bröstet och avdomnad arm. Alla andra har glömt friheten de har i att kunna gå och hämta ett glas vatten precis när de vill, och ingen verkar ha insikt i vilka uttorkningssymptom som uppstår av att ha en vätskeparasit påkopplad halva till hela dygnet.
  Själv känner man sig som nån slags bortskämd slavdrivare av att be någon hämta något så enkelt som ett glas vatten, man ska väl klara sig själv (känns lite som att be någon torka en i rumpan, vilket i och för sig också kunde behövas vid amningstoasittningar som det blivit en del av) – samtidigt som man invändigt är i totalt vredesmod och bara vill vråla om magnumflaskor med mineralvatten nu, NU, NUUU!

  Började gråta en gång när min man faktiskt hämtade vatten men råkade sätta det precis utom räckhåll på den sidan man inte kommer åt över huvud taget med ammande barn i famnen (något den oammande inte heller inser, 20cm för långt bort åt fel håll = finns inte), tortyren i det valet: törsta ihjäl eller väcka sovande barn..

  + alla gående bord och bufféer där alla bara hämtar till sig själva, och man sitter inklämd någonstans utan minsta möjlighet att krångla sig ut och sedan balansera tallrik och (sovande) bebis – alltså bitterheten och hungern!
  Fråga alltid den som sitter med bebis i famn om du kan hämta mat/dricka innan du går och serverar dig själv!

 3. Frida skriver:

  Så bra och så rätt! 👍😃

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..