ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Micki Leksaker

”VARFÖR springer bara mina barn och kastar saker hela dagarna”

/

Vi har fått ett dockskåp som heter Lundby Creative.

Jag ÄLSKADE att leka i dockskåp när jag var liten och har tänkt sedan barnen typ föddes att den genen borde vara dominant eftersom det är en så bra gen.

Barnpsykologen Malin Bergström berättar i en lekhandbok om hur man kan tänka kring barns lek. Några saker:

1. ”Barn leker rollekar för att de vill förstå sig själva och andra. Det är ett sätt att bli till som människa. Att sjunka in i någon annans medvetande och träna på sådant som empati och solidaritet. Försöka förstå hur människor tänker och fungerar, liksom inifrån. Det är något vi vuxna fortsätter göra hela livet.”

Exakt. Så bra. Jag tänkte länge ”Så VARFÖR springer bara mina barn och kastar saker på varandra hela dagarna”.

2. ”De flesta barn är högst medvetna om hur man beter sig när man är en bra kompis, men i leken ges möjlighet att utforska var som händer om man ändå beter sig dåligt. Att gå in och bryta leken kan leda till att det viktiga utforskandet avbryts.”

Så många gånger som man undrat vad fasen de håller på med. Men om detta stämmer det är ju lite som när man drömmer mardrömmar för att kunna bearbeta sina känslor och rädslor.

3. ”Jag får ofta intrycket att en stillsam familjelek i dockvrån värderas högre av föräldrar än stökiga springlekar, men då är vi där igen, vi kan inte veta vad en lek innebär och kan leda till, så vi ska inte styra den alltför mycket.”

Känner mig väldigt träffad där. Jag har varit lite avis på folk som har barn som leker lugnt. Som dukar små bord och klär på gosedjur kläder (!!!!!!) när mina barn välter borden, tränar höjdhopp över dem och kastar dockor i taket men upptäcker att de låter för lite och hittar något gjort av stål att kasta tre timmar i sträck i stället.

Men vuxna fattar enligt Malin Bergström ofta NADA om vad lekarna innebär och vad de lär sig på dem. Barn är unika, leker på sina egna sätt och utvecklas i sin egen takt.

PLÖTSLIGT en dag lekte även mina barn rollekar. Jag har numera barn som leker att de är mammor och pappor i dockskåpet och de tjafsar med bebisarna om att de inte får slåss och springa nära kanten (wonder why). Vårt dockskåp är hett eftertraktat och hejhejvardag-barnen kom och lekte.

Läs mer om Lundbys dockskåp och dockor och möbler HÄR.

2
18

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00