I annonssamarbete med COMVIQ

När släpper ni era barn fria att hänga runt i hoodsen?

När släpper ni era barn fria att hänga runt i kvarteren, och när ger ni dem egen mobil?

 

Sixten och jag gjorde en film om hur det blir i framtiden när han har ett fritt liv.

Paniken!

Mina barn har än så länge inte börjat dra för att hänga runt planlöst. De har börjat gå till kompisar själva korta sträckor, men än så länge vet jag liksom var de är och vad de gör.

Och jag tycker fortfarande det känns helt onaturligt att man så småningom måste släppa dem fria. Jag vill helst skydda dem HELA tiden.

Kanske är det för att de är så vilda och våghalsiga. Jag kan ju se andra barn som är yngre och tänka att det är klart att det inte är något problem att släppa ut någon som aldrig skulle tänka typ ”wow, en enorm container med obestämt innehåll, den hoppar jag in i”.

Men man måste tydligen släppa dem fria någon gång och ge dem ansvar om man vill behålla dem.

Ni som har barn i den här åldern eller äldre, hur gamla är de när ni släpper dem att hänga runt fritt, och är ni överens med ev. partner? Vad har ni för regler? När ger ni dem en egen mobil? Sköter de sig med att svara i den och ringer de själva? Tycker ni det finns något dåligt med att låta dem ha en egen mobil? Kommer de hem när ni bestämt? Är ni oroliga? Var ni oroliga innan, som jag, och löste det sig när ni såg att det funkar bra? Hur hanterar ni det när de inte följer regler? Några smarta hot och mutor? 🤗

Sixten har fått en mobil (min jättegamla) med ett Comviq kontantkort. Det är jääättebra bara av anledningen att han svarar i den när jag är i ett annat rum. Jag tränar honom kan man säga.

Eller jag tränar mig själv.

På Comviqs hemsida kan du läsa mer om fördelarna med kontantkort respektive abonnemang! Läs HÄR om hur de fungerar!

 

Kontantkort

 

 

 1. Disa skriver:

  Mina söner är 7 och 9 år. Den stora har haft smartwatch och det har varit så bra. Nu kommer han att få en telefon när han fyller 10 men enbart för att kunna ringa och svara. Inga spel och appar. Barnen får gå själva till kompisar och till fotbollsplanen som ligger på andra sidan spårvagnsspåren. Tror att man måste släppa dem lite och ge dem frihet under ansvar. Hur ska de annars kunna hantera att helt plötsligt få röra sig fritt?

 2. Anni skriver:

  vi bor o skogen, alltså på riktigt skogen. 2 hus som grannar och en grusväg som vi bor lääääängst in på. Min 4 och 5 åring får springa till kojan (något barn byggt för hundra år sen) som ligger längre upp på grusvägen, där hör jag dom. Sen har vi grannar som vi känner så det är fördelen om något händer, dom hör också. Sen får dom cykla på grusvägen, kommer det en bil cyklar dom åt sidan och går av. plus att dom alltid har väst på sig och syns. vi har heller inget staket runt gräsmattan mot grusvägen men fördelen med att uppfostra barn så i skogen är att dom snabbt lär sig vad man får och inte får göra. Deras kusiner som är stadsbarn har noll koll när dom är här…då är dom 9 och 10 år.
  närmsta kompis bor 15 min bort med bil sååååå ingen risk att dom kommer iväg någonstans hehe.
  tricket för att hålla dom hemma är att bygga klätterställningar och annat kul i trädgården, då vill dom aldrig lämna en 🙂

 3. Vi har precis köpt smartwatch till vår 8-åring och vår 7-åring. Störst behov för den äldre som nu rör sig mellan skolområdet och hemmet (ca 400 m). Den yngre får röra sig på gatan, gatan ovanför och gatan nedanför. De har båda ärvda mobiltelefoner med, men inget sim-kort, bara till för spel när det finns wi-fi. Vi valde klocka för att 1. Kan inte nås av obehöriga 2. Sitter fast på armen 3. Endast ringa/svara – ej spela/surfa.

  Nackdelen är appen SeTracker som vi inte fullt ut litar på efter skriverier. Funderar på att byta till CMEE, men den kräver månadsabonnemang. Det + kontantkort eller mobilabonnemang för båda barnen drar iväg månadskostnaden rätt mycket.

 4. Sofia skriver:

  Jag har två söner varav den ena är 9 år. Han cyklar till och från skolan tillsammans med en kompis sedan han var åtta och började alltså tvåan. Han cyklar enbart när klimatet tillåter, på vintern skjutsas han alternativt promenerar hem. När han började cykla i tvåan fick han en gammal mobiltelefon för att vi ska kunna nå honom och han oss. Han ringer varje dag när han lämnar skolan och berättar att han är på väg hem och så hörs vi när han kommit hem. Vissa dagar är pappan redan hemma då när han kommer och vissa dagar får han vara ensam hemma cirka 30-45 min. Vi bor i en förort till Stockholm i ett lugnt område och sonen är lugn som person och hittar inte på bus eller knasigheter därför har jag känt mig trygg i att låta honom cykla till och från skolan. Gällande telefonen så kan jag se det som problematiskt att han kanske spelar på sin telefon när han inte ska, på väg till eller från skolan. I skolan använder han inte telefonen då det inte är tillåtet. Eftersom vi inte velat att han ska spela på telefonen så fick han kontantkort utan surf till en början men nu efter ett år så har han ett abonnemang med lite surf.
  Oj blev ett långt svar 😊

 5. monika skriver:

  min minsta är 10 hon har haft mobil några år. Jag skjutsar henne till och från skolan eftersom jag bytt skola åt henne och får stå för skjutserna så hon ringer när de är klara. Hon rör sig fritt i vårat kvarter och frågar om hon får cykla till konsum . Det får hon oftas göra. . Hon har en nyar mobil som hon fick av oss när vi bytte våra mobiler . Där når hon alla sina syskon sin pappa och vänner. Och sina appar och sociala medier. Ser absolut inga problem i att hon använder mobilen. hon har swisch och bankid. tillgång till sitt eget konto..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..