I annonssamarbete med ALBERT BONNIERS FöRLAG

En människa finns för att jag läst den här boken

När jag skulle välja Nora Roberts-bok till det här samarbetet bad jag ju om er hjälp.

fdd_ur_elden-nora_roberts-43556566-frntl

 

Nea kommenterade så här om Född ur Elden, första delen i trilogin om systrarna Concannon.

 

Img 1473.jpg

 

Efter att ha läst Vittne till mord (och berättat om gånger jag nästan dött), började jag läsa Född ur elden som Nea sålde in så bra.

Och några kapitel in i boken fick jag extrema deja vú:er. Hallå det där har hänt förut, att en Maggie är arg på sin mamma och blir berömd konstnär i Dublin.

Sen kom jag på att jag HAR ju redan har läst den, fast på engelska. När jag bodde i Yemen 2005 lånade jag den av en amerikansk kompis.

Den gången hände detta:

När jag läste den blev jag dödskär i Irland och dess gröna kullar och snygga killar (?) och åkte dit och hälsade på min irländska kompis Aoife (som också bodde i Yemen).

Jag köpte en slags pengapåse i Dublin, lade Aoifes pappas hemnyckel i den, glömde lämna tillbaka den, hittade den i min pengapåse när jag satt på flygbussen i Sverige, skrek typ ÅH NEEEJ vilket gjorde att en tjej bredvid mig började prata med mig. Det visade sig att vi hade gemensamma vänner, blev kompisar och fortsatte hänga.

När vi var på Carmen (ställe med billig öl i sthlm) en gång träffade hon en kille som hon så vitt jag vet är ihop med än i dag (men jag hittar henne inte på facebook så jag har egentligen ingen aning). Jag TROR dock att de har barn. Och då MÅSTE man ju kunna säga att det barnet finns för att jag läste Född ur elden? Annars hade jag kanske inte ens åkt till Irland, glömt nyckeln, tagit med tjejen till Carmen osv.

Långsökt tanke tycker vissa, normal vardags-slidingdooring tycker jag.

Född ur elden är alltså första delen i en trilogi om systrarna Concannon i grevskapet Clare på Irlands västkust. Första delen handlar om Maggie som är en extremt begåvad och kaxig glaskonstnär som är nöjd med sin lilla business. En känd gallerist upptäcker hennes talang och lyckas övertala henne att bli berömd genom att ställa ut konsten i stora gallerier. Till viss del hatar hon honom och tycker han är ett svin, men de är ändå dödskära i varandra. Jag har inte läst klart den än (den här gången) och jag minns inte vad som händer, men jag minns att jag var väldigt intrigued av deras relation för 13 år sedan.

Här är enda bilden jag hittade på Dublin-pengapåsen. Jag kan inte ens svära på att det är den, förmodligen inte, men den såg ut så. Man tog ju liksom aldrig kort år 2006.

 

knivlisa_pase

 1. Nea skriver:

  Hej. Är den där Nean som nu är lite chockad över att knivlisa gjort ett helt inlägg som jag liksom är delaktig i. Hehe. Coolt 😁✌
  Tycker absolut som dig, klart att barnet finns till pga Född ur elden! Så himla underbart!

 2. When someone writes an post he/she keeps the image of a user in his/her mind that how a user can be aware of it.
  So that’s why this paragraph is outstdanding.
  Thanks!

 3. Gjort samma sak med någon annan författare. Längtat tills en bok skulle komma ut, börjat läsa och bara ”den påminner så himla mycket om en annan”. Gick tillbaka i registret (livsnödvändigt när en läser många böcker) och insåg att jag läst den på engelska nåt år tidigare.

 4. Åsa skriver:

  Härligt resonemang tycker jag. Men enligt slidingdoors teori så skulle de väl ha mötts på något sätt ändå om de var menade för varandra? 🙂

 5. K. skriver:

  Den här bilden, 2006. Har så många frågor. Ställde du timer och hoppade upp? Tog någon den? Varför är den tagen som att du ska kasta dig på sängen? 😅🙈

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..