Läkaren till mina barn: ”Pojkar ska inte ha långt hår”

cached-images.btdmtech-12

Mina barn var sjuka och vi gick till doktorn. Han undersökte, skrattade när sexåringen sa att det var som massage när han fick stetoskopet tryckt mot ryggen, skrev ut medicin. All good. Sedan sa han:

”ÄR ni pojkar båda två?”

”Ja… vi är pojkar.” svarade de.

Läkaren tittade på dem med bekymrad blick, kan tänka mig att han ser likadan ut när han ger besked om obotlig sjukdom, och sa: Så där kan ni inte se ut. Ni borde klippa håret. Annars ser ni ut som tjejer. Pojkar ska inte ha långt hår.”

Som alltid i överrumplande situationer önskar man att tiden kunde stanna för alla utom en själv. Jag ville knata runt en stund bland skalpeller och förband tills jag kommit på ett rimligt svar.

Typ ”Oj, jag visste inte att det var medicinskt farligt. Kommer de att tappa armarna nu? Eller ännu värre – SNOPPEN?”.

I stället sa jag ”Så DÄR tycker jag inte att du kan säga till dem, pojkar kan ha hur långt hår de vill.”

Han svarade: ”När de är vuxna ja. Inte när de är barn.”

Jag skyndade mig ut med barnen, det kändes liksom som att vi andades in farliga sjukdomar i det där rummet.

Jag förklarade för barnen att vissa äldre människor inte förstår så bra, att förr i tiden var det så man skulle se ut, och att de gärna vill att det ska vara likadant nu.

Fyraåringen sa: ”KRIS, KRIS säger jag till de gamla.”

Helt ok bekräftelse om att han förstått. Samtidigt, det finns ju inget som är så mycket auktoritet som en läkare i 50-årsåldern?

Jag skrev om händelsen på instastories och har aldrig fått så många arga DM. Av dem som skrev sa säkert 50 personer att jag skulle anmäla honom.

Några IRL-människor jag berättade för rasade inte lika mycket. Eller de rasade mer på alla som rasade.

”Ja det var väl konstigt sagt av läkaren, men anmäla? Den HÄR är den svenska kränktheten”, ”Det är ju bara hår.”

Det var inte förrän då jag själv blev upprörd.

Det är lätt att avfärda en läkare som stollig. Det är lätt att tänka att det är ju inget problem eftersom 200 personer rasar. De flesta verkar ju ha koll.

Men det är ju mina egna instagramföljare. Det är klart att de tänker ungefär som jag. Det är ”Det är ju bara hår”-människorna jag blir irriterad på.

Det handlar ju inte bara om håråsikter. Det är inte samma som att säga ”Permanenta inte håret, du passar inte i lockigt” (iofs sjukt om en läkare sa så också).

Det handlar väl även om det gamla vanliga:

”Du är pojke, det förväntas något annat av dig än det där du håller på med. Du måste pojka till dig, för pojkar är på ett annat sätt. Vill det sig riktigt illa kan du misstas för tjej” (som om det skulle vara dåligt).

Häromdagen var det är unge i lekparken som sa ”Killar är modigare än tjeeeejer, det har Petter sagt”. Pappan röt ifrån: ”Det var det DUMMASTE jag någonsin hört.”

Att han röt så där gjorde mitt liv. Jag började typ älska honom. Jag vet ju att de finns överallt, människor som orkar vardagsrasa, men det var så skönt att mina egna barn hörde. Någon annan än sin mamma som tjatar hål i huvet.

Senare under doktordagen träffade sexåringen en kompis i lekparken, och ställde den (lite ledande) frågan: ”Tycker du jag ser ut som en pojke eller flicka? Pojkar kan ha långt hår om de vill”. Hon svarade ”Ja, det är klart”.

Min sexåring som alltid har velat ha långt hår, vägrat att ens toppa det, har liksom aldrig förr brytt sig om andras pojkhårsåsikter.

Men det var fint att kompisen tyckte det var så självklart.

Nu ska jag gå och skriva till läkarens chef. Där har vi i alla fall EN som är mer auktoritet än en 50-årige läkaren.

Uppdatering: Det här skrev jag i början av sommaren. Sixten har som ni sett klippt sig, oklart om det hade med läkaren att göra, jag tror mer på att han börjat skolan med allt vad det innebär.

Deppigt dock att även FRISÖREN sa ”Nu ser du äntligen ut som en pojke”. 😩

img_0921

cached-images.btdmtech-11

41447771_1282844455189739_4086465785136833114_n

 1. Han är fin precis som han är. Min pojke är en pojke som ÄLSKAR sina bilar i alla dess former, han leker pang pang och polis, hans favoritfärg är rosa och han tycker om att ha klänning.
  När jag fick mitt första barn en dotter så tänkte jag mycket på att stå upp för hennes rättigheter. Jag trodde aldrig att det skulle bli mer kämpande för pojkens rätt att få tycka om det han tycker om.

 2. Hej alla,
  Vill tipsa om Lina Bodestads bok: Farliga prinsessor och ljuva monster! Underbar bok om normbrytande föräldraskap. Kanske läkaren i fråga borde få en 🤣 Så att kan uppgradera sig till 2000-talet! Vi har tyvärr liknande historier från morfar – suck! Ibland får man kanske bara hoppas att dinosaurierna snart dör ut… lycka till alla som orkar motvalsa – ni behövs!!!

 3. Så jävla tröttsamt. Min son (2,5) har ljuvligt hår – ljust och korkskruvslockar ner till axlarna. Precis som sin storasyster (4 år)
  SÅ många som ifrågasätter varför vi inte klipper hans hår. ”Han störs säkert av att ha hår som hänger och slänger sådär”
  Märkligt att ingen tror att systern störs av sitt långa hår då? Där är det så jävla självklart att hon inte ska klippa sitt ”vackra” hår.
  Folk är idioter och arslen med åsiktsdiarre – på riktigt.

 4. Det konstigaste tycker ändå jag är att vuxna människor ens uttalar sig om någons utseende över huvudtaget..! Varför?

 5. TACK från botten av mitt hjärta för att du skrev detta!!!! Jag har kommenterat tidigare och önskat några kloka ord på vägen kring färgglada kläder på killar/långt hår. Så hjärtligt tack för att du belyser vardagsmotståndet som kan möta en. Det ger styrka åt oss som tänker i samma banor och förhoppningsvis ger en tankeställare till andra.

 6. Jag har en dotter och en son, och överlag inte så mycket glittriga kläder hemma av ingen mer speciell anledning än att det inte har blivit så. En dag så fick båda mina barn ett gäng gamla kläder av ett par kompisar till oss med två flickor i samma åldrar som mina barn men som är lite större i storlekarna. Mina två var jätteglada över plaggen och min son tog på sig en glittrig rosa tjocktröja när han skulle till förskolan. Min dotter som går i skolan sa innan vi gick hemifrån att han kommer att bli retad. (Det går snabbt att anamma normer när skolan börjat 😭) och jag svarade att det inte alls är säkert! Och hoppades innerligt att han inte skulle bli det. När jag klädde av ytterkläderna i hallen på fsk så drog jag upp dragkedjan på tröjan också och då såg jag att han hade en glittrig tröja under också. Jag utbrister glatt ”Men ________, har du DUBBELGLITTER idag”. Han var så stolt och glad och sprang fram till närmsta kompisen bredvid i hallen, en tjej, och sa ”Titta _______, jag har DUBBELGLITTER”. Hennes svar? ”Coolt!!”. Alltså jag blev SÅ glad över att hon var den första han träffade, jag frågade honom efteråt om det var någon mer som hade sagt något om hans kläder och det var det inte, men så härligt att det allra första som hände var att han fick bekräftat att det var coolt. Berättade det för storasyrran också 😉

  1. Och alltså jag undvek att kommentera det självklara, jag blir också frustrerad och förbannad över vuxna som pekar ut sina onödiga åsikter högt till barnen. Och på dem som inte förstår varför det inte är bra. Och jag grät när jag läste stycket om pappan som reagerade, självklart som sagt.. 🙂

 7. Så sjukt dumt sagt av läkaren men ffa helt oprofessionellt. Bara för att man har makt och befinner sig högt hierarkiskt kan man inte säga vad som helst. Jag skulle också ha hört av mig till läkarens chef.
  Dåligt av frisören också.

 8. Lite lustigt det där- själv fick jag ”tjata” till frisören att ja min dotter vill ha kort hår( rakat på sidorna m längre lugg, väldigt poppis killfrisyr, hehe) Frisören var helt i chock genom hela klippningen och kunde inte tro vad hon höll på med. Så otroligt bisarr situation. När hon var klar var hon framme med rosa och lila sprayburkarna, hehehe. Min dotter ba- det här är *storebrors namn* favoritfärg…

 9. Jag tycker mest att det är tragiskt. En högutbildad person, som uppenbarligen kan läsa och ta till sig vilken värld vi nu lever i, och som verkligen borde veta bättre. Blir också förvånad över att folk ORKAR hålla på och tala om för andra hur de ”bör” se ut, vara eller leva sina liv?

 10. så sorgligt, du har ju jordens finaste pojkar ❤️ långt, kort eller inget hår ❤️ bra att du sa till honom på plats

 11. Jag tycker precis som doktorn. Så långt jag har möjlighet att påverka kommer mina pojkar att ha korta frisyrer och flickorna får gärna ha långt hår. I övrigt uppfostrar jag dem till trygga individer som tror på sig själva och vet sitt värde. Men jag vill att det ska synas på dem vilket kön de är och jag vill att mina pojkar ska vara stolta över att vara pojkar och att mina flickor ska vara stolta över att de är flickor. Det kan tyckas vara gammalmodigt men det är min åsikt och jag utgår från att den är lika mycket värd som andras. Däremot skulle jag ALDRIG försöka trycka min åsikt på någon annan och speciellt inte andras barn. Det var mycket oprofessionellt! I en diskussion måste alla få ha en åsikt men att dela med sig av liknande åsikter utan att någon bett om dem är riktigt oförskämt!

  1. Tror man på sig själv och blir trygg när man inte får bestämma över sin kropp/hår? Det är ju inget som skadar dem, då bör de väl få ha en talan? Min son hade långt hår i många år men var fortfarande stolt över att vara pojke. Förstår faktiskt inte hur du tänker.
   Och…. Det skadar inte att vara tyst när man har en tanke om den inte gör den andre glad.

 12. Har en nioåring som älskar sitt långa hår och han har många gånger blivit misstagen för flicka. Men det bästa är att han liksom inte bryr sig. Antingen så säger han inget eller så säger han lugnt att han är pojke, liksom bara upplysningsvis, inte för att det spelar så stor roll. Och det gör ju inte det! Människa som människa. Om vi inte laddar könen med en massa egenskaper och roller så kvittar det ju egentligen vad vi har mellan benen eller hur. Det är ju inget negativt att bli kallad flicka och det är dit vi måste komma. Det ska inte vara ett skällsord för pojkar att vara flickor, att vara ”feminin” dvs det som traditionellt anses kvinnligt (men som bara är helt vanliga mänskliga egenskaper) som empatisk, lyssnande, mjuk och vårdande. Det är BRA egenskaper som vi borde sträva efter alla människor! Och att få vara alla egenskaper som ryms inom det mänskliga är utvecklande och faktiskt livsnödvändiga för att vi ska må bra. Så keep on utforska och utveckla er själva!

  1. Har en elev som har långt hår. Han blev fullkomligt utskälld på ett museum när han besökte killarnas toaletter. Som tur var är han ascool och behöll lugnet. Han har även kallats Alva (kvinnlig form av hans namn) av musikvikarie. Hon envisades. Slutade med att hela klassen fick förklara läget för henne. Pojken ifråga brydde sig inte alls. Så ge inte upp hoppet!

  2. Precis! Om folk påpekar att det är bedrövligt att de ser ut som tjejer får de ju uppfattningen att det är något dåligt. Innan har de ju mer tänkt att de har långt hår för att de har långt hår och att de tycker det är snyggt och härligt eller nåt. Då är ju hår bara hår. De har ju även varit medvetna om att tjejer oftare har långt hår, men det har inte vetat om att det anses vara något man som pojke ”borde” undvika. Förrän de får reda på det av vuxna.

 13. Men alltså. Hjälp! Min son har visst fått höra liknande av kompisar i skolan (förutsätter att det inte är av vuxna!?!) Så att han kommit hem och sagt ”Visst kan killar ha långt hår?”
  Och när vi var på Maui förra vintern fick vi så många gånger kommentarer om vilka fina flickor vi har.. Lyckligtvis på engelska så att sonen inte uppfattade det så bra i alla fall.. Men ändå!

 14. Det är så jäkla sjukt det där. Varför känner gubben så starkt för ditt (och säkert andra) barns hår att han känner att han måste kommentera. Trycka till. Ifrågasätta. Håna (faktiskt). Jävla svingubbe. Hoppas du pallar skicka en anmälan på honom. Har också två små killar som jag vill ska få se ut precis hur de vill!

  Kram och tack för fin blogg.

 15. Men va är detta för äckelmänniskor?! Hur kan man bete sig så? Min äldsta är.3 och har precis börjat få lite mer hår hehe.. men han ville gärna ha hårspänne hemms för ett tag sen och fick köpa egna på ica. Han va så stolt och ville visa upp det, bla en dag när farfar va hemma som säger : ne det kan väl inte du ha? Du ska väl inte ha hårspänne det har ju tjejer! Då va han liksom 2,5 – who cares?! Baaaaaah!

  1. 😢😢😢 Ja mina barn har så vitt jag vet bara hört sånt från vuxna. Det är såå sorgligt att se dem bli osäkra och så småningom rätta sig efter sunkiga regler om hur pojkar ska se ut och vara. Jag tänker att det spelar säkert roll vad jag säger, men mindre och mindre.

 16. Jag var just på semester i NY med min son, 7,5 år gammal, med axellångt hår som han älskar. (Han avgudar min kollega, man, 30 år, midjelångt hår.) Redan vid mellanlandningen fick jag frågan vad ”she” ville ha att äta, och flygvärdinnan sade glatt ”goodbye, little girl”. Flera gånger varje dag blev han tilltalad som flicka enbart pga sitt hår. Det gjorde ont i mig. Den enda gång han själv uppfattade det verkade han som tur var inte förstå varför han blev kallad flicka, eller lägga någon värdering i det….

 17. Den nya frisyren är ju väldigt cool men det var också otroligt fint med det långa. Bra att du skrev till chefen. Fick du någon respons därifrån?

 18. Nu har du äntligen en killfrisyr! Det klämde en kvinnlig frisör ur sig till min son efter att ha klippt av hans axellånga lockar. Jag tyckte inte att kommentaren gjorde något, men fnissade gött inombords eftersom hon själv hade en exakt likadan killfrisyr.

  1. hehe. Jag rasade inte direkt heller (bara inombords). Men när hon sa till Harry som också var med: ”DU är väl också pojke? Du måste säga till mamma att du inte kan ha så där långt hår” var jag rätt snabb därifrån.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..