Äntligen PMS-medicin (dock kan jag inte ta den.. ELLER?)

FÖRLÅT för medicininlägg, men HAR vi någon medicinexpert här?

Jag har äntligen efter en massa år lyckats gå iväg till doktorn och få Premalex utskrivet. Det var ju mycket lättare än jag trodde. Jag hade hört att man först måste göra en utredning i tre månader. Utredning och utredning, men att man skulle fylla i ett formulär varje dag i tre månader innan det eventuellt kunde bli tal om medicin.

Jag behövde bara berätta i fem minuter om hur jag mår när jag har PMS, sedan sa hon ”nämen lilla stackare, så ska du ju inte ha det. Här har du Premalex.”

Åh GUD vad jag älskar när vårdpersonal bryr sig.

TYVÄRR visade det sig senare när jag googlade, att man inte kan ta Atarax samtidigt, och Atarax tar jag för att sova på nätterna (jag tar max 10 mg/dygn, maxdos för vuxna är 100 mg/dygn).

Det är något med hjärtat (risk för QT-förlängning hos båda) och att medicinerna påverkar varandra.

Jag har pratat med två olika läkare, en säger att det är lugnt, och den andra säger att det INTE är lugnt. HUR SKA MAN DÅ VETA?

När jag googlar hittar jag både att kombinationen kan orsaka hjärtstillestånd (hjärtstillestånd verkar ju severe) OCH att folk fått kombinationen utskriven samtidigt.

Jag tenderar ju att lyssna på läkaren som sa att det är lugnt. Om det var hjärtstilleståndallvarligt i små doser (jag käkar max 10 mg Atarax/dygn) skulle väl inte läkare skriva ut dem tillsammans? Jag har inga hjärtproblem sedan tidigare förutom att det blivit krossat ett par gånger. Samtidigt står det på janusinfo att kombinationen SKA undvikas. Varför skriver då läkare ut? För att de inte vet eller för att det inte är så farligt?

Longshot kanske, men finns det någon som VET något om detta? Läkare? Någon med egen erfarenhet? Någon som käkar båda och inte är hjärtdöd? Någon som ÄR hjärtdöd men kan spökskriva?

Och om man inte kan kombinera, finns det någon annan bra kombo (jag vill sova och strypa PMS:en lite, det är det enda jag begär.)

Jag MÅSTE ju inte ta Atarax de dagar jag tar Premalex heller, men jag har rätt nyligen börjat och jag kan ÄNTLIGEN sova 7 timmar i sträck. VILL INTE SLUTA. Och vissa som får Atarax utskriven tillsammans med Premalex fick det för att Premalex kan orsaka sömnstörningar. ORKA.

TACK!!!

Min och HejhejVardags PMS-film:

 1. Sellerijuice!!!!! Testa! Har hjälpt mig enormt mycket mot just sömnsvårigheter och pms…jag tror på dig!!

 2. Läs Kaos i kvinnohjärnan av Mia Lundin. Förändrade min värld. Min pms har bara blivit värre och värre efter barnen men från att ätit flera olika läkemedel mot pms och olika hormoner så använder jag nu bara bioidentisk progestoronkräm. Kom fram till att jag var väldigt östrogendominant, vilket jag tro är väldigt vanligt vid pms, och nu är min pms i princip helt borta. Eller i varje fall under kontroll😊 Gå gärna till någon som jobbar med helheten (funktionsmedicin) vilket jag tyvärr anser att sjukvården inte gör så mycket idag. Ser bara till symptomet och försöker dämpa det istället för att gå till botten med orsaken och se helheten i kroppen. Det kan bli så mycket bättre och det är vi värda! 💪🏼

 3. Jag har riktigt jobbig pms, blev ännu värre efter graviditet – i stil med ”jag orkar inte leva”. Gick till Dr och fick SSRI utskrivet. Men nej tack. Vill inte äta det. Det ställer till så mkt annat i kroppen bl.a. att HPA-axeln ständigt är påkopplad, leverpåverkan osv. Istället har jag fått tips om att balansera fettsyrorna genom tillskott av Omega3 (jag tog initial 6g/dag) och jättenattljusolja (bra Omega6). Å det funkar för mig. Sök upp en funktionsmedicinare eller liknande. Doktorer är liksom alla en produkt av dagens samhälle ”ta denna medicin så mår du bättre”. Jo men det är en genväg som inte gynnar på längre sikt. Jag har ätit SSRI under en livskris, jag behövde den kryckan då. Men det är ingen långsiktig lösning. Igen, BALANSER FETTSYRORNA. Lycka till!

 4. Oj vad intressant! Jag visste inte att man kan ta Atarax eller Lergigan mot sömnsvårigheter. Jag vaknar alltid efter 4-5 timmars sömn och somnar inte om på 2-3 timmar, hinner sova kanske 1 timme till innan det är dags att gå upp. Och då är jag dödstrött. Tänk vad skönt att få sova 7-8 timmar i sträck!

 5. Hade typ alla besvär man kan ha i samband med PMS och upplevde att det blev värre med åldern? Inte lastgammal, 31, men ändå. Läste en artikel om att man kan spjälka ämnena i kaffe olika effektivt, och att kvinnor speciellt har det tuffare än män (så jävla orättvist?). Idén i artikeln var att kroppen behöver omsätta massa hormoner vid mens, men om kroppen är fullproppad med kaffe-ämnen så har den svårare att göra det. Den är busy med att hantera kaffekonsumtionen, och omsättningen av hormoner går trögare = värre besvär. Dricker fortfarande kaffe ibland, men inte 2-3 koppar per dag som tidigare. Var riktigt skeptisk för jag älskar kaffe. Bytte ett beroende mot ett annat, köpte på mig en massa teer och klickade hem matcha-pulver. Upplever inte att jag saknar någonting, dricker kaffe när jag vill men det blir kanske 1-3 gånger i veckan, inte per dag. Hemma och på jobbet blir det matcha och kaffe i andra sociala sammanhang. Älskar verkligen kaffe men saknar inte de där extra kopparna. Trodde jag aldrig. Har inte ont och är delvis sängliggande under menstruationer, och gör inte slut med min pojkvän precis innan ;). Har lättare att somna också, tar 15 minuter nu, inte en timme. Han har också märkt skillnad. Hahaha. Innan var det RÄTT ofta jag ifrågasatte olika saker i vår relation i samband med PMS.

   1. Kaffe har en halveringstid på 4-5 timmar. För att kaffet ska vara helt ute ur kroppen krävs det 5 halveringstider (drygt ett dygn). Så dricker du 4 koppar kaffe på fm (vi säger kl 12) har du alltså motsvarande 2 koppar kaffes koffein i dig vid 20-22. Kan vara värt att testa att dra ner, funkade för mig!

  1. Det BLIR värre med åren! Är 44 (hjälp!) snart och haft 2 graviditeter.

   Från att varit undrande över vad pms är, så har det slagit till med besked.

   Borde kvala in för premalex också, men vågar inte riktigt än.

   Vet att jag läste boken ”hjälp jag har pms” av Lisa Eriksson och det var så skönt att få sitt mående bekräftat.

   Så härligt Knivlisa att du tar upp pms! Vi MÅSTE prata mer om sådant som mens, pms och klimakterie!

   … sorry att det inte blev svar på frågan dock… 😘

 6. Hej, apotekaren här! Både Lergigan och Atarax kan påverka QT-tid precis som Premalex, varför det är bra om man kan undvika kombinationen. Det man är rädd för ska ske är att man utvecklar förlängd QT-tid vilket kan orsaka plötsligt hjärtstopp. QT-tid kan man dock se på ett EKG och man kan alltså följa upp hur det går för dig. Risken för hjärtstopp hos en ung person med friskt hjärta är mkt liten men eftersom man ju helst inte vill dö i onödan så är det bra att vara försiktig. Efter en tids behandling kanske du kan få göra ett EKG på vårdcentralen? Lycka till!

  1. TACK! Du bekräftar typ det jag läst men formulerade det mycket bättre (och på svenska). Min svägerska (också apotekare) har även förklarat en massa, så nu känner jag att jag har mycket mer koll.

 7. http://www.cbd-hampa-olja.se

  Rekommenderar thc-fri cannabisolja (hampaolja). Har gjort hela skillnaden vid PMS för mig och mina vänner. Också bra för sömnbesvär. En el flera droppar (individuell dosering) under tungan morgon o kväll.

  /Madeleine

  1. Hej, blev lite nyfiken på den här olja, såg dock att den fanns i olika styrkor. Hur vet man vilken man ska välja? 🙂

   1. Jag rekommenderar 15 %-ig olja, då den är mkt dryg. Börja med 1 droppe under tungan morgon o kväll (tas upp via munslemhinnan).
    Själv provade jag först 5%-ig olja först, men fick bättre effekt med 15 %. Doseringen är mycket individuell.

    https://youtu.be/Q1JAsHrUgLA

 8. Hej, medicinläkare här. Mycket riktigt är det en D-interaktion mellan premalex och atarax vilket innebär att kombinationen helst ska undvikas. Det enklaste är kanske att byta Atarax till Theralen eller Lergigan som är lugnande och rogivande men inte beroendeframkallande. Det bästa är nog att prata med din ansvariga läkare.

 9. Hej! Jag har också sömnproblem och fick till en början äta Atarax, det fungerade sådär för mig.. jag somnade men vaknade upp mitt i natten och kunde inte somna om. Jag fick då istället Lergigan utskrivet, det funkar toppen för mig och är inte beroendeframkallande. Det enda är att man kan känna sig seg på morgonen om man tar den för sent. Det funkar bra för mig om jag tar den mellan 19-20 (går och lägger mig vid 22-23).

  1. Hej! Tack! Jag har också det problemet, somnar men vaknar alltid i vargtimmen. Med atarax funkar sömnen superbra! Lergigan provade jag bara som gravid, den funkade inte alls på mig men kanske ska göra ett försök. Dock har jag för mig att jag läste att lergigan har samma hjärteffekt som atarax, men ev lite mildare.

 10. Hej jag äter en annan medicin som inte ska kombineras med Atarax, så då fick jag byta Atarax mot lergigan. Testa det, det går nog på telefon.

  1. Tack! testade lergigan när jag var gravid och fick jättekonstiga krypningar i benen på nätterna. Men kanske ska testa igen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..