I annonssamarbete med PåGEN

Mina släktingars inställning till ”intet skall förfaras”

 

IMG_5322

Jag och min älskade mormor när hon bakade bröd (jag ser imponerande missnöjd ut men det kan vara att jag försökte se cool ut).

Jag är uppvuxen med att man absolut inte får slänga mat. Alltså ALDRIG. Blir det lite över på tallriken sparar man i kylskåpet och äter sen. Min mormors, och farmors, motto var ”Intet skall förfaras”. Man kan liksom alltid göra någon maträtt på blasten. Är något mögligt skär man bort det.

Min pappa är likadan. Han är världens finaste. Om det är något i affären som ser skadat eller fult ut väljer han alla gånger det framför det nya fina. Om man frågar varför säger han ”Nej men det kanske inte är någon som vill ha det annars”. Han är liksom rädd att något ska gå till spillo. Eller så tycker han synd om maten på samma sätt som jag tycker synd om gosedjur i kartonger.

Samma med datummärkning. Han tar hellre något som snart ska gå ut, alla andra väljer ju de nya.

När jag flyttade hemifrån till Stockholm (från Jämtland) märkte jag att folk hade en lite annan approach till bäst före-datum. Många slängde mat om datumet passerat, oberoende av om den var gammal. En kompis sa till och med ”Står det den 23 april slänger jag den 22 april, eftersom man inte vet NÄR den 23:e som den går ut”. LOL.

När jag träffade Pågen tillsammans med några andra som skulle göra samarbete med dem, pratade vi om det här med datummärkning. Att saker så klart inte blir dåligt bara för att det står ett datum.

De berättade också något som jag inte hade en aning om. Nämligen att Pågens bröd som inte blir sålt i butik samlar de upp, tar tillbaka och gör JÄST på, till nya bröd. Så att intet skall förfaras! Om du vill veta hur själva jästomvandlingen går till, och hållbarhetstänket, läs här.

De berättade också att brödet är gjort på svenska råvaror, att mjölet malts i egna kvarnar, och att bröd kommer till butiken färskt, och aldrig fryst. Ju färskare brödet är desto längre håller det sig så klart hemma, och det kan med fördel frysas in när man kommer hem från affären eftersom det aldrig varit fryst.

Det mesta matsvinnet sker hemma (ja inte hos mina släktingar då men..😇). Mitt (eller min mormors) bästa tips för att alltid ha färsk bröd är att frysa in direkt när man kommer hem från affären och plocka fram endast de brödskivor man behöver. Sen stoppar jag dem i rosten när jag vill käka.

Blir något torrt för att det legat framme: BRÖDROST FTW.

Mina barn och jag har lekt med maten igen. Pågens Hönö Råg är ganska nytt, och vi hade det redan hemma när jag träffade Pågen. Hönökakor har ju alltid varit det bästa man vet, rågvarianten innehåller dessutom 18 procent fullkorn.

 

IMG_5015

IMG_6283

IMG_1166

 

 

IMG_3931
IMG_6435

 

  1. Ullet skriver:

    Men WOW vad fint pysslat! Trädet var ju helt outstanding! Och håller helt med om att INTE slänga mat. Gör dessutom samma som du med brödet, skivar upp och in i frysen och rostar när nån vill ha en smörgås (vi äter inte så mycket bröd så detta är ett måste annars blir det mycket mögligt bröd…). Tack för allt roligt du delar från dig och kidsen🤗

  2. Åhh.. Bilden påminner mig om en bagarstuga vi var i när vi var på besök hos min pappa och hans sambo i hennes gård hon hade i Önet utanför Kaxås. Minns dock inte var bagarstugan låg, det är ju lite avstånd däruppe 🙂 Tyvärr har de fått sälja gården nu, långt bilpendlande från Skåne..

    1. Ååh!! Den här stugan var i Jämtland i alla fall!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..