Läkaren körde ner händerna genom magen till ryggraden på mig

Jag och 3 grannar sprang 6 km i dag. Eller jag sprang 8,5 för jag ska alltid vara värst.

Sedan jämförde vi diastaser. Jag hade värst, för jag ska alltid vara värst. Diastas är alltså att magmusklerna inte har vuxit ihop sedan förlossningen.

Jag gick till en läkare en gång som tryckte ner händerna genom magen till ryggraden och sa ”det här hårda är ryggraden, här är kroppspulsådern” osv.

Som en obduktion på en levande 😱 Sedan sa han att så här är det för många.

I dag är det Mamatummy day (igår, men inlägget kom inte iväg). Jag gjorde en intervju på mama med en tjej som fick bekosta sin egen operation av diastas, trots att hon hade jättestora problem i sin vardag. Kvinnor får nämligen ofta höra att det är en ”skönhetsoperation”.

Jag känner minst två andra som betalat sin egen operation, för typ 80 000 kr, för att de inte kunnat leva normalt.

Jag lever normalt och det syns inte ens, men jag får inte göra situps och liknande. Och jag har iofs alltid ont i svanskotan när jag sitter och fick höra av en naprapat att allt hänger ihop.

Skriv gärna på diastasupproret! Länk finns i intervjun!

 1. Här är en till som fick bekosta själv, trots en delning på 9 cm.

 2. Tips- bästa naprapaten i Sundbyberg som jobbar just (bla) med mammamage. Jag hade inte lika mkt som du men vips gick de ihop efter ngn dag med deras övningar ✌️
  Googla Naprapat Sundbyberg ryggkliniken.. mammamage så hittar man den!

  1. Öhm oj ursäkta, jag hade inte förstått exakt hur brett problemet är! Mkt möjligt bara operation som fungerar.. Jag vet inte.. lycka till oavsett!

 3. Sanna skriver:

  Självklart skrivit på! Funderar på om jag själv faktiskt har det när jag läser, har ju bara accepterat hur magen ser ut numera…

  Egentligen borde man få en uppföljning säg 5 år efter sista (senaste) graviditeten, för jag tror mörkertalet av komplikationer är enormt! Bara man börjar prata om det brukar det komma upp saker, men få söker för det.

  Hur många kvinnor som varit gravida nyser ex med korsade ben numera? *räcker upp en hand själv* Visst, det finns en op för sådant också, men det är 80% chans att det blir bra, det kan också bli värre.

  Hoppas innerligt uppropet hjälper och att fler får upp ögonen för detta.

  1. Sara skriver:

   Men urininkontinens är ju jättelätt åtgärdat om det inte är muskelskador inblandade! (Och då kissar man inte bara på sig av nysningar)Som jag förstår det är sannolikheten för en lyckad operation långt över 90%.

   Jag kontaktade kvinnokliniken på St Görans sjukhus, fick undersökning samma dag, operation tre veckor sedan. Operationen görs under lugnande så ingen narkos. Tar 10 minuter men man sitter kvar tills det lugnande har släppt. Dagen efter har man som träningsvärk i ljumsken men kan jobba om man inte har tunga lyft som ska undvikas nån vecka. Samma med bad. Kostnad för patienten är normala patientavgifter så nån hundralapp?

   1. Sanna skriver:

    Har lite mer än bara nysningar, dock ett väldigt bra exempel.

    Tyvärr ligger inte St Görans långt ifrån där jag bor, men det låter ju bra om de kommit upp i över 90%, eftersom när jag senast googlade hittade att det var 80% (typ förra året). Kände att de där 20% var alldeles för många % för mig om man riskerade att få kateter vid misslyckande. Tyvärr.

    Men jättekul att du hittat en lösning som funkar! 😊 Ska söka på St Görans och få inspiration iaf! Kommentarsfält när de är som bäst! Tack! 🌷

    1. Hoppas du hittar någon klinik nära dig. Den op de gör på St Göran hade ingen risk för kateter utan det man riskerar är att det inte funkar helt enkelt. De lägger in en tråd i urinröret via pyttesmå snitt i ljumsken.

     Men som sagt. Googla på urininkontinens så dyker det säkert upp en klinik närmare dig som gör motsvarande op.

 4. L skriver:

  Uuuh, det här kändes ända in i hjärteroten! Fick också bekosta min operation själv. Trots att hon som gjorde ultraljud för att kolla omfattningen bara skakade på huvet och sa att så här stort ”hål” i kroppen ska ingen ha. Så fort jag ätit svällde tarmarna ut genom öppningen och jag såg gravid ut igen. Min bukhinna var så tunn att om den brast så skulle tarmpaketet hamnat precis under huden istället för bakom tjocka muskelväggar. Men läkarna snärtade till med en liten kommentar om att alla tjejer vill vara så snygga igen efter sina förlossningar så här blir det ingen dyr operation minsann!
  Och jag som bara ville kunna resa mig från liggläge utan att magen stog som ett V och ville ut genom naveln…

  1. Men NÄE. Verkligen inte okej. Så orättvist.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..