Sixtens tips till alla med tonårsbarn som inte vill prata

Jag och Sixten pratar om ”lilla tonåren” som 6-årsåldern kallas (for a reason).

Sixten: Hur blir man när man är tonåring.

Jag: Det är ju olika, men vissa vill inte ens prata med sina föräldrar.

Sixten: Jag kommer alltid prata med dig.

Jag: Ååå. Men det kanske ändras. Men. Nu när du tänker så, tänk att du inte kommer vilja prata med mig sen. VAD tror du jag ska göra för att du ska vilja prata med mig?

Sixten: Det viktigaste är att du är snäll, ger mig pengar, lyssnar på mig hela tiden om jag vill prata. Och om jag absolut inte vill prata så ska du fortsätta jättemycket tills jag börjar prata.

Jag: Men du kommer ju tycka jag är superirriterande.

Sixten: Ja men du ska ju inte prata om djupa saker, du ska låtsas som att det inte är nån grej och bara prata vanligt. Till slut säger du något kul.

Till slut säger man något kul!

Jag tror EXAKT på det. Han har helt rätt. Påminn mig om detta om 7 år.

 1. J skriver:

  Mina tonåringar pratar med mig. Egentligen om lite för mycket, men hellre det. Tror precis som Sixten, att man ska prata helt vanligt, så blir det alldeles naturligt. Så smart barn!
  Då kan man exempelvis som 14-åring förklara samtyckeslagen för sin farmor och farfar, helt utan att rodna💁🏽
  Och som 16-åring fortfarande vara övertygad om att hon kommer vilja ha mig som tärna på hennes bröllop och att hon kommer vilja ha mig med i förlossningssalen när hon föder barn 😁
  Jag älskar att vara tonårsmamma!

  1. ÅåÅh vad underbart det låter! Berätta mer! Har de alltid velat prata med dig om allt? Hur har du varit mot dem när de vuxit upp? Är du både kompis och den vuxna? Har du haft en partner som är likadan eller har hen tyckt du är för kompis?

   1. J skriver:

    Jag har alltid varit den som de pratar med, jag har bestämt mig för att oavsett vad de tar upp för obekväma saker så låtsas jag alltid att vi pratar om vädret, vilket gör att jag aldrig behöver höja på ögonbrynet eller se konstig ut när de ställer frågor. Det är svårt att vara kompis och mamma, men jag tror att jag är duktig på att ställa krav, sätta gränser och samtidigt vara en bra kompis som de vågar gå till med allt. Jag tror trixet är att ställa lagom mycket frågor och verka lagom intresserad. Det är så coolt att se sina människor växa upp. Låta dem lita på sin magkänsla, följa sin moraliska kompass och vara där som bollplank när det behövs❤️ Deras pappa är världens bästa, men är nog glad att jag är den som pratar om sex, preventivmedel, alkohol och annat obekvämt med dom🤗

 2. Åh så söt och klok som en bok! 😍😍
  Jag påminner 👍🏻😊

  1. Tack!!! Ja han är otroligt klok om jag jag får säga det själv 😁

 3. Åsa skriver:

  Vad klok han är, din Sixten! Och vad fint att han alltid vill prata med dig.

 4. Sofie skriver:

  Hur kan jag ha missat lilla tonåren? Jag jobbar som lärare (inga egna barn) i nu åk 1 och det förklarar så mycket jag och mina 6åringar gick igenom förra året.

  1. ja, jag började inte läsa om det förrän för några månader sedan, när det började finnas anledning. Det var jättebra att hitta, man kan plötsligt förklara saker , som ”det kan vara VÄLDIGT jobbigt att vara 6 år, så det är kanske därför du känner så här..”.

   1. Sanna skriver:

    Har en jämnårig tjej som är som Sixten,
    Hur som, så läste jag på i höstas om lilla tonåren och kände att det var skönt att få en förklaring till mycket vi har haft i höst, även om en del bara är vanligt humör också.

    Men jag gjorde misstaget att berätta lite för henne om lilla tonåren, tänkte det skulle hjälpa henne lite att förstå också. Gissa om hon skyllde på det oavsett vad som hände!? Tillslut fick jag säga att det slutade vid 7,5 så det var nog inte det. Då lugnade det sig lite iaf. 😁

    1. 😂😂😂 oh no! Smart att säga att det tar slut vid 7,5. Sixten fyller 8 i morgon så för honom är tonåren slut sedan länge. Jag har i och för sig aldrig märkt några tonår hos honom, det är stackars lillebror 😳

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..