Amningshets

Simon:

Amningshetsen måste få ett slut!

 

Det måste vara upp till varje mamma att bestämma över amningen och välja den väg som känns och fungerar bäst för dom. Och det är en ren plikt för varje pappa att stötta och hjälpa mammorna oavsett vilken väg dom väljer.

Hetsen kring amningen måste bort. Det måste vara ok att inte amma.

Om denna viktiga fråga har jag skrivit en debattartikel i Expressen. Här kan ni läsa den.


//Simon

 1. Jätte bra inlägg om amning. Kom ihåg själv när ja fick barn och alltså ja hade inte tillräckligt med näring i mjölken så ja fick ge ersättning..och vilket surr det blev på kompisar runt omkring…och inte bara surr utan skit snack.

 2. Jag helammade mina båda barn och tyckte det var helt fantastiskt. Nu fungerade det relativt smärtfritt för min del, men hade det inte gjort det hade jag nog övergått till ersättning. Man har tillräckligt med sömnbrist, hormonpåslag och en liten bebis som kräver all ens tid utan att behöva stressa upp sig över amningen, som inte fungerar. Det finns ersättning som är suverän och det bör vi vara tacksamma över.
  Låt familjer bestämma själv hur de väljer att barnet ska bli mätt och nöjd, det har ingen annan med att göra!

 3. Tack! Så bra skrivet! Jag har aldrig kunnat helammat mina 2 barn och har båda gångerna fått försvara mig hur mycket om helst. Är så förbannat trött på att andra ska lägga sig i om man ammar sina barn eller inte. Så tack för ett bra inlägg!!!

 4. Problemet är att kvinnor aldrig kan göra rätt. Inte ens NÄR vi ammar. Då ska vi amma si eller så, diskret och snyggt så du inte stör nån stackars lättkränkt mitt i maten eller vad det nu må vara. Och du får absolut inte amma mer än ett halvår. Ett år kanske max om du håller dig hemma sista halvåret.

  .

  Och gör man som jag gjorde, jag ammade mitt första barn tills hon blev tre och mitt andra i nästan två år, ja då är man pervers, sjuk i huvudet, pedofil eller så vill man binda det arma barnet till sig på ett osunt sätt.

  .

  Då kräver det sin kvinna för att orka stå emot, oavsett vilket man väljer. Man får försöka komma ihåg att de flesta föräldrar vill det bästa för sina barn. Men man måste inte vara bäst eller göra bäst hela tiden. Det blir folk av våra ungar ändå. ?

 5. Håller så med! Man kan byta ut ordet amning mot en mängd andra ord som också är känsliga.

  Däremot borde myndigheter fråga sig varför det är så många som slutar att amma tidigt (på gruppnivå inte individnivå), eller som knappt börjat. Kan det vara att det brister i stöd mm från BVC och MVC eller nån annan dold problematik. Jag hade jätteproblem med amning, men tillhör dem där mjölken ändå kom i tillräcklig mängd för att bebis skulle gå upp i vikt. Jag kunde fortsätta pga stöd å hjälp. Läs att jag skriver stöd. Bitska damer som tycker och predikar är inte lika med stöd!

  Så synd att det blir läger som sydstatare och nordstatare där det sitter ammare på ena sidan och icke ammare på andra. Herregud vi är ju föräldrar hela bunten med olika fel och brister samt styrkor.

  Det har blivit ett dömande samhälle istället för att lyssna.

  /Linda

  1. Exakt det är nog okunnig personal ofta som inte själva har en positiv amningshistorik , därmed svårt att stötta på rätta sättet . Om alla la ner lite av sin tid under gravidveckorna och läste på satte sig in i amning hur det funkar hur man förbereder sig hur man härdar bröstvårtorna inför det som komma skall . Varför tror vi att amningen sköter sig självt ? När vi i de flesta fall måste förbereda oss för nya saker i livet vi aldrig gjort ? Ju mer du är påläst dessutom mindre oro inför amningen (då har du redan hjälpt dig själv en bra bit på väg) till att det fungerar och framför allt tro på dig själv … och din förmåga . Sen vill jag råda alla som vill amma och som vill ha hjälp ( om du ändå inte vill eller har svårt att ta råd av.mågon så skit i att ens försöka :)) mitt råd är ta hjälp av Amningshjälpen finns i varje stad dom är vanliga mammor med egna lyckade amningar bakom sig och ofta har det visat sig att det är lättare att ta till sig hjälpen via dom istället för BVC sköterskor som inte alltid har en positiv amningssyn. Lycka till alla blivande mammor och jag hoppas och önskar att fler ammar sina barn och varför ??? Det får ni faktiskt ta reda på Själva :)))

 6. Med vår första dotter kämpade jag på utifrån BVCs rekommendation. Både jag och vår dotter mådde dåligt. Hon fick för lite näring och jag fick bara sämre samvete. Övergick till ersättning och sen mådde vi alla så mycket bättre. En stor fördel är att om det finns två närvarande föräldrar så kan båda komma nära barnet naturligt med matsituationen. Med andra barnet provade jag i några dagar sen sa jag till BVC att det här blir inte bra. Fick då kort och gott svaret: då slutar du nu.
  En tydlig attitydförändring på tre år trots samma BVCsköterska ? Har inte fått en enda kommentar från omgivningen om detta.

 7. Bra skrivet Simon! Vi alla bestämmer över sin kropp och sina val här i livet. Som du skriver så har ju Camilla gjort detta tre gånger tidigare så hon vet precis vad hon vill och inte. Fint av dig att backa upp henne till 100%.

  Kram till er!

 8. Jag förstår precis hennes beslut. Håller själv på och vecklar, vi ska ha barn ungefär samtidigt som er. Med första barnet fungerade amningen bra vilket jag är glad för men fan va jobbigt det var ändå på ett sätt. Först gravid 9 månader och sen amma lite över ett år. Det va som en dröm när det var slut även om det varit mysigt också. De senaste 2-3 åren tycker jag många fler skippat amningen (av olika anledningar) till förmån för flaskan. Själv skulle jag kunna göra likadant just gör att jag vet redan nu att det skulle innebära så mycket mer frihet. Men fördelarna med amning (som jag upplevde med första barnet) överväger ändå stort så det lär nog bli samma igen.

 9. Vettig och bra man du har Camilla, du verkar väldigt härlig du med…kämpa på.Folk kommer alltid ha åsikter om allt och alla, oavsett vilka beslut andra tar i sina liv..så trött på alla vetasigbäst människor, som alltid ska pracka på andra människor vad som anses bäst. Alla är olika= olika beslut som ska respekteras. PUNKT

 10. Tack Simon! Jag vet inte hur många liknande texter jag läst om amning, men ändå när en som tycker att amning är det viktigaste i världen får säga sitt så är det ändå der jag tänker på!

  Jag fick mitt första barn, 2år gammal, gick inte in med någon positiv inställning till amning då jag aldrig känt mig bekväm i att jag ska amma, inte känts som min grej helt enkelt!
  Det strulade från första stund, han blev inte mätt, fick inte grepp och efter 4 mjölkstockning ar och 2 månader gav jag upp. Trots att jag kände lättnad så hade jag världens sämsta samvete och trodde alla andra mammor såg ner på mig! Tyvärr!

  Med andra barnet gick jag in med inställningen ”funkar det så funkar det” och ammade i 4mån innan det började jävlas. Då slutade jag snabbt utan dåligt samvete!

 11. Hej! Så bra skrivet om detta viktiga ämne! Jag blev själv mamma för 6 månader sedan, mitt första barn..
  Jag hade inte innan tänkt så mkt på ammning utan tänkte att det blir som det blir. Men efter en 48 timmars lång förlossning utan sömn så måste jag säga att direkt börja kämpa med ammingen var tufft! Det kom ingen mjölk, gjorde sinnensjukt ont osv.. men jag var även chockad över vilken press jag fick på BB att bara fortsätta amma!! Tredje natten skrek mitt barn nästan nonstop o 7 timmar.. då hade jag inte sovit klokt på nästan en vecka. Den ”snälla” nattsköterskan gav ersättning till min son så jag fick sova. Nästa dag var det likadant, bara fortsätt sa de. Efter några dar hemma med sån ångest och smärta inför varje ammning att jag kräktes, så gav jag upp. Ringde BB och sa att nu blir det ersättning! Då ”gav” de med sig.. nu 6 månader senare har vi en grabb drygt 8 kg, som sover 10 timmar i sträck på natten och hitintills aldig varit sjuk.. ska jag ha barn igen kommer jag vara tydlig med mitt beslut att inte amma, trots alla de kommentarer jag fått från min omgivning.. alla gör som de vill, och tycker det är dags vi går in i 2000-talet nu där modetsmjölkersättning är mer än väl till våra små! Stort lycka till för er och särskilt dig som förstagångsfar ??

 12. Vissa får ett hormonellt betingat lyckorus av att amma, jag flick en ångestvåg genom kroppen varje gång. Jag var så rädd för att berätta för BVC att jag börjat ge ersättning, trodde nästan att de skulle ringa socialen! Men vår fantastiska sköterska sa att ”det var ett bra beslut”. Önskar dock att jag hade känt att det var okej från början. För jag kämpade länge psykiskt och inte minst fysiskt med blödande sår osv. Och bebisen blev aldrig mätt trots att jag ammade ca 8h/dygn (han gick dock upp massor i vikt så det var ju ingen nöd på honom), men jag kände mig hela tiden otillräcklig. Om jag får ett till barn gör jag kanske som Camilla, skönt att känna att man iaf har ett val nu. Folk har faktiskt ingen som helst rätt att döma någon i den här frågan och dessutom är det en väldigt privat fråga att ställa till någon varför hon ammar/inte ammar. Man är inte skyldig någon en förklaring – har jag insett nu.

 13. Jag har aldrig förstått amningshysterin. När jag fick mitt första barn (-91) fick jag så mycket skit från BB och BVC att jag inte lyckades klämma ut mjölk från mina bröst. För det var ju inte tänkbart att det inte fanns nån mjöl utan det var helt enkelt mitt fel. Med barn nr2(-94) struntade jag i vad de sa på BB, jag körde mitt race. Jag ville amma och försökte, men jag försökte efter min egna förmåga. Lyckades inte då heller, men det var inte hela världen.
  Mina barn är idag vuxna och jag tror inte de har några men av att de inte fick bröstmjölk som bebisar.

  1. Körde också mitt eget race. Bvc är bara till för stöd och hjälp och inget man måste lyda som många tycks tro. Gav tillägg på eget befog när barnet uppenbarligen inte blev glad och mätt . Men ammade fortf . Avstod amningen efter 3 mån för jag ville ta en öl till påsk och på det dygnet sinade jag totalt och övergick till flaska på heltid. Gu så skönt det var.

 14. Såå bra skrivet!
  Jag har inga barn ännu och är inte heller gravid men det är flera år sedan jag ”bestämde” mig för att aldrig amma. Tänker inte ens testa. Och vet hur mycket skit jag kommer att få för det så jag hoppas verkligen att jag skaffar barn med någon som tänker som du. Tack.

 15. Hej! När mitt första barn kom var jag 21 år. Nästa vid 25 år….ammade båda….jag hade så mycket mjölk och pump maskinen gick varm…jag sålde även mjölk och fick hämta flaskor i vår lokala butik:-) det var tider och ca 40 år bakåt.. Självklart ska alla göra det som käns rätt för dem…med amningen kommer även en närhet som är extra mysig… Men åter igen! Alla väljer vad som käns rätt för just dig…lycka till.

 16. För mig var amning inte ett alternativ alls andra gången pga prioriterar min medicin. Det var så skönt att ha bestämt sig långt innan.

  Dömande blickar och idiotkommentarer skiter jag i den här gången.

  Det kan finnas tusen anledningar till varför en kvinna inte ammar. Oavsett anledning ska omvärlden bara hålla sin trut eftersom den ej vet anledning (som kan vara allt ifrån att kvinnan i inte vill till att hon som jag har ms och mäste ta bromsmediciner). Lite mer ödmjukhet skulle samhället må bra av.

 17. Fast anledningen till att det kan upplevas som att de pressar på kring amning på BB är att man vet att de första dygnen är jätteviktiga för att få igång det. Det tar mkt tid och tålamod och är ett samspel mellan mamma och barn. Så jag tror absolut inte det finns något illa bakom det. Tvärtom!

  1. Håller med! Naturligtvis vill de det bästa för mor och barn. MIna sköterskor delade lite åsikter med mig mellan värkarna. Flera av dem var så trötta på detta med ”Mår mamma bra så mår bebis bra”
   Vem sjutton garanterar attden devisen håller, att bebin mår bra för att mamman gör det, hon kan ju ” må bra” av ett liv som inte alls är bebistillvänt. ”Men det här törs vi knappt säga nu” menade det , för att det är en omvänd ”hysteri” göra ”som man känner”, tänka på sig själv.

   Jag håller med. Hysteri är ett ord som mest underblåses av amningsmotståndarna. Jag har aldrig efter två barn mött en enda ”hysterisk” amningsförespråkare – de har varit lugna, informativa, proffsiga och vänliga. Ersättningsfolket är de som skriver de argaste och längsta blogginläggen.
   Något är väldigt underligt i detta. Som att man strider mot ett monster man själv skapat.
   Natriliugtvis förstår jag att det finns otrevliga undantag, och alla har ju sin upplevesle. Men generellt kan vi väl ändå utgå ifrån att vården och utbildade barnmorskor vill mor och barn väl ?

   1. Hej, jag håller också med (er båda). Känns som att det anses fel att amma och allra helst långtidsamma. Funderar lite på varför det anses så jobbigt att amma och varför det är så svårt för många. Är det för mycket press och stress kring amning (och livet i stort) som gör att det inte fungerar och känns bra för så många?

 18. Tänk att det spelar ingen roll om man ammar eller inte, folk har ändå åsikter.
  Ger du ersättning eller pumpar och ger flaska så får du kommentarer för det (det fick jag i början när sonen inte sög tag)
  Om du ammar så finns det åsikter om hur du ammar, vart du ammar och när du ska amma.
  Huvudsaken är att mamman är nöjd med sitt beslut och mår bra av det, glad mamma + glad familj = Glad och nöjd bebis ☺️

 19. Fick barn 2013 och hade flera år innan bestämt mig för att inte amma, det är helt enkelt inte min grej. Har aldrig haft problem med BB, BVC eller andra i omgivningen. Tror det beror på att jag inte haft dåligt samvete, skämts eller försökt undvika ämnet utan svarat rakt och ärligt när någon frågat.

 20. TACK! får ständigt frågan om jag ammar, nej säger jag. Oj da, det som är så viktigt får jag till svar… Så ledsen man blir….
  Båda mina barn var jag ammat i 2 månader,
  Med dottern va det ett svårt val, alla va på mig, amningen är bäst!
  Men va bra jag mådde när jag slutade, och dottern blev nöjd!
  Sonen fick aldrig riktigt till det där med att amma, vilket resulterade i dålig vikt uppgång och en hel del skrik…
  Denna gången va beslutet lätt att ta lev om jag hade hoppas på mera stöd från BVC…

  Så härligt att ni lyfter detta ämnet!
  Återigen, ett stort tack! ❤️

 21. Jag kunde inte amma och kände mig som världens sämsta.. Jag försökte och försökte.. Då säger min barnmorska ”tror du din son vill ha bröstmjölk och en knäckt mamma eller ersättning och en lycklig mamma?” Det var det bästa någon kunde säga till mig!!

 22. Självklart ska alla mammor få välja hur de vill ge sitt barn mat utan att bli ifrågasatta. Utan något undantag. Men snälla hävda inte att flaskmatning är lika bra eller bättre än amning! Ni som gör det, fundera över om det inte handlar om dig, dåligt samvete osv. för sakkunniga är eniga kring det. Och ja, jag har ammat två barn trots timslånga amningstunder på natten, såriga, blödande bröstvårtor och mjölkstockning. O nej, jag är inte en bättre människa eller mamma än flaskmatande mammor. Ni alla är säkert bättre föräldrar, mer närvarande osv. än vad jag är. O ja, det är helt ok! Det är ingen tävling, jag är nog inte lika närvarande o engagerad, eller lekfull som andra föräldrar, MEN blandar inte ihop mina val, känslor och personlighet med vetenskap. Att barn mår bra av lek med föräldrar osv. Till sist, förstagångsmammor måste få infon att det är värt att prova. Innan man bestämmer sig, trots en kanske jobbig start.

 23. Hur man gör och väljer är ingen som har att göra med! Tänker dock att det blir en vinn,vinn situation för både bebis och Camilla! Bebisen får i sig viktiga antikroppar, cammilla får tillbaka sin kropp mycket lättare och fortare. Den anknytning man dessutom får med sitt barn tror jag också är mycket värt. Så tycker jag ? Lycka till!

  1. ”Får tillbaka sin kropp”
   Vilken oerhört tragisk kommentar.

   Som om den underbara kropp som just fött ett barn vore något så fruktansvärt att man tar till flaskan för att få tillbaka något som var innan.

   Suck.

 24. ”Få tillbaka sin kropp”

  Vilken oerhört ledsam kommentar.
  om om den underbara kropp som just fött ett barn vore så hemsk att man tar till flaskan för att slippa den.

 25. Jag tror att amningshets finns enbart hos berörd kvinna , varför väljer man gå ut offentligt om man ska amma eller ej ? Det förstår inte jag det sätter väl genast igång ringarna på vatten effekten eller?? jag blir rosenrasande över kvinnor som är kändisar och offentligt tror dom har yttrandefrihet ang amningens vara eller icke vara om det är så att man nu väljer bort det av någon anledning så behåll det för sig själv . Finns inget mer naturligt på vår jord … Och vackert ! . Men det är väl det som är felet att det är just naturligt . Jag låser din blogg för första gången och läser om och om igen att du Camilla saknar tålamod ???? Trolig orsak till att amning inte fungerar. Grattis til bebis

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..