Förlossningsberättelse – Camilla

Min spontana reaktion när Simon börjar skämta med mig mitt i en värk....

Min spontana reaktion när Simon börjar skämta med mig mitt i en värk….

 

Camilla:

Nu var det min tur att skriva förlossningsberättelse. Och har för mitt eget nöjes skull inte läst Simons innan, utan tycker det är lite roligt att läsa den för efter jag skrivit min nu, för att se om vi upplevt saker på samma sätt, och om vi valt att beskriva samma saker.

Vi hade tid på BB Sophia kl 11.00 fredag 1 april för att diskutera igångsättning. Jag hade börjat oroa mig rejält för att jag tyckte hon plötsligt börjat röra sig så mycket mindre i magen, från att ha varit väldigt aktiv till att hon kändes mycket slöare. Så vår mödravårdsmottagning tyckte vi skulle boka in en tid på BB och kolla upp det noggrannare. Och efter undersökning rekommenderades igångsättning och jag fick åka direkt upp till ett rum. Simon skickade jag hem att hämta grejerna som stod packade hemma, efter att först ha fått övertyga honom om att han jo då skulle hinna med god marginal fram och tillbaka, såååå fort skulle det inte gå.

Så vi installerade oss på ett av rummen på BB Sophia, och jag fick en första shot av en vätska som syftade till att sätta igång värkarna. Vi hade fått infon att det troligtvis skulle ta upp till åtta shottar, en i timmen, för att få igång det, så kunde bli först imorgon det kom igång. Så vi tog det lugnt, Simon sov lite, jag läste en kompis bokmanus på datorn, varvat med lite Real housewives Beverly Hills – men redan efter andra shotten började jag känna värkar som drog igång. Efter undersökning konstaterades att jo, värkarbetet hade startat, så vi fick flytta oss till ett förlossningsrum, och barnmorskan gick in och stack hål så fostervattnet gick.

Sen började värkarna komma tätare och tätare och började göra riktigt ont. Och ja, man hade ju förträngt det där… Kom på mig själv att tänka: ”Men herregud hur DUM i hela huvet kan du vara som gör det här för FJÄRDE gången”….   Men var ju inte mycket att göra mer än att bara åka med vid det här laget… Hade ju också bett om tidigt epidural eftersom jag haft så positiv effekt av det under tidigare förlossningar, så redan vid tre cm kom läkaren in och satte epidural, vilket kändes som en välsignelse, hade DUKTIGT ont vid det laget…   Men 20 minuter senare hade epiduralen nått full effekt och halleluja, var så lättad så jag nästan började grina. Kände att det ”drog” i magen när värkarna kom, och såg det på siffrorna på monitorn men gjorde inte ont alls. Satt och rullade på en pilatesboll och tittade på ”Project Runway” på datorn och Simon kollade på nåt annat på sin. Drack lite god smoothie som man fick under tiden, småpratade med Simon och ja, hade det helt ärligt väldigt bra. Lugn och skön stämning, ingen rädsla och jag kände på mig på något sätt att det här skulle gå både fort och smidigt. Blev undersökt runt halv nio och de konstaterade 7 cm öppen och att det gick bra framåt. Så jag gick runt lite i rummet och rullade med höfterna, och kände sen inom bara tio minuter att det började trycka på. Vi ringde på barnmorskan, som föreslog att jag skulle sätta mig på en slags pall som såg ut som en hästsko, med Simon bakom mig, för att underlätta för bebisen. Och vi satt väl där en tio minuter till, småpratade, jag fick massage av Simon, och kände samtidigt hur kroppen jobbade. Men var lugn och glad. Efter en stund sa barnmorskan att vi nog skulle känna efter hur jag låg till, men när hon böjde sig fram skrattade hon och sa, ”nä vet du vi behöver faktiskt inte känna efter för jag ser huvudet.”  Och det första som föll mig in att fråga då nyfiket var: ”Ser du om hon har hår?” För jag hade sagt ett bra tag till Simon att jag trodde hon skulle ha mycket mörkt hår, varför vet jag inte. Men barnmorskan bekräftade det, ”ja det har hon.”

Sen var det bara upp på knä på sängen, luta sig mot den uppställda sänggaveln, hålla i Simon med ena handen, och min blick i hans. Och trycka när det kom en värk. Lugnt och kontrollerat. Och ett par tryck senare var hon ute. Simon skrattade efteråt och sa; ”jag FICK höra dig skrika till slut,”  – för jag tog kraft från några riktiga urkraftsvrål när jag tryckte ut henne, medan jag hela tiden innan varit i princip helt knäpptyst under värkarna.

Och där var hon. Lila, ilsket skrikande, och alldeles, alldeles perfekt. Jag fick upp henne först och sen var det Simons tur att hålla henne. Hon föddes 21.08 den 1 april, vägde 3836 gram och var 51 cm lång.

Så blev en helt fantastisk förlossning, lugn, fin, utan rädsla, och var otroligt att få uppleva det här tillsammans med Simon och veta att det var hans första gång. (och sista är vi heeeelt överens om… 😉 Han var ett

Och personalen – herregud personalen – TACK!!!   Så underbara, trygga, härliga, varma, ja allt man kunde önska sig. Var en fantastisk upplevelse att föda på BB Sophia, och jag är så otroligt glad och tacksam att denna min sista förlossning blev en så oerhört positiv upplevelse.  Så TACK till er som hjälpte oss där, från djupet av vårt hjärta.

Och än en gång – TACK till alla er som grattat och stöttat!! Är helt överväldigad!!

 

Camilla, Simon och Polly

 

 1. Så underbart att läsa era berättelser om er fantastiska upplevelse! Grattis än en gång! ?Njut och må gott!?

 2. Fin berättelse. Minns mina egna förlossningar både med glädje och smärtan. Men såklart det försvinner ju direkt och glöms mer eller mindre mär detta lilla liv läggs på magen och den känslan är ju obetalbar. Måste fråga dig Camilla om smärtan. Mina barn är 31, 28 och 18, jag har aldrig fått epudiral, det var väldigt ovanligt och rätt så komplicerat på den tiden. Inte alla vanligt att få den form av smärtlindring. Mina äldsta fick jag pededin och lustgas, pedeniney gjorde att kag var helt omtumlad och icke närvarande, och min yngsta bara lustgas och jag använde andningsteknik. Smärtan var ju fruktansvärd och lindrades något av lustgasen och andningen. Hur är det då med epudural? Känner man värkarna överhuvudtaget? Hur är det med krystvärkarna? Är det inte svårt att krysta och ta i om man inte känner när det är dax att krysta? Måste vara underbart att föda utan smärta. Svara om du orkar och vill!

  1. Epuduralen hjälper inte ett dugg mot krystvärkarna. Det fick jag förklarat för mig när de skulle sätta in det på mig. Ordagrant från barnmorskan ”när det är dags att krysta, då är det bara att acceptera att det gör ont”. Däremot var det rena himmelriket under värkarbetet, jag hade så ont och mådde så illa att jag nästan kräktes vid varje värk och kunde knappt få i mig vatten. Efter att jag fick epudural kände jag ingenting! Såg på kurvan när värkarna kom och avtog. Nackdelen är att värkarbetet avtog mer eller mindre efter ett par timmar så tillslut fick jag dropp för att stätta igång allt och slutföra arbetet 🙂

   1. Stämmer inte. En vanlig nackdel med just epidural är att kvinnan får svårt att känna krystvärkarna och därmed måste bli guidad av barnmorskan under krystarbetet.

    Ofta stängs därför epiduralen av innan, men det behövs inte. Man kan ha epiduralen på under hela förlossningen

    1. Precis en vanlig nackdel….vilket innebär stt de flesta av oss hade krystvärkar. Jag hade krystvärkar och de stängdd inte sv mig min epidural, och jag kände verkligen avnär han stod i ”krona”, utan epidural vill jag inte veta hur ont det gör! Nu hade jag en fantastisk och kontrollerad förlossning tack vare epidural och lustgas!

  2. Jag hade epidral genom hela min förlossning. Nackdel: Fördröjd förlossning.
   Fördel: den djävligaste smärtan försvann.
   Men jag kände värkarbetet i kroppen hela tiden – trycket som kommer. Jag kände krystvärkarna – men utan den djävulska smärta som höll på att knäcka hela min kropp.

 3. Sån härlig upplevelse du/ni fick! ?
  Skrattade gott åt din tanke om att föda barn igen, tänkte precis samma sak när jag födde min sista! ?? är glad för att ni delar med er av allt, ni är så härliga tycker jag ? Önskar er all lycka i världen ?✨✨✨

 4. Grattis fina ni!! Det är så fantastiskt att följa er ?
  Lilla fina Polly kom tillslut!! Ni är fantastiska människor!!!
  Och JA, jag är såååå stolt att lilla underverket hade mössan jag gjort på sig väg hem. Gryyyymt ärofyllt ?Njut av er lilla tjej nu och GRATTIS IGEN ???

 5. Vilken fantastisk upplevelse ? Vårt första barn födde jag med epidural och jag minns precis som du att all smärta bara försvann, SÅ skönt. MEN, sen skulle man ju tydligen krysta och jag kände det inte över huvudtaget och jag höll på i över en timme innan han väl kom ut, det var en pärs! Kände du att du behövde krysta och att det liksom tryckte på? Med vårt andra och tredje barn vägrade jag epidural och tjo, äntligen kände jag att jag ville trycka på och några minuter senare var de ute, båda gångerna!
  Hoppas ni har en fantastisk härlig tid med mini nu! Stort grattis till hela familjen ?

  1. Rebecka. Precis så tänker jag om epudural! Som jag skrev så har jag aldrig fått sådan smärtlindring. Bara lustgas och andningsteknik. Måste vara svårt att krysta när man inte känner hur mycket man tar i eller inte. När krystvärkarna kommer så är de så kraftiga och man känner i varje cell i kroppen hur mycket man tar i. Kroppen är så inne i krystandes och styr en på något sätt, man krystar för kroppen visar vägen. Det känns ju en hel del när det trycker på och huvudet tränger ut, det är smärtsamt och spänner och drar, helst vill man ju inte fortsätta krysts pga av smärtan! Men kroppen ”tvingar” en. Är mest nyfiken på hur mycket det känns och om om det gör ont överhuvudtaget med epudural. Men du svara ju lite på min nyfikenhet.

   1. Jag hade epidural, och jag kände verkligen krystvärkar! Precis som du skriver att varenda cell i mig helt enkelt visste hur man skulle göra 🙂 en helt otrolig upplevelse! Även om jag aldrig gör om det 🙂

    1. Hur kan det vars att epudural inte hjälper mot smärtan när krystvärkarna sätter in? Är ju en annan smärta förstås än de andra värkarna när livmoderhalsen ska öppna sig. Krystvärkarna kan man ju hjälpa till med och pressa på. Trodde att man blev helt bedövad både mot värkar och krystvärkar av epudural. Är det inte så att epuduralen har släppt när krystvärkarna börjar? Det måste väl fyllas på med smärtlindring med jämna mellanrum? Som Rebecka skrev kände hon inget och hade svårt för att hjälpa till att krysta pga av bedövningen. Skönt varje fall att det är så generöst med den formen av bedövning, smärtan är ju olidlig utan bedövning. Önskar det fanns på min tid. Då var de bara generösa med Pededin och lustgas.

     1. Jag kände absolut krystvärkarna men tyckte inte de gjorde särskilt ont. Och kände även i kroppen när det kom en ”Vanlig” värk även med epidural, men mer som en sammandragning i kroppen, utan smärta.

 6. Tack för att du delar med dig, så kul att läsa & extra kul när ni båda skrivit & delat med er!
  Tack för att ni får ta del av allt! ?

  Kram Linda

 7. Själv mamma till två killar och många minnen och känslor som kommer tillbaka. Åh blir alldeles tårögd ? Tack för att man får följa er berättelse. Krama Polly ??

 8. Så härligt att allt gick så bra å fort!!!! Du verkar så otroligt fräsch efter förlossningen oxå!!!! Jag har min kvar om 6- 7 veckor…. Lite nervös ja… 6 år sedan sist…. Stort grattis!!! Njut av polly söt!!!! Kramar

 9. Så underbart Grattis till hela familjen, vilka underbara bilder ni lägger ut, ni kommer bli dem bästa föräldrarna, så fina ihop, all lycka och kärlek till er <3.

 10. Underbar att du delar med dig av din berättelse❤️. Tack för att du är så öppen?. All lycka till er:). Och välkommen till världen utanför magen Polly:)

 11. Tack för fin berättelse! När jag läste tänkte jag tillbaka på mina egna förlossningar, har fyra barn varav de sista är tvillingar. Jag blev tårögd av att läsa dina ord. Tänkte ju precis som du gjorde, när man upplevde den där väldigt smärtsamma och speciella smärtan. Jag fick epidural när jag födde mitt andra barn, eftersom min första graviditet blev chockartad, pga smärtan jag inte hade kunnat föreställa mig om. Precis som du beskrev det, kunde jag uppleva att kroppen jobbade, men kände ingen som helst smärta, så otroligt skönt. Det blev en fantastisk förlossning och så lugnt och harmoniskt. Att föda ett barn är en av de mest fantastiska upplevelser en kvinna kan vara med om. Att något kan göra så ont och vara helt underbart på samma gång är inget spm går att förklara med ord ❤️
  Tack för din berättelse om din upplevelse ??

 12. Jag har följt eran resa och måste säga att ni är fantastiska. Tack för att vi får följa er och ta del av erat liv.
  Polly är underbar! Jag har nyss blivit farmor och känslan när man håller en liten ny människa i famnen är obeskrivlig.
  Jag önskar er all lycka❤
  Kram

 13. Låter som en helt fantastisk förlossning. När min fyra kom så kom jag in till jobbet (jobbade på förlossningen då) kl 05.00 och som skjuten ur en kanon kom han 05.15. Då var jag glad att vi bodde endast tio minuter från sjukhuset för in till KS eller DS hade vi aldrig hunnit. Nu finns inte mitt fina jobb kvar då sjukhuset lades ner som akutsjukhus och jag saknar varje sekund.
  Stort varmt grattis till er fantastiska lilla juvel. Hon är helt magisk ❤️❤️

 14. Tack för att du delar med dig om din berättelse om din sista förlossning Camilla ❤️
  Den liknar min sista förlossning.
  Känns så fint att få bära med sig underbara minnen från den.
  Jag önskar dig, Simon och Polly all lycka ?
  Kramar till er ❤️

 15. Älskar alla lyckliga förlossningar och så himla kul att läsa bådas tolkningar. ❤️
  Det där fingret då karln skämtar (roligt tror han) mitt under en värk och det där fingret har kommit upp. Och en syrlig kommentar.

  Grattis till er fin lilla Polly. ❤️

 16. Stort grattis till er och även ett tack till er båda för att ni så öppet har delat er väntan och längtan med oss. En väldigt söt liten docka har ni skapat och jag önskar er all lycka hela familjen! ?

 17. Along came Polly.. Underbart film och så kom Polly… till er ? Grattis grattis och tack för att ni delar med er ?

 18. Stort grattis!
  Jag håller helt med dig om att BB Sophia är underbart stt föda på, jag födde min första son där 16mars underbar personal och allt så otroligt fint och underbart där!
  Så otroligt ledsamt att de ska lägga ner!
  All lycka till för er och Polly är oroligt söt 🙂 kram

 19. Så skönt att allt gick så bra! När jag blev igångsatt med mitt sista barn för några månader sedan fungerade inte CTG så de trodde inte att jag hade ont. Men när jag blev igångsatt gjorde det 10 gånger så ont som med de andra två. Fick inte ens panodil som jag frågade efter 7 gånger för jag hade ryggvärk.

  Jag hittade en mössa när jag rensade bland de minsta storlekarna. Den är helt ny och vi har aldrig använt den. Det står MINI på den och den är beige- och vitrandig. Om ni vill ha den får ni gärna skicka ett mail med er adress så skickar jag den till er 🙂

 20. Du var lika vacker och fin i kroppen som gravid som när du inte var gravid. Det syntes inte på dig att du hade lagt på dig bortsett från den vackra fina magen stora magen.

  Polly kommer få två av värdens bästa föräldrar
  Polly är så himla gullig.

 21. Vilken härlig berättelse! Både du och Simon verkar så trygga och skönt lugna 🙂
  Jag har en grym förlossningsrädsla och har varit livrädd de 2 första graviditeterna men kroppen vägrade både värkar och att öppna sig trots olika metoder så det blev akut kejsarsnitt på båda mina första söner, gick över 19 och 16 dagar oxå. Med 3de sonen blev det då istället planerat snitt så det tog bort lite av rädslan att veta det.
  Blir alltid så att jag lipar en skvätt när jag hör andra berätta om riktiga förlossningar, lite av rädsla och lite av beundran.
  Lycka till och välkommen till världen Polly ❤

 22. Åh grattis!! Så det blir fler bebisar för eran del framöver? Om jag tolkar ? Rätt. Vad roligt!!! Kommer ni bli en stor familj. Kul också att du vågar,efter 35 ökar ju tyvärr risken.. Återigen grattis! Ska själv snart få min första,är lika gammal som simon så det blir första gången för mig med. Spännande för oss ”ungdomar”. Stor Kram till er alla ❤️

 23. Stort grattis till er båda! Vilken fin berättelse!
  MEN jag undrar, Camilla: Var du aldrig fundersam över risker med att föda på BB Sophia? Det saknar ju närheten till akutsjukhus, och experter dömde ju ut det från första början. Det blev ju tragiskt så också att en kvinna dog under sin förlossning. BB Sophia fick svidande kritik från Ansvarsnämnden efteråt, och väntar nu på nedläggning. Jag tänker att du som lite äldre mamma, en igångsättning och ett barn som blivit ” slött” sista dagarna? Svara om du vill!

  1. Nej jag läste på ordentligt och finns ingen fog för oro. Pratade även med personal på ANDRA BB, som intygade att detta blåsts upp i media, och att säkerheten är ypperlig på BB Sophia. Så var aldrig orolig alls.

 24. Stort Grattis till er och vilken underbar ny familjemedlem :).
  Jag har lite frågor och behöver lite råd :
  Jag är gravid med mitt första barn och har gått över tiden nu 5 dagar sedan beräknad Bf. Jag tycker inte han inne i min mage rör sig alls lika mycket eller på samma sätt som tidigare och jag mår väldigt psykiskt dåligt över att gå och vänta då jag inte har några känningar alls :(. Tycker varje dag är en pina och att mitt psyke blir allt sämre . Jag har också testat alla ”husmors knep” man kan och jag rör mycket på mig varje dag. Jag skulle verkligen vilja bli igångsatt nu och är så orolig över att bebis inte ska må bra pga det är så lite rörelse i magen. Vad tycker ni att jag ska göra ? Vad ska man säga till Bm/förlossningen ? Ska väl säga också att jag är från en mindre ort. Mvh Hannah

  1. Prata med din mödravård och förklara din oro. Så gjorde vi, och de tog oss på allvar. Dock ÄR det större sannolikhet att de rekommenderar igångsättning om man är omföderska – och i mitt fall, över 40. Men tycker du ska be om tätare kontroller. Kram/C

   1. Super tack för svar 🙂 jag är 28 år så jag kanske får försöka hålla ut ett tag till ! Vill bara säga att ni är en stor inspiration så kör ert eget race och låt inte alla andra ”jagvetbättremammor” påverka er !

 25. Hej Camilla & Simon.. Grattis till den lilla fina bäbisen Polly.
  Jag tycker ni är en fin familj med mycket kärlek.. Tänk så många runt omkring henne o er som finns där, hjälper till. ger kärlek, stöttar o så vidare.. Det ser jag som en välsignelse.. Jag har tre vuxna barn o ett barnbarn o gud vad underbart det är. Vilket privilegium, vilken ynnest det är att ha barn.. Njut o må bra, det är ni värda..Ni har tillsammans fått den största gåva man kan få.. O Camilla, jag har läst alla dina deckare o de är sååå bra.. Du är ju som Lotta på Bråkmakaregatan.. Kan precis allting..:) Ha det gott Kramiz Eva

 26. Åh va kul att läsa!! Så där önskar man ju att varje förlossning fick gå till!! Själv födde jag mitt första barn utan smärtlindring men känner att denna gång (är gravid i v.26) vill jag nog ha nån typ av bedövning, vad som nu skulle passa. Är epidural en sådan bedövning som ges en gång, eller sätter de in en släng så det går att ”fylla på” om bedövningen släpper?
  Hoppas allt är bra med Polly och er nu och att ni får mycket mys framöver!!

 27. Åh, vad jag känner igen mig i tanken :” Herregud, hur dum får man bli, som väljer att göra om det här” 🙂
  Jag har gjort om det 3 gånger, alla 3 har varit lika hemska, och lika fantastiska! 2 igångsättningar, och en naturlig.

  När det gäller Prettomammorna, det finns gott om dem. Min förstfödda har Aspergers, och jag fick höra att jag inte skulle skaffa fler, för alla kunde ju få diagnos. So what??!
  Oavsett om jag hade fått fler barn med Aspergers, hade alla varit lika välkomna, lika älskade.

  Jag måste även säga att ni har ett fantastiskt snyggt soffbord, ett sånt står även i mitt vardagsrum:)

 28. Camilla och Simon!
  Grattis till er dotter Polly !
  Jättesöt! Njut av ert föräldraskap och odla en kärleksfull tid tillsammans med Pollly.
  Kram till den goa familjen.

 29. Stort stort grattis till er alla!❤️Finns det något bättre än att föda barn! Skulle så gärna göra det igen men med 45år på nacken och tre underbara barn(18,20 &22år) har hag nog gjort mitt när det gäller barnafödandet?. Önskar er all lycka?Kramar

 30. Många grattiskramar till er båda! Vilken fin tjej ni fått. Härligt att ni vågar vara öppna och berätta era erfarenheter och upplevelser! Har själv inga barn ännu men gillar ert sätt att möta oss följare i sociala medier. Njut nu av den nya familjemedlemmen och rå om varandra lite extra mycket. Kram! ✨

 31. Jättegrattis till bebben! Jag är säker på att du kan Dethär om hur man tar hand om barn så ganska ofattbart hur folk (mammor) ska hålla på å ha åsikter å tycka att allt är fel. Skönt att du kan strunta i det dock.

 32. Låter som en fantastisk förlossning! Blev också igångsatt för 2,5 vecka sen ungefär. Fick börja med shottar jag med men efter tre stycken hade jag knappt någon effekt så de tog hål på hinnorna tillslut och då satte det fart. Så häftigt att samma metoder kan ta så olika på olika individer.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..