Återgång till min vanliga kost

IMG_7188

 

 

IMG_7184

 

Camilla:

Jag har ju kämpat med min vikt sen tonåren. Var under många år en typisk jojobantare. Och jag testade genom åren varenda diet och bantningskur som fanns – Viktväktarna, Flygvärdinnedieten, Rikshospitaldieten, Nutrilett, äggdieten, ja allt allt allt. Och inget funkade för mig. Mer än högst temporärt. Jag gick ner i vikt, absolut – men lika fort studsade jag upp i vikt igen, ofta mer än jag gått ner med dieten. Och någonstans kring strax efter mitt andra barn fötts (hon fyller 12 nu i maj) så ledsnade jag. Jag vägde då ca 20 kilo för mycket och jag började resignera inför det faktum att jag aldrig skulle hitta ett balanserat förhållande till kost. Dessutom har jag aldrig haft någon böjelse åt att träna… Alltid hatat att träna, hett och innerligt och undvikit dylik aktivitet i möjligaste mån jag kunnat. Vilket ju naturligtvis inte gjorde det lättare att hålla vikten.

Men då, för ca 11 år sen, så läste jag om ett nytt sätt att äta. LCHF. Det var raka motsatsen till alla lightförespråkande dieter jag hittills följt, där FETTSNÅLT var ledordet för dagen. Och ja, det hade ju funkat med fettsnål kost för mig att gå ner med tidigare, det kan jag inte neka till. Men livskvaliteten… Herregud… För mig som ÄLSKAR mat och att äta gott – jag höll ju på att dö på kuppen av ren leda och tristess med fettsnål kost, och kändes som man fick äta så lite….  Var ständigt hungrig och sugen. Så jag läste på allt jag kunde om LCHF. Faktaböcker både svenska och utländska, forskningsrapporter, kokböcker, ja allt allt. Och jag tyckte det lät väldigt logiskt. Så jag tänkte att jag testar. Och jag bestämde mig för att köra väldigt strikt ett par veckor. Utan minsta undantag. Jag ska inte ljuga och säga att första två veckorna var nån dans på rosor. OMG… Jag var som en knarkare på avvänjning när jag tog bort allt socker… (Och med socker menar jag även snabba kolhydrater osv, o höll kolhydratintaget lågt överlag). Jag var skakig, grinig, förbannad och ryslig när sockret gick ur kroppen. Men det stärkte bara mig i min beslutsamhet, för jag tänkte att: herregud reagerar kroppen så här för att jag tar bort socker – ja vad sjutton är det då jag vant min kropp vid??   Och efter två sockers grav sockerabstinens lättade det plötsligt. Och jag kände mig stark, pigg, glad och allt sug efter socker var borta. Efter det var det faktiskt enkelt. Jag rasade 17-20 kg i vikt på bara 3-4 månader, det kändes som det rann av mig. Och det utan att vara hungrig och utan att behöva försaka god mat. Och jag har sedan under åren som gått sedan dess till största delen ätit enligt LCHF. Det händer att jag gjort små undantag emellanåt, kanske nåt per vecka under åren jag bara behövt hålla vikten. Tagit nån god efterrätt om jag varit på restaurang t ex. Men det har inte som tidigare satt igång en lavin av: ”åh nej nu har jag förstört allt, nu kan jag lika gärna trycka i mig pizza och glass närmsta dagarna för allt är ändå sabbat…”  Är nog många av er därute som vet vad jag menar med den känslan. Den är ologisk, men stark. Men den har jag helt undvikit, har jag gjort ett litet medvetet avsteg har jag lätt sedan bara fortsatt äta som vanligt, och avsteget har inte ens gett en blipp på radarn. Enda perioden jag gjort avsteg från min LCH-kost var under Let’s Dance perioden. Jag tränade i snitt 7 timmar om dagen och började rasa i vikt och blev faktiskt tvungen att börja trycka i mig massa sånt jag inte brukar, bara för att hålla mig i kapp med vikten och inte försvinna helt. Angenämt problem, som dock försvann så fort jag slutade träna 7 timmar om dan ha ha ha.

Och jag säger inte att LCHF funkar för alla. Men för MIG och MIN kropp har det funkat så otroligt bra. Och jag har gjort två stora läkar-/hälsokontroller genom åren och kollat alla värden som går att kolla – och har strålande värden på alla fronter. Så inget som haft någon som helst negativ effekt på min kropp och hälsa – tvärtom. Men vill påpeka att för mig handlar LCHF INTE om att banta. Banta har jag gjort tillräckligt i mitt liv, och inte bantat på de senaste 11 åren. Utan jag har helt enkelt lärt mig äta på ett sätt som passar min kropp, som får mig att må bra, vara glad, få energi, och som en bonus har min kropp landat på en vikt som jag trivs med. Och jag kan fortfarande ha glädjen av att äta gott. Så för gud skull, se det inte som en bantningskur, sådana finns inte som funkar – utan det handlar om att hitta ett sätt man kan äta på år ut och år in, och som man mår bra av fysiskt. Kan inte nog understryka detta. Banta. Inte…..!!!    Och vilken vikt man trivs själv på är också individuellt. Jag är 1.62 cm lång och brukar ligga på 57-58 kg normalt. Vill varken gå upp eller ner från den vikten. Under Let’s Dance pendlade jag mellan 52 och 54 kilo och jag trivdes inte alls med att ligga så lågt. Tyckte jag såg ut som en godisklubba, med stort huvud och smal kropp ha ha ha. Men bara för att jag trivs på den vikt jag är, betyder inte det heller att det är en ”idealvikt” för någon annan. Beror på benstomme, kroppsform, vad man trivs med mm mm.

Så hur äter jag då? Ja, jag kan inte ge ett detaljråd om hur man ska äta LCHF – det finns gott om böcker i ämnet, och även information på nätet, artiklar, mm mm. Så vill ni ha mer utförlig info, så är det bättre ni läser på ordentligt själva. Men jag kan ge lite kort exempel på hur jag tänker med min kost och hur jag äter.

För det första tar jag bort allt ”uppenbart” socker. Sånt som är bloody obvious att det är socker i. Glass, kakor, godis, ketchup, sylt mm mm. Allt som man VET är socker i.  Bara det räcker långt….

Sen tar jag bort sånt som jag VET är snabba kolhydrater. Bröd, pasta, ris, potatis odyl.

Jag hittar sen saker som kan ersätta en del av dessa saker ovan. Jag bakar LCHF-bröd, köper bönpasta, gör ris av riven blomkål, lagar sötpotatis istället för potatis etc.  Gör även LCHF-våfflor, godis och bakverk när andan faller på och suget blir för stort. Finns jättemycket bra recept på nätet, i appar och kokböcker hur man gör detta.

 

Hur kan då en vanlig ätdag se ut för mig:   Jo t ex:

2 Frukostalternativ:

Chiapudding eller turkisk yoghurt med bär

LCHF-bröd med pålägg

2 Lunchalternativ:

Omelett med västerbottenost

Ceasarsallad

2 Middagsalternativ

Kycklingfilé med rostade grönsaker och fetaoströra

Bönfettucini med köttfärssås

 

Ja det är bara några exempel på den typ av mat jag dagligen äter, men som sagt finns ju hur mycket recept som helst och tryter fantasin slår jag helt enkelt upp nåt i nån av kokböckerna jag har, eller googlar fram nåt på nätet som ser gott ut.  Vissa saker ser jag dock alltid till att ha hemma. T ex ingredienserna till att göra en omelett, turkiskt yoghurt, avocado och en burk skagen eller räkröra.  Sånt kan jag alltid snabbt göra en måltid av.

Som sagt. Vi har olika kroppstyp och olika personlighet och förutsättningar – men för mig har det här passat så oerhört bra och det har tagit bort mat som ett stort issue och ett problem i mitt liv –  och istället bara gjort det till en källa till glädje. Älskar mat och tycker livet tappar mycket av sin glans utan god mat. Men ja, erkänner villigt att jag också gillar att trivas med min rumpa i ett par tajta jeans. Och jag har hittat mitt sätt att kunna ha båda. Så mitt mål nu efter graviditeten är att låta kroppen hitta tillbaks till sin trivselnivå igen, genom att helt enkelt återgå till det sätt jag brukar äta. Jag har gjort det en vecka nu, och känner mig redan piggare, fräschare och gladare, utan en massa socker i kroppen. Men har överhuvudtaget inte satt upp någon tidsram, finns ingen anledning att stressa sig själv med det. Mitt mål är att må bra, och känna mig som mig själv igen, hur lång tid det kommer ta vet jag inte. Men det känns oerhört skönt att vara på väg igen i alla fall.

Sen var det ju det där med att jag nog skulle behöva börja träna också… Men ska försöka skjuta på det så länge det bara går he he he.  (Nu skakar Simon bara på huvudet….  🙂  Ja, ja en sak i taget….

 

 

 

 1. Tack för allt du delade med dig av, Camilla. Det är som du skulle skrivit om mitt liv.
  Har ätit LCHF i 8 år nu och det förändrade mitt liv radikalt. Innan dess fanns mina tankar mest på mat. Var alltid tvungen att ta med mig ”nödproviant” vad jag än skulle göra. Alltid smörgåsar, bananer eller annat i handväskan. Fick jag inte mat snabbt så kunde jag vräka ur mig vad som helst åt folk för jag hade ingen kontroll på mitt humör. Med LCHF är jag mer som ett litet lamm.
  När jag fått tips om LCHF så insåg jag vad som var ”felet”bara på en förmiddag. Jag kallar det för att jag är överkänslig mot kolhydrater.
  Äter mycket ute på restaurang och det brukar inte vara något problem. Ber att få något fett i stället för potatis, ris och pasta. Ibland tar jag med mig majonnäs, lite grädde eller smör om det inte är för varmt.
  Jag gör också undantag som du. Älskar de goda desserterna på restaurang. I går åt jag tre sorters helt underbara crème brulée.
  En evig LCHF:are

 2. Hej Camilla
  Är väldigt imponerad av din viktresa med LCHF. Har själv funderat på just LCHF, men det har aldrig blivit av – mycket på grund av att jag är barnsligt förtjust i bröd ? Är laktosintolerant och skulle nog egentligen även behöva ta bort gluten, men drar mig även för detta, då det är lite knöligare (har för mig att du även kör glutenfritt, men det kan vara fel)
  För mig verkar det dock som om du har fått en naturlig rutin på detta och äter väldigt mycket gott, även bröd ? Du har aldrig funderat på att typ coacha människor att komma in i en LCHF-vardag? Eller kanske en bok om detta ämne kombinerat med dina recept… Jag hade vart väldigt intresserad av båda delarna ? Ha det gott och njut av våren och din fina familj!
  Kram Camilla

 3. Hej. Kan man få recept på fetaoströran o omeletten??

 4. Hege skriver:

  Hei Camilla!

  Veldig bra bloggpost, og jeg blir veldig inspirert av den og deg. 🙂 Har fulgt deg siden første boka, kanskje fordi jeg er like gammel(ung) som deg og kjenner meg igjen i mye du mener.

  LCHF-diett, eller kosthold, har jeg lyst til å prøve, men synes det er vanskelig å si farvel til godt brød. Jeg har derimot 8 kg som er gjenstridige og kanskje dette kan være måten å gjøre det på. Liker det du skriver om livsstil, og vil anbefale deg å sjekke ut nettsiden til ei jeg kjenner godt. http://www.beritnordstrand.no – tror du vil like den. ??

  Ellers tok jeg og en Lackberg, traff i 2012 en som var 11 år yngre. Tok slutt i år, men det var pga personlige forskjeller ikke aldersforskjellen. Den synes jeg egentlig var tipptopp. ?

 5. Sofie skriver:

  Får jag fråga, av ren nyfikenhet, varför du slutade med LCHF under graviditeten? Jag är gravid i v31 och har ätit LCHF hela tiden, men utmärkta värden och kurvor som resultat. Verkar också slippa gå upp onödigt mycket och har inte massa vätska i kroppen hittills 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..