Återgång till min vanliga kost

 

IMG_7188

 

 

IMG_7184

 

Camilla:

Jag har ju kämpat med min vikt sen tonåren. Var under många år en typisk jojobantare. Och jag testade genom åren varenda diet och bantningskur som fanns – Viktväktarna, Flygvärdinnedieten, Rikshospitaldieten, Nutrilett, äggdieten, ja allt allt allt. Och inget funkade för mig. Mer än högst temporärt. Jag gick ner i vikt, absolut – men lika fort studsade jag upp i vikt igen, ofta mer än jag gått ner med dieten. Och någonstans kring strax efter mitt andra barn fötts (hon fyller 12 nu i maj) så ledsnade jag. Jag vägde då ca 20 kilo för mycket och jag började resignera inför det faktum att jag aldrig skulle hitta ett balanserat förhållande till kost. Dessutom har jag aldrig haft någon böjelse åt att träna… Alltid hatat att träna, hett och innerligt och undvikit dylik aktivitet i möjligaste mån jag kunnat. Vilket ju naturligtvis inte gjorde det lättare att hålla vikten.

Men då, för ca 11 år sen, så läste jag om ett nytt sätt att äta. LCHF. Det var raka motsatsen till alla lightförespråkande dieter jag hittills följt, där FETTSNÅLT var ledordet för dagen. Och ja, det hade ju funkat med fettsnål kost för mig att gå ner med tidigare, det kan jag inte neka till. Men livskvaliteten… Herregud… För mig som ÄLSKAR mat och att äta gott – jag höll ju på att dö på kuppen av ren leda och tristess med fettsnål kost, och kändes som man fick äta så lite….  Var ständigt hungrig och sugen. Så jag läste på allt jag kunde om LCHF. Faktaböcker både svenska och utländska, forskningsrapporter, kokböcker, ja allt allt. Och jag tyckte det lät väldigt logiskt. Så jag tänkte att jag testar. Och jag bestämde mig för att köra väldigt strikt ett par veckor. Utan minsta undantag. Jag ska inte ljuga och säga att första två veckorna var nån dans på rosor. OMG… Jag var som en knarkare på avvänjning när jag tog bort allt socker… (Och med socker menar jag även snabba kolhydrater osv, o höll kolhydratintaget lågt överlag). Jag var skakig, grinig, förbannad och ryslig när sockret gick ur kroppen. Men det stärkte bara mig i min beslutsamhet, för jag tänkte att: herregud reagerar kroppen så här för att jag tar bort socker – ja vad sjutton är det då jag vant min kropp vid??   Och efter två sockers grav sockerabstinens lättade det plötsligt. Och jag kände mig stark, pigg, glad och allt sug efter socker var borta. Efter det var det faktiskt enkelt. Jag rasade 17-20 kg i vikt på bara 3-4 månader, det kändes som det rann av mig. Och det utan att vara hungrig och utan att behöva försaka god mat. Och jag har sedan under åren som gått sedan dess till största delen ätit enligt LCHF. Det händer att jag gjort små undantag emellanåt, kanske nåt per vecka under åren jag bara behövt hålla vikten. Tagit nån god efterrätt om jag varit på restaurang t ex. Men det har inte som tidigare satt igång en lavin av: ”åh nej nu har jag förstört allt, nu kan jag lika gärna trycka i mig pizza och glass närmsta dagarna för allt är ändå sabbat…”  Är nog många av er därute som vet vad jag menar med den känslan. Den är ologisk, men stark. Men den har jag helt undvikit, har jag gjort ett litet medvetet avsteg har jag lätt sedan bara fortsatt äta som vanligt, och avsteget har inte ens gett en blipp på radarn. Enda perioden jag gjort avsteg från min LCH-kost var under Let’s Dance perioden. Jag tränade i snitt 7 timmar om dagen och började rasa i vikt och blev faktiskt tvungen att börja trycka i mig massa sånt jag inte brukar, bara för att hålla mig i kapp med vikten och inte försvinna helt. Angenämt problem, som dock försvann så fort jag slutade träna 7 timmar om dan ha ha ha.

Och jag säger inte att LCHF funkar för alla. Men för MIG och MIN kropp har det funkat så otroligt bra. Och jag har gjort två stora läkar-/hälsokontroller genom åren och kollat alla värden som går att kolla – och har strålande värden på alla fronter. Så inget som haft någon som helst negativ effekt på min kropp och hälsa – tvärtom. Men vill påpeka att för mig handlar LCHF INTE om att banta. Banta har jag gjort tillräckligt i mitt liv, och inte bantat på de senaste 11 åren. Utan jag har helt enkelt lärt mig äta på ett sätt som passar min kropp, som får mig att må bra, vara glad, få energi, och som en bonus har min kropp landat på en vikt som jag trivs med. Och jag kan fortfarande ha glädjen av att äta gott. Så för gud skull, se det inte som en bantningskur, sådana finns inte som funkar – utan det handlar om att hitta ett sätt man kan äta på år ut och år in, och som man mår bra av fysiskt. Kan inte nog understryka detta. Banta. Inte…..!!!    Och vilken vikt man trivs själv på är också individuellt. Jag är 1.62 cm lång och brukar ligga på 57-58 kg normalt. Vill varken gå upp eller ner från den vikten. Under Let’s Dance pendlade jag mellan 52 och 54 kilo och jag trivdes inte alls med att ligga så lågt. Tyckte jag såg ut som en godisklubba, med stort huvud och smal kropp ha ha ha. Men bara för att jag trivs på den vikt jag är, betyder inte det heller att det är en ”idealvikt” för någon annan. Beror på benstomme, kroppsform, vad man trivs med mm mm.

Så hur äter jag då? Ja, jag kan inte ge ett detaljråd om hur man ska äta LCHF – det finns gott om böcker i ämnet, och även information på nätet, artiklar, mm mm. Så vill ni ha mer utförlig info, så är det bättre ni läser på ordentligt själva. Men jag kan ge lite kort exempel på hur jag tänker med min kost och hur jag äter.

För det första tar jag bort allt ”uppenbart” socker. Sånt som är bloody obvious att det är socker i. Glass, kakor, godis, ketchup, sylt mm mm. Allt som man VET är socker i.  Bara det räcker långt….

Sen tar jag bort sånt som jag VET är snabba kolhydrater. Bröd, pasta, ris, potatis odyl.

Jag hittar sen saker som kan ersätta en del av dessa saker ovan. Jag bakar LCHF-bröd, köper bönpasta, gör ris av riven blomkål, lagar sötpotatis istället för potatis etc.  Gör även LCHF-våfflor, godis och bakverk när andan faller på och suget blir för stort. Finns jättemycket bra recept på nätet, i appar och kokböcker hur man gör detta.

 

Hur kan då en vanlig ätdag se ut för mig:   Jo t ex:

2 Frukostalternativ:

Chiapudding eller turkisk yoghurt med bär

LCHF-bröd med pålägg

2 Lunchalternativ:

Omelett med västerbottenost

Ceasarsallad

2 Middagsalternativ

Kycklingfilé med rostade grönsaker och fetaoströra

Bönfettucini med köttfärssås

 

Ja det är bara några exempel på den typ av mat jag dagligen äter, men som sagt finns ju hur mycket recept som helst och tryter fantasin slår jag helt enkelt upp nåt i nån av kokböckerna jag har, eller googlar fram nåt på nätet som ser gott ut.  Vissa saker ser jag dock alltid till att ha hemma. T ex ingredienserna till att göra en omelett, turkiskt yoghurt, avocado och en burk skagen eller räkröra.  Sånt kan jag alltid snabbt göra en måltid av.

Som sagt. Vi har olika kroppstyp och olika personlighet och förutsättningar – men för mig har det här passat så oerhört bra och det har tagit bort mat som ett stort issue och ett problem i mitt liv –  och istället bara gjort det till en källa till glädje. Älskar mat och tycker livet tappar mycket av sin glans utan god mat. Men ja, erkänner villigt att jag också gillar att trivas med min rumpa i ett par tajta jeans. Och jag har hittat mitt sätt att kunna ha båda. Så mitt mål nu efter graviditeten är att låta kroppen hitta tillbaks till sin trivselnivå igen, genom att helt enkelt återgå till det sätt jag brukar äta. Jag har gjort det en vecka nu, och känner mig redan piggare, fräschare och gladare, utan en massa socker i kroppen. Men har överhuvudtaget inte satt upp någon tidsram, finns ingen anledning att stressa sig själv med det. Mitt mål är att må bra, och känna mig som mig själv igen, hur lång tid det kommer ta vet jag inte. Men det känns oerhört skönt att vara på väg igen i alla fall.

Sen var det ju det där med att jag nog skulle behöva börja träna också… Men ska försöka skjuta på det så länge det bara går he he he.  (Nu skakar Simon bara på huvudet….  🙂  Ja, ja en sak i taget….

 

 

 

 1. Skulle vara roligt om ni kunde lägga ut era ”topp fem” favoritrecept (gärna som barnen också tycker om). Är nyfiken på att testa – vet att jag är sockerberoende – men tror jag kommer sakna pasta? Är inte heller överviktig men tror att mycket socker är en stor hälsobov.

  1. Anna,

   Prova bönpasta! Väldigt likt vanlig pasta men med väldigt mkt mindre kolhydrater (och glutenfritt!), finns massor med olika sorter på tex Coop. Jag älskar svarta bönor-spagetti och min pasta-älskande man tycker om mungbön-fettuchini.

   1. Fast det är inte LCHF, bönpasta alltså.Om vi ska prata LCHF. 🙂

    Jag gör i stället Vitkålsgratäng, Rättikagratäng, ”zuccinipasta”, eller så serverar jag ungsgratinerad blomkål eller broccoli till proteinet. Brysselkål är något vi äter mycket av här hemma också.

    1. Fast det beror ju på hur en tolkar LCHF? Low carb – inte no carb? Risentas bönpasta, en förpackning väger 200 g, och det är 4 portioner. Det blir 50 g/portion = 9 g kolhydrater. Ryms mer än väl inom både normal och liberal LCHF. Enligt Annika Dahlkvist är bönor inom ”ät med måtta”-gruppen. Så jo, nog är bönpasta LCHF.

  1. Jag älskar det också, men har valt andra alternativ. Finns ju så mkt att välja på! 🙂
   Man får het enkelt välja det man själv mår bäst av. 😛

 2. Jag tror mer på en allsidig kost. LCHF stressar de inre organen i längden. Vara smal är inte allt, man ska vara rädd om sin kropp.

  1. LCHF verkar allsidigt tycker jag, och socker, snabba kolhydrater och annan skräp”mat” stressar helt sannolikt kroppen mer…

  2. Eva, utveckla gärna ditt påstående? Länka gärna också till vetenskapliga rapporter som styrker detta! Tack ?

  3. Och hur menar du nu? Att det stressar de inre organen? 🙂

   Jag äter jättemycket grönsaker, fisk 2 dagar i veckan, kött en dag i veckan, och sedan kyckling eller kalkon och har bytt ut Lightprodukterna till vanlig fetthalt.

   Hur stressar det? Lär mig gärna mer. 🙂

  4. Är det nåt som stressar de inre organen så är det ju socker och kolhydrater!
   Jag har fått både hjärtfel och fettlever av att äta ”nyttigt” nyckelhålsmärkt fettsnålt (men med tillsatt socker i :-P)
   Med LCHF kombinerat med periodisk fasta har jag kunnat slänga alla mina 10 hjärtmediciner och min lever är fortfarande förfettad men mår oförskämt bra. Doktorerna kan inte fatta att jag kan ha såna värden.
   Allt handlar inte om vikt. Man kan vara smal på utsidan men se hemsk ut på insidan i alla fall

  5. ”allsidig” kost funkar nog för många men inte för alla. Men kom inte och säg att det stressar organens – du vet inte vad du pratar om. Camilla Läckberg borde ju fått problem under sina 11 år på LCHF, jag har ätit LCHF sedan 2010 och har perfekta värden.

   Frågan är om det inte stressar er som inte kan tänka att vi människor kanske behöver olika kost!?

   Problemet är just att livsmedelsverket tycker att alla ska äta likadant. LCHF förespråkare säger att om du är frisk och smal kan du ju fortsätta som du gör. Men den som är sjuk och/eller överviktig ska kanske se över hur mycket kolhydrater respektive fett du få i dig. Det är ju inte meningen att du ska äta ur smörpaketet med sked som många verkar tro.

   1. Mkt klokt skrivet! Har själv ätit LCHF i sex år och har aldrig mått bättre, minus 10kilo också, och jag är normal viktig nu

 3. Jag älskar lchf. Så jäkla bra. Behöver gå ner massor men vägrar vågen för tillfället. Jag äter för att må bra. Vilket jag gör på lchf. ?

  1. Fia, hur länge har du ätit LCHF? Jag testade det en gång, men tyckte det var jobbigt. Kände mig inte mätt osv. Har du några tips att ta till isf?

   1. Sarah, om du inte kände dig mätt av LCHF så åt du förmodligen inte tillräckligt med fett, dvs smör, ost osv.. lägg till mer av det så håller du dig mätt och belåten!

   2. Till och från i några år har jag ätit lchf. I början är jag hungrig men sen när jag kommer in i det så är jag varken speciellt hungrig eller sugen.

    Håll ut och ät när du är hungrig, sluta med skit och förvänta dig att må bajs en period. Läs på ordentligt, kolla grupperna på Facebook och kostdoktorn.

    Ät så rent som möjligt och ät gott. ?

   3. Till Sarah: Jag var jättehungrig i början när jag åt lchf/stenålderskost, fick rådet att dricka mer, gärna örtteer och ljummet vatten. Det hjälpte verkligen + mer fett som någon annan skrev. Törst kan upplevas som hunger, ett tips i alla fall!

 4. Tusentack snälla, för att du skrev om det här ?
  & av allt ni delar med er av. & särskilt saker som hör livet till.
  Så att ni inte bara skriver om att allt är perfekt. Som ett exempel är när Camilla skrev om ”duktig flicka” & här om din kamp med kilona.
  Men jag önskar er all lycka & att ni har funnit varandra ? Och jag gläds med er att ni har det bra ?

 5. Jag undrar hur du tänker kring frukt och LCHF, då fruktsocker räknas som socker för den kolhydratkänslige. Jag är en riktig sockergris i vanliga fall, som med LCHF kost är helt utan sötsug – en magisk känsla:-) Men saknar frukt, då man ser härliga bilder i alla reklamblad och i affärens fruktdiskar. Hur mycket frukt och bär äter du/dag?

  1. Jag var strikt (=ingen frukt) när jag började med LCHF för att gå ner i vikt, men om man ”bara” ska hålla vikten eller fortsätter för att man mår bra utan vitt socker och gluten, så tycker jag man kan äta frukt i lagom mängd. Någon per dag går säkert bra och man kan ju köra lågkyldratkost utan att det är ren LCHF, t ex äta frukt och rotsaker.

 6. Alltså jag blev så glad när jag läste detta! Jag är precis som du var för 11 år sen. Mitt beteende för mat är sjukt eller nej inte mat men socker är stört. Jag försöker hela tiden komma på tillfällen för att kunna äta onyttigt. Helt stört har jag insett nu. Så denna vecka gör jag inte så mycket annat än läser och läser om lchf! Tack !!

 7. Kul att läsa om hur andra hittar sin väg till hälsa, det inspirerar! För mig funkade inte LCHF, eller ja, jag fick göra en striktare variant – ”stenålderskost”! Bort med allt socker så klart, och med all säd, mjölk och snabba kolhydrater som ris, potatis och andra rotfrukter. Jag äter däremot frukt obegränsat, det funkar för mig och jag har massor med energi! Bär, örter, gröna blad, ovan-jordgrönsaker, nötter, fröer, ägg, fisk, skaldjur och kött. Finns massor med gott, det gäller bara att komma in i nya rutiner. Jag gick ner 18 kg på fyra månader och har hållit vikten sedan dess. Är 1,65 cm och väger 58 – 59 kg, passar mig perfekt!

  1. Ha ha, 1,65 cm – snacka om att banta ner sig 🙂 nä, jag är liiite längre, 165 cm eller så… Ninna 🙂

 8. På pricken! Exakt samma här, jag måste få äta mig mätt, jag vägrad gå hungrig och älskar god mat! Lchf är helt klart det bästa för mig också. Är mätt, go och gla utan kexchokla!

 9. Grattis till att ha hittat ett fungerande förhållningssätt till mat! Men som du skriver passar det inte alla, en del är det tom tvärtom inte alls bra för, så hur resonerar du/ni kring barnens kost? Äter de också LCHF? Eller hur går tankarna där? Det är absolut ingen pekpinne nu, utan jag är uppriktigt intresserad.

 10. Hahahaha! Kan inte sluta skratta för jag ser dig framför mig med dina stolta 1.65cm. Tack för kvällens bästa skratt, nu fick jag träna skrattmusklerna i magen oxå 🙂

  1. Ett gott skratt + sockerfri kost förlänger livet 🙂 Jag kan ju alltid försvara mig med att jag inte är överviktig – jag är bara lite för kort för min alldeles normala vikt 🙂

 11. Tack för din berättelse om kosten. Jag ändrade min för 5 år sedan till Lchf och mår prima, ja ej i början… typ värsta sockersuget… tappade all ork, frös och mådde piss men det var det värt! Finner ingen anledning att ändra min kost däremot gör vissa i min omgivning det. De tycker att jag måste börja äta vanlig mat ?. Men för guds skull, det gör jag ju! Dock utan stärkelse,socker å massa andra saker. Kram å hej till dig och din underbara familj ? 🙂

 12. Tycker det här med kost och livsstil är väldigt intressant, bara för någon vecka sen läste jag en forskningsrapport som visar att det är inte fettet som orsakar hjärt o kärl sjukdomar utan socker.
  Det hade varit intressant om en forskningsstudie gjordes på Lchf generationen och verkligen sett hur påverkan på kärlen ser ut.
  Det är ju inte hur man ser ut utan hur man mår, kg på vågen spelar mindre roll när man känner att man hittat sin livsstil.
  Däremot håller jag med Simon det här med träning är något fantastiskt, kul och inspirerande, har alltid hatat att träna men nu som 40+ are har jag hittat träning, Det blir som en utmaning att hela tiden testa nya grejer. just nu håller jag på med Ica klassikern.

  1. Ja, det vore intressant om det fanns forskning som visar hur lchf påverkar kroppen över en lång tid.

   Jag har själv testat lchf för fem år sedan under två, tre månaders tid och gick ner till min ”ursprungliga” vikt men spontant kändes det inte hälsosamt med allt detta fett för kroppen.

  2. Finns studier som visar tydligt vad ateroskleros (åderförkalkning) består av. Det är INTE fett från mejeri och kött utan fett från växtoljor och annat skräp samt avlagringar som har sin grund i intag av kolhydrater. Att äta nyttiga fetter (mättat fett, omega-3 och omega-9) är ofarligt. Det finns studier som visar på att mejerifetter tvärtom är bra för kärlhälsan. Att vi tycker att det inte är bra beror endast på de senaste decenniernas hjärntvätt.

 13. Tack för inspiration gällande kost, är inne på dag 2 av att sloppa socker och kolhydrater. Jag känner mig just nu som en zombie med huvudvärk ? Men är alltid glad av att läsa att det släpper inom snar framtid.
  Tack och lycka till med familjen

  1. Prova ta lite extra salt, gärna mineralsalt eller Himalaya-salt
   När man utesluter större delen av kolhydraterna i kosten släpper man ofta mycket vätska och då samtidigt förlorar man en del salter.
   Det ( + att kroppen ännu inte är van få den snabba energin från kolhydraterna) ger lätt huvudvärk och zombie-trötthet.

 14. Ett tips/undran som inte har med det här inlägget att göra: kan ni inte skriva ert namn när ni svarar på kommentarer? Står ju bara ”Läckberg och Sköld” och så vet man oftast inte vem det är som svarar och det framgår heller inte alltid. Lite konstigt när det står ”jag” och man inte vet vem ”jag” är. Ett tips i all välmening!

 15. Skönt att hitta nåt som funkar. Funderar på att testa, men känns lite motigt att laga speciell mat till mej själv eftersom övriga i familjen inte är sugna på att prova ??
  Äter alla i er familj lchf?

  1. Det är det som är det bästa, du behöver inte laga speciell mat till dig ?
   Du lagar vanlig mat men tar bort pastan, riset och potatisen på din tallrik och lägger i stället till tex blomkål, broccoli, strimlad zucchini (köp en weggitwister är mitt tips)
   Kanske en extra klick créme fraiche eller lite kryddsmör

 16. Tack för ditt inlägg Camilla!! Detta behövde jag just nu. Jag konsumerar alldeles för mkt socker, det är som en drog. Jag måste ta mig ur detta, dels för att jag känner mig så trött både psykiskt och fysiskt och sen trivs jag inte i min kropp. Jag är inte tjock, men väger 15 kg för mkt ändå.
  Tack en än gång!! ❤️

 17. Jag har varit sockerberoende sedan jag var 12 och alltid känsloätit (läs hetsätit). Jag har aldrig mått så bra som sedan jag fann lchf. Nu gör jag allt jag kan för att skapa recept och inspirera alla. Alla förtjänar att må bra och bli av med sockret som gömmer sig i allt.

 18. Kan tipsa om appen mammamage. Lagom träning när man precis fött barn och dessutom rätt träning för en kropp som precis gått igenom en graviditet. Dessutom tar det bara några minuter om dagen.

 19. För mig är det tvärtom. Har aldrig mått så bra som när jag tog bort kött, ägg och mjölkprodukter. Vår hjärna går ju på glukos och mitokondrierna i cellerna behöver kolhydrater för att få energi. Det enda onödiga socker som man behöver begränsa enligt mig är de tomma kolhydraterna, de som inte innehåller någon näring. Det är stor skillnad på att äta fullkornsris och fullkornspasta och att trycka i sig godis, kakor och läsk.

  1. Hjärnan fungerar lika bra om inte bättre på ketoner än glukos, det är bara en liten del av hjärnan som behöver glukos och det kan kroppen skapa själv om det behövs. Sen så förbränner mitokondrierna inte alls glukos utan ATP och det kan bildas av glukos, fettsyror eller ketoner. Vi behöver inte alls äta kolhydrater för att knopp eller kropp skall fungera bra, men en mindre mängd är nog bra tex som grönsaker

   1. Utifrån vad jag förstått så bildar mitokondrierna ATP genom att förbränna glukos eller eventuellt fettsyror om glukos inte finns tillgängligt. ATP skickas sen ut i cellen där den används i olika kemiska reaktioner. Mitokondrierna förbränner alltså inte ATP.

 20. Tack för att du delar med dig Camilla! Har aldrig testat LCHF men nu ska jag göra det.Har alltid älskat mat mer än träning så det borde passa mig också:))
  Däremot är dans min grej men inget jag gör varje dag tyvärr.Du verkar vara en sån sympatisk och rolig person och det är så kul att du/ni bloggar.Jag satt i samma soffa som dig och relaxa och åt frukt på Sturebadet för några år sen, men var för blyg för att säga hej och ville inte störa när du var där med vännerDet jag la märke till var att du satt bredvid min lite ”annorlunda” bror men gjorde inte som de flesta brukar göra och titta länge och eftertänksamt på honom,(antagligen för att ställa en diagnos)som jag är så van vid.Tänk att så lite och en helt naturlig reaktion mot de som inte är som alla andra kan betyda så mycket så jag fortfarande minns den,så ovanligt är det,Har ofta tänkt på det och du verkar vara en varm,rolig och cool tjej.Allt gott till dig! Kram

 21. Tack för bra o intressant info. Hur gör ni med maten till barnen? Samma eller får de extra typ ris, potatis el dyl?

 22. Det är kul att höra att fler och fler hittar ”hem” i LCHF och mår så bra av det! Jag har ätit LCHF i flera år och hälsoundersökningarna visar sitt tydliga svar på att det är rätt, jag får bättre värden för varje gång och vissa värden är så låga att de inte längre är mätbara! 😀

 23. Hej!! Nu måste jag fråga om chiapudding. Varje gång jag har gjort det, har jag fått en sörja högst upp och längst ner en hård klump.. Inte så gott… Hur gör du/ni? Jag brukar blanda ihop allt och ställa det i kylen i ett glas, och emellanåt rör jag om i det, men efter typ 12 timmar har jag den där klumpen…

 24. Fett i stora mängder är inte bra för kroppen. Det behövs ingen ny forskningsrapport för att visa det. Fråga vilken kardiolog som helst.

  1. Njae… Inte vem som helst. De kardiologer som utbildat sig lite mer än inom sin skolmedicin vet numera att det är omega-6 och kolhydrater som driver kronisk inflammation och oxidativ stress kärlen. Det i sin tur, och endast då, får en speciell from av kolesterol att tränga in i kärlväggarna. Där oxideras det och tillsammans med partiklar (bla makrofager) sker en tillväxt i kärlväggen som så småningom blir så stor att den riskerar att spricka. Den tillväxtens fettandel består till största delen av omega-6 (som kommer till största delen från växtoljor, men inte från olivolja eller kokosfett (MCT)) och väldigt liten del från mättat fett såsom mejerifett och kött. Och ännu mindre del från omega-3 (fet fisk).
   Den kardiolog som idag säger att det är farligare att mer fett än kolhydrater har inte vidareutbildat sig de senaste 10-15 åren. Tyvärr finns de fortfarande.

  2. Fast Sofia…. Läkare vet numera att det är socker som gör våra kärl inflammerade och ökar risken för hjärtkärlsjukdom. ”Fett-teorin” från 70-talet var felaktig. Om man äter mer kolesterol (ex. i ägg) så reglerar/minskar kroppen den egna produktionen. Den medicinska världen, iallafall den del som är uppdaterad, är överens om att kunskapsläget ser annorlunda ut nu än vad det gjorde för 30-40 år sedan, och ”boven” verkar vara allt tillsatt socker vi får i oss. Google aaaway! 🙂

  3. Tvärtom faktiskt. Fettet spolar rent, sockret (dvs kolhydrater) klumpar ihop sig och täpper till. Det finns det ny forskning som stöder och jag rekommenderar varmt den amerikanske hjärtläkaren William Davis bok Brödberoende.

  4. Det finns inga säkra studier som bevisar att fett orsakar hjärtsjukdom. Jag vet ett antal kardiologer som frikänner fettet. Ex Assem Malhotra, William Davis, Dwight Lundell osv

 25. Bra inlägg ! Har själv aldrig bantat eller gått på diet någonsin men har rätt lätt att hålla en normalvikt utan behöva göra så mycket. Tränar för att det är kul och äter det kroppen talar om att den vill ha typ…
  Nu är inte utseendet viktigast på något sätt men personligen så tycker jag INTE det är attraktivt att bli ”för smal ”. På bilderna från din 40 -års fest ( tror jag det var ) var du otroligt tunn ? Säkert inget du såg själv men när ben framträder tydligt (knäskålar, nyckelben ) så blir det inte snyggt när man är medelålders. Som jag också är nästan ?
  Så låt lite former vara kvar ! Pinnsmal ser sällan sunt eller attraktivt ut. Det ger en speciell ihålighet i utseendet.

  1. Jag har hela livet fått höra att jag ser väldigt mycket yngre ut än jag är. Positivt nu när jag är 40 plus, mindre kul i tonåren hehe. MEN så hände en sak, jag gick ner i vikt för ett par år sen och fick då helt plötsligt höra min ”rätta” ålder!! Haha som det kan bli 😉

  2. Suchi jättetrevligt att gå in på någons blogg och tala om att ”på din 40 års fest var du alldeles för smal, inte snyggt…”
   Du skriver dessutom att ”nu är inte utseendet viktigt på något vis…”

 26. TACK!! Behövde lite push i denna riktningen. Jag slutade äta socker, typ allt, för 6 veckor sen efter att har överkonsumerat i måååånga år. Men i helgen så var jag och nallade igen och det är så förbannat svårt att ställa om hjärnan. För det är där allt sitter tror jag. Men detta gav mig en spark i baken o fortsätta. Tack än en gång o Ni är fantastiska som delar med er av Ert liv i den glamour o enkelhet det där. Fantastiskt fina människor <3

 27. Hej!
  Vill börja med att tacka för en underbar blogg! Ni två verkar vara så otroligt härliga och fina människor!

  Blir så otroligt glad att du valt att prata om kost och vikten av att INTE banta!
  Ända sen tonåren har jag kämpat med min vikt och också provat massor av dieter! Och precis sin du säger Så har det funkat för stunden men så fort jag har slutat har jag oftast gått på mig allt + lite till igen!
  Lchf är dock inget för mig, men jag har också hittat en ganska bra balans till mat!
  Men jag önskar att jag kunde fått läsa ett sådant inlägg för tio år sen.
  Tror och hoppas att sådan här inlägg från ofäntliga personer gör skillnad i (framförallt) unga tjejers liv!
  Tack 🙂

 28. Tack för att du påpekar att alla metoder inte passar alla men att du verkligen mår bra av detta – det är så himla många som raljerar över dieter och suckar åt ”folk som inte kan ta en korvmacka, herregud”. Men det KAN inte alla om de inte vill få sockersug och gå upp i vikt. Och pasta ÄR inte nödvändigt ens om man tränar mycket. Så tack!

 29. Håller helt med dig. Jag har också hittat rätt i LCHF! Inte varit så smal sen gymnasiet och trivs bäst som smal 🙂 Har precis kört igång igen efter att jag slutat amma min tremånaders. Kul att följa dig och Simon!

 30. Jättebra skrivet!

  Lågkolhydratkosten har fått ta så mycket skit på sistone, så det är roligt med positiva inlägg! Och det är ju bara naturlig mat. Jag förstår ärligt talat inte hur det kan skapa så mycket rabalder.

 31. Apropå att banta. Det betyder egentligen inte att äta lite. Det handlar om att ta bort dålig kolhydratstinn ”mat”. Googla: William Banting Letter on Corpulence. Han hade rätt i det mesta, utom att han snurrade till det lite kring smör och ris.

 32. Tack Camilla för din info! Så intressant läsning! Vad härligt att du hittat rätt sätt för dig att må bra. Skulle också så gärna bli av med mitt sockerberoende. Köper jag hem något godis/kaka så kan jag bara inte låta bli det. Det tar ofta slut samma dag. Måste hitta mitt sätt också nu känner jag. Nödvändigt! Vi får kämpa på och inte ge oss! Kramar!

 33. Har jag förstått dig rätt! Återgår du till lchf?

  Helt off, spelar farfar Jan fortfarande inledningen till Clair de lune, för att sedan lägga av?

 34. Hej alla 🙂 Har ni tänkt på att : hur kommer det säg att så många som ska kalla sig proffesorer inom kost och vetenskap har så skilda åsikter? Hur vet jag att jag gör ” rätt” ? Den ena säger nej det är inte bra för hjärnan med för lite kolhydrater, du blir ”trög” :/ den andra säger och skrattar: trög? Nänä lilla vän du blir bara skarp i hjärnan och mår ypperligt utan de och de och de.. Jag VILL kunna lita på någon men har kommit fram till att det enda jag kan göra är att lita på mina kropps signaler om hur jag mår. Så jag tycker att alla ni som försöker övertyga folk om ditten o datten sluta! Lyssna på din kropp:) kramar!

 35. Hej där. Angående olika dieter….därom tvista de lärde. Som tur är så är vi alla olika och det borde te sig helt självklart att då kan vi omöjligt använda oss av samma metoder. Jag gillar inte att träna och nu är det nästan helt omöjligt. När jag höll på med ridningen så var det ingen konst att hålla vikten, det var när jag slutade problemen kom. När vi fick vår minsta son, drabbades jag av en obotlig sjukdom och därför blev jag av med båda benen. Strax efter fick jag även diagnosen diabetes. Jag måste säga att LCHF har en del likheter med den kosten som jag är tvungen att använda. Inget socker, när det gäller fett behöver jag ha koll för min andra sjukdoms del. Det är svårt idag med vikten, för vi blir matade med bilder på smala modeller. Redan tidigt som barn börjar det….barn som får lära sig att det är ”fult” att vara mullig. Numera kan man höra barn i tio års ålder säga att de
  behöver banta. Då kan jag ju undra vart i helvete vi är på väg.
  Jag har tills ganska nyligen inte velat visa några fotografier på mig själv på bloggen eftersom jag anser att jag är tjock. Fast egentligen är det insidan som räknas.
  Många kramar till er fina familj.

 36. Till dig som undrade hur man kunde tänka kring barn o kosten: läs Ann Fernholms Det sötaste vi har! Väldigt bra bok!

 37. Håller med om att LCHF-mat är det godaste 🙂 Den är dessutom otroligt bra för en massa olika sjukdomar. Själv har jag ätit den här kosten i över 7 år nu och blev snabbt av med all den kroniska smärta jag hade i min reumatiska sjukdom när jag ändrade kosten. Fuskar aldrig med fel mat för då kommer smärtan i lederna tillbaka på en gång. Har perfekta värden och mår toppen.

 38. Får jag fråga, av ren nyfikenhet, varför du slutade med LCHF under graviditeten? Jag är gravid i v31 och har ätit LCHF hela tiden, men utmärkta värden och kurvor som resultat. Verkar också slippa gå upp onödigt mycket och har inte massa vätska i kroppen hittills 🙂

 39. Hei Camilla!

  Veldig bra bloggpost, og jeg blir veldig inspirert av den og deg. 🙂 Har fulgt deg siden første boka, kanskje fordi jeg er like gammel(ung) som deg og kjenner meg igjen i mye du mener.

  LCHF-diett, eller kosthold, har jeg lyst til å prøve, men synes det er vanskelig å si farvel til godt brød. Jeg har derimot 8 kg som er gjenstridige og kanskje dette kan være måten å gjøre det på. Liker det du skriver om livsstil, og vil anbefale deg å sjekke ut nettsiden til ei jeg kjenner godt. http://www.beritnordstrand.no – tror du vil like den. ??

  Ellers tok jeg og en Lackberg, traff i 2012 en som var 11 år yngre. Tok slutt i år, men det var pga personlige forskjeller ikke aldersforskjellen. Den synes jeg egentlig var tipptopp. ?

 40. Hej Camilla
  Är väldigt imponerad av din viktresa med LCHF. Har själv funderat på just LCHF, men det har aldrig blivit av – mycket på grund av att jag är barnsligt förtjust i bröd ? Är laktosintolerant och skulle nog egentligen även behöva ta bort gluten, men drar mig även för detta, då det är lite knöligare (har för mig att du även kör glutenfritt, men det kan vara fel)
  För mig verkar det dock som om du har fått en naturlig rutin på detta och äter väldigt mycket gott, även bröd ? Du har aldrig funderat på att typ coacha människor att komma in i en LCHF-vardag? Eller kanske en bok om detta ämne kombinerat med dina recept… Jag hade vart väldigt intresserad av båda delarna ? Ha det gott och njut av våren och din fina familj!
  Kram Camilla

 41. Tack för allt du delade med dig av, Camilla. Det är som du skulle skrivit om mitt liv.
  Har ätit LCHF i 8 år nu och det förändrade mitt liv radikalt. Innan dess fanns mina tankar mest på mat. Var alltid tvungen att ta med mig ”nödproviant” vad jag än skulle göra. Alltid smörgåsar, bananer eller annat i handväskan. Fick jag inte mat snabbt så kunde jag vräka ur mig vad som helst åt folk för jag hade ingen kontroll på mitt humör. Med LCHF är jag mer som ett litet lamm.
  När jag fått tips om LCHF så insåg jag vad som var ”felet”bara på en förmiddag. Jag kallar det för att jag är överkänslig mot kolhydrater.
  Äter mycket ute på restaurang och det brukar inte vara något problem. Ber att få något fett i stället för potatis, ris och pasta. Ibland tar jag med mig majonnäs, lite grädde eller smör om det inte är för varmt.
  Jag gör också undantag som du. Älskar de goda desserterna på restaurang. I går åt jag tre sorters helt underbara crème brulée.
  En evig LCHF:are

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..