Kärlek ur en flaska

P3560029

Stolt storasyster matar Polly

Camilla:

Fått en del frågor från er om hur det har funkat med det här att inte amma. Och jag kan inte säga något annat än att det har gått fantastiskt bra, och jag har inte ångrat det beslutet en enda sekund. Istället för att gå med grav ångest inför något som jag vet jag inte mår bra av, och som då i förlängningen påverkar mitt barn negativt, har jag haft en helt annan trygghet och varit betydligt mer avslappnad som mamma. Och åter – om man trivs med att amma så är det toppen, och då är det ju bara att köra – men jag mår otroligt dåligt av det och har då valt bort det som alternativ.

Så rent praktiskt då hur gick det till? Jo vi fick först lite skilda budskap på BB, en person sa att det inte behövs någon tablett för att stoppa mjölkproduktionen utan att det skulle lösa sig själv om jag inte ens började, och att det skulle räcka att ha en topp som satt åt. Men sen fick jag ändå en liten tablett på BB direkt efter att Polly fötts. Och efter det märkte jag inte av något överhuvudtaget. Brösten var precis som vanligt och det kom aldrig någon mjölk, var inte ens i närheten av någon mjölkstockning eller dylikt. Spände aldrig ens i dem.

Och flaskmatningen har gått otroligt bra. Tycker det känns skönt att ha koll på hur mycket hon äter (hon äter massor den här lilla damen) och vi har också kunnat hjälpa varandra med matningen. Och till skillnad från vid helamning har Pollys pappa kunnat ta del av matstunderna också, och det har vi båda tyckt varit toppen. Även t ex syskon har en möjlighet att vara delaktiga, och de älskar när de får förtroendet och ansvaret att mata henne.

Rent praktiskt har vi använt MAM-flaskor, och deras vanliga, inte kolikflaskorna. Vi ger henne NAN, och gick över till NAN sensitive när hennes mage knorrade lite, och det har funkat bra. Hon är nu uppe i ca 120 milliliter per vakenperiod, och vi skakar i ordningen ersättningen, värmer 20 sek i vår micro och ger. På natten eller om vi är ute på språng har vi förberett en termos med lagom varmt vatten (allt vatten vi använder är kokt) och har sedan med en välling/ersättningsdoserare, köpt på ICA. Det är en burk med tre fack, där vi förbereder genom att dosera i välling i varje fack så det räcker till en flaska, dvs till tre flaskor totalt. Sedan häller man bara upp vattnet, öser i pulver från ett av facken och skakar – klart.

Så för oss har detta varit toppen. Hade det funkat för mig med att amma utan att det psykiskt hade påverkat mig så hårt, så hade jag gjort det, absolut. Tycker definitivt det alltid ska övervägas som ett förstahandsval, och jag vet många mammor jag känner som tycker det både är skitmysigt och praktiskt. Men tillhör man dem som av antingen fysiska eller psykiska skäl har problem med amningen – så är flaskmatning ett strålande alternativ och inget man behöver ha det minsta dåligt samvete för. Hade jag haft minsta promille dåligt samvete försvann det i måndags kväll när jag satt på Humorgalan för UNICEF, och såg film efter film om barn i världen som svälter, som inte får mat på dagar och veckor, som dör av undernäring och svält. De barnens mammor skulle se med förakt och avsky på vårt pinsamma käbblande och dömande av varandra för huruvida våra barn får mat från tutten eller från en flaska. I-landsmammor med i-landsproblem!!!! –   och vi borde visa en betydligt större ödmjukhet inför varandra och inför hur otroligt priviligierade vi är som ens har LYXEN att oroa oss för HUR våra barn får mat – istället för OM de får mat….

Så ni mammor som av olika skäl valt flaskmatning. Sluta ha dåligt samvete, sluta skuldbelägga er, sluta lyssna på snack om att ni är dåliga mammor, att ni är egoistiska mammor osv osv. Ni ger ert barn mat. Punkt slut. Och ni är fantastiska vare sig ni håller i en flaska eller i en tutte!

Kram och Kärlek

Camilla

 1. Sofie skriver:

  TACK som fan för detta blogginlägg <3 känner mig sämst, värdelös och som världens värsta mamma för att jag inte kan amma mitt barn som kom till världen alldeles för fort och därmed fick ligga på Neo 14 dagar. Det jävla pumpande gör mig knäpp. Jag orkar inte mer. Huvudsaken är väl ändå som du skriver- att ungen får mat. Hur spelar kvitta. TACK igen för de peppande orden! Tror inte du förstår hur mkt det betydde för mig att få läsa detta just nu. KÄRLEK!

  1. Camilla: Vet du skit i att pumpa och ge flaska om DU mår bättre av det. Ditt barn kommer må bra om du mår bra. Kram!!

 2. Varför pratas det om antingen helamning eller inte amma alls? Amma så mycket du vill/kan/orkar och ge ersättning resten och var glad åt minsta lilla bröstmjölk du kan ge ditt barn! Om själva amningen känns jobbig finns det bra bröstpumpar att pumpa ur med (åtminstone en gång om dagen klarar/orkar de allra flesta) och sedan kan man (eller någon annan) mata med drickskål eller flaska. Har verkligen de mammor som väljer att inte amma fått den information de behöver för att ta ett välgrundat beslut? Modersmjölk är idealisk föda för barnet och innehåller alla de näringsämnen, hormoner, enzymer, antiproteaser, antimikrobiska faktorer, peptider, levande celler, antikroppar och triggerämnen som utvecklar barnet på bästa sätt. Dessa ämnen finns inte i mjölkersättning som är industriprocessad och endast innehåller näring. Bröstmjölkens ämnen stimulerar och utvecklar bl.a. immunförsvaret (på lång sikt och direkt); hjälper till att förebygga allergiska reaktioner; hjälper barnets tarmväggar att mogna; stärker en hälsosam bakterieflora i tarmen; är en skyddsfaktor för plötslig spädbarnsdöd och kan skydda mot ohälsa senare i livet bl.a. när det gäller övervikt och diabetes. Allt detta finns vetenskapligt belagt! Det handlar inte om skuldbeläggning, alla har rätt att bestämma själva (och KAN man inte amma så kan man inte, ingen kan göra mer än sitt bästa), utan om att se till fakta och ta ett välinformerat beslut. Inse att det är ett viktigt beslut och att det handlar om en kort tid av ens liv som KAN få stora konsekvenser för barnet (och mamman – de som ammat löper minskad risk att få bröst/äggstockscancer och typ 2 – diabetes)!
  Kolla jämförelsen av innehållet i bröstmjölk och mjölkersättning som Westminister University, Canada gjort (finns bl.a. på http://www.amningshjalpen.se/allmant-om-amning-2. Gå till ”näringsinnehåll” i listan), eller Amningshjälpen, Rikshandboken för Barnhälsovård, WHO, och prata med personalen på BB och BVC etc.

 3. Jag anser att man kan prova med första barnet. Inte avfärda innan man försökt. Tillhörde dom (innan jag fick barn) att amma ska man göra. Tills han låg där vid bröstet så var det inte min grej, det gav mig ångest inför varje matning. Men jag kämpade på för att man ”ska” amma, i 10 veckor. Sen vi började flaskmata är killen nöjd, om det beror på att han blir mättade eller för att jag är gladare vet jag inte MEN sluta hetsa kring amning. Det är inte för alla, även om det är naturligt så är det ingen som skiter med öppen dörr på offentlig toalett heller.

 4. Malin skriver:

  Är väl helt fantastiskt att vi kommit så långt så vi själva bestämmer hur våra egna ungar ska få mat! Amma eller flaska, huvudsaken är att bebis blir mätt.
  Tänk vad mycket tårar, panik och skrik jag hade besparat mig om jag provat flaska med min första för 11 år sen. Hade en ” klassisk” BVC tant som manade på mig med amningen trots att bebis var mer än missnöjd. Som ung förstagångsmamma så är man otroligt känslig för tips och råd mm. Önskar SÅ att jag bara spolat ner hennes råd i toan och gett bebis flaska. Nu vet jag bättre.

 5. J skriver:

  Så bra skrivet!Det stärker mig som mamma,fick en förlossningsdepression då min dotter var 2 månader.Kände otrolig press gällande amningen,oron och tankarna tog över.Tyckte att jag var sååå urusel som inte kunde amma mitt barn.Min läkare fick tillslut säga åt mig på skarpen,att flaskmatning är precis lika bra!Gav upp amningen,ett svårt beslut men hade inget val.Var tvungen att se till min egen hälsa oxå.Vår dotter är 1,5 år och en helt fantastiskt underbar och trygg tjej❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..