Min syn på ammning och anknytning – Simon

tiden går fort ta vara på stjärnfamilj läckberg sköld polly

Simon:

Camilla gav sin syn på detta med bebistiden igår och jag tänkte att jag skulle ge min. Jag är förstagångs förälder biologiskt även fast jag har levt två år nu med bonusbarn, men det är inte samma sak och jag ser det inte så för att de inte är mina biologiskt utan för att jag inte funnits med där från början.

Att skaffa bebis är inte som jag trott och det tror jag inte det är för någon, tror inte man kan föreställa sig det oavsett vilken inställning man har till det innan. Jag och Camilla är väldigt lika och har samma syn på bebistiden och vill samma sak som alla föräldrar – att få en glad, lycklig och trygg bebis. Vi har valt att göra på vårt sätt och det fungerar bra för oss för att vi är överens från början, sen tycker vi självklart olika i vissa frågor men inget vi inte kan lösa från fall till fall.

Jag tycker att det är väldigt påfrestande och faktiskt jobbigt att ha bebis, det ständiga påpassandet och jag kan aldrig slappna av när jag är med henne, samtidigt som jag älskar henne till tusen och skulle dö för henne. Men jag har ingen stor saknad när jag åker iväg och jobbar eller tränar, vi har varit ifrån henne några dagar nu när vi var i Barcelona på en kort jobbresa, jag visste inte hur jag skulle känna inför det, min gissning var att jag skulle sakna henne som jag gör med de andra barnen men tyckte absolut inte att det var jobbigt, tyckte det var skönt att få lite bebisfri tid och kunna slappna av utan att ständigt lyssna efter bebisskrik.

Jag tror att man är bra på olika stadier i barnens uppväxt, vissa har lättare för småbarnsåren och vissa tycker att tonåren är lättare eller tvärt om. Jag tycker att bebistiden inte är särskilt kul, det är mat, sova, blöja inte mycket mer än så. Visst har vi underbara stunder när hon skrattar, är glad och man blir helt varm i hjärtat av att se henne le.

Att vi har valt att inte amma tycker jag var ett bra beslut, Camilla mår bättre av det, jag kan hjälpa till mer och det blir inga problem att kunna lämna i väg till farmor, farfar eller mormor. Syskonen tycker det är toppen att få vara med och mata och anknytningsproblem känns snarare som ett konstruerat problem än ett faktiskt problem. Upplever Polly som otroligt trygg redan nu som njuter och tycker livet är toppen.

Det som förvånat mig mest är hur mycket pekpinnar det finns inom detta område när det kommer till småbarn, allt är farligt och allt är fel. Vi har valt vårt sätt och säger inte att det är ett facit för alla, men det är så vi gör och det fungerar för oss. Jag är stolt över att vi har valt att berätta och dela med oss av hur vi gör, jag vågar stå för det jag tror på när det kommer till barnuppfostran och vet att Polly kommer ha en bra och trygg uppväxt med många nära och kära omkring sig. Och jag har ju ett fint facit rakt framför ögonen i Camillas barn.

//Simon

 1. Zoe skriver:

  En länk som tar upp myter sanningar om amning :
  http://mammasidan.se/baby/14-myter-och-sanningar-om-amning

  Den här länken tar upp innehållet i modersmjölksersättning :
  http://www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Mat-och-naring/Modersmjolksersattning/#section-1
  Utdrag ur länken :
  ”Modersmjölksersättning och tillskottsnäring görs av kontrollerad och godkänd mjölk, oftast komjölk. Den bearbetas så att proteinhalten sänks och sedan tillsätts fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer i mängder som liknar bröstmjölken så mycket som möjligt. Eftersom kroppen inte lika lätt kan ta upp protein och andra näringsämnen från ersättning som från bröstmjölk, är halten av dessa ofta litet högre i ersättning än i bröstmjölk.”

  Enligt WHO och UNICEF ”har många studier visat att amning har vissa immunologiska fördelar – ammade barn får generellt bättre immunförsvar och är som grupp friskare än ersättningsmatade barn.”
  De varnar också i det sammanhanget för att ”brist på amning, särskilt exklusiv amning under livets första halvår – är viktiga riskfaktorer för barndomssjukdomar och dödlighet”.

  Vad gäller gifter, så finns det inte bara i modersmjölk utan överallt. Korna vistas i samma miljö som människan, äter av den förgiftade naturen, dricker det förgiftade vattnet och andas den förgiftade luften. Modersmjölksersättning görs främst av komjölk.

  Kan man inte amma väljer man naturligtvis ersättningsmjölk. Vill och kan man amma, så ge inte upp. Väljer man att inte amma, så gör det iaf inte av lathet. Barnets första år är bland det mest grundläggande för större delen av livet.

  Önskar alla en trevlig vecka!

 2. Malin skriver:

  Känner precis likadant, jag njuter verkligen av all egentid jag får om det så handlar om att åka på affären eller vara borta en hel dag. Det är påfrestande med små barn ibland, just nu har jag en på 8 månader som klättrar överallt och en trotsig 3 åring på det. Jag orkar liksom inte alla dagar, vi föräldrar måste också få ladda om batterierna. Och amningen.. ammade min dotter och det gick utan problem, men kände redan under graviditeten att jag inte ville amma pojken, min depression ville inte ha någon hängandes vid bröstet och när jag knappt kunde vara bland folk ville jag inte amma vart som helst. vågade inte säga det till någon för jag visste vad folk skulle säga och mentalt orkade jag inte heller med folk som skulle trycka ner mig till absoluta botten när jag höll på att jobba mi upp från en djup utmattnings depression. Så ammade 5 veckor och hade samtidigt en bebis som skrek 20 timmar om dygnet tills bvc sa att mår jag inte bra av att amma mår inte mitt barn bra av det heller. Och när han fick ersättning fick jag en glad bebis och ett helt annat liv. Tycker det är så roligt att läsa eran blogg, så öppen och ärliga. Hoppas jag i framtiden också vågar stå på mig och andra också:)

 3. Madde skriver:

  Vilka dryga människor det finns som kommenterar här inne alltså… Blir ju mörkrädd av att läsa alla idiotiska kommentarer!!! Sköt er själva och sluta med era jävla pekpinnar hit och dit!!!

  Heja er, Camilla och Simon!!! ???
  KRAM!

 4. Nina skriver:

  Jag ammade mina i 2 år var och andra vänner inte alls pga olika anledningar. Skulle aldrig drömma om att komma med pekpinnar . Var och en gör sitt eget val . Punkt slut .
  Tycker det är intressant och läsa andras ( som här Simon och Camillas ) erfarenheter och berättelser och håller man inte med så håll det för er själva och håller man med ja lämna då en kommentar .

 5. Här finns de gott om ..pekpinnar och brorduktig kommentarer vill jag lova. (Kvinnor förstås)
  Jag har inte heller ammat. Dessutom reste jag bort en vecka ifrån min ena dotter som bara var 3 månader. De känns som om mina döttrar älskar mig ändå. Märkligt va? Så!!! Dags att stena mig nu. Eller? Så skööööönt att ni två ..Camilla & Simon vågar vara ”vanliga” människor och dessutom stå upp för de mitt ibland denna mammahysteri i jakten på de perfekta som inte finns. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..