Hur Erica och Patrik kom till

elisabet carlsson

Första filmversionen av Erica och Patrik – Elisabet Carlsson och Niklas Hjulström

Tre VŠnner FjŠllbackamorden SkŒdespelare Richard UlfsŠter, fšrfattare Camilla LŠckberg och skŒdespelare Claudia Galli och Ellen Stenman Gšransson Foto: Sofia Sabel

Jag med lilla filmfamiljen i andra filmversionen, Richard Ulfsäter, Claudia Galli och lilla Ellen som spelade Maja

 

Camilla:

Det här med att skapa karaktärer är ju i alla fall för mig kanske det roligaste med att skriva böcker. Att få leka Gud och hitta på människor som ska kännas verkliga och levande. Och viktigast för mig när jag började skriva första boken ”Isprinsessan” var ju att hitta bra huvudkaraktärer. För det är ju stora frågan som deckarförfattare – VEM ska lösa morden?

Jag visste att jag ville ha en kvinnlig huvudperson, det kändes mest logiskt för mig. Och jag funderade på vilket yrke hon skulle ha. En del naturliga deckaryrken var redan upptagna kände jag – det fanns redan böcker med journalister, advokater, och privatdeckare mm. Och jag ville ju göra något eget. Då kom jag på tanken med en författare. De är ju nyfikna och kan gå runt och ställa massa frågor. Det skulle kunna funka. Så in huvudperson fick bli författare. Och jag bestämde att hon skulle återvända till Fjällbacka i första boken. Och jag behövde en anledning. Varför återvänder en vuxen människa till sin hemort? Då bestämde jag att hon skulle återvända för att reda ut sina föräldrars dödsbo. Och sen var det ju det här med namn. Jag funderade länge och väl, och till slut fick hon förnamn från min bästis när jag växte upp  – Erica. Och efternamn? Ja, jag visste att vi hade namnet ”Falck” i släkten på min mammas sida, och jag tyckte det passade bra ihop med Erica, så så fick det bli. Erica Falck.

Men direkt när jag började skriva om henne kände jag att det nog skulle bli svårt att ha en privatperson som löste mordfall. Det blir lätt lite krystat. Så jag insåg att jag behövde introducera en polis på något sätt. Hur skulle jag då göra det? Ja, svaret var faktiskt ganska obvious. Erica var ju enligt mitt hitte-på, 35 år, singel, och rätt söt. Svaret krävde ju inte Einstein direkt – det är klart att hon kunde bli kär i en polis!!

Så på det viset kom Patrik till. Och jag baserade faktiskt Patrik till viss del på min första man Micke. Som inte alls är polis för övrigt utan är ekonom. Och de är inte identiska, precis som Erica inte är identisk med mig. Men det finns lånade drag. Fast vilka som är riktiga och vilka som är påhittade – det vet bara jag…  Dock grymtar exmaken ibland över att jag gör narr av hans favoritmackor som jag gjort till Patriks favoritmackor också – knäckemackor med  ost och kaviar som han doppar i varm choklad….  Och Patriks namn? Ja, jag ville ha ett vanligt både för och efternamn för att understryka att Patrik är en väldigt vanlig, hederlig kille, så jag tog två namn som inte sticker ut.

Och även om jag inte tänkte så från början, så är jag otroligt glad att det blev så att även Patrik kom till. För för mig är inte Patrik och Erica två huvudpersoner – det är PARET som är en huvudperson, och de kompletterar varandra perfekt.

Det lustiga och underbara är också att över åren har de blivit som riktiga människor för mig. Jag har tillbringat mer tid med Patrik och Erica än med mina riktiga vänner, så det är kanske inte så konstigt. För mig är de ytterst verkliga och jag brukar kalla dem för mina låtsaskompisar. Och det är kanske aningen patetiskt att ha låtsaskompisar när man är över 40, men ja… det har liksom bara blivit så…. 🙂

Och jag älskar att följa dem i deras vardagsliv. Det är en av de stora anledningarna till att jag ser fram emot varje bok jag skriver med dem, att jag ska få veta hur det går för dem.

 

 

 1. Hannah skriver:

  Kommer de fler filmer?
  Jag älskar filmerna, är tyvärr ingen bokmänniska

 2. A-K skriver:

  Off topic; Uppdatera headern med bild på hela er härliga familj! 🙂 Skulle vara så fint!

 3. Marie skriver:

  Det är just Erica och Patrik som gör att jag gillar böckerna. Hade läst de första två och när jag såg den tredje boken i en bokaffär var det faktiskt som att återse två vänner man saknat.
  P.S. Trots att jag verkligen gillar Niklas Hjulström måste jag säga att jag tycker Cludia och Richard är mycket bättre som Erica och Patrik.

 4. Ullis skriver:

  Jag gillar både Erica och Patrik… Hoppas att snart få läsa om dem igen…

 5. Anneli skriver:

  Hej Camilla!För några år sedan, när du var gift med Martin, så skrev jag i hans blogg och undrade om han visste vilken av dina böcker man skulle börja läsa så att man kom in i dem från början. Du gick då i och svarade på min kommentar, jag började sen att läsa och sedan blev jag fast! Älskar ditt sätt att skriva på och väntar alltid med spänning på nästa bok 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..