Vi är supermorsor

Om supermorsor och självutnämnda proffs

af1qipn-8iu8jjps5_ewuayz7kh_trqsnoi8tqebqk9ai-u

Annie get your gun 

af1qipn19irfxlsg6zmwo0lqpt_lifnsqn0ux2mvgfhqi-u

Med Wille & Meja på Mama-gala 2006. 

Camilla:

Läste på nättidningarna om tjafset som utlösts av att Carin Da Silva härom dagen bloggade om att hon har sonen Theo på förskola nu när hon är hemma med nyfödda lillebror. Läser också på nätet om att Isabella Löwengrip (Blondinbella) och hennes man Odd får kritik av bloggläsare för att de hade en fest hemma och då hade barnvakt till sina barn.

Alltså… ni som följer mig och som följt mig genom åren under mina 14 år som mamma, vet att jag aldrig kan sluta förundras över alla dömande, trångsynta, och ja rent utav elaka mammor som finns där ute. För det är just det. Mammor. Kvinnor. Medsystrar. Som istället för att stötta och peppa andra Mammor, Kvinnor, Medsystrar – lägger sin tid vid tangentbordet på att sitta där självgoda och uppblåsta av sin egen sk förträfflighet som mammor, och pekar finger och hackar på andra som inte gör som dom. Det kommer ALDRIG upphöra att förvåna mig.

Det här med barn på förskola när det kommer syskon t ex. För MIN del har jag sett det som något positivt för ALLA inblandade parter – inklusive barnen – att storasyskonet/storasyskonen, kunnat få ha kvar sina vanliga rutiner fast ett syskon kommit. Mina barn har DEFINITIVT gått kvar på förskola fast de haft förälder hemma som varit hemma med ny bebis. Har aldrig ens tänkt tanken att hålla dem hemma då, för jag har gjort bedömningen som mamma (och pappan har resonerat likadant oxå) att MINA barn mått bäst av att få fortsätta gå. Jag har haft barn som alltid älskat förskolan, som skuttat dit, knappt velat gå hem när man skyndat sig dit för att hämta tidigt (för tidig hämtning utmärker ju en bra mamma det vet ju alla, helst ska man ha hämtat redan innan man lämnat i princip……) och som sen ivrigt pratat om vad de gjort under dagen där – och vad de ska göra imorgon. De har haft en fantastisk förskola med fantastiska pedagoger – VARFÖR skulle jag byta det mot att de ska sitta hemma med en mamma som sitter och matar bebis större delen av dagen, är så trött så ögonen går i kors, och definitivt inte är lika stimulerande som ett gäng kompisar. För oss har det varit självklart att ha barnen kvar i förskolan även under föräldraledigheter – en förskola är ju ingen förvaring utan bedriver pedagogisk verksamhet – det är ju t ex något som man alltid får pekpinnar om så fort man t ex råkar använda ordet ”dagis” istället. Och de pekpinnarna kommer ofta från samma ”supermorsor” som sen förfasar sig över att man INTE nekar barnen denna pedagogiska verksamhet och har syskonet hemma när man är föräldraledig. Märkligt det där…. hashtag dubbelmoral.  Men ännu mer fascinerande – bara för att JAG anser att det är bäst för MITT barn så sitter inte jag och skriver elaka påhopp på föräldrar som resonerar annorlunda. Om jag läser/hör om ett barn vars föräldrar väljer att göra helt annorlunda än jag och istället ha sitt barn hemma från förskolan under föräldraledigheten – då utgår jag helt enkelt ifrån att de som kompetenta föräldrar till just sitt barn gjort bedömningen att det är den bästa lösningen för deras barn och deras familj. Jag ifrågasätter och kritiserar inte deras beslut, utan antar att deras situation då säkert är annorlunda än min. Och att deras barn är annorlunda än mitt. Simple as that.

Och vad gäller att ha fest, gå på fest/middag osv och ha barnvakt – ja, även där är MIN bedömning för MITT barn att det tillhör ett av de normala inslagen i en uppväxt. Att mamma och pappa faktiskt har ett eget liv också. Det verkar vara något som helt ska strykas för att man ska vara en bra förälder enligt moderna tidens märkliga nya ramar för föräldraskap. Man ska vara helt självuppoffrande, inte ha egna aktiviteter, inte ha någon tid ihop som föräldrar som INTE inkluderar barnen, inte göra något på egen hand – för då är man en dålig mamma… (Papporna står liksom utanför den här debatten, de kan komma undan med att inte ha någon längre föräldraledighet, åka på resor, ha ett eget liv och egna aktiviteter – och ingen höjer ens på ett litet pappaögonbryn och rasar. Men mammorna står sedan där stjärnögda och applåderar när de ser en pappa i parken med sina barn, för då är det så fint med en näääääärvarande och engagerad pappa.)  Det är oerhört lätt att bli hjälte som pappa, medan mammor nagelfars av andra mammor.

Och elaka kommentarerna från andra mammor är samma visa gång på gång, jag har hört de här kommentarerna i 14 år nu, och jag ser dem ständigt på andra mammabloggar också. Favoriterna är:

 1. Varför skaffade du barn om du inte vill vaaaaaa med dom?  (Sagt om allt där man har minsta egen aktivitet ifrån barnen. ) 

 

 1. Hur kan du vara en så egoistisk människa och sätta dig själv framför dina barn? (sagt om man t ex väljer bort att amma.) 

 

 1. Förstår inte det där med behov av egentid – jag äääälskar varje sekund med mina barn (underförstått: du älskar inte dina barn lika mycket som jag älskar mina.) 

 

 1. Egentid kan man ha när barnen flyttat hemifråååån….  (Jo tjena i Stockholm bor barn hemma tills de är 25 och jag vill nog gärna hänga själv med min man nån stund emellanåt innan dess…..) 

Finns massa såna här kommentarer till att exemplifiera, men deras röda tråd är att de alla syftar till att trycka till andra mammor och framhålla sig själv som en mycket bättre mamma som älskar sina barn mycket mer än den där andra värdelösa, slappa, egomamman som dristar sig till att ta en middag med bara sin man/gå på fest/ha en egen karriär/osv osv

Ja, blev ett litet argt inlägg men jag är så innerligt TRÖTT på alla självgoda, uppblåsta, självutnämnda supermorsor där ute som slår sig själva för bröstet. Vet ni – jag, Blondinbella, Carin Da Silva mfl mfl mfl –  vi är såna sjukt AWESOME morsor så vi borde få en guldmedalj utdelad varje dag så jäkla bra är vi! Mammastipendier borde utropas i vårt namn!  Helgdag borde utlysas över vår ypperliga moderlighet! Det bör rapporteras på nyheterna om vilka fantastiska morsor vi är! Så det så!

 

Hälsningar Supermorsan Läckberg

 

 

 

 

 

 

 1. Hej Camilla,

  Håller med dig, klart man ska tänka på sina barns bästa men det innebär ju inte att man även måste tänka på sig själv. Tror inte man skapar glada, omtänksamma individer om dom bara är med sin mamma 24h om dygnet. Alla behöver vi stimulans, stor som liten. Säger bara GO Carina, Isabella och Camilla helt säker på att ni gör vad som är bäst för era barn och er själva! Strunta i bittra negativa människor som alltid tror dom vet bäst!

 2. Sarah skriver:

  Alltså detta var det bästa jag läst någonsin! Oj vad jag mår mycket bättre nu, tack

 3. Sara skriver:

  Så jävla bra skrivet! amen!

 4. Camilla skriver:

  Återigen så visar en hel massa evidensbaserade studier på att barn under tre år inte har behov av fsk överhuvudtaget. De har inte behov att att socialisera mer än korta stunder. Med tanke på hur stora barngrupperna är nuförtiden och hur lite tid varje pedagog har för det enskilda barnet kan jag ifrågasätta både hur mycket pedagogik som hinns med och hur tryggt det känns för barnen. Därför är väl föräldraledighet ett suveränt tillfälle att ge särskilt de mindre barnen lite semester från ”jobbet” på fsk med kortare och färre dagar.
  Att lämna barn heltid om de är yngre än 3 år är faktiskt bara för förälderns skull och vore fint om det kunde erkännas någon gång.
  En supermorsa eller för den del superfarsa lämnar inte sitt barn heltid om personen är hemma med syskon. Så är den bistra sanningen,

 5. Mikaela skriver:

  Alltså….vart ska jag börja…jag är förskolelärare och jobbar på en förskola/dagis! Varför skulle inte barnen komma till förskolan/dagiset när en av föräldrarna är hemma? Här får de språklig och social träning med pedagoger som kan barns utveckling och barna får leka och socialisera sig med andra i ungefär samma ålder något som forskning visar är det bästa sättet att lära samspel och samhandling med andra barn! Håller mam barnen hemma från skolan oxå då om det kommer ett syskon eller? Det är lika viktig läring som sker i förskolan/dagiset bara på ett annat vis! Det är ju inte nån jävla uppbevaring av barn på dagiset! Det är folk med bachelor grad i pedagogik som jobbar där! Måsta bara säga det!

  1. Hurra för ditt inlägga Camilla! Inte så mycket för förespråkandet att vara på förskola eller inten utan för att ALLA ska få VÄLJA vad som är bäst för SITT barn.
   Britt & Co- ni har lika rätt att känna er nöjda med ert val att ha barnen hemma som de som valt att ha barnen på förskola. Huvudsaken är att barnen är trygga och glada individer som mår bra. Bästa valen för att uppnå det måste deras super mammor kunna göra utifrån deras eget barn.
   Så, alla mammor där ute – vi är grymma! Vi lever jämt och ständigt för att göra det bästa för VÅRA barn, det som passar oss. Tänk om vi alla kunde lita på det och glädjas med varandra istället för att moralpredika och komma med pekpinnar åt ena eller andra hållet…

  1. Lina skriver:

   Undrar ibland hur generationer före oss har klarat sig utan förskola och är helt fantastiska människor ändå : )!!! Verkar på många här att det är det absolut enda alternativet för barn idag och det enda som är rätt annars blir barnen i princip helt förstörda…..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..