Simons dyslexi

Camilla: En liten vädjan från mig angående att ni kommenterar Simons skrivfel emellanåt pga hans dyslexi.

Camilla:

Läste lite kommentarer nu och med jämna mellanrum här på bloggen om det faktum att Simon inte alltid stavar allt helt korrekt här i sina inlägg pga sin dyslexi. Och jag blir lite förbluffad att det är 2017 och vi har den här diskussionen. Ja, om jag hinner och är tillgänglig så ber Simon mig alltid läsa igenom och korrekturläsa hans inlägg. Jag ändrar då aldrig innehållet och hans formuleringar utan korrigerar då bara rena dyslexi-felstavningar. T ex kan han skriva ”solen skinner” istället för ”solen skiner”.  Eller vända på ett b och ett d. Sådana saker. Och jag fixar då det. Har en systerdotter med dyslexi och är sedan dess bekant med det. Så för mig är det inget obekant eller konstigt.

Men jag är inte alltid tillgänglig när han bloggar och jag hinner inte alltid korrekturläsa. Och vad ska han göra då tycker de som stör sig på att det inte blir hundra procent korrekt? Ska vi anställa nån som korrekturläser? Känns inte särskilt praktiskt kan jag tycka…  Och min syn på dyslexi är att det är viktigare att flera med det vågar börja skriva och uttrycka sig än avstå pga att de är rädda för att det ska bli fel, att folk ska skratta, komma med pekpinnar osv. Det skrivna ordet som uttryckssätt är alltid för mig som författare viktigare att det får företräde, än att det måste vara helt korrekt. Budskapet är viktigare än stavningen i min värld.

Så vill ni hänga här i vår värld, vänligen respektera att Simon har dyslexi och att det inte alltid blir helt korrekt. Om ni inte klarar av det, så vänligen läs någon blogg av någon som inte har dyslexi. Och nej, det handlar inte om att vi inte tål kritik – utan om det faktum att dyslexi är något som är medfött och som Simon överkommer när han skriver och som han inte bara kan ”bestämma bort”. Som sagt. Jag korrekturläser när det finns möjlighet men det går inte alltid och då kommer det smyga sig in dyslexi-fel. Vänligen acceptera detta om ni vill hänga här. Säger det INTE surt, utan bara som ett påpekande att det är en totalt bortkastad sak att lägga energi på för er i kommentarerna. Det är som det är liksom. Skulle ni säga åt någon som stammar att: ”prata ordentligt annars lyssnar jag inte på dig.” Nej knappast. Detta är om inte samma sak så åtminstone i samma zon.

Puss

/Camilla

 1. Louice skriver:

  Heja heja! Jag läser bloggen, alltför sporadiskt tyvärr pga att dygnet trots allt bara har 24 timmar…men jag har aldrig reflekterat över att det i Simons blogginlägg är ett och annat dyslexifelstavat ord! Det finns så många människor som pga sin dyslexi inte skulle våga ge sig ut i bloggvärlden som en känd person av rädsla för elaka och onödiga kommentarer. När man följer en blogg så är det enligt mig i alla fall INNEHÅLLET i vad som skrivs som är intressant att följa och läsa och om nåt är felstavat: big deal!? Blir verkligen ledsen att Simon råkar ut för kommentarer kring detta. Att folk kan vara så trångsynta i dag 2017 gör ont mig. Jag själv lever med en man som pga en synskada inte har rutinen att läsa text på samma sätt som fullt seende vilket leder till en del stavfel vilket ju inte heller är konstigt. Om han skriver en ansökan till ett jobb eller något annat så brukar han be mig korrekturläsa men oavsett av vilken anledning som ens stavning emellanåt brister så är det ju som jag precis skrev INNEHÅLLET som är det relevanta och inte om man skriver ”jag ska endå dit” istället för ”jag ska ändå dit”.
  Så keep up the good work Simon, av det jag läst på bloggen av dina inlägg så om jag skulle räkna antal felskrivningar/felstavningar så skulle det inte ens bli 1% av din text. Blir så glad att du har en sådan superkvinna som Camilla som backar upp dig och försvarar dig – er kärlek är breath taking och man blir bara så lycklig! Vet att ni även mottagit en del glåpord om åldersskillnaden men vad sjutton, återigen vi lever i 2017 och det spelar väl ingen roll. Är man bara lycklig så kan resten av världen ge fanken i om kvinnan är äldre än mannen eftersom den s.k. normen är att det är mer ”normalt” att mannen är äldre än kvinnan. Min man är ett antal yngre år än jag så jag vet vad jag pratar om…
  Så heja dig Simon och heja dig Camilla som försvarar din man och familj som en lejoninna. All cred i världen till er som det föredöme ni är! <3 Kramar <3

 2. Anna skriver:

  Hej Camilla, jag kom över en utav dina böcker häromdagen, Änglamakerskan.. helt galet spännande, läste ut den på två dagar.. en kollega berättade för mig att man ska helst läsa din böcker i ordningsföljd?! Vilken ska jag i så fall börja med? Tacksam för svar..

 3. Hej Simon
  DU tänker HELT rätt för förstår de inte vad du menar när du råkar få med ett stavfel eller tre då är det DOM som bör lära sig att läsa bättre, tycker de kan ta och lära sig det genom att läsa en bok om tex EMPATI -Hur man sätter sig in i andras situation och förstår att alla kan inte allt..

  Jag är liksom du född med dyslexi men hade inga klassiska signaler så fick inte diagnosen förs 2:a året i gymnasiet..
  MEN gjorde ett nytt test ca 10år efter det första och det visade sig att jag lyckats att TRÄNA bort min dyslexi..
  Så fortsätt och skriv så mycket du bara kan för det BLIR BÄTTRE ju mer du skriver det är jag levande bevis på.
  Har dock några knep kvar som tex läser med boken upp o ner när jag är trött hihi..
  Fick föresten diagnosen dyskalkyli istället, det är exakt samma sak fast med siffror..

  SÅ behöver du tips o råd eller bara lite stöttning så finns även jag till din hjälp som så många andra..

  (Sen måste jag bara säga att det är värdens mest idiotiska namn för ingen av oss med diagnoserna dyslexi eller dyskalkyli vet hur vi stavar till vår diagnos snacka om höjden av ironi.. Jag googlade för att få rätt på stavningen nu..)

  LYCKA TILL

 4. Hej Simon
  DU tänker HELT rätt för förstår de inte vad du menar när du råkar få med ett stavfel eller tre då är det DOM som bör lära sig att läsa bättre, tycker de kan ta och lära sig det genom att läsa en bok om tex EMPATI -Hur man sätter sig in i andras situation och förstår att alla kan inte allt..

  Jag är liksom du född med dyslexi men hade inga klassiska signaler så fick inte diagnosen förs 2:a året i gymnasiet..
  MEN gjorde ett nytt test ca 10år efter det första och det visade sig att jag lyckats att TRÄNA bort min dyslexi..
  Så fortsätt och skriv så mycket du bara kan för det BLIR BÄTTRE ju mer du skriver det är jag levande bevis på.
  Har dock några knep kvar som tex läser med boken upp o ner när jag är trött hihi..
  Fick föresten diagnosen dyskalkyli istället, det är exakt samma sak fast med siffror..

  SÅ behöver du tips o råd eller bara lite stöttning så finns även jag till din hjälp som så många andra..

  (Sen måste jag bara säga att det är värdens mest idiotiska namn för ingen av oss med diagnoserna dyslexi eller dyskalkyli vet hur vi stavar till vår diagnos snacka om höjden av ironi.. Jag googlade för att få rätt på stavningen nu..)

 5. Hej Simon
  DU tänker HELT rätt för förstår de inte vad du menar när du råkar få med ett stavfel eller tre då är det DOM som bör lära sig att läsa bättre, tycker de kan ta och lära sig samtidigt genom att läsa en bok om tex EMPATI Hur man sätter sig in i andras situation och förstår att alla kan inte allt..

  Jag är liksom du född med dyslexi men hade inga klassiska signaler så fick inte diagnosen förs 2:a året i gymnasiet..
  MEN gjorde ett nytt test ca 10år efter det första och det visade sig att jag lyckats att TRÄNA bort min dyslexi..
  Så fortsätt och skriv så mycket du kan för det BLIR BÄTTRE ju mer du skriver det är jag levande bevis på.
  Har dock några knep kvar som tex läser med boken upp o ner när jag är trött hihi..
  Fick föresten diagnosen dyskalkeli istället det är exakt samma sak fast med siffror..

  SÅ behöver du tips o råd eller bara lite stöttning så finns även jag till din hjälp som så många andra..

  (Sen måste jag bara säga att det är värdens mest idiotiskt namn för ingen av oss med diagnosen vet ens hur vi stavar till vår diagnos snacka om höjden av ironi..)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..