Civilkurage, forts….

Jag har ju tidigare skrivit om civilkurage. Att det tyvärr är alldeles för få människor som vågar säga ifrån eller reagerar när man ser en annan människa råka illa ut eller ser andra saker som inte är rätt.

Många gånger är det som sagt ingen som reagerar eller gör något, väldigt många människor saknar civilkurage. Men då och då dyker det upp människor med civilkurage och människor som vågar säga ifrån. Vågar gå emellan eller försvara någon även om alla andra runtomkring bara står och glor och är handlingsförlamade. Och ofta är det ju så att de som gör detta agerar rent instinktivt. För många gånger kan det också vara farligt att säga ifrån, att gå emellan. Men det tänker man ju inte på då, just då agerar man reflexmässigt. När jag själv gått emellan så har jag inte förrän efteråt tänkt att jag själv hade kunnat råka illa ut också. Men som tur är har jag själv inte gjort det. Men det fick istället modiga Natalie göra.

Läste nyss om Natalie 16 år i Jönköping som hade åkt nattbussen hem. I bussen kliver en man och en kvinna in och troligtvis på grund av att busschauffören såg ut att komma från ett annat land så började de sjunga rasistiska sånger.

Tillslut så säger Natalie ifrån, hon skriker åt dem att sluta. Då hoppar kvinnan på henne och ger henne två knytnävslag i ansiktet. Sedan så slänger mannen en ölburk i bakhuvudet på henne. Som tur är så hade de övervakningskamera på bussen och man har nu åtalat de båda.

Det är hemskt att den här tjejen råkade ut för detta. Hon sa ju ifrån, reagerade över deras rasistiska sånger, hon accepterade inte att de betedde sig på detta sätt. Det är starkt, modigt och beundransvärt gjort av henne. Och så svagt och ynkligt av dessa två andra att ge sig på den här tjejen. Jag hoppas verkligen att den här tjejen, Natalie, inte blir avskräckt av det som hände. Att hon fortsätter att vara lika stark och modig och får behålla sitt civilkurage. Även om hon nu råkade illa ut så ska hon vara stolt att hon vågade säga ifrån. Det finns allt för få människor i vårt land som vågar. Tack Natalie för att du vågade!

/Laila

 1. Anne skriver:

  Jag tycker det är en skyldighet att man som medborgare griper in när andra far illa. Det hände mig för några år sedan att jag gick emellan ett bråk där fyra killar stod o sparkade och slog en kille som låg ner. Jag flippade helt! Tänkte inte efter före o skrek till på dem och frågade vad i h-vete de höll på med. De var så arga att de inte reagerade först så jag var tvungen att bli handgriplig o dra dem ifrån killen som låg på marken. De var både längre och starkare än mig, men på något sätt chockades de väl av att jag, en tjej på 165 cm, kaxade upp sig mot alla dom och att jag var så förbannad, de sprang därifrån iaf… Efteråt tänkte jag att de kunde ha haft knivar eller vad som helst, men om en liknande situation skulle uppstå igen skulle jag nog ändå göra samma sak, utan att tänka efter före. Det är bara så fegt o fel att sparka någon som ligger ner o särskilt om det är flera mot en. Killen de slog o sparkade var förstås upprörd/chockad men klarade sig bra.

 2. annika skriver:

  Det här inlägget skriver jag under på till 110 procent. Fantastiskt Natalie och Laila Bagge! Kärlek

 3. Moa skriver:

  Beundransvärt men hemskt. Det finns så många fega, idiotiska människor.. Heja Natalie!

 4. Heja Natalie, så starkt, så modigt.

 5. Lotta skriver:

  Bra skrivet! Den där historien har jag missat. Otroligt vad mycket tok det finns. Tur att det finns de som vågar säga ifrån!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..