Det är dags att prioritera oss mammor – sätt #mamafirst

I år sätter vi #mamafirst!

I år är det valår. Ni har säkert, precis som jag, redan hört timmar av debatter om fler poliser och flygskatt – viktiga
saker, absolut. Men hur ofta har du hört politikerna nämna ordet ”mamma”? Hört dem lyfta vår, mammornas, situation?

Det vore relevant. För det är faktiskt vi som fostrar landets framtid (det räcker med en snabb titt i statistiken för att inse att det är mammorna, inte papporna, som fortfarande 2018 tar huvudansvaret för barn och hem).

Och vilka förutsättningar ges vi? Förlossningsvården är i djup kris. Kvinnor föder i bilen, skickas till andra landsting och till och med Finland. Barngrupperna på förskolorna är överfulla och från skolan får vi varningslarm om dåliga resultat, porrsurfande på lektionstid och lärare som flyr till andra yrken.

”Alla mammor ska få en trygg och säker förlossning”

Och mammorna i världens mest jämställda land går på knäna. I en stor läsarundersökning har mama tagit reda på hur svenska mammor mår och hur deras liv ser ut. Resultatet är alarmerande. 50 procent av mammorna känner sig stressade ofta eller ALLTID. Över att få ihop livspusslet, över jobbet och föräldraskapet. 62 procent är eller har varit nedstämda eller deprimerade under de senaste fem åren. 62 procent!

Läs mer om undersökningen här: Mammor stressar sig sjuka – livspusslet knäcker oss

Jag är med och fostrar Sveriges framtid. Prioritera mig, tack!

Det här är allvarligt. Under valåret 2018 kommer mama att lyfta en rad frågor som rör mammors tuffa situation. Och vi börjar med just stressen, depressionerna och utmattningen. För hur ska vi kunna skapa en ljus framtid för våra kids när vi själva går in i väggen?

mama vill att årets valrörelse ska handla om det som är viktigt, på riktigt:

 • Att alla mammor får en trygg och säker förlossning.
 • Att bygga en trygg skola.
 • Att se till att mammor kan jobba OCH ta hand om sina barn – utan att bli sjuka.

I år är det valår. Dags att sätta #mamafirst!

Detta är en krönika ur senaste numret av mama. Du prenumererar väl?

Prenumerera på mama

Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kom och joina vår nya Facebookgrupp: mamapower!

Är det något vi äääälskar att prata om på mama-redaktionen så är det – tja, det mesta som rör mammalivet faktiskt. Innan jag ens hunnit slå upp datorn på morgonen kan jag i vår gemensamma gruppchatt ta del av:

1. Hur redaktör-Maija blir lite sen ”pga har tvättat golvet efter att ha kommit in och sett 4-åringen skrubba det med toalettborsten… ’Men jag skulle bara ta bort kisset som jag kissade där!’”

2. Att projektledar-Matilda sitter ute i förlagsköket och jobbar medan hon lugnar ner sig efter morgonens trotsbråk med 5-åringen. Citat: ”Jag bör inte vistas bland andra människor just nu.”

3. En desperat vädjan från vår föräldralediga layout-Karin: ”Vad sjutton gör man när man inte fått sova på en vecka och man bara känner sig som en livegen mjölkleverans som ser i kors av trötthet och post-förlossningshormoner?”

Själv har jag svårt att hålla ögonen öppna då jag minst tre gånger i  natt blivit väckt av May som envisats med att NU är ett bra tillfälle att mata hennes nya gosedjurshund Snuffy.

Då känns det så fantastiskt stärkande att mötas av ett gäng likasinnade som går igenom ungefär samma sak. Eller som gjort det och kan bekräfta att det KOMMER BLI LÄTTARE. Eller som bara skickar ett hjärta och en styrkearms-emoji. Det betyder så otroligt mycket, och är ett så fint bevis på att kraften man får genom pepp, stöd och kärlek från andra mammor är ovärderlig – det är verkligen äkta mamapower.

Och på tal om det så drar vi nu äntligen igång en Facebook-grupp, dit vi bjuder in dig och alla andra mammor att peppa, tipsa, stötta eller kanske bara hänga. Här hoppas vi att inga frågor är fel eller tabu, och att man kan känna att man kan dela med sig av sitt mammaliv, helt utan filter. Än så länge är det helt nytt, vi får se vad det blir – det bestämmer ju ni som vill vara med! Diskussionen i gruppen är redan i full gång gällande allt från hur man lindrar barnens natthosta (så spännande knep!), massvis med presenttips inför barnkalaset och hur man fixar nätterna med bebis som konstant vaknar och vill snutta på bröstet. Välkommen in du också! Vad gruppen heter? Mamapower – så klart.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bästa mammapeppen på Årets fest!

Alltså! Jag har fortfarande inte riktigt hämtat mig efter Årets mama-festen i måndags – det tar verkligen flera dagar innan man landar. Så mycket som vi fixar och planerar och skruvar och skruvar på in i det sista innan det äntligen är dags för årets absolut härligaste fest – och sen Poff! är det över.

Med bästa powerparet Anja och Filippa!

Jag är så himla galet stolt över Årets mama, över att vi verkligen lyckats med det som varit vårt mål när vi bestämde oss för att göra om hela formatet för tre år sedan. Nämligen att skapa en varm och intim festmiddag där vi mammor får chansen att umgås, hylla varandra och få en rejäl energiboost! Till festen har vi bjudit in ungefär 70 kända artister, skådespelerskor, författare, politiker, sporthjältar, journalister, tv-profiler och influencer-stjärnor, men när vi träffas på Årets mama så är vi alla främst kvinnor, medsystrar – och mammor. Och det ÄR. SÅ. FINT!

Härligt bortsläng med Nina Rung, Hormoner & Hemorrojder-Tessan, Ebba Busch Thor och Jenny Strömstedt.

Det är en sån förenande känsla av systerskap, så mycket engagemang och förändringskraft i rummet att det ibland känns som att taket ska sprängas. Det är lite som att gå på bröllop fast med bara en massa härliga kvinnor – man äter fantastisk mat, gråter, skrattar, dricker lite för mycket vin, drunknar i spännande samtal (och en hel del skvaller) och gör nya, roliga bekantskaper som man bara vill träffa igen och igen. Nu längtar jag redan till nästa år!

Och vinnarna är… Jag och Jenny Strömstedt är redo att avslöja Årets Inspiratörsmama 2017 (Ditte Svanfeldt!) Eftersom Ditte var tvungen att avbryta middagen och åka hem till sin dotter som blivit sjuk så var hon inte kvar för att ta emot sitt pris – då filmade vi en rungande vinnarapplåd och messade till henne istället.

Jag tycker att Frida fångar essensen av Årets mama så fint här, Elaine skriver härligt om festen och alla inspirerande mamas här och här, Vanja här, och fler rapporter från Årets mama hittar du hos Annika, Knivis, och Markiz!

Mer fantastiskt sällskap vid mitt bord: Årets bonusmama Clara Herngren och skidlegenden Anja Pärson!

Makalösa Maxida Märak – som utsågs till Årets Artistmama! – var helt sinnessjukt mäktig på scen (älskar hennes låtar!)

mamas splitternya bloggrekrytering Vanja Wikström minglade med mina favorittvillingar Angelica och Jessica Lagergren.

Förra numrets omslagsmama Sanna Bråding, mamas redchef Malin Lundberg och Årets inspiratörsmama-nominerade Fi Lindström.

Oaxen Slip – så fint ställe och alldeles perfekt mysigt för en mörk novemberkväll som under Årets mama.

Massa fler bilder från minglet och kvällen hittar du här!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Du missar väl inte #jagochmittsnitt

Nu kör vi tema kejsarsnitt!

Det finns vissa ämnen som väcker ett enormt engagemang när vi på mama skriver om det. Amning är ett sådant ämne, missfall ett annat. Även kejsarsnitt är ett ämne som berör och väcker mycket känslor, och som vi får en enorm respons på när vi skriver om det.

Under hela vecka 45 vill vi uppmärksamma kejsarsnitt med en alldeles egen kejsarsnittsvecka. Vi kommer att publicera reportage med intervjuade mammor, visa fina snittmagar (du har väl inte missat hashtagen #jagochmittsnitt), publicera förlossningsberättelser och mycket, mycket mer. Hör av dig till oss på mama du också om du vill dela med dig av din kejsarsnittsberättelse – kontakta i så fall vår webbredaktör Lisa

#jagochmittsnitt

Foto: Hannah Hedin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Du har väl lyssnat på mamapodden?!

Okej, om inte, GÖR det bara! I alla fall om du (liksom jag) ÄLSKAR att höra andra mammors förlossningsberättelser...

I första avsnittet berättar härliga programledaren Malin Olsson om sin graviditet, sin förlossning och massor mer. Jag vågar nästan lova att du både kommer fnissa och få en liten tår i ögat.

Jag längtar redan till nästa avsnitt som släpps i början av november – vem det blir som gästar det avsnittet avslöjar jag inte än men jag kan lova att det är en ny känd mamma med en riktigt spännande mama-story!

mamapodden finns där poddar finns, som man brukar säga!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Imorgon smäller det!

Äntligen, äntligen är det dags! Imorgon smäller det, när mama öppnar upp Sweden Fashion & Beauty day – Sveriges största mode- och skönhetsfestival!

I nästan ett år har vi planerat, fixat och jobbat med detta, och imorgon är det ÄNTLIGEN dags när vi slår upp portarna på Stockholm Waterfront. 2000 gäster är ni som kommer – wow! Det blir en dag fullspäckad av härlig inspiration, massor av trendsnack med spännande profiler, modevisning, mingel med designers och spännande varumärken i mode- och skönhetsbranschen.

mamas skönhetsbloggare Frida Fahrman kommer köra beautysnack på scen med två ubercoola mamas: Caroline Winberg och Vanja Wikström. Jag själv kommer att prata om vår syn på mammakroppen tillsammans med alltid kloka mamabloggaren Annika Leone. Dessutom håller jag i en panel om hållbarhet i mode- och skönhetsvärlden, tillsammans med bland andra mama-krönikören Cecilia Blankens, Mini Rodini, Body Shop med flera. Missa heller inte mamas monter, där vi på mama-redaktionen bjuder in till en härlig ”mama shower” med massor av mama power (en power shower med andra ord 😉 )

Klockan 12 imorgon öppnar dörrarna, och biljetter köper du fortfarande här – eller direkt på plats på Stockholm Waterfront!

FAB-day anordnar vi tillsammans med våra systervarumärken Damernas Värld, Styleby och VeckoRevyn.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Är vi verkligen ensamma om det här?

Ja, #meetoo. Liksom ungefär hälften av mitt flöde det senaste dygnet, som verkligen kokar av ilska, kamp- och förändringsvilja. Fantastiskt. Å ena sidan.

Å andra sidan: den andra hälften av mitt flöde, den i huvudsak manliga, uppdaterar om helt andra saker; maträtter, nya inköp, vardagsbetraktelser, sportresultat och livet i allmänhet som om inget, absolut inget alls har hänt. Det är med andra ord precis exakt som vanligt, och det gör mig ärligt talat mer ledsen och besviken än alla de hundratals övergreppsvittnesmål jag tagit del av från mina kvinnliga vänner och bekanta detta dygn.

Men det finns ljusglimtar! Jag räknar till fem (5) män i mina flöden på FB och insta som uppmärksammat #metoo på olika sätt. Några män som till och med säger #metoo och erkänner att de är eller varit en del av problemet i detta. Som berättar att ni också tafsat, gått över gränsen, kallat tjejer hora eller vad det nu är ni inser är fel och inte vill stå för idag. Jag tror ni är något väldigt viktigt på spåren som vågar erkänna detta. Oavsett hur ni uppmärksammar #metoo tror jag ni män och era röster kan vara nyckeln till våra döttrars och söners mer jämställda framtid utan all denna sexistiska skit vi alla fått växa upp med. Jag hoppas på att läsa fler starka röster från män och på att se mer agerande från män, jag hoppas fler män visar att ni bryr er – det är inte bara viktigt, det är avgörande. Och jag hoppas ni inte bara scrollar förbi även detta inlägg, tänker ”det där gäller inte mig”, och lägger upp en till post om nåt sportresultat som om inget, absolut inget alls har hänt.

Den här texten publicerades ursprungligen på @lollobratt på instagram den 17 oktober.

Update: Idag onsdag är det fler män som uppdaterar, reflekterar och uppmanar till handling kring #metoo, det gläder enormt att se! Kanske är vi inte så ensamma i det här som det så länge verkat?

Psst! Denna blogg uppdateras med oregelbundna mellanrum. Följ istället gärna mig och mama-redaktionen varje dag på instagram: @lollobratt och @tidningenmama Foto: Sandra Myhrberg/The new agency

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bra skit händer när bra kvinnor träffas

Och det kan man säga hände idag, när jag samlade ihop det här eminenta gänget för en långlunch!

jury1

Det här är nämligen inget annat än den samlade juryn för kategorin Årets Inspiratörsmama 2017: Vanja Wikström, Frida Boisen, undertecknad (som var ordförande), Jenny Strömstedt och Elaine Eksvärd.

Tillsammans enades vi slutligen – efter att ha diskuterat en stor mängd fantastiska mamas – om de slutgiltiga nominerade.

Vilken lyx va – att få sitta och långluncha med en hel bunt superinspirerande mamas och prata om och hylla massor av andra superinspirerande mamas!

I höst presenterar vi vilka de nominerade är, och då kommer alla ni läsare få rösta på vem ni vill se som Årets Inspiratörsmama 2017. Det här blir bra!

jury2

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

De mäktigaste mammorna jag känner!

Min krönika i senaste numret av mama som är ute nu!

I det här numret presenterar vi Sveriges 33 mäktigaste mamas – småbarnsmammor som har mest inflytande över ditt liv, samtidigt som de rattar småbarnslivet med allt vad det innebär. Det är mäktigt i dubbel bemärkelse!

Samtidigt vill jag passa på och lyfta ett gäng mäktiga småbarnsmammor i min omedelbara närhet. Som visserligen inte är med på listan, men som faktiskt mycket väl kan påverka även ditt liv genom den tidning du just nu läser: mina fantastiska medarbetare här på mamas redaktion! Vårt team av knivskarpa småbarnsmorsor (och en soon to be! ) som skickligt planerar, skriver, layoutar och delar alla de mammaintervjuer, reportage, öden, och krönikor i ett aldrig sinande flöde i magasinet och alla våra digitala kanaler. Som skapar kampanjer kring brännande mammafrågor som ”Släpp in mig på BB”, ”Inte så konstigt” och ”Förskolebrevet”. Som roddar med eventsseminarier och läsarresor. Och samtidigt, i allt detta kreativa, effektiva, strukturerade kaos som det gigantiska mama-maskineriet är – pågår ett parallellt roddande med våra egna, älskade ungar. Som t ex projekt-Caroline, som varje dag kämpar för att få sin Sam, 4, att äta annat än enbart vita pastaskruvar. Eller som redaktör-Maija, webb-Lisa och jag, som får vårt tålamod prövat både en och trehundra gånger varje morgon av våra egensinniga (läs: helt bananas) små treåringar. Eller som redaktör-Nina, som varvar kräksjuka med luskamning – igen! Och så en gravid layout-Karin som kämpar med både trötthets- och illamåendeattacker bakom sin datorskärm. Allt det här delar vi med varandra, varje dag. Vi sladdar in efter utdragna lämningar, vi rusar iväg från möten för att hinna hämta, vi vabbar, vi vobbar, vi pusslar med våra partners – samtidigt som vi oroligt väntar på att redchef-Malins Lennox, 9, som ska åka buss hem från skolan för första gången, ska meddela att han kommit hem så vi alla kan pusta ut och skicka iväg ännu ett nummer till tryck.

Det har sagts många gånger förr, men det tål att sägas många gånger till: vi småbarnsmammor är helt enkelt makalösa. Heja oss!
IMG_9613

Mäktigaste jobbet: att vara mamma till en ninja turtle och en spindelman/brandman-enhörning (här i färd med att arrestera mig).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Oh what a feeling!

Yes det är fredag och snart är det tacos! Men först en liten summering av några godbitar från veckan på mama...

 1. Brita-plåtning! Fotografering med programledaren och znygg-maman Brita Zackari Wahlström. På årets kanske regnigaste dag (men vi lyckades ändå ta några bilder utomhus!) hängde vi med alltid coola Brita och hennes lilla Essa, 1.

(mer…)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

När barnen lekt med ens telefon…

... och messat random gammal Blocket-kontakt.

mobilskärm

Min telefon i lördags kväll (japp, jag kallar mig ibland för Steve när jag messar med okända människor)

Fler saker som inträffat tidigare som gör att jag egentligen aldrig borde lämna ifrån mig min telefon till något barn, någonsin:

• När May precis fyllt 1 år lyckades hon ta en bild med kameran och lägga upp på min insta (@lollobratt). Eftersom klockan var typ 6 på morgonen och hon låg bredvid mig i sängen är jag tacksam att det enda hon lyckades fånga på bild var totalt mörker och inte typ ett förrymt bröst eller annat. Särskilt som jag först flera timmar senare insåg vad hon hade gjort.

• När May var 2 var hon i farten på min insta igen, och postade en random bild från kamerarullen. Åter igen upptäcktes detta först flera timmar senare (då en kompis messade och undrade vad det var för konstig väsk-bild jag postat) tack och lov var det bara någon gammal skärmdump från Vestiare – men alltså fasan när man inser alla de bilder i kamerarullen hon kunde ha lagt upp istället…

Billy har vid flera tillfällen lagt upp diverse länkar på min FB. Helt harmlöst visserligen, någon sång med Dora Utforskaren och något Evantube-klipp. Men ändå, folk man inte känner så väl måste ju tycka att man är en hyfsat speciell människa?

• För ett par år sedan, gissar att Billy måste varit runt 4,5 år, hade vi middag hemma med några vänner. Dagen efter när jag går in i meddelanden så hittar jag ett oskickat sms med massor av djuremojis (klassiker), i adressraden stod namnet på vår före detta VD. Puh, tänkte jag först, vilken tur att han aldrig skickade det. Men så fick jag en illavarslande känsla och kollade även samtalslistan… Och mycket riktigt, kl. 22.30 hade Billy alltså ringt upp vår förra VD. Om han lämnade ett meddelande eller inte vet jag ej.

IMG_9045

Note to self: håll hårt i mobilen.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fredagsfeeling

Vad var det där? Jo serrö, det var en till vecka som just swishade förbi!

Och det har hänt en hel del här på mama/FL-redaktionen denna vecka. Några favoriter:

 1. Premiärinspelning för vår nya mama-podd! Cuteness overload när urmysiga programledaren och supernyblivna mamman Malin Olsson kom till mama-redaktionen och spelade in första avsnittet av vår kommande podd – och hade med sin 3 veckor gamla lilla babyskrutt! Poddpremiär inom kort som sagt (yay!).
IMG_8892

Vem programleder vem egentligen? Programledarproffset Malin Olsson eller poddproffset Clara Wallin?

2) Sommarlunch med redaktionen! En intensiv vår med enormt mycket bra so far, och ännu mer spännande på gång – ska såklart firas med bästa kollegorna! Det är inte ofta vi hinner luncha alla tillsammans (alla har väldigt olika matvanor och vi äter lunch allt mellan klockan 10 och 15…), men nu var vi hela tio personer plus två bebisar (som fick stå för underhållningen). Som vanligt lovade vi varandra att detta måste vi faktiskt göra oftare!

IMG_8868

Jag med två mama-stjärnor: redaktör-Nina och layout-Karin! (bild från mamas insta story)

3) Och så har vi fått hit ett nytt nummer från tryckeriet! Som ligger här och väntar i sin lilla låda… Om en vecka kommer det till alla prenumeranter. Och speaking of which: MISSA FÖR GUDS SKULL INTE VÅRT FANTASTISKA PRENERBJUDANDE JUST NU! (nej, jag vet att det är typ 5 grader ute just idag, men solkräm till barnen kommer att behövas i sommar och du vet exakt hur galet dyrt det är till hela familjen så detta är en riktig megasteal ok!)

Skärmavbild 2017-06-02 kl. 16.12.00

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Min nya lilla prao

Kommer ni ihåg när man fick följa med sin mamma eller pappa till jobbet som liten?

Åh, det var magiskt tyckte jag! Alla tanter och gubbar (läs: kollegor i troligtvis samma ålder som en själv är i nu) som var så snälla, det spännande kylskåpet där det alltid låg ett paket chokladbollar till fikat, alla långa spännande korridorer man kunde springa i (fast inte fick). Åh, kopieringsmaskinen – remember?! Och att man fick sitta och spela Pacman och Tetris hur länge man ville. Det var ju liksom som semester att få följa med till pappas jobb, och jag kunde verkligen längta tills jag själv skulle bli vuxen och börja jobba (och få spela pacman och äta delicatobollar hela dagarna hehe). Precis den känslan vill jag att mina barn ska ha – och Billy var med tidigare i våras en dag, när vi var flera på redaktionen som hade med sig sina 6-åringar samtidigt.

Nu i veckan var det Mays tur! Inte för att jag räknade med att hinna jobba särskilt mycket (det är ju ändå en nästan-treåring vi pratar om här), men det var ett par möten som inte kunde skjutas på och lite avstämningar som behövde göras och då fick hon hänga med när förskolan var stängd. Hon älskade varje sekund! Bästa Family Living-Maija trollade dessutom fram en gömma med pärlor så May kunde sitta och göra armband till tjejerna på redaktionen, sen gick vi på möte och då kunde hon plocka fram alla pennor och block hon så omsorgsfullt packat sin ryggsäck med på morgonen. För att sitta i möte i en och en halv timme tyckte jag hon klarade det riktigt bra. Det spårade lite på slutet, så då fick hon gå loss med min mobiltelefon. Efteråt hittade jag ca 200 bilder och filmer av hennes och mina fötter.

Så mysig jobbdag!

Processed with VSCO with hb1 preset

Min lilla assistent!

Processed with VSCO with hb1 preset

<3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Könsavslöjarfest

Så osnygg översättning av "gender party" - men det var i alla fall exakt det som vi hade på mama-redaktionen idag!

Vår fantastiska projektredaktör-Caroline har en bebis i magen och igår var hon på UL för att ta reda på om det är en kille eller tjej där inne. Idag hade hon fixat en liten ”könsavslöjarfest” (igen, det ordet alltså?!), och vi hade fått gissa innan vad vi trodde att det är genom att sätta rosa eller blå ”glasskulor” på en strut (jaja, stereotypt men ack så visuellt gångbart). Som ni ser så var det klar fördel på flickebarnsgissningar.

Har nog aldrig varit så pepp och så förväntansfull på någon annans UL-resultat tidigare. JUBLET när ballongen pangades! Så vad blev det då..?

IMG_8415

Vem ligger här inne?

IMG_8349

Rolig gissningslek! Inte många som tror det blir en kille…

IMG_8420

IMG_8419

Kommer det regna rosa eller blå konfetti?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Som jag längtar till det här!

Om tre veckor smäller det - då blir det mama-njutning deluxe hela helgen lång!

Då kommer jag nämligen få hänga en hel lyxig helg med bland annat de här urmysiga mama-personerna: Simon, Annika och Markiz – alltså, hur härliga människor samlade på ett och samma ställe?

Bästa Simon ska bootcampa oss i form (han har ju trots allt skrivit boken ”Träning för latmaskar” ihop med hustrun Camilla Läckberg, så han vet vad han snackar om), det blir massa roliga träningspass, spännande seminarier och skönt spa-häng i poolen ute på klipporna (kämpa vädret!) – exakt vad en just nu ganska trött småbarnsmamma som jag själv längtar efter.

Vi har fortfarande några platser kvar – passa på och reservera din plats nu! Ta med en kompis eller kom själv!

Det fullspäckade programmet, och alla övriga grymma profiler som kommer vara med under helgen utöver mama-teamet, hittar du här.

nynacc88shamnshavsbad_2017-768x538

 

 

 

LOADING..

En fin och viktig stund

Idag var vi ett litet gäng från mama-redaktionen som gick bort till Drottninggatan och Sergels Torg för att lägga ner blommor och på plats se och försöka ta in det som hände i fredags.

Det kändes väldigt viktigt för mig att gå dit. Jag har inte känt kraft eller vilja att skriva något varken här i bloggen eller i andra kanaler. Jag har känt mig tom på ord. Många, många andra har redan sagt det jag vill säga, uttryckt det jag vill uttrycka – och jag är så tacksam för det, tacksam för att så många andra orkat förklara med ord och bilder det jag inte mäktar med, tacksam för att kunna dela deras tårar och tankar när jag själv saknat förmågan att formulera dem. Tacksam över möjligheten att dra mig tillbaka, krypa ihop och försöka ta in och förstå det som hänt, ifred.

Därför kändes det viktigt att gå till Drottninggatan, som ligger bara ett par kvarter från vår redaktion, och dela dessa känslor med andra på plats. Det blev en tung lunchtimme. Sorgen över alla som drabbades. Litenheten i känslan att allt så snabbt kan förändras, på en gata jag går på så ofta varje vecka. Det är fortfarande svårt, obegripligt, att ta in.

Men en sak slog mig efteråt – jag var inte orolig idag. Under lång, lång tid, sedan flera år tillbaka, har jag nog aldrig gått på Drottninggatan eller varit på Åhléns city utan att snudda vid tanken, ”tänk om?”. Jag har redan varit orolig så länge att något ska hända just på dessa platser, och idag var första gången på väldigt länge som jag inte hade en tanke på att vara rädd. Det fanns ingen ängslan eller oro i mig. Det fanns bara värme, kärlek och respekt. Respekt för offren, respekt för vår stad och respekt för livet. Det var väldigt fint.

IMG_5872

IMG_5888

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ska vi prata lite om fucking tack?

Alltså, med stor risk för att låta som en person som aldrig svär (ett epitet jag verkligen ej kan claima), men vad ÄR det med att det ska sväras i melodifestivalen varje år?

Är det så jävla cyniskt uträknat, att klämmer man in ett fult ord i refrängen så blir det garanterat den låten som kommer nynnas på alla förskolor och skolor sedan resten av året? Ja, så måste det vara.

Typ som med vår nya schlagerhit ”You look so fucking beautiful”, förlåt ”I can´t go on” heter den ju, och hur det påverkar våra diskussioner hemma vid köksbordet just nu. (Vad betyder fucking, mamma? Tjaaa du, vännen. Det bygger på ett ord man använder då två vuxna ligger med varandra – vilket är en diskussion vi kommer att ta vid ett annat tillfälle – men används numera gärna som ett förstärkningsord, oftast negativt laddat, men inte i just den här låten, här betyder det att Robin Bengtsson tycker att någon är väldigt, väldigt vacker). Följdfrågor på det: Varför får jag inte säga fucking? Varför är fucking ett fult ord? Varför får Robin Bengtsson sjunga fucking??

Vill egentligen inte bry mig. Vill liksom låtsas som att svärord inte är en big deal och att det går över om man inte lägger så stor vikt vid det. Samtidigt KAN JAG INTE GÅ MED PÅ att min 6-åring använder ordet ”fucking” i sitt språkbruk.

Okej, jag vet att låten fått genomgå någon slags Euro-cencur, och att den nya versionen är ”You look so freaking beautiful” istället. Men orginal-melloklippet på SVT, det som går om och om igen på repeat hos oss, ligger kvar och ger upphov till nya fucking frågor varje dag. Fuck!

IMG_5221

 1. Håller med dig, känns så trist. Det känns som det har blivit mycket mer vanligt med svordomar på såväl svenska som engelska i Sverige. Svenskar verkar heller inte förstå att det är betydligt mer laddat att svära i de engelskspråkiga länderna.

 2. Nu har du hört fel! Texten går:

  I can’t go on
  I can’t go on
  I can’t go on
  I can’t go on
  when you look this freakin’ Beautiful

  1. Yes, de har ändrat texten nu. Men orginalversionen, som framfördes på mello och som ligger kvar på svtplay (och som mina kids kollar på HELA tiden) där sjunger han fucking.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

EFTERLYSNING!

En shoutout till alla inredningsintresserade läsare kommer här!

Du har väl inte missat mamas systertidning Family Living – Sveriges enda inredningstidning med fokus på barnfamiljer? Nu vill vi bli ännu bättre! Under våren 2017 kommer vi att genomföra en stor enkät om inredningstrender och attityder till olika hem- och trädgårdsfrågor. För att få inspiration och planera undersökningen vill vi gärna träffa några Family Living-läsare som kan hjälpa oss med svar på våra första frågor. Vill du komma och träffa oss på redaktionen och prata lite om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem? Anmäl dig då genom ett mejl till insikt@bt.bonnier.se där du berättar lite om dig själv och om ditt intresse för ditt hem och för inredning.

Intervjun med dig kommer att filmas, så det är viktigt att du är helt bekväm med att vara framför kameran och svara på frågor. Den filmade intervjun med dig kommer att äga rum på eftermiddagen den 21 april. Plats: Bonnier Tidskrifter, Sveavägen 53, Stockholm.

Tyvärr har vi inte möjlighet att träffa alla intresserade men de som tar sig tid att inspirera oss får en goodiebag med härliga produkter och valfri prenumeration på någon av våra syster-tidningar på Bonnier Tidskrifter.

Sugen? Tveka inte att höra av dig – tillsammans gör vi Family Living ännu bättre!

IMG_5205ny

mamas systertidning Family Living – bäst i Sverige på barnrum!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

När det man jobbar med känns extra viktigt!

Det är alltid roligt när ett nytt nummer kommer ut, men vissa gånger känns det lite extra i hjärtat.

Som nu, när vi vill lyfta barn med funktionsvariationer med kampanjen Inte så konstigt, som vi gör tillsammans med bästa Elaine. På omslaget syns hon tillsammans med sina barn Matheo och Evelyn. Ett glossigt, lyxigt, glatt och färgsprakande omslag med en spännande mamma och hennes fina ungar – precis som alla andra omslag vi gör. Och ändå inte. För lilla bedårande Evelyn ser inte riktigt ut som de flesta andra barn gör, hon har nämligen en skelning då hon har ett ovanligt syndrom som heter Williams syndrom. Och därför ser detta omslag heller inte ut som de flesta omslag, för det är sällan”icketypiska” barn och vuxna syns just på magasinsomslag. Eller i övriga media heller för den delen. Och där har naturligtvis mama ett stort ansvar, att synliggöra fler än bara ”typiska” barn och familjer. Jag vill ju att alla ska känna sig inkluderade i mama!

Men det stora arbetet sker förstås inte för att vi startar en kampanj och en hashtag. Det stora arbetet börjar när kampanjen slocknat, och de dagliga rutinerna på mama-redaktionen återgår till det vanliga igen. Att vi verkligen fortsätter jobba aktivt på att visa hur olika våra barn är och ser ut. Vi vet att vi kan bli mycket bättre på det. Och det ska vi bli, från och med nu.

Under den här kampanjen kommer vi att använda oss av vår hashtag #intesåkonstigt som ett samlingsnamn och knutpunkt för att sprida så mycket information om detta som vi bara kan. Men i vårt fortsatta arbete framåt, under året, skippar vi hashtagen. Vi vill att alla barn ska synas på lika villkor, vara med i mama på lika villkor, och det blir de först när vi inte stämplar dem med en hashtag. När de syns mer i vanliga reportage som handlar om något helt annat (typ ”Jag startade eget under föräldraledigheten”), och bara är med som sig själva (typ ”Noa, 3 år”, eller ”Aliyah, 6 år”). När fokuset inte ligger på att barnet har en funktionsvariation. Då tror jag att vi kommer att börja synliggöra dessa barn och familjer på riktigt.

Därför efterlyser vi nu alla er mamas som har barn med funktionsvariationer, som kan tänka sig att vara med i något av mamas reportage framöver. Hör av er till mig på louise@mama.bonnier.se <3

IMG_5120

Ett nytt glammigt nummer har landat!

 

 1. Tänker direkt att Julia Bergman med sonen Milan från ”Unga mammor” på TV3 skulle vara en strålande kandidat till artikeln

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fotofiltret som fixar till allt?

Det plingar till i min mobil. En av mina fotoappar erbjuder ett nytt filter inför Internationella kvinnodagen.

Jag nappar direkt, nyfiken laddar jag hem filtret och möts av en rosa fluffig krans av spets, pärlhalsband, diamanthjärtan och ”Happy women’s day” i snirkligt typsnitt. Det är inte ens fint, det ser bara amerikana-tacky ut.

– Happy kvinnodag alla kvinnor och män, här har ni en selfie på mig omringad av en massa ”kvinnligt” ryschpysch!

Det är en så liten detalj, jag vet. Jag är inte ens upprörd, konstaterar mest med ett trött ”jaha” att någon har tolkat Internationella kvinnodagen på det här viset, säkert ingen ond person, säkert någon med fina intentioner, som vill säga att kvinnor är värda det allra bästa (och det allra bästa är tydligen pärlor och diamanter, yay?).

Så vad hade jag önskat för filter i min app istället? Vad hade varit ett värdigt kvinnodags-filter att lägga ut i mina flöden den 8 mars? Inget alls, inser jag. Istället lägger jag upp en fin bild på mina barn; min sexårige son och min snart treåriga dotter, som ler in i kameran. Som fortfarande är lyckligt ovetande om exakt hur skev världen är. Som på FN-dagen fick lära sig i skolan och förskolan att ”Alla barn är lika värdefulla”, och hittills inte haft någon anledning att tro något annat. Som än så länge, i mina ögon och deras egna, är helt jämställda.

Vad jag önskar att det kunde få fortsätta att vara så! Att de kunde slippa få reda på hur olika världen kommer att värdesätta dem.

De får lära sig varje dag att man inte får slåss, men en dag kommer de att få höra att det finns vuxna som slår; män som slår kvinnor, pappor som slår mammor. De får lära sig ”Stopp min kropp!” och att snippan och snoppen är privata och bara deras att bestämma över, men en dag kommer de få veta att det där gäller ändå inte alla, för vissa kroppar anses mindre privata än andra. De mäter upp mjölken med millimeterprecision i glasen så att det blir exakt lika för båda två, men en dag kommer de få veta att det inte alls är en självklarhet att de borde ha lika mycket.

Det finns inget jag önskar mer än att världen ser annorlunda ut när Billy och May växer upp, att de inte ska behöva inse det som vi en gång tvingades inse: att vad mamma och pappa än lärt oss så är ju flickor och pojkar, kvinnor och män, inte alls lika värdefulla i slutändan. Vi tycker att vi är det, alla säger att vi borde vara det, men i slutändan ÄR kvinnor och män fortfarande inte lika mycket värda, vilket visas år efter år i löner, pensioner, sjukdagar, brottsmålsstatistik och hur våra skattepengar prioriteras.

Jag kommer inte hinna ändra världen innan Billy och May blivit tillräckligt stora för att inse allt det här. Men det är mitt ansvar att göra allt jag kan för att ändra det jag kan. Och det kommer att krävas betydligt mer än ett rosafluffigt filter med pärlor och diamanter för att göra det.

mars

#likavärda #nofilter

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Varför tjejer är bra (enligt Billy)

Imorgon är det internationella kvinnodagen och jag passade på att intervjua Billy, 6 år, för att höra vad han vet om den.

Jag: Imorgon är det internationella kvinnodagen, vet du vad det är?

Billy (skakar på huvudet): Nej.

Jag: Kan du gissa vad det är för något?

Billy: Att kvinnorna pratar?

Jag: Ja, det kan man väl säga. Vad tror du att dom pratar om då?

Billy: Dom kanske ska prata om nåt viktigt.

Jag: Ja, det stämmer. Vad kan det vara som är viktigt?

Billy: Som en ny tidning som du ska jobba på. Med nya saker i. Nya bilder som ni tycker om och så. (Plockar upp ett av mina magasin som ligger på soffbordet och börjar bläddra och peka på olika bilder)

Jag: (försöker styra tillbaka till ämnet och påbörjar en lite väl komplicerad förklaring till varför internationella kvinnodagen finns)

Billy (avbryter): Finns det ingen sån där killdag?

Jag (kan inte låta bli): Man brukar säga att alla de andra 364 dagarna är killarnas dagar…

Billy: Konstigt.

Jag: Ja. Okej, vi går vidare med intervjun. Vem är den starkaste kvinnan du vet eller känner?

Billy: Någon som börjar på L!

Jag (så nöjd): Jaha, vem då?

Billy: Lollo!!

Jag: (highfivar mig själv i smyg)

(Billy börjar sjunga ”Lollo och Bernie, vi är bästa vänner…” vilket snabbt förtar min mallighet)

Jag: Har du någon idol som är en tjej?

Billy: De vet du.

Jag: Dom är inte tjejer?

Billy: Joho, det finns två tjejer som dansar.

Jag: Ah, just det! Okej, kan du säga någon tjej du känner som du tycker är extra bra?

Billy: Ja, men du får inte skriva ner.

Jag: Okej, jag lovar.

(Billy säger ett namn på en tjej han känner)

Jag: Vad är det som är så bra med henne då?

Billy: Hon gör äckliga pruttar!

Jag: Aha! Och det är bra alltså?

Billy: Ja, pruttar är ju bra.

Jag: Ja.

Billy: Fast alltså… hon är också väldigt snäll. Mot alla kompisar och så där.

Jag: Ja, det låter som en bra tjej.

Billy: Nu vill jag inte prata mer.

Jag: Okej, tack för intervjun Billy!

(Billy bugar och gör en chevaleresk gest som om han tar av sig en hatt)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

När eftermiddagssuget sätter in…

... går ingen säker!

Allra minst om du är en hare gjord av choklad. Jag kan lugna er med att det var över snabbt och haren behövde inte lida.

IMG_5056

AD-Klara satte in en snabb attack och slet blixtsnabbt av huvudet (det är även hon som lämnat lappen), resterna tog övriga redaktionen snabbt hand om.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

3 kändismamas på 2 dagar

Lite behind the scenes från helgens plåtningar!

Något av det roligaste med att jobba på mama är såklart att få hänga med så många awesome mamas! Nu i helgen var det extra intensivt då vi brände av hela tre olika fotograferingar med tre lika spännande mammor och deras kids. Först ut var svinballa hiphopartisten Maxida Märak:

IMG_2375

”Är du inte klar snart, mamma?”. Maxida får sista fixet innan hon och Nike-Sunna plåtas.

Samtidigt som Maxida och dottern Nike-Sunna plåtades i Stockholm, roddade ett annat mama-team ihop en fotografering nere i Skåne, nämligen i Hollywoodfrun Isabel Adrians fantastiska sommar-residens! Alltså. Vilket. Ställe. Plåtade gjorde grymma Emily Dahl. Anyway, liten mini-sneakpeak från plåtningen med döttrarna Monday Lily och Winter Rose kommer här!

IMG_5050

Isabel Adrians dotter Monday Lily tar en Oreo-paus medan stylist-Mia putsar fönster. (foto: Emily Dahl)

Några timmar senare var det dags igen, och denna gång var det tidigare mama-bloggaren Anitha Schulmans tur att fotas med barnen Penny och Tom Allan. Superproffs allihop! <3

IMG_2447

Vilka proffs! Anitha och Penny tar en välbehövlig paus från plåtningen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..