Det är dags att prioritera oss mammor – sätt #mamafirst

I år sätter vi #mamafirst!

I år är det valår. Ni har säkert, precis som jag, redan hört timmar av debatter om fler poliser och flygskatt – viktiga
saker, absolut. Men hur ofta har du hört politikerna nämna ordet ”mamma”? Hört dem lyfta vår, mammornas, situation?

Det vore relevant. För det är faktiskt vi som fostrar landets framtid (det räcker med en snabb titt i statistiken för att inse att det är mammorna, inte papporna, som fortfarande 2018 tar huvudansvaret för barn och hem).

Och vilka förutsättningar ges vi? Förlossningsvården är i djup kris. Kvinnor föder i bilen, skickas till andra landsting och till och med Finland. Barngrupperna på förskolorna är överfulla och från skolan får vi varningslarm om dåliga resultat, porrsurfande på lektionstid och lärare som flyr till andra yrken.

”Alla mammor ska få en trygg och säker förlossning”

Och mammorna i världens mest jämställda land går på knäna. I en stor läsarundersökning har mama tagit reda på hur svenska mammor mår och hur deras liv ser ut. Resultatet är alarmerande. 50 procent av mammorna känner sig stressade ofta eller ALLTID. Över att få ihop livspusslet, över jobbet och föräldraskapet. 62 procent är eller har varit nedstämda eller deprimerade under de senaste fem åren. 62 procent!

Läs mer om undersökningen här: Mammor stressar sig sjuka – livspusslet knäcker oss

Jag är med och fostrar Sveriges framtid. Prioritera mig, tack!

Det här är allvarligt. Under valåret 2018 kommer mama att lyfta en rad frågor som rör mammors tuffa situation. Och vi börjar med just stressen, depressionerna och utmattningen. För hur ska vi kunna skapa en ljus framtid för våra kids när vi själva går in i väggen?

mama vill att årets valrörelse ska handla om det som är viktigt, på riktigt:

  • Att alla mammor får en trygg och säker förlossning.
  • Att bygga en trygg skola.
  • Att se till att mammor kan jobba OCH ta hand om sina barn – utan att bli sjuka.

I år är det valår. Dags att sätta #mamafirst!

Detta är en krönika ur senaste numret av mama. Du prenumererar väl?

Prenumerera på mama

Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Kom och joina vår nya Facebookgrupp: mamapower!

Är det något vi äääälskar att prata om på mama-redaktionen så är det – tja, det mesta som rör mammalivet faktiskt. Innan jag ens hunnit slå upp datorn på morgonen kan jag i vår gemensamma gruppchatt ta del av:

1. Hur redaktör-Maija blir lite sen ”pga har tvättat golvet efter att ha kommit in och sett 4-åringen skrubba det med toalettborsten… ’Men jag skulle bara ta bort kisset som jag kissade där!’”

2. Att projektledar-Matilda sitter ute i förlagsköket och jobbar medan hon lugnar ner sig efter morgonens trotsbråk med 5-åringen. Citat: ”Jag bör inte vistas bland andra människor just nu.”

3. En desperat vädjan från vår föräldralediga layout-Karin: ”Vad sjutton gör man när man inte fått sova på en vecka och man bara känner sig som en livegen mjölkleverans som ser i kors av trötthet och post-förlossningshormoner?”

Själv har jag svårt att hålla ögonen öppna då jag minst tre gånger i  natt blivit väckt av May som envisats med att NU är ett bra tillfälle att mata hennes nya gosedjurshund Snuffy.

Då känns det så fantastiskt stärkande att mötas av ett gäng likasinnade som går igenom ungefär samma sak. Eller som gjort det och kan bekräfta att det KOMMER BLI LÄTTARE. Eller som bara skickar ett hjärta och en styrkearms-emoji. Det betyder så otroligt mycket, och är ett så fint bevis på att kraften man får genom pepp, stöd och kärlek från andra mammor är ovärderlig – det är verkligen äkta mamapower.

Och på tal om det så drar vi nu äntligen igång en Facebook-grupp, dit vi bjuder in dig och alla andra mammor att peppa, tipsa, stötta eller kanske bara hänga. Här hoppas vi att inga frågor är fel eller tabu, och att man kan känna att man kan dela med sig av sitt mammaliv, helt utan filter. Än så länge är det helt nytt, vi får se vad det blir – det bestämmer ju ni som vill vara med! Diskussionen i gruppen är redan i full gång gällande allt från hur man lindrar barnens natthosta (så spännande knep!), massvis med presenttips inför barnkalaset och hur man fixar nätterna med bebis som konstant vaknar och vill snutta på bröstet. Välkommen in du också! Vad gruppen heter? Mamapower – så klart.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Bästa mammapeppen på Årets fest!

Alltså! Jag har fortfarande inte riktigt hämtat mig efter Årets mama-festen i måndags – det tar verkligen flera dagar innan man landar. Så mycket som vi fixar och planerar och skruvar och skruvar på in i det sista innan det äntligen är dags för årets absolut härligaste fest – och sen Poff! är det över.

Med bästa powerparet Anja och Filippa!

Jag är så himla galet stolt över Årets mama, över att vi verkligen lyckats med det som varit vårt mål när vi bestämde oss för att göra om hela formatet för tre år sedan. Nämligen att skapa en varm och intim festmiddag där vi mammor får chansen att umgås, hylla varandra och få en rejäl energiboost! Till festen har vi bjudit in ungefär 70 kända artister, skådespelerskor, författare, politiker, sporthjältar, journalister, tv-profiler och influencer-stjärnor, men när vi träffas på Årets mama så är vi alla främst kvinnor, medsystrar – och mammor. Och det ÄR. SÅ. FINT!

Härligt bortsläng med Nina Rung, Hormoner & Hemorrojder-Tessan, Ebba Busch Thor och Jenny Strömstedt.

Det är en sån förenande känsla av systerskap, så mycket engagemang och förändringskraft i rummet att det ibland känns som att taket ska sprängas. Det är lite som att gå på bröllop fast med bara en massa härliga kvinnor – man äter fantastisk mat, gråter, skrattar, dricker lite för mycket vin, drunknar i spännande samtal (och en hel del skvaller) och gör nya, roliga bekantskaper som man bara vill träffa igen och igen. Nu längtar jag redan till nästa år!

Och vinnarna är… Jag och Jenny Strömstedt är redo att avslöja Årets Inspiratörsmama 2017 (Ditte Svanfeldt!) Eftersom Ditte var tvungen att avbryta middagen och åka hem till sin dotter som blivit sjuk så var hon inte kvar för att ta emot sitt pris – då filmade vi en rungande vinnarapplåd och messade till henne istället.

Jag tycker att Frida fångar essensen av Årets mama så fint här, Elaine skriver härligt om festen och alla inspirerande mamas här och här, Vanja här, och fler rapporter från Årets mama hittar du hos Annika, Knivis, och Markiz!

Mer fantastiskt sällskap vid mitt bord: Årets bonusmama Clara Herngren och skidlegenden Anja Pärson!

Makalösa Maxida Märak – som utsågs till Årets Artistmama! – var helt sinnessjukt mäktig på scen (älskar hennes låtar!)

mamas splitternya bloggrekrytering Vanja Wikström minglade med mina favorittvillingar Angelica och Jessica Lagergren.

Förra numrets omslagsmama Sanna Bråding, mamas redchef Malin Lundberg och Årets inspiratörsmama-nominerade Fi Lindström.

Oaxen Slip – så fint ställe och alldeles perfekt mysigt för en mörk novemberkväll som under Årets mama.

Massa fler bilder från minglet och kvällen hittar du här!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..