Fotofiltret som fixar till allt?

Det plingar till i min mobil. En av mina fotoappar erbjuder ett nytt filter inför Internationella kvinnodagen.

Jag nappar direkt, nyfiken laddar jag hem filtret och möts av en rosa fluffig krans av spets, pärlhalsband, diamanthjärtan och ”Happy women’s day” i snirkligt typsnitt. Det är inte ens fint, det ser bara amerikana-tacky ut.

– Happy kvinnodag alla kvinnor och män, här har ni en selfie på mig omringad av en massa ”kvinnligt” ryschpysch!

Det är en så liten detalj, jag vet. Jag är inte ens upprörd, konstaterar mest med ett trött ”jaha” att någon har tolkat Internationella kvinnodagen på det här viset, säkert ingen ond person, säkert någon med fina intentioner, som vill säga att kvinnor är värda det allra bästa (och det allra bästa är tydligen pärlor och diamanter, yay?).

Så vad hade jag önskat för filter i min app istället? Vad hade varit ett värdigt kvinnodags-filter att lägga ut i mina flöden den 8 mars? Inget alls, inser jag. Istället lägger jag upp en fin bild på mina barn; min sexårige son och min snart treåriga dotter, som ler in i kameran. Som fortfarande är lyckligt ovetande om exakt hur skev världen är. Som på FN-dagen fick lära sig i skolan och förskolan att ”Alla barn är lika värdefulla”, och hittills inte haft någon anledning att tro något annat. Som än så länge, i mina ögon och deras egna, är helt jämställda.

Vad jag önskar att det kunde få fortsätta att vara så! Att de kunde slippa få reda på hur olika världen kommer att värdesätta dem.

De får lära sig varje dag att man inte får slåss, men en dag kommer de att få höra att det finns vuxna som slår; män som slår kvinnor, pappor som slår mammor. De får lära sig ”Stopp min kropp!” och att snippan och snoppen är privata och bara deras att bestämma över, men en dag kommer de få veta att det där gäller ändå inte alla, för vissa kroppar anses mindre privata än andra. De mäter upp mjölken med millimeterprecision i glasen så att det blir exakt lika för båda två, men en dag kommer de få veta att det inte alls är en självklarhet att de borde ha lika mycket.

Det finns inget jag önskar mer än att världen ser annorlunda ut när Billy och May växer upp, att de inte ska behöva inse det som vi en gång tvingades inse: att vad mamma och pappa än lärt oss så är ju flickor och pojkar, kvinnor och män, inte alls lika värdefulla i slutändan. Vi tycker att vi är det, alla säger att vi borde vara det, men i slutändan ÄR kvinnor och män fortfarande inte lika mycket värda, vilket visas år efter år i löner, pensioner, sjukdagar, brottsmålsstatistik och hur våra skattepengar prioriteras.

Jag kommer inte hinna ändra världen innan Billy och May blivit tillräckligt stora för att inse allt det här. Men det är mitt ansvar att göra allt jag kan för att ändra det jag kan. Och det kommer att krävas betydligt mer än ett rosafluffigt filter med pärlor och diamanter för att göra det.

mars

#likavärda #nofilter

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..