Jag blir obstinat

och vill amma i alla offentliga rum en gång. Som en tävling, som fågelskådare.

Den ena ornitologen till den andra:

”Hur många fåglar har du sett?”

”476 och i förra veckan såg jag en häcksparv på Ottenby”

Den ena mamman till den andra:

”Hur många ställen har du ammat på, MSH*?”

”34 och i går ammade jag i bankomatkön”

20130426-140206.jpg

Idag lunchammade jag på Brofästet till fetaostpaj och kaffe.

HÄR har jag skrivit lite mer om amning som är världens bästa uppfinning efter toalettpappret.

*Minus soffan hemma

 1. hej på er ett smart tips som jag har använt mig av i alla år till alla som vill kunna amma sitt barn diskret, tryggt, varmt på vintern, praktiskt och bekvämt köp en lång vävd (vävd ger mer stadga i bärandet) bärsjal knyt ett dubbel kryss, denna knytning gör att bärandet fördelas över hela över kroppen.
  sätt ner din lilla älskling i vaggan position som nyfödd upp till tre månader sedan kan man börja med sitt position vänd mot dig
  och detta mina kära -har funkat i sthlm i 10 år – är så bekvämt sätt att amma på; lillen är i sjalen o vill ha bröstet du bara öppnar upp din tröja ,den lille ligger/ sitter nära o bekvämt medan du fortsätter med ditt ; handla , promenera, jaga runt stora syskonen i parken, åka tbana i rusningstrafik, whatever,
  och detta har jag använt även då jag ammat mina barn blivit äldre för att slippa kommentarer om långtidsammning (2 år rekommenderar who)

 2. Det var en kvinna som satt och ammade sitt barn på golvet på barnavdelningen på Gekås i Ullared när jag var där i höstas. Det enda jag störde mig på var att hon satt ivägen för några fina tröjor :) har tyvärr inte kunnat amma mina två barn men hade gärna gjort det lite var stans.

 3. Vad härligt för alla som har suttit med konstanta mjölkstockningar,gråtit av ångest,blött så mycket från såren i bröstvårtorna att bebisen kräkts rött att du talar om att amning är ”jättelätt”. Anmande mammor är redan heliga inom vården och samhället så ta av offerkoftan. Ni som ammar,gör det var ni vill och hur länge ni önskar,men skulle gärna se att vi som flaskmatar och trivs utmärkt med detta ska få den korrekta information och respekt från vården som vi har rätt till.

 4. Igår ammade jag på en iskall stentrappa i snålblåsten och bad till gudarna att brösten inte skulle frysa till is. Det gjorde dom inte, men väl min röv. Så nu har jag ett sittunderlag med mig i vagnen. Rookie mistakes.

 5. Hela debatten är absurd. De som tycker amning väcker anstöt har liksom inte riktigt fattat vad kvinnans bröst egentligen är till för!
  Fram med brösten och ge dom en biologilektion bara!

 6. Fram med brösten bara! Så länge man kan är ju amning toppen, herregud att det ska vara så provocerande – jag menar HUR mycket bröstCHOCK är det på bilden från cafeterian??

  Jag har dragit fram mina varhelst det behövts! Även i bilen lutad över bilstolen på motorvägen.. Nöden har ingen lag osv

  Sluta aldrig skriva!

 7. Hej, håller med, även om det är ett par år sen jag ammade sist. Amning är super, men det är bra att alternativ finns om det inte funkar, i alla fall här i västvärlden. Konstigaste stället att amma på, funderar lite.. Kanske på tåget när typ hela vagnen såg att dottern kräktes över hela mig och sätet när hon var klar. Blicken på den unge mannen i sätet snett mittemot hade jag gärna sparat.

 8. <3 älskar din obstinata sida! Amma på. Själv ammades det inte så mycket offentligt på den tiden det begav sig, mest för att det inte funkade så bra med amningen och alla amningarna var maratonamningar typ 7 timmar. Satt helt i SH då. En gång kommer jag dock ihåg. På ikea. Då valde jag den där stolen i rotting som man halvligger i – nice!

 9. Åh vad du är kul. Rätt har du också. Antiamningsfolket verkar ha bestämt sig för att offentlig amning är lika med utfläkning av privata kroppsdelar till höger och vänster, men som du säger, alla normala kvinnor anstränger sig för att inte visa sig mer naken än vad nöden kräver. Äggvärpandet askul, dog lite av skrattattack.

 10. Med mitt första barn så funkade inte amningen alls. Nu med mitt andra (än så länge 3 veckor gammal) så funkar amningen kanon! Är så lycklig över det faktum att MIN kropp ser till att min son får mat. Jag ammar när han vill bli ammad och det vill han flera gånger om dagen och han bryr sig inte ett dugg om vart vi befinner oss. Jag däremot bryr mig. Jag bryr mig om att jag ska känna mig bekväm och än så länge har jag böand annat varit bekväm på en busshållplats, en fullsatt tågstation, en resturang, en spårvagn och en lekplats. Jag kommer dock aldrig bli bekväm på en offentlig toalett, dit en del okända människor bett mig gå till för att amma mitt barn.
  Om de vill äta mat på toa så varsågod, jag tänker inte stoppa dom men jag tänker inte amma där.

  Jag tänker inte gömma mig och jag tänker inte skämmas.

 11. Ja Malin – att ge sin babis mat ar helt okej och det mammor ska gora sa lange som mojligt!
  Alla som inte gillar det ar konstiga robotar som har problem i huvudet. Ett barn som far sin mat nar den vill – blir ett barn som slipper stress symtom och framtida sjukdomar. Det ar sa himla normalt att alla aliens in space skulle skratta ihjal sig at de folk som inte gillar att deras befolkning far naring av sina mammor. Det ar sa fel att Gud skulle typ ge bebisar super kraft att hoppa pa sina tuttar med sin mjolk nar som helst – tillochmed ute pa en affar – bara for att fa sin jadra mat ! Hang them naughty babies ?

 12. Underbart, jag känner lika dant. Igår ammade jag i en klädaffär. Det är fruktansvärt att debatten ska få mammor att känna sig ivägen. Jag vill vara en förebild och ammar mitt barn när hon är hungrig. Hon äter varannan timme. Skulle jag bara amma hemma finge jag isolera mig.

 13. Att amma är jättesmidigt, behändigt och lätt OM det funkar. Nu var det inte det debatten handlade om, men ändå stack det till lite i hjärtat när jag såg ordet *lätt* i din text. Första barnet tog väl några veckor innan jag hittade rutin på hur vi skulle göra, men sedan har det bara flutit på. Nu med andra har det varit tuffare och i perioder går det så himla segt :( Jag väljer ändå att kämpa på just pga att jag vet hur otroligt smidigt (och faktiskt mysigt!) det kan vara när det funkar. Ville bara uppmärksamma det; ibland är det inte så lätt även om man vill :) Men med det sagt; WTH, såklart man ska kunna amma ute. Hellre det än skrikig bebis eller ska kvinnorna tvingas sitta inne de första månaderna? Fräscht!

 14. när jag fick mitt första barn fick jag inte igång amningen ordentligt. förmodligen för att hon hade fel grepp med tungan i gommen hela tiden, men mest för att jag mådde så dåligt efter en skräckförlossning. mitt andra barn ville jag amma, och det gick bra från början. men efter ett par månader började han trassla med att hela tiden släppa, och han gick inte upp i vikt, så tyvärr blev det ersättning från 3-4 månader. men det jag ville säga var att jag var så FRUKTANSVÄRT OBEKVÄM med offentlig amning. det kändes som att alla stirrade på mig med avsky, och jag kunde inte slappna av. säkert var det en stor bidragande faktor till att det började strula… sjukt att det är så man känner!! men för mig var det verkligen så, och jag kunde hålla på i en evighet o fnula på hur jag skulle dölja typ hela mig… när jag ser andra amma tycker jag det är så fint o blir lätt avundsjuk när jag ser mammor som törs, överallt- jag bli imponerad! kram

 15. Haha! Alltså du är så rolig, så rolig! Älskar ditt sätt att skriva! Avslutningen med det värpta ägget fick mig att garva högt !!!
  Har aldrig kommenterat innan, vet inte varför egentligen! Har följt dig av och till sen ngn krönika om hur rädd du var för att grilla. Det måste ha varit några år sedan. Tack för många asgarv!!
  /// Lovisa

 16. Heja dig! Känner samma sak (utan att ens vara mor själv!). Får spel på kommentarer som ”nej, sen barnet kom stannar jag mest hemma för jag är obekväm med att amma offentligt. Tänk om någon säger till mig…”

  Var kommer detta amningsförakt ifrån? Både ifrån kvinnor och från män!

  Gah! Amma på överallt och lite till fina du! Jag joinar förhoppningsvis offentliga amnings-ligan om några år ;)

 17. Say no more. 100% bra. Att man ens ska behöva skriva om att man ska få mata sitt barn. Klart man inte vill flasha tutte till främlingar eller spruta extra mjölk i någons kaffe. Du är klok som always. Much love

  1. …ja jisses, va obstinat man kan vara…och barnslig. Jag hör till dem som inte tycker det är särskilt trevligt med gigantiskt svullna mammabröst med overkligt stora bröstvårtor utfläkta till min lunch. Man kan amma med lite stil och finess och inte vara så där ”härligt obstinat” bara för att…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..