Ska jag behöva bli arg? Det var väl ändå rysligt onödigt.

”…ja jisses, va obstinat man kan vara…och barnslig. Jag hör till dem som inte tycker det är särskilt trevligt med gigantiskt svullna mammabröst med overkligt stora bröstvårtor utfläkta till min lunch. Man kan amma med lite stil och finess och inte vara så där ”härligt obstinat” bara för att…”

Svar: VAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

AAAAAAAAAAAAAR har jag skrivit att man ska hälla ut tuttarna på bordet och spruta mjölk i synen på folk?

Min poäng är ju just den att man sköter det snyggt. Och gör man inte det så har det inte med amning att göra, det är en fråga om uppfostran. Man slabbar inte vid bordet. Inte med tuttarna, inte med munnen, inte med någonting. Jag stoppar inte kniven i munnen och jag skulle aldrig någonsin visa brösten för någon. Inte matgäster och ingen annan heller.

Om jag får bli lite personlig med dig min vän så undrar jag om du inte har något slags trauma i bakgrunden som gör att du reagerar som du gör. ”Gigantiskt svullna mammabröst” ”Overkligt stora bröstvårtor” är väldigt värdeladdade uttryck och säger så oändligt mycket mer om dig än om vilken ammande mamma som helst.

Vad är det som har hänt dig?

Och när vi ändå pratar om det här igen så tror jag inte att synliga bröst och vårtor är hela sanningen. Jag tror att synlighet absolut gör saken värre men jag tror att det är det faktum att bebisen ligger och SUGER på ett BRÖST är det som vissa människor äcklas av.

Och det är så sorgligt och sjukt och deprimerande.

Stanna hemma eller sök hjälp.

 1. Har du ingen respekt för att alla inte gillar amning offentligt ? Är det bara din åsikt som räknas?

 2. Hej! Har läst din blogg ett tag (fast tar mig aldrig tid att kommentera…)och läser alltid din krönika i mama. Måste bara säga att jag ÄLSKAR ditt sätt att skriva :) Tack för det. Du förgyller min vardag med allvar och skratt!
  /Mamma till tre.

 3. Förstår inte ens att detta ska behöva diskuteras..att någon ens har en åsikt om att man ger sin bebis mat. Så jävla sorgligt 2013. Men en jäkla tur att det finns kloka, fantastiska kvinnor som du, som orkar besvara de här sårade stackarna..

 4. MVG Malin!!
  Jag lägger min lilla ”nia” intill mig under ärvefilten och ingen annan än jag märker vad för ”borsdskick” hon har där under. Och det brukar gå så bra så och har gjort i mååååååånga år. Mammapower med stil och finess!

 5. Jag undrar faktiskt lite var alla dessa mammor är, som bara sliter upp blusen, slänger ut brösten och låter barnet slaffsa på bäst den vill. Jag har aldrig stött på dem, och då har jag själv två små, så jag har rört mig en del bland ammande.

  1. Har själv undrat det. Har ALDRIG, under mina 32 år på den här planeten, sett en annan kvinnas bröst vid amning. Däremot har jag sett flera på stranden….men där stör väl brösten inte alls….såklart….

   1. Stranden? Prova valfri krog en fredag kväll efter 23. :) Har också undrat var alla dessa svällande, mjölkstinna bröst befinner sig. Slänger inte ens ut mina svällande bröst direkt ofta heller nu när jag är hemma och ammar.

 6. Bra sagt Malin, sorgligt att ammning är så laddat för dem det ej berör. Det handlar ju bara om mamma och barn. Kram

 7. Jaaa, jag fattar bara inte folk som är emot amning på offentliga ställen när man kan amma diskret – utan att någon märker det ens! Jag har ammat mina ungar hursomhelst varsomhelst men diskret och utan att visa brösten. Nästan alla ogillar väl tuttchock…

 8. Men herregud. Du gillar inte djur, andra gillar inte offentlig amning etc etc. Måste det vara mer än så? Måste det vara något fel på personer som tycker det är obehagligt? Du stoppar inte kniven i munnen, varför inte? Det är väl inget farligt eller onaturligt med det? Precis som du för 20 år sedan förmodligen inte hade ammat offentligt eftersom man inte gjorde det då i samma utsträckning.
  För min del får du amma precis var du vill, jag kunde inte bry mig mindre. Men det kanske inte skulle skada att inse att alla inte är bekväma med det och att det inte behöver betyda att det är något fel på dem.

   1. Men suck. Missförstår ni med flit?

    Bordsskick är ett påhitt, eller hur? Om man har gott bordsskick stoppar man inte kniven i munnen eftersom det ser illa ut. Är det verkligen så svårt att förstå att en del människor (inte jag som sagt) kan tycka att det ser illa ut med amning? Jag tycker det är patetiskt att nedvärdera människor som inte gillar en företeelse med att det måste vara nog fel på dem. Jag tycker det är patetiskt att ”obstinatamma” bara för att visa att man minsann har rätten på sin sida. Då tänker man KNAPPAST på barnet, eller hur? Då tänker man på en princip.

    Man ammade inte OFFENTLIGT i samma utsträckning för 20 år sedan, fråga vem som helst som är tillräckligt gammal.
    Jag tycker alla ska amma när och där det fungerar bra för mamma och bebis. Men var inte så jävla inskränkta. Alla fungerar inte likadant.

    1. Jag vet för övrigt personer (lite äldre sådana…) som tycker att det är lite obehagligt att se eftersom de tycker att många mammor ammar offentligt för sin egen skull och inte för barnets. De anser att barnet behöver lugn och ro när det är matdags. Nu tror ju jag att alla mammor känner sitt barn bäst så om det vore fallet skulle mamman givetvis gå undan. Men det är iaf den enda invändningen jag hört till offentlig amning, så det behöver ju inte alls ha att göra med att man tycker det är äckligt eller whatever.

     1. C. Jag känner inte en enda kvinna som ammar för någon fånig ”princips” skull. Jag känner heller inte en enda kvinna som langar ut tuttarna och sprutar mjölk i alla väderstreck, oavsett location. De som vill amma i avskildhet gör det också och det är okej, de som ammar lite när det passar gör det och det är minst lika okej. Jag undrar också var alla dessa vulgära mjölkkossor till kvinnor håller hus? Seriöst? Känner du sådana kvinnor? Var är de? Är snart 40 år och har aldrig sett eller stött på en enda, och då har jag umgåtts med barnaföderskor och i folksamlingar i offentliga rum i hela mitt liv. Man ser dock fler nakna bröst på krogen en vanlig fredag kväll om man nu ska dra paralleller.

      Vi som ammar gör det för att våra barn är hungriga, det är lika enkelt och basalt som när du själv stoppar in en tugga lunchlåda i truten. Skillnaden på förr och nu är också att vi idag praktiserar och blir rådda av BVC att amma fritt, dvs på barnets signaler, inte efter klockan. Det försvårar livet en smula om man har ett mjölkmonster som käkar en gång eller mer i timmen. Man kan också behöva leva sitt liv och inte sitta inlåst hemma i ett år när man har spädbarn. 20 år sedan var f.ö i början på nittiotalet, och då ammades det med största säkerhet lite här och där. Ja, jag är tillräckligt gammal för att ha varit med. Och om någon har problem med offentlig amning det, jaha, ha det då, men håll det för dig själv, ingen är egentligen intresserad av din åsikt i ämnet.

      Malin tar upp något som det debatteras om rätt flitigt sista åren, så ja, det är med största allvar det måste ältas. Det ses inte alltid med blida ögon när man ammar offentligt. Som om man på något sätt var snuskig och gör något äckligt. Det måste debatteras. Ältas. Obstinattjatas. Tyvärr.

     2. Jag säger för tredje gången då att jag inte har något emot amning offentligt. Jag tycker som du att om det vore ”förbjudet” skulle småbarnsmammor blir låsta vid hemmet och det är givetvis inte rimligt.
      Och jag säger en tredje gång att det för 20 år sedan inte ammades I SAMMA UTSTRÄCKNING offentligt. Det har blivit vanligare, men det kanske inte är så jätte-jättekonstigt att endel då inte har hunnit vänja sig.
      Jag känner givetvis ingen som langar ut tuttarna och sprutar mjölk i alla väderstreck. Men vet du. Jag känner inte heller någon som tycker amning är äckligt. Jag känner bara en massa människor som tycker att det är ofint att göra det vid matbordet på en fin restaurang (till exempel) och som tycker att det hör till god ton att gå undan vid amning.
      Jag tycker inte att det handlar om sexualisering av brösten (undantag finns givetvis) men att man tycker att nakna böst hör hemma vid matbordet lika mycket som nakna rumpor eller nakna fötter. Jag fattar inte det här med att det bara är att sköta det snyggt. Om man har en lite större unge som inte vill ligga under en filt och som ibland släpper bröstet för att kika sig omkring i rummet eller what ever så är det ju klart att man ser bröstet. Det kan knappast mamman göra så mycket åt? Men då kanske man heller inte behöver tycka att folk som blir obekväma av det är dumma i huvudet?

     3. Ok, men jag har inte påstått att du har något emot det, menade högst generellt eftersom att det är det vi pratar om här. Malins inlägg ovan är ju en reaktion på ett högst osakligt och nedtryckande påhopp av en människa som inte förstod ursprungsinlägget. Men du diskuterar däremot som om du ser och känner en massa kvinnor som jämt och ständigt ammar på finfina restauranger med brösten blottade, och dessa kvinnor varken känner jag eller ser när jag är ute och äter, vilket är rätt ofta. Så, var är de? Kvinnor som däremot ammar, DISKRET, i köpcentrum, på bänkar, på stranden, i parken, dolt under sjalar, inte dolt under sjalar etc osv mm blir däremot utstirrade av äcklade miner och ibland åtsagda (eller åthutade) av okända människor som passerar som anser sig ha rätt att tala om för andra hur man ska vara och agera. Det är ren fakta. Och vadå inte lika vanligt i samma utsträckning? Har du källhänvisning på den statistiken? Kanske om man bor i Knäckebröhult så börjar det bli vanligare nu, men i storstäderna ammade vi offentligt på 90-talet. Jag tycker inte att folk som bli obekväma är dumma i huvudet, det är dina ord, däremot får de gärna knata vidare och vara obekväma för sig själva av detta i-landsproblem av rang.

     4. Du läser inte vad jag skriver så jag ger upp nu. Det finns såklart ingen statistik men det är min och många andras uppfattning. Detta utan att bo i knäckebrödhult.
      Du använde inte ordem i huvudet men du uttryckte att folk minsann anser att det är snuskigt. Du skrev också att JAG har påstått att kvinnor sprutar mjölk åt alla väderstreck, så du citerar inte direkt du heller?
      Ja ja. Det är ett i-lamdsproblem och det kanske är lättare att avfärda alla som inte tycker som en själv som det ena eller andra, om man nu är så övertygad att man själv har rätt och gör rätt. Amma på ni, men om ni ändå inte bryr er om vad folk anser, varför ens diskutera saken?

     5. Ja, men ge upp då, om du inte vill förstå vad det handlar om. Det kanske blev lite snurrigt vem som sa vad, men nä, jag citerade inte dig, mer än det du svävade iväg om ang att kvinnor ammat offentligt pga en principsak. Du menar alltså att du känner sådana kvinnor och jag undrar var de är? Även om du inte ”bryr dig var någon ammar” så har du gjort dig till ambassadör för människor som inte gillar det, och då undrar jag var dessa kvinnor finns som man kan ogilla? Den svarade du aldrig på. I övrigt var det mer en sammanfattning på hela debatten som går kring ämnet där det visst påstås att det är äckligt, snuskigt etc, att amma likställs för sjutton med att bajsa på toaletten, eller i ditt fall husdjursintresse eller slicka på en kniv vid bordet! Och anledningen till att det ska diskuteras är för att att hela frågan amning/flaskmatning är så jäkla stigmatiserad som den är och många kvinnor mår dåligt, helt i onödan. Ammar man (DISKRET) offentligt riskerar man att få tillsägelser och äcklade blickar av främmande människor, flaskmatar man, likaså. Poängen här är att det är det mest naturliga som finns, och folk som har seriösa åsikter om hur spädbarn får i sig mat borde seriöst fundera över sitt liv eller söka hjälp mot fobin.

  1. Och att man inte ammade offentligt för tjugo år sen är skitsnack. Det har kvinnor äntligen vågat ända sedan sextiotalets slut. Då kvinnor började se till sina behov och inte bara männen och omgivningen. Heja alla ammande kvinnor som vågar. Att amma är mer naturligt än att vara defensiv!

 9. Så jäkla bra skrivet. Särskilt de sista meningarna. Jag fattar dock inte hur man kan missuppfatta var i amningsfrågan du står, det har du ju berättat klart och tydligt; att amma sitt barn: världens naturligaste sak. Att fläka ut brösten till allmän beskådan: inte så normalt och något VÄLDIGT få mammor gör.. Jag ammar själv och väljer mina platser med omsorg. Ibland går jag in på toan på cafeer eller dylikt om jag inte hittar nån lugn passande plats. Blir min bebis panikhungrig har dock nöden ingen lag, då ammar jag nog nästan varsomhelst – men fortfarande diskret.

 10. Tack! Så fint och bra skrivet. Har själv ammat mina barn i sammanlagt 5,5 år och jag tror på allvar att det inte är många (förutom familjen såklart) som har sett mina bröst öht. Självklart har du rätt i att många har en sjuk syn på bröst och vad de är till för primärt. Sedan finns det ju ett annat tips om man skulle råka se en kvinna som ammar och tycker sig ana ett bröst eller bröstvårta: Vänd huvudet åt ett annat håll.

 11. Finns inget egentligen att tillägga. Mycket bra skrivet – igen. Kan dock förundras över hur man kunde misstolka din text, läsförståelse är uppenbarligen svårt ibland.

 12. Bra svarat!! Jag har fortfarande inte i mitt 36-åriga liv och efter tre egna (ammade) barn faktiskt på riktigt sett någon mamma fläka ut sina bröst till allmän beskådan när den lille/a ska äta. Jag skulle bli jätteförvånad. Hä ä bara å fortsätta amma på offentligt, vill jag säga till dig, mig och alla andra!
  Löööv din blogg. Kanske den enda bloggen som får mig att skratta högt.

 13. Men va fan! Det finns väl typ inget naturligare i världen än att amma sitt barn, i den formen är de i sitt rätta! Det är det de är till för!
  Och orka gå in och kommentera! Har hon ens sett dig ammar offentligt, så hon stört sig på det?
  Sluta läsa denna blogg om du ändå stör dig!

  /irriterad ”icke-mamma” utan problem med folk som ammar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..