Jakten på rapen

Ja hörrni, det var någonting jag absolut aldrig tänkt en tanke på innan jag fick barn – jakten på rapen eller raparna haha! Gud vad man håller på för att de ska rapa ibland. Upp på axeln, ner igen, ner på sängen eller skötbordet, upp igen, ner på min mage, upp och gå runt – igen och igen. Man förstod inte hur ”viktig” den där rapen kan vara innan. Får man inte till den där burpen så får de ju oftast ont i magen, kan inte koppla av eller kräks för det blir stopp. På något sätt har jag väl tänkt innan att ”Aa, en bebis ska rapa efter de ätit och då gör väl de automatiskt det” men nä nä – så enkelt är det inte!

Har förstått och märker själv att de blir duktigare att rapa ju större de blir. Och jäklar vad GLAD (och lite stolt) man blir när de lyckas rapa. Kommer på mig själv med att säga ”Braaaa älskling!! Duktig du är! Åh så skönt för dig!” haha!

Känner ni igen er?

 1. Hahaha spot on hur det är hemma hos oss med våra tvillingtjejer som är tre veckor. Kunde inte sammanfattat det bättre själv! 😂

 2. Kommer ihåg hur det var med mina idag 26-åriga tvillingpojkar,dessutom hade de problem med magmunnar som inte var täta så jag visste att det i nio fall av tio följdes av en spya efter rapet 🙂

 3. ok nu kanske jag låter knäpp men behöver de verkligen rapa? jag höll på så med första barnet påhejad av äldre generationen som fick det att låta livsviktigt. Med andra barnet har jag skitit helt i det och inte märkt nån skillnad. ödmjukt öppen för att bli motsagd av nån expert men för vår familj (inklusive bebis) så var det så himla skönt att bara sluta jaga rapen, den kommer ibland och ibland inte och jag märker ingen skillnad på måendet. Kram❤

  1. Min BVC sköterska har sagt att inte alla bebisar har behov av att rapa. Så det är nog väldigt olika från bebis till bebis. Man märker som förälder om det finns behov av att rapa sin bebis. 🙂

  2. Obs, kan mycket väl ha fel för mig, men har hört att det är speciellt viktigt för barn som flaskmatas att bli rapade? Då sväljer barnen mer luft som behöver rapas upp, annars finns stor risk för magont. Vid amning är det inte lika stort problem = inte lika viktigt att få till rapen, men skadar nog inte.

   1. Det stämmer i mitt fall, men de är nog väldigt individuellt. Min äldsta son ammade jag bara i 3 mån,men jag pumpade mest och flaskmatade med både ersättning och bröstmjölk. Han var tvungen att rapa efter varje måltid annars fick han jätteont i magen,kunde inte sova etc. Min yngsta son är nu 18 mån och han har jag helammat (jag ammar fortfarande kväll,natt och morgon) och han har nog rapat högst 5 ggr sedan han föddes.

    Tänk hur olika det kan vara

  3. Hej !

   Dâ mitt tredje barn föddes (nu 18 mânader) fick jag samma förslag av min barnmorska; ”ska det komma en rap sâ kommer den naturligt”. Han hade aldrig ont i magen… Lite klurigt det där ! Med min första var rapen ocksâ väldigt viktig.

 4. Det där med rapar har jag hört är individuellt. Finns inget krav kvar på att rapa barn som jag uppfattar det. Vissa behöver det, andra inte. Man brukar märka om det behövs. Mitt första barn rapade jag efter varje måltid men nummer två hade inte alls något behov. Är nog olika hur det sväljer luft och behöver bli av med det : )

 5. Känner igen det tydligt.
  Mina är idag 5 1/2 men hade en som kräktes ofta och en sällan…
  Ni har fått två fina små under! ❤️

 6. Min lilla kille behövde rapas efter varje måltid, annars blev det kräkfest.(åt endast via flaska)
  Jag fick tips om att ha bebisen sittandes i knät och hålla upp huvudet med hjälp av handen och andra handen över ryggen, precis som i filmen som en annan länkade. Dock skulle man cirkulera överkroppen i runda rörelser för att rapen skulle komma snabbare. Funkade typ varje gång! Tänk på att cirkulera åt ett håll några varv och sedan byta håll.

 7. Vår onge var ingen kräkis och ingen rapare så jag struntade helt enkelt i det efter ett tag. Funkade lika bra ändå🙂

 8. Hej, våra barn var inte några rapare, de kräktes heller inte, så vi hoppade över det helt enkelt, får se hur tredje barnet är, som ska komma när som helst.. 😁

 9. Måste tipsa om ett sjukt bra schema som min vän som fick tvillingar nyss använder, funkar om man har ett barn också! Den ena personen går och lägger sig och sover kl åtta på kvällen till kl 02 på natten. Under tiden så har den andra jour och matar och byter blöjor. Efter någon månad slutade dom synka matningarna mer exakta så den ena kanske får mat en halvtimma innan den andra (obs att detta bara funkar om man inte ammar eller pumpar ut för det timmar som den andra har dom). Kl 02 byter dom av och den andra har jour och den andra sover till typ åtta på morgonen (tiderna kan man ju justera efter sina behov). På detta sättet får dom alltid sova minst 6 timmar varje dygn plus dom timmarna dom får när dom har jour och barnen sover. Om dom har tur blir det 8 timmar eller mer. Plus att dom upplever att dom kan sova gott eftersom dom vet att barnen är under uppsikt. Såklart om det blir kaos och båda skriker så hjälps dom ju åt med krisen.

 10. Jag förstår dig! Med mitt första barn försökte vi få till rapen tills vi insåg att hon är ingen rapare. Så vi sket i det helt enkelt tillslut! Hon verkade inte få ont i magen av de, så andra barnet struntade jag helt enkelt i rapen å gick fint det med! Tycker själv de va jobbigt att hålla på att rapa på nätterna! Haft kompisar somnhaft barn som måste rapas el använda pysventil så luften kommer ut på så alla barn är olika. Störde mig dock lite på de som sa att ”de måste rapa” efter maten! Men nä fick stå på mig o säga att de behöver inte mina alls! Kram på dig! Lycka till med rapandet!

 11. Der kan gå lättare om man sätter dem ner i knät istället, lätt framåtlutade och massera ryggen lätt. Men alla små är olika.

 12. Min son är 3,5 månad och jag säger EXAKT samma sak när han har rapat! Har aldrig ens tänkt på att jag säger det förrän jag läste det nu! 😂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..