När vi nu är inne på det här med välling

Ok, om en vecka blir våra pojkar 6 månader. Då får de ju börja med gröt och välling och får börja med en del mat. Jag funderar på hur man ska lägga upp det? Givetvis kommer jag prata med BVC också, men ni kommer alltid med så bra råd.

Nu äter våra barn 5 mål ersättning om dagen. Vid lunchtid får de även några skedar puré av något slag. De har fått Nan Sensitive 1 sedan de var pyttesmå.

När de nu blir 6 månader, hur lägger man upp det med ersättning (det finns ju Nan Sensitive 2 från 6 månaders ålder), gröt, välling och mat? Vilka mål med ersättning byter man ut mot just gröt, välling och mat? Hur har ni gjort? Byter man ut ersättningen helt? Vilken typ av ”schema” har funkat för era barn? Givetvis är alla barn olika, men man kan iaf få ett hum om hur en dags matschema skulle kunna se ut.

Tack på förhand!

 1. Moa skriver:

  Jag har aldrig gett välling, gick från amning och ersättning till bara ersättning och mat. Då fick hon flaska på kvällen innan läggdags som jag sen bytte ut mot kvällsfika: youghurt eller gröt. Det funkade hur bra som helst för oss. 🙂 Lycka till!

 2. Malin skriver:

  Vi hade jättesvårt att gå från ersättning till välling, sonen vägrade nya smaken när vi prövade välling så vi fortsatte stötta med ersättning ganska länge. Efter några månader, kanske vid 1 års ålder funkade plötsligt välling. Vi provade med några veckors mellanrum och en dag gick det bara.

  Nu är han 2,5 och från att ha haft lite ångest över välling och hans fixering vid flaskan så har det istället blivit en enorm trygghet för oss. Han tar alltid flaska, och i perioder men sjukdomar eller som i somras när det var väldigt varmt så kunde vi alltid dra välling-kortet om inget annat funkade.

  Våga prova dig fram i djungeln 🙂 För oss är vällingen en räddare i nöden och jag är glad att vi inte jobbade bort flaskan.

 3. Nat skriver:

  hej

  skoj med riktig mat på schemat. Så här har jag kört med mina kids vid 6 månader.

  07.00 gröt med bär
  11.00 amning plus en smakportion riktig mat (cirka 2-3 tsk)
  14.00 amning
  17.00 aming plus en smakportion riktig mat (cirka 2-3 tsk)
  19.00 amning
  03 (ish) nattamning

  Vid 7 månader
  07.00 gröt med bär
  11.30 helt vanlig mat
  14.00 amning
  17.00 helt vanlig mat med resten av familjen
  19.00 banan plus amning
  03 (ish) nattamning

  8 månader
  07.00 gröt med bär + smörgås eller frukt
  11.30 helt vanlig mat
  14.00 smoothie eller annat smått och gott vi har hemma
  17.00 helt vanlig mat med resten av familjen
  19.00 banan plus amning
  03 (ish) nattamning

  Vid 8 månader har mina fått äta lunch och middag själva med endast stödmatning, riktigt kladdig mat som soppa har jag försökt att mata och så har de fått äta grönsakerna själva.. men kladdigt blir det ju 🙂

 4. annika skriver:

  Hej!
  Ingen av mina 3 barn har gillat barnmatsburkar, utan ville ha hemmalagat (utan salt). Kan va bra o veta☺
  Kunde varit smidigt med burkmat ibland😅

  Äldsta dottern älskade ersättning o åt bara några teskedar mat länge. Sen framåt ettårsåldern började hon gilla mat!
  Kram Annika

 5. Maja skriver:

  Vi bytte morgonersättningen mot gröt, sen ett ”mellanmål” som var ersättning, sedan ett mål lunch (barnmat), sen ersättning på em, lite middag på kvällen i form av barnmat och sen välling till läggdags. Nu får sonen bara ett mål ersättning om dagen, på eftermiddagen. Övrig mat består av gröt, barnmat (burk eller hemlagat) och mellanmål med frukt/pure/smörgås (8
  Mån idag) Körde också Nan Sensitive fram till 6 mån, sen bytte vi till vanlig Nan 2. Mest för att sensitive inte finns överallt. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..