Förspel!

Resan började idag och första besöket kändes som ett förspel!

Min första känsla idag var att -Jag måste se den här långa resan som ett långt ligg. Idag var första steget, jag kallar det förspelet, aka spänningsfasen. Jag började för någon månad sedan att kolla på en serie som heter ”Masters of sex” och där prata man om den mänskliga sexuella responscykeln som är en fyrstegsmodell av fysiologiska svar på sexuell stimulering, och ordningen är följande, upphetsningsfasen, platåfasen, orgasmfasen, och avslappningsfasen.

Alltså ett ligg har 4 olika faser och det är lite så IVF -behandlingen kommer att gå till enligt mig.

 1. Upphetsningsfasen -Träffa läkaren och planera IVF -behandlingen
 2. Platåfasen – Sprutorna
 3. Orgasmfasen -Äggplock
 4. Avslappningsfasen- InseminationResultat = IVF (i vår famn).

Måste börja med att säga, man blir aldrig bekväm i gynstolen fy fan! Första besöket idag hos läkaren gick bra, vi fick veta att vi kommer att genomgå en snabb behandling och förhoppningsvis innan november är slut så har vi plockat ut ägg. Vi håller en tumme som en av er läsare skrev till mig ”en tumme i taget – håller man två kommer turen in igenom den en ena och ut genom den andra! ”.

Man kommer inte att ned reglera mina hormoner utan jag kommer tre dagar efter mensen kommit att på börja behandlingen med sprutor. Läkaren tror att jag har en eventuell polyp i livmodern så två dagar efter mensen kommit ska jag in på kontroll, visas det vara en polyp så tar man bort den så att det är fint i livmodern vid insemination. Är det någon av er läsare som haft en polyp som ni har tagit bort?

Jag känner mig väldigt glad och tacksam att processen är igång, men jag är så rädd för sprutor och förstår inte hur jag ska ta dem själv? Har ni några tricks eller tips på hur jag kan göra de enklare?

Nu ska jag hem och baka kladdkaka, det är ju faktiskt kladdkakans dag!
Lyxigt värre! Kommer ni eller har ni ätit kladdkaka?

bloggblid5

Snart har vi en bebis! #längtar

LOVe M

 

 

 

 1. Åhhh vad spännande att det ska gå så fort!
  Vad glad för detta – jag gjorde långa protokollet – fick gå ner i klimakteriet innan jag fick ta hormoner – det var jobbigt!

  Detta låter säkert tråkigt men det är en sådan lite spets att det känns inte så mkt – efter första sprutan kommer du vara ”van”
  Nyp ordentligt i magen så du får så mkt mage mellan fingrarna och blunda! Tänkt på bebis som blir resultatet!
  Jag antar att du ska ta sprutorna i magen – vxl mellan häger och vänster sida om naveln så hinner området vila mellan dagarna!

  Lycka till *håller TUMMEN*
  Kram Linda

 2. Du har redan fångat mig att fortsätta läsa din blogg, den är så välskriven och bra!

  Önskar er allt gott!

  Kram från läsare i Gbg : )

 3. Lycka till! Har själv 2 barn efter ivf, det yngsta 4v.
  Gynstolen är aldrig kul, men man vänjer sig… jag hade vad som troddes vara en polyp inför nr2, det visade sig vara ärrbildning, men ingreppet var detsamma, under narkos, fixat på några timmar!
  Sprutorna är inte heller så farliga. Jag hade druckit en öl innan första sprutan, lite skönt, det tog udden av det.
  Du klarar det!

  1. Aha ok hoppas att den försvinner nu med mensen, men annars är det bara att fixa. Upp i stolen lite narkos och så är man av med det lilla problemet. Jag beundrar oss människor för att vi går igenom så mycket för att få barn. Underbart de är POWER!

   Ja kanske får bli ett glas vin 🙂 får man drick under behandlingen?

   LOVe M

   1. Man ska ju leva ”som vanligt” så jag tolkade det som att lite alkohol någongång var ok. Sen såklart drack jag ju inget när de hade stoppat tillbaka något;)

 4. Knip i skinnet hårt, så känns inte sticket. Är det för jobbigt be din man göra det, min man gav mig mina sprutor när jag tog ägglossningssprutor samt När jag fått blodförtunnande efter operationer. ❤️️

  1. Jag är sådant kontrollfreak så jag vet inte om jag klara av att låta honom göra det. Men om det blir så jobbigt måste han och det kommer han inte ha problem med han är så engagerad och vi har lovat varandra att vi ska göra allt tillsammans så att det är vi hela vägen.

   LOVe M

   1. Länge sen men proceduren är nog densamma. Som alla sagt ta ett stadigt grepp om maghullet (eller huden), ta ett djupt andetag och hugg till. Det gör faktiskt inte ett smack ont 😉
    Om min ytterst sprutgrädde man klarade av att ge mig intramuskulära injektioner (längre nål och man hugger i rumsmuskeln) så lovar jag att du klara av de små ytliga subkutana spetsäran 🙂

     1. Först av allt: Vilken spännande resa ni har framför er! Har själv en dotter på tre år via IVF. Det var självklart en både glädjande och tung process att genomgå men såklart så värt det! Lycka till! 🙂
      Vad gäller sprutorna så fick jag också rådet att ”hugga” in dem. Det funkade inte alls för mig, kändes skitläskigt att hugga sig själv i magen. Jag la istället nålen mot huden och tryckte in den lite snällt. Den är så tunn så det kändes inte. Så det är mitt tips om du sitter där och inte klarar huggandet! 😉 Men du kommer säkert på ett knep som passar dig.

 5. Vad spännande! Jag och min sambo är precis där ni också är med samma plan och jag är också livrädd för sprutor så min sambo ska ta dom på mig och jag få blunda 😊😉

  1. Ooh va härligt, så skönt att veta att någon är exakt där man är. När förväntas din mens komma?

   Hur kändes de hos läkaren?

   LOVe M

   1. Läkarbesöket kändes bra, gynstolen blir man aldrig bekväm i 😊 läskigt och spännande på samma gång är nog en bra sammanställning på läkarbesöket. Räknar med att mensen kommer denna veckan..

 6. Väldigt skönt inlägg och härligt sätt att se på det hela.!

  Du tar livet så bra, det gillar jag.
  Fler borde se världen ur dina ögon!

  Jag tror det kommer gå jätte bra för er!!

  Fortsätt vara DU! Ingen annan gör det bättre. O tack för det du sprider o delar med dig av! //Elli

  1. Tack så mycket för dina fina ord! Det betyder så mycket för mig. Har vart så nervös för att börja blogga vart rädd för hur de skulle mottas men en kommentar som din får de verkligen att kännas så rätt.

   LOVe M

 7. Hej! Våran äldsta dotter som fyller 11år om en månad kom till med IVF o 4 år senare blev vi plötsligt gravida naturlig väg med vår son ! Håller tummar o tår att allt går bra för er! Opererade dessutom bort en polyp i livmodern i feb, hade aldrig hört talas om det innan men tydligen väldigt vanligt enl min kompis som jobbar på gyn/operation . Mvh Å

  1. ooh va skönt o höra vart lite orolig för polypen, rädd för att det inte ska fästa i livmodern sedan när de för in embryot.

   Men nu känner jag mig lugnare.

   LOVe M

 8. Jag håller verkligen tummarna för er. Har gått igenom den resan jag med. Först flera månader för att få igång ägglossning. Sen fortsatt utredning. Lååååång resa. Men kan se så här i efterhand att det var en spännande resa och man lärde sig mycket på vägen.
  Du kommer klara sprutorna galant.

 9. Hej!

  Jag bär just nu på vår IVFbebis som är beräknad till februari. Vi har gjort totalt 4 IVFer så det har blivit en hel del sprutor. VI delade på det jag och min man. I början tog jag sprutorna själv men sen fick mannen hjälpa mig vilket gjorde att han kände sig mer delaktig vilket jag tyckte var både viktigt och väldigt skönt.

  Mitt bästa spruttips är att slappna av, ta djupa andetag och inte spänna magen under tiden. De första sprutorna känns inte av särskilt mkt men jag tyckte att det kunde svida lite efter själva sprutan. Och som några har sagt innan, ta varannan sida eller byt åtminstone ställe, annars blir man blå och lite ”hård” på sprutställena.

  Räkna med några blåmärken också.. 🙂

  Men, när man får det där plusset och får se en bebis på ultraljudet, då är det värt alla sprutor, hormoner osv osv..värt det 100 ggr om!

  Stort lycka till!!

 10. Jag hade en polyp som de tog bort, men fick en infektion så be dem att ge antibiotika i förhand så att du kan komma igång med ivf. Minns att jag påpekade för dem att jag inte ville känna av sprutan som man får vaginalt så tydligen gav de mig något som jag somnade av lite kort,men man är pigg ganska snabb efteråt. Själv så väntar vi nu på mensen som ska komma idagarna sedan ska man börja med hormonsprutorna,skitnervös då jag även har endometrios så hoppas det ska gå bra 🙂

 11. När jag och min man var och fick en 50min instruktion om sprutorna så var jag inte beredd att jag skulle få sticka mig själv men blev otroligt stolt att jag klarade det, för det tog ju emot lite mentalt att sticka sig själv. Jag gjorde såhär : Satte nålen mot huden,sved till lite sedan blundade jag när sprutan trycktes in i fettet. Tydligen viktigt att klämma ihop fläsket 🙂 Fick tipset att sprutan man tar inför äggplockningen helst inte ska tas på samma ställe där hormonsprutorna tas.

 12. Sprutorna gör inte alls ont på samma sätt som det gör att ta ett blodprov på vårdcentralen. De glider väldigt enkelt in i huden så det är bara du nyper ihop huden och tar sprutan. Vet inte om de sagt det men du kan få en liten reaktion av de sprutorna som du ska ta tillsammans med den första sprutan men det går snabbt över. På mig börja det klia och det var ingen som sagt det till mig. Men ingen fara det gick snabbt över. Det gäller nu bara att hitta guldägget! Jag är 42 år och lyckades på femte försöket så har nu fått bra svar på nipt testet så väntar en bebis i maj! All lycka till er!

   1. Tack! Så bra att du bloggar om ivf – det bästa stödet som finns när man gör resan är att läsa om andra som går igenom samma sak. You go girl! Oavsett om man lyckas på första eller om det tar många försök så är det bara att hela tiden fokusera på målet. All lycka till er! Kram

 13. jag såg ditt inlägg i förra veckan om er resa ni nu ska göra. Jag och min man är i precis samma skede. Vi var på vårt första möte för planeringen igår och fick alla sprutor och en riktig genomgång. Det är verkligen en resa fram till ett drömmål-en bebis! som vi längtar och håller tummarna för att allt går bra för er! Håller med dog att det känns lite nervöst inför sprutorna men allt man hittills gått igenom stärker en. Vi fixar det! Fantastiskt fint och tack för att du delar er resa. Känns skönt att få följa och höra andra i samma situation.
  Och du, din mat är fantastisk! Kram

  1. Va härligt att ni är igång! Då håller vi tummarna att vi snart kan se framemot att bli tjocka!
   Jag längtar verkligen!

   Tack så mycket <3

   LOVe M

 14. Hej! Vad spännande med en IVF-blogg på mama. Min son är också ett resultat av ivf. För egen del var den ofrivilliga barnlösheten år av bottenlös sorg som ändå har gjort mig till den jag är idag. Starkare och mer ödmjuk inför livets tvära kast. Jag önskar er stort lycka till!

  1. Tomheten är stor när man inte vet om man kommer att få bli mamma eller inte men tacksamheten för mig är större. Möjligheten till hjälp finns så därför kan jag inte annat än att vara glad och lycklig över IVF. Puss till dig o prinsen!

   LOVe M

 15. Har gått igenom samma resa som ni gör nu! Det har till slut resulterat i att andra barnet är på väg inom ett par månader 🙂 Ang. sprutor har jag inte så mkt mer till tips än att jag bara räknade till 3 och körde in den, låter galet men det blev lättare för varje gång 🙂 Önskar er all lycka!

 16. När jag skulle sticka mig själv så brukade jag räkna till tre innan jag stack. Funkade bra för mig iaf 😊
  Lycka till, kommer att gå bra🙂
  Har själv en femmånaders liten tös efter lyckad ivf 💕

 17. Lycka till! Min dotter blev till efter IVF och är fem månader nu. Jag är jätterädd för sprutor så min sambo hjälpte mig första cykeln. Första gången gav han sprutan sen stod han brevid och stöttade, beredd att ge mig sprutan om jag inte klarade det och då var det lättare eftersom det fanns backup.

 18. Vilken spännande resa ni har framför er. Min svärdotter har också endometrios men blev gravid vid andra IVF försöket. Två år senare fick dom en son på naturlig väg och för snart fyra år sen ytterligare en liten . Önskar er all lycka i världen . Kram från en lycklig Farmor ❤️

 19. Jag fick träna på först en stressboll och sedan mig själv. Fråga kliniken om de kan visa dig. Det tar emot i början men kläm åt en valk och räkna till 3 det gör inte ont utan känns bara fel. Om det är för jobbigt be din man göra det. Jag gjorde med pennan själv men min man fick ge mig ägglossningssprutan som är som en riktig spruta. Jag gjorde först den långa som efter andra försöket gav oss vår äldsta son och sedan korta som gav oss vår yngsta son. Jag föredrar korta som du ska göra tusen gånger om men det kan vara att vid första barnet är pressen större. Stort lycka till och glöm inte att du är en hjälte!

 20. Du kommer klara sprutorna galant! Första sprutan för mig fick jag ta framför sköterskan på kliniken vi gick till, det var toppen för då var man liksom tvungen, sedan första sprutan hemma tog lite tid men när det var gjort var det lugnt. Det känns verkligen inte för det är sådan tunn nål. Vi har nu en liten 2 månaders bebis hemma och varje nålstick skulle jag kunna göra om 1000 ggr för honom. Håller tummen för er!😊 Emma

 21. Hej Markiz!
  Jag gick från att va rädd för nålar till att våga ta både gonalf, ovittrelle och nu fragmin (blodförtunnande) under hela graviditeten. Fragminsprutorna dödar. Den nålen är tjockare och gör ondare att sticka plus att man får blåmärken efteråt. Inte kul! Men stolt att jag klarat det. Vad gör man inte för sitt lilla barn? Har gjort 6 insem o ett IVF försök. Det har hittils inneburit många sprutor… tips: hitta en skön ”ställning” jag låg i soffan o titta på tv för att bli distraherad. Jag skulle visa en vän en gång som ville se hur man gör nyligen då tog jag en gammal gonalf och visade på en tomat.. haha… det kommer gå bra, nålen är tunn det gör inte ont. Bara en vanesak! Lycka till <3 kram

  1. Hahaha älskar hur jag får en bild av hur jag ligger i soffan kollar tv och sticker fel hahah Serier kan verkligen fånga alla min uppmärksamhet 🙂

   LOVe M

 22. Stort lycka till! Vi har en dotter som snart är 10 månader tack vare ivf. Sprutorna.. Ja jag hatade dem med. Mamma fick hjälpa mig med första för jag grinade bara. Vilka sorter ska du ta? Orgalutran har grövre nål och kan kännas en del. Jag använde Emla kräm för att kringgå det. Ett tips är att spruta in långsamt och lite i taget. Det kan svida om man sprutar in för fort.
  Det kommer att gå bra! Men ha en backup stickare om modet sviker. Andra försöket fick min man sticka mig och jag sprutade in. Vågade inte.

  Lycka till!!!

  1. Det finns bara en väg och det är att sticka och då menar jag inte försvinna haha utan sätta nålen i magen.

   LOVe M

 23. Jag hade 4 missfall innan de kom på att det var en polyp i livmodern! Den hade samma funktion som en spiral…:( Men efter en snabb operation blev jag gravid igen som hållit sig till v.35 nu 🙂 . Så det går att åtgärda lätt! Lycka till med det bästa i livet! 👍🏻

 24. Jag hade en polyp som upptäcktes när jag tog ut spiralen. Fick tid att ta bort den veckan därpå och oroade mig jättemycket – i ONÖDAN! Läkaren plockade snabbt ut den, vred liksom loss den men det kändes nästan inget (mindre än cellprov) – och, blev gravid som vi ville en tid efter!! Stort lycka till!

 25. Vilken spännande resa ni har framför er! Mentalt och fysiskt påfrestande absolut, men allt är så värt det den dagen man kissar på stickan och det visar ett plus.. Jag är själv gravid i v13 nu efter vårt andra IVF-försök och vi kan knappt tro att det är sant.. 🙂 Sprutan var jobbig första gången, men för varje kväll blev det lättare och lättare. Knip ordentligt och sitt så att du kan lägga dig raklång på golvet efteråt om du skulle bli lite yr. Du kommer att klara det galant! Stort lycka till!

 26. Åh vad spännande och viktigt att du skriver om detta! Det är inget ovanligt men pratas så lite om. Jag har känt mig så ensam under vår resa. För oss går det tyvärr inte så bra. 4e försöket avslutades för 2v sedan.. Men jag håller alla mina tummar att ni får er ängel fort! Första gångerna med sprutorna är värst. Sen vänjer man sig. Det kan svida men det går över fort! Hejar på er! ❤️

  1. Det kommer komma till er, ge inte upp. Alla säger att det är värt det i slutet när du ligger där med en liten bebis.

   LOVe M

 27. Först och främst stor kram och tack till dig! Jag gick igenom detta med min man som gav mig sprutorna. Vi fick en son efter 2 insättningen. En s k frysåterföring. De sa att det var 19 % chans att jag skulle bli gravid och jag kan lova att det var en envis liten pojke som kom ut!! Jag tror stenhårt på att ni kommer få bebis!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..