En nybliven mammas budord

 

Som gravid och numera nybliven mamma har man många tankar och intentioner om hur man vill vara som förälder.  Förutom att jag försöker se till det stora perspektivet så tänker jag framförallt just nu kortsiktigt – ungefär som en företagare som gör en affärsplan. Jag lägger upp delmål som slutligen ska leda till att jag når min vision om vad jag anser vara en god mor.  Jag försöker helt enkelt fokusera på dessa första veckor och månader.

Jag har som sagt funderat på vissa värderingar som jag vill försöka leva efter – och lägger jag upp dem här på bloggen får jag nog större incitament att hålla fast vid dem.

 

– Jag ska inte göra det till vana att säga att min son har varit ”snäll” eller ”duktig” när han har sovit bra eller ätit bra. Det är ju inte direkt så att han är elak eller inte presterar – bara för att han inte sover när jag anser att han ska sova.

– Om han nu till exempel inte sover bra – ska jag inte tråka ut alla i min omgivning genom att ständigt beklaga mig över detta inför allt och alla. Jag vill göra det till vana att bara prata positivt om mitt barn – det dröjer ju trots allt inte länge tills han förstår det jag säger…

– Jag ska inte försöka kontrollera och styra Henrik i sin nyblivna roll som pappa.  Han är lika kapabel som jag.

– Jag ska lyssna på – och ta till mig alla ”goda råd” från vänner och bekanta – men i slutändan lita på min OCH Henriks magkänsla om vad som är rätt för just vårt barn.

– Alla ambitioner ska läggas på den lägsta nivån. Jag ska ta varje dag som det kommer och låta barnet sätta tempot.  Mina behov är inte första prioritet.

– Men jag ska samtidigt inte glömma att jag även måste ibland tillgodose mina behov. Mår jag bra mår barnet bra. Och med mina ”behov” menar jag inte att gå på spa eller gå ut och ta en drink med väninnor – utan just nu handlar det om så basala saker som att äta och duscha.

– Jag ska inte gå och prata i mobilen eller sms:a när jag är ute och går med barnvagnen.

– Jag ska försöka njuta av och värdera varje sekund som nybliven mamma – vare sig det är när han så sött snusar i min famn eller när han mitt i natten bajsar ner sig för tredje gången på 20 minuter. Innan jag vet ordet av det så kommer min lilla gullegris att vara en trotsig tonåring som tycker jag är världens töntigaste morsa…

 

 

 1. Tycker att det är bra att man tänkt till hur man vill ha det. Sedan kanske inte allt alltid blir som man tänkt och vill. Att ”apgarva” och skratta åt det är inte snällt tycker jag. Lycka till alla mammor med era bebisar!

 2. LOT skriver:

  Hahahahahah! Jiiiihhaaaaa! Lycka till!

 3. Sarah skriver:

  Hahahahhaaaaa apgarv… Vi får se om ett år hur det gick med dem där budorden hahahaaaa. Stort Grattis och lycka till!

 4. Madeleine – dina budord låter också bra! : ) Jag försöker också få ut honom i friska luften – dock är han tyvärr inte så förtjust i att ligga i vagnen så jag brukar istället gå till en lugn park och lägga mig på en filt och amma och ”hänga” med honom. Längtar tills vi ska hälsa på Farmor och Farfar i deras sommarstuga så vi kommer bort från ”storstadsluften” ett tag.

  Håller även med att man ska ta upp barnet så fort han/hon gråter. Jag har haft lill-killen i knäet nästan varje gång jag äter och dessutom ett antal gånger när jag har suttit på toaletten… : )

 5. Låter som bra första budord. Själv är jag också nybliven mamma till en liten pojk och han har första prioritet i mitt liv. Mina ”budord” ser lite annorlunda ut dock, bland annat ser jag till att min son får vara ute minst ett par timmar varje dag, då jag anser det viktigt med mycket frisk luft, speciellt i ung ålder. Sen att jag tar upp och tröstar honom så fort han är ledsen, det är också viktigt för att han ska känna sig trygg.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..