Chokladtryffelpaj med röda vinbär

 

På min kolonilott har jag två röda vinbärbsbuskar. Hur mycket jag än plockar och plockar så tar det aldrig slut på bären. Och eftersom Muminmamman sa med kraft ”vi dricker hädanefter saft” så har jag gjort litervis med saft – men ändå är halva frysen fortfarande full med bär.  Eftersom röda vinbär inte är lika söta som andra bär kan de vara lite knepiga att använda – men denna chokladtryffelpaj passar de helt perfekt till.

 

Tryffelpaj med röda vinbär

 

Chokladtryffelpaj med röda vinbär

 Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten

Fyllning
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
400 g mörk choklad (minst 50 % kakaohalt)
75 g rumsvarmt smör

 

3 dl vispgrädde
vinbär och vinbärsblad till garnering

Börja med att göra pajskalet. Nyp ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret fördelas fint. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt degen vila i minst 30 minuter i kylskåp. Degen går även att göra i matberedare. Kör då först mjöl och iskallt smör till en smulig massa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör till en fast deg.

 Värm ugnen till 200 grader.

 Smörj en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen tunt, 2–3 mm, och klä pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i ca 10 minuter.

 Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i smöret i små klickar. Häll fyllningen i pajskalet och låt svalna.

 Ställ pajen i kylskåpet över natten för att stelna.

 Vispa grädde. Dekorera pajen med vispad grädde och rödvinbär.

  1. Minna skriver:

    Ser grymt god ut! En helt annan grej: jag inspireras av Gwyneth Paltrow av någon märklig anledning. Hon har ju givit ut en egen kokbok och skriver om mat och recept på goop.com. Tycker du något om henne och hennes passion för matlagning? Blir så inspirerad av henne då hon bejakar mat, grönsaker, yoga, barn – sanna livsvärden på ett spännande sätt, tycker jag?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..