Vett och etikett med barnvagn på café/restaurang

 

 

Under 8 år drev jag och min syster ett café och kokbokhandel. Under de 8 åren möttes vi i princip dagligen av dilemmat med föräldrar och deras barnvagnar.  Borden stod rätt trångt och vi hade helt enkelt inte plats för barnvagnar. Att vi nekade barnvagnar var alltså inte för att jävlas.  Som tur var låg vi i en lugn park och man kunde ställa barnvagnen precis utanför fönstret så att man hade den under uppsikt.  Trots att vi hade en trevlig skylt som bad föräldrarna att lämna vagnen utanför så ignorerades den dagligen. När man sedan vänligt försökte förklara att man inte fick ta in vagnen fick man allt som oftast en utskällning.

Under den tiden hade jag själv inga barn – men skulle jag idag ha haft café när jag nu själv är småbarnsmamma – så hade jag haft precis samma regel gällande barnvagnar. I slutändan är det för allas trevnad.

Här kommer lite tips på hur du ska bete dig som småbarnsmamma –  och café/restauranggäst. Mycket av det jag skriver kan verka självklart för många – men tyvärr är det inte så för alla. Jag skriver som sagt utifrån egen erfarenhet.

 

 

1. Om caféet/restaurangen har en ”barnvagnsförbud-skylt” – respektera den. De kommer inte göra undantag för dig bara för att det är kallt ute, ditt barn är förkylt, din bebis är bara 5 dagar gammal etc etc…

2. Om det inte finns en skylt så FRÅGA ALLTID om det går bra att ta med vagnen in och ta det inte bara för givet att det går bra. Frågar man vänligt och inte tar för givet, så brukar man också få en vänlig respons.  Fråga också vart du kan ställa vagnen så att den inte står i vägen.

3. NEJ, att ta in bara insatsen och ställa den på bordet eller på två stolar är inget bra alternativ. Först och främst så kämpar de flesta caféer ändå med att gå runt – de har inte alltid råd att förlora 2 platser till en insats när en betalande kund kunde ha suttit där istället. Men viktigast av allt – när en servitör eller ett cafébiträde serverar varma soppor eller muggar med rykande hett kaffe så är man livrädd att spilla på de små bebisarna som ligger i insatserna.

4. Att lägga barnet på bordet och byta blöja är INTE ok.  Du får också gärna stänga dörren till toaletten när du byter blöja. Och ska du ändå gå direkt efteråt så ta gärna med dig bajsblöjan och släng den i en papperskorg ute på gatan istället.

5. Vill du att personalen ska värma en barnmatsburk så uppskattas det om man ber vänligt istället för att bara ställa burken på disken och ta för givet.

6. I en artikel i Expressen om småbarnsmorsor på caféer, så var det en mamma som sa ”om jag ska betala 30 spänn för en kanelbulle, då får min unge smula med den så mycket den vill på golvet”.  Eh.. nej. Så funkar det inte. Om jag går på en finkrog och bränner över 2000: – så betyder det inte att jag inte måste bete mig! Alltså, försök att torka bort all mat som ditt barn har geggat runt på bordet så gott det går. Plocka upp på golvet runtomkring dig innan du går.

7. Om det går, försök att ta den där fikan eller lunchen innan eller efter kl 12 så slipper ni lunchrusningen – och då kanske personalen är mer villig att släppa in barnvagnen.

8. Bli inte sur om caféet/restaurangen bara har 2 barnstolar. Det finns en anledning till att de inte har 10 barnstolar – de tar helt enkelt upp väldigt mycket plats och gör det svårt för personalen att komma fram.

9. Om jag ska gå på restaurang och vill ta med mig sonen – så brukar jag ringa i förväg och höra om det är ok att vi tar med barnvagnen in.  Om det är lugnt så brukar jag be om att boka ett bord där vi kan ställa barnvagnen utan att den står i vägen.

10. Mammagrupper – träffas hemma och inte på ett café! En gång var det en mammagrupp på 7 st som kom intraskandes ALLA med sina vagnar – för att sedan känna sig djupt kränkta och förorättade av att de inte fick ta med vagnarna in.

 

Sen vill jag bara påpeka att det inte är du och ditt barn som är ovälkomna – utan det är barnvagnen. Vi hade massor av stamgäster med barn – som respekterade att vi inte hade möjlighet att låta dem ta in vagnen. Under de 8 år som vi drev caféet hade vi lyckan att följa flera barn under deras uppväxt – från att de var små bebisar – tills att de kunde själva sitta och dricka en ”babyccino” (varmchoklad med skummad mjölk i en liten espressokopp).  Flera av dessa mammor blev goda vänner till oss.

Sen vill jag också kommentera det faktum att jag skriver oftast ”mammor” istället för ”föräldrar” då det, av min erfarenhet, finns fler cafébesökande ”lattemorsor” än ”lattefarsor”. Och dessutom, så är småbarnspappor av någon anledning, inte lika ”rabiata” som vi småbarnsmorsor kan vara.

Jag tycker också det är väldigt trevligt att träffa vänner och fika och jag saknar oerhört att inte kunna gå på vilken restaurang som helst. Men jag har också accepterat att det inte alltid är möjligt nu när man har barn.

På följande sida så hittar ni tips på barnvagnsvänliga caféer runtom i landet.

http://barnvagnscafe.se/

 

Skylt med förbud för barnvagnar

 1. Benny skriver:

  Linda – jag vet inte med ”dum i huvudet” men om du bjuder hem 7 barnfamiljer på middag (modigt, by the way), har du nog funderat över vad de skall göra av barnvagnarna…

 2. Benny skriver:

  Efter att ha bott i utlandet i över 15 år förvånas jag över denna debatt. Är det svenska morsor som inte kan uppföra sig, eller svenska restauratörer som inte har någon servicekänsla? Kanske lite av varje. Har aldrig upplev liknande situationer i något av de fyra andra länder jag har bott i – och i här i NYC – med många trånga restauranger – är det aldrig något problem att ta med ungarna ut på middag. I Spanien var det närmast en självklarhet att hela familjen var med.

 3. Vilket bra inlägg. Jag bor i Göteborg och väntar mitt första barn om ett par veckor. Vagnen vi har införskaffat är inte direkt en cafévagn utan snarare en köra-i-skogen-vagn så jag kan tänka mig att jag tänker mig för flera gånger innan jag bestämmer fikaträff på stan. Med småbarn måste det väl ändå vara enklare att vara hemma hos någon..? Men vad vet jag , jag kan kanske ändrar åsikt totalt. Skönt att läsa hur det upplevs ”från andra sidan”. Vet jag vad som gäller har jag inte svårt att rätta mig efter det.

 4. Mia skriver:

  Bra skrivet tycker jag! Också att klargöra varför de kan ha svårt att ha utrymmet för för många vagnar i taget osv osv. Frågar man vänligt när man kommer tror jag att responsen blir annorlunda än om man ställer krav, så är det ju med allt i livet också med detta tror jag. Sen att ringa i förväg o höra är ju toppenbra, tänk om fler tänkte så.

  Hänsyn ska man ju ta oavsett på vilken sida disken man är på och respekt för andras jobbsituation är ju att föredra när man går på lokal :-D

  Tror också att för dig är det lätt att se båda sidorna av myntet då du ju faktiskt drivit caféverksamhet själv.

  Bra skrivet i alla fall, det är min personliga åsikt ;-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..