Mitt allra sista blogginlägg!

När jag fick frågan om att börja blogga på Mama så blev jag sjukt pepp och glad och tänkte att det var en sån möjlighet att nå många mammor kring det jag bryr mig mest om: hur vi ska förebygga övergrepp och våld mot barn och hur vi bemöter barn. Ganska snart insåg jag att bloggformatet i sig kräver någon form av privat uttryck, alltså att dela med sig av sitt liv och sina personliga tankar. Det kan jag av olika skäl inte riktigt göra. Mest av allt handlar det om att jag driver frågor om jämställdhet, feminism och sexuellt våld. Och att göra det offentligt som kvinna idag i Sverige innebär att hoten och hatet kommer på posten. Det är helt enkelt den största anledningen till att jag vill behålla det som är mest jag inom en snävare ram. Det är ett ganska vidrigt samhällsklimat där kvinnor utsätts för hot (och framförallt hat) när en försöker driva en jämställdhetskamp som ju ALLA kommer tjäna på! Men det finns en del män som helt enkelt inte pallar vare sig kvinnor som tar sig ton eller som inte säger det som stämmer in i deras världsbild. Och för det hatas vi.

Så jag har därför bestämt mig för att sluta blogga (underbart är kort) och istället fortsätta lägga tid och kraft på mina frågor genom mitt Instagramkonto och såklart genom det arbete jag gör genom att föreläsa runt om i Sverige och på olika sätt medverka där jag kan sprida lite mer kunskap om hur vi ska kunna leva i en värld fri från våld och övergrepp! En del av det är genom kunskapsspridning och i det senaste numret av Mama så ger jag min syn på hur jag med oro ser att porren påverkar unga och förövare. Det är anledningen till varför vi behöver reglera porren så att våra barn får chans till en hälsosam och peppig syn på sig själva, andra och sin sexualitet – utan att få den dikterad av porrproducenter! Här finns den att läsa!

Tack för den här tiden Mama och till er som läst min blogg! Jag hoppas vi ses snart igen! ❤️

 

 

 1. En miljon tack till dig Nina!!! Synd men jag förstår dig och ditt val.
  Sluta aldrig kämpa, du är bäst!

 2. Så synd att de viktigaste frågorna inte kan få utrymme i ett så stort forum men har fullaste förståelse och känner till både hotbild och hatbild. Vill bara tacka för ditt fantastiska arbete som lyser som en stjärna i mörkret… Önskar att vi var fler som klarade av att göra det du gör.. Det önskar jag verkligen…

  TACK, TACK, TACK! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vill du göra skillnad på mindre än en minut?

Det svenska rättssystemet är i många fall bristfälligt när det kommer till skydd av barn och att ta barns berättelser på lika stort allvar som vuxnas. Här finns mycket att göra. Och en sån sak är att få till en nationell utbildning för hela rättsväsendet när det gäller sexualbrott. I värsta fall kan konsekvensen annars bli som den friande domen 2015.

En 27-årig man plockar upp en 13-årig flicka från en parkbänk vid hans bostad. Bjuder henne på läsk och har sedan ”sex” med henne. Flickan hade sagt till mannen att hon var på rymmen. Mannen uppgav att han uppfattade att hon var mellan 15–17 år. Domstolen valde att fria mannen utifrån en egen bedömning att hon hade en ”mogen kropp” och ett inte alltför barnsligt språk utifrån de inspelade förhör som visades upp i rätten. 

Det är dags att vi frågar oss varför det får anses vara ett normalt beteende att plocka in en ung flicka, ett barn, från gatan och ha sex med henne? Lagen om våldtäkt mot barn kom till för att skydda barn från övergrepp. Sexuella handlingar mot ett barn under 15 år ska därför dömas som våldtäkt om gärningspersonen ”borde ha insett barnets ålder”. Lagen var inte tänkt att skydda en man som sexuellt utnyttjar en för honom fullständigt okänd flicka som han uppfattat vara mellan 15–17 år utan att på något sätt försöka ta reda på hur gammal hon är. Det är inte heller domstolens uppgift att göra en egen bedömning om flickan var ”mogen” eller inte. I så fall saknar en kroppsligen utvecklad 13-åring helt lagskydd mot att bli sexuellt ­utnyttjad av en vuxen man. För att förhindra att det händer igen krävs att lagen ställer krav att ta reda på ålder om personen en vill ha sex med kan vara ett barn (vi kräver leg på systemet, att kräva att någon kontrollerar ålder borde ej vara svårt) samt en större kunskap inom rättsväsendet. En obligatorisk nationell utbildning är vad jag kräver. Att skriva på tar mindre än en minut men du gör skillnad! Skriv på här!

LOADING..

Kvinnopepp och soon to be mammor

I min bekantskapskrets är det fyra kvinnor som snart får sina bejbisar! Så peppigt! Framförallt eftersom jag var helt ensam att få barn senast (för över 8 år sen). Så kanske händer det där hänget nu som jag då ändå kunde längta efter ibland (och som mest av allt bestod av hundpromenader då 🐶).  Igår fick jag i alla fall till ett så efterlängtat häng med en av de blivande mammorna (Ida) och så Kristina och Linnéa. Vi har liksom bildat en egen liten grupp där vi delar både pepp och depp med varandra. Och eftersom vi alla jobbar med frågor som handlar om jämställdhet, jämlikhet och frihet från våld och övergrepp så behövs det verkligen en plats att vara trygg på. Framförallt nu när krafter i samhället (som ofta säger sig vilja skydda ”svenska kvinnor”) hotar och hatar kvinnor som försöker stå upp för en jämlik värld.

Vi fick en heldag i parken och avslutade med middag och en cover på ett Beatles-cover ❤️

 1. Men det kan väl aldrig vara fel att skydda svenska kvinnor? Det tycker jag att vi skall göra, utan några dolda baktankar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Att skydda barn från övergrepp kräver lagstiftning!

En tror ju att lagar kring sexualbrott åtminstone har nått relativt långt i våra närmaste grannländer (som ofta benämns som världens mest jämställda). Så är det ju inte. Finland är tyvärr hopplöst efter när det gäller lagar som tar sikte på barns och kvinnors skydd. 2011 kom Finland fram till att det kanske ska finnas ett skydd för kvinnor utsatta för våld av sin partner och lagstiftade om att också lindrigt våld (som inte kräver sjukhusvård) ska falla under allmänt åtal. Tidigare än 2011 fick alltså kvinnor (som det är mestadels) som utsattes för våld av sin partner själva driva sitt ärende till polis och rättegång. Och den dystra statistiken är att hälften av alla Finlands kvinnor utsatts för våld.

2018 anser Finland fortfarande att barn inte har rätt att skyddas från övergrepp utan kan bara döma till våldtäkt om våld eller hot om våld förekommit. I det fall som nu blivit en stor nyhet och som kritiseras av många rättsprofessorer i Finland handlar det om ett 10-årigt barn som utsatts av en 22-årig man. I domen menas att ”barnet sa inte nej, befann sig inte i en särskilt utsatt situation.” Ehm. Barn är alltid i en utsatt situation ihop med en vuxen. En 22-årig man som ”har sex” med ett 10-årigt barn döms alltså inte för våldtäkt utan för lindrigare brott. Det är en skam att inte ens länder som ska ligga i framkant skyddar barn mot sexuellt våld på ett rimligt sätt. I Sverige hade den typ av handling rubricerats som våldtäkt på barn eftersom vår lagstiftning utgår från att ingen under 15 år KAN samtycka till sexuella handlingar. Dock går en hel del gärningspersoner fortfarande fria genom att hävda att de inte visste barnets ålder. Det MÅSTE ändras så att kravet ligger på den vuxne (eller den över 15 år) att kontrollera ålder.

 1. Självklart skall övergrepp ge fängelse, innefattande barnäktenskap, könsstympning av flickor och ”heders”våld- och mord etc. Vi kan inte vara mjäkiga och mumla någonting om sedvänjor.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Invald i de adertons rum

Jag blev precis invald i styrelsen för WONSA. Så himla peppigt! WONSA står för World Of No Sexual Abuse och arbetar för att alla som utsatts ska få rätt vård och hjälp samt forskar om behandlingsmetoder! Inte bara är jag numera styrelseledamot utan jag blev också invald på det bästa av sätt. Nämligen i samma rum som Svenska akademien haft sina veckovisa torsdagsmiddagar sedan 1822. Det kändes rätt gött och rätt symboliskt att lägga strategier för hur fler utsatta för sexuella övergrepp ska få adekvat hjälp, stöd och vård och hur vi ska få stopp på sexuella övergrepp i samma rum där de aderton suttit år efter år, vecka efter vecka och trots vetskap sopat just sexuella övergrepp under mattan. Nu vädrar vi ut. Släpper in ny luft och hoppas att också de mest seglivade männen som vägrar öppna ögonen för 2018 också förstår att enda sättet att komma framåt är att ge sin stol till någon som bättre förstår att agera, städa undan och ta ansvar. 

Dagen till ära hade jag också satt på mig knytblusen. Och bakom mig är alltså de numrerade snapsglasen som dukas fram till de allt färre ledamöterna i akademien. Bredvid mig står Viktor Wallström, en annan styrelsemedlem som också är kommunikationsdirektör hos Tele2.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Unicefgalan!

På kvällen i tisdags var jag så himla fint inbjuden till Unicefs galakväll ”Världens viktigaste kväll” som sändes för 15:e året. Det handlar helt enkelt om att få fler att bli världsföräldrar så att Unicef kan fortsätta med sitt livsviktiga arbete för att hjälpa barn från undernäring, krig, bortgifte och svält. Åter igen slogs jag av vilken sjuk värld vi lever i. Hur vi i den rika delen ordnar flashiga galor för att samla ihop pengar till de fattigaste. Och allt med en inramning av flärd. Det finns ju trots allt så mycket resurser i världen att vi, om vi ville, skulle kunna utrota svält och fattigdom. Men nu kan vi i alla fall, var och en av oss, bidra genom att för 100 pix i månaden hjälpa många utsatta barn. 89 kronor av varje 100-lapp går direkt till barnen och 11 kronor går till att få in ännu mer pengar.

Foto: Melker Dahlstrand

 

Så det är det absolut minsta vi kan göra för varandra tänker jag. Livet är ett lotteri och det hade kunnat vara jag, mitt barn och min familj. Bli månadsgivare du med!

Otroligt hedrad av att jag fick sitta bredvid Unicefs ordförande, generalsekreterare och vice generalsekreterare. Nu tar vi kampen vidare!

Tack Unicef för att ni finns! Tyvärr behövs ni alldeles för mycket! 

 1. Jag sponsrar gärna Unicef, arbetar de aktivt mot barnäktenskap, könstympning etc som förekommer i Sverige?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En dag på Kolmården

I tisdags hände det! Vi var inbjudna till Kolmården och peppen var total! Det är ju med dubbla känslor en besöker en djurpark. Dels glädjen över att barn får möjlighet att få mer empati med djuren och därför också bli än mer taggade att göra allt vi kan för att minimera våra ekologiska avtryck och se till att djuren har natur att bo i. Dels en oerhörd sorg kring att vi håller djur instängda där de inte kan få tillgång till sitt naturliga habitat och sen sorgen att inse att om inte djurparker fanns så kanske inga av djuren skulle kunna klara sig. Läste hos Kolmården att noshörningar funnits på jorden i 50 miljoner år. Och att vi under nästkommande 50 år kan ha utrotat dem helt. Blir helt vansinnig när jag tänker på det. 

Vi åkte i alla fall lite åkgrejer hos Bamses land, klappade getter och såg den nästan helt utrotade snöleoparden. Hur fasiket kan vi människor ha sett till att så många djurarter nästan helt dött ut? 

Tack Kolmården för besöket och för att ni bidrar till att bibehålla olika djurarter. 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rom får vänta

I onsdags kväll skulle jag och Peter åkt iväg på hans 40-årspresent. Vi skulle haft fyra dagar i Rom med sol, häng och bara vi, MEN tydligen så var det inte menat så.. Under tisdagen blev jag riktigt dålig i magen (inte bejbimagen då om en säger så) så jag fick avboka resan eftersom peppen att sätta sig på en plan utan att vara säker på magen inte är att föredra. Så när jag väl kom i form igen har vi istället haft tid att styra om sovrummet inför bejbin, bara gå runt på stan, få massage och sen en spakväll med övernattning. NÅNTING ville jag ju i alla fall göra. Och Rom står ju kvar ett tag till förhoppningvis. Det har den ju lyckats göra i typ 3000 år så några år till kan ju knappast göra nån skillnad.

Hotellet va supergulliga och kom upp med en flaska bubbel (som vi fick utbytt mot en flaska alkoholfritt) eftersom Peter fyllt 40 år 😍. Så jag känner mig trots allt ganska utvilad och pepp på rätt stökiga jobbveckor som snart börjar.. let maj månad begin!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Att stå tillsammans med min dotter ❤️

Jag har under veckan debatterat, förklarat och försökt berätta varför manifestationen är viktig. Att den handlar om mer än Svenska akademien. Att det handlar om oss alla. För finns det rum där kvinnor kan utsättas för övergrepp och allt kan tystas ned, så är inte kvinnor trygga någonstans. Ändå var det så många som ville kritisera och förlöjliga manifestationen. Så istället för pepp så var det kvinnor jag skulle möta i debatt i radio och i TV och försvara vikten av att visa upp hur övergrepp kan mörkas och hur en kvinna tvingas lämna medan männen sitter kvar. Tröttsamt minst sagt. Här är från TV4 Nyhetsmorgon

Och från SVT opinion där jag debatterade ihop med Ann Söderlund ❤️🎀

Den absolut mest magiska känslan, förutom att se ut över torget och se alla tusentals som samlas för att tillsammans stå upp för något vi tror på – att sexuella övergrepp aldrig någonsin ska få sopas under mattan, tystas ned eller skyllas på de utsatta igen, var den att jag fick stå där ihop med min dotter. Det är ju för henne och för hennes kompisar som jag kämpar mot förtryck, diskriminering och för frihet från våld och sexuella övergrepp. Att barn ska kunna växa upp utan trånga könsnormer, utan att få sin sexualitet kapad av porrindustrin och att barn ska kunna växa upp i trygga hem och ALDRIG utsättas för våld och övergrepp. Det är ju min dröm och mitt mål. Att då ha henne på plats när vi tillsammans visade systerskap och solidaritet i kampen var så otroligt fint. Att hon satt vid mina fötter när hon inte orkade stå och för att vi dessutom fångades på bild ihop med en av de fantastiska talarna och kvinnorna, Mona Sahlin, ja det var överväldigande och ren och skär magi.

 

 1. Jag är väldigt reserverad, känner noga av vad människor går för. Några av de kriterier som måste stämma in för att jag skall kunna ha respekt för en människa är bl a hederlighet och att de solidariskt betalar skatt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Knytblusmanifestationen!

I fredags, för en vecka sen, beslutat jag mig för att vi måste visa Svenska akademien att vi inte accepterar tystnad vad gäller sexuella övergrepp. Inga rum ska kunna tillåta övergrepp som tystas ned! Sagt och gjort. Jag hörde av mig till några kompisar och Kristina Wicksell och Cissi Wallin va lika pepp som jag på att anordna en manifestation. En vecka senare (knappt) blev den verklighet.

Och SOM den blev. Jag kan fortfarande inte riktigt förstå hur det verkligen blev. Jag är så otroligt glad, tacksam, förundrad och styrkt. Tänk att flera tusen kom! Vi såg hundar i knytblus, kvinnor och män över 70 år i knytblus, unga som lite äldre och barn i knytblus. Det var så otroligt mäktigt att möta alla. Att se hur fantastiska tal alla inbjudna kvinnor höll, att höra publikens bifall och verkligen KÄNNA hur tålamodet var slut. Manifestationen handlade om så mycket mer än akademien. Den handlade om kvinnors vardag, om kvinnors utsatthet och om kvinnors liv.

TACK till ALLA som kom. Till alla som talade. Som teckenspråkstolkade. Som volontärade med gula västar. Som hjälpte oss med ljudet, elen, den provisoriska scenen och tack till dialogpolisen som visade himla fin vilja att bidra ❤️

Här var några av talarna. Vi valde att fråga kvinnor inom politiken eftersom dom, om några, vet hur det är att bli bedömd utifrån en annan måttstock bara för att de är kvinnor. Så många kvinnor som fått gå medan män sitter kvar eller kommer efter. Också nu fick den kvinna gå, Sara Danius, som var den som initierade en oberoende utredning, medan männen på hennes tidigare position som inte agerar mot övergrepp sitter kvar. Också representanter för de två uppropen mot akademien, forskare och författare, talade.

Vi knyter varandras blusar och håller varandras händer ✊🎀💪

 

 1. Ekobrottslighet, läckor – någon, hon eller han, viskar litteraturpristagarens namn i någons, hans eller hennes öra. Läckan skall självklart avgå. Tafsande, varför har ingen klippt till och vrålat Ge fan i mig? Det går lika illa till i de finkulturella kretsarna som någon annanstans. Men knytblus, vad kan ett gammalt prudentligt klädesplagg göra mot detta? Ekobrottslighet hanteras av polis och domstol, läckor hanteras av Akademien. Borde det inte vara glasklart?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Äntligen faller domar!

Nätet är liksom här för att stanna (och blev alltså inte en fluga 😬) och med nätet kommer ju ALLA världens möjligheter att knyta kontakt med människor eller kommunicera tvärs över jordklotet. Det där innebär ju också såklart möjligheten att på ett lätt sätt komma åt barn över nätet. För förövare är det ett himmelrike. Det innebär såklart också att VI, vi vuxna, behöver sätta oss in i och förstå hur övergreppen sker, hur många som faktiskt får frågan att visa sig med ”sexuella bilder” och hur dåligt barnen mår av att ha blivit dokumenterade. För några år sedan gjorde en stor undersökning och då svarade ungefär var femte barn att de fått frågan. Nyligen gjordes en mindre studie men då svarade hälften av alla barn att de någon gång fått frågan!

De barn som sedan skickar bilder av nyfikenhet, bekräftelse eller hot riskerar att hamna i en situation där de blir manade eller tvingade att skicka mer bilder eller ställa upp på video. De barnen som blir utsatta för övergrepp (där de förmås att penetrera sig själva med fingrar eller föremål eller att onanera framför kameran) mår ofta mycket dåligt. Till och med sämre psykiskt än de som blivit utsatta utan att det dokumenterats. Ändå har tingsrätter och hovrätter runt om i Sverige dömt till mindre grova brott när det sker på nätet. Det har liksom inte uppfattats som lika kränkande när de inte haft fysisk kontakt med varandra. Men det är inte att ta barnens utsatthet eller perspektiv – utan okunskap. Nu börjar vi då förhoppningsvis se att en förändring är på gång. För någon dag sedan kom en efterlängtad dom i hovrätten som dömde just till våldtäkt på barn – online. Nu hoppas jag bara att fler domare tar till sig av kunskapen och ser till barnens perspektiv!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Krisen inom svenska akademien

Det går nästan inte att förstå. Att mäns misstänkta handlingar – sexuella trakasserier och övergrepp -mitt under revolutionen som #metoo medfört nu slutar med att snart alla kvinnor lämnar svenska akademien. Hur kan makt korrumpera nåt så förbannat? Så pass att alla rättsprinciper får stryka på foten. En man misstänks för flera års sexuella övergrepp mot flertalet kvinnor. Han misstänks också för en rad andra brott. Borde inte det rimligen va problemet här? Nej. Trots att en oberoende granskning utförd av en advokatbyrå råder akademien att polisanmäla misstänkta brott görs inte heller det. Tydligen anser sig männen i akademien stå över både lag och moral. Och nu har de lyckats förflytta hela fokus bort från vad de själva borde ha gjort. Vad den misstänkte sexualförövaren gjort. Till att handla om en kvinna. En som fått allt i knät. Och som nu tvingats bort från sin plats. Sin plats som ständig sekreterare, som första kvinna på posten sedan 1786. Grattis patriarkatet. Ni vann. Det här är definitionen som borde stå med i svenska akademiens ordbok.

Idag har många kvinnor på olika vis visat sitt missnöje med hur männen sitter kvar – medan kvinnorna tvingats bort genom att bära Sara Danius signaturplagg: knytblusen. Så också jag såklart. Ingenstans ska män kunna komma undan längre med misstankar om övergrepp och maktmissbruk. Ska kvinnorna gå – ska också männen avgå! Därför har jag, ihop med Ida Östensson, Kristina Wicksell och Cissi Wallin styrt upp en manifestation på torsdag kl 17.00 utanför Börshuset i Stockholm. Då sammanträder akademien igen och då ska de förhoppningsvis få möta många kvinnor, män och hen i knytblus som 2018 säger nej till maktmissbruk och unkna miljöer!

 1. Det är inte en genusfråga, manligt vs kvinnligt. Det är intressant att se vilket fulspel de fiiinkulturella personerna spelar. Fin i kanten? Nja, de kan komma ner från sina höga hästar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Porr och barn hör INTE ihop!

I flera år utredde jag sexualbrott mot barn på Stockholmspolisens Barnahus. Det var år som på riktigt gav mig en känsla av att kunna göra skillnad. Inte för alla – långt ifrån – men för ett barn åt gången åtminstone. Kunde vi få övergreppen att upphöra och se till att barnet fick stöd och hjälp och att förövaren dömdes så kändes det värt alla de timmar jag var tvungen att gå igenom övergreppsmaterial och läsa domar där också många gick fria trots att domstolen menade att övergreppen skett – men på grund av att barns röster inte väger lika starkt som vuxnas. En av de saker jag upptäckte när jag utredde sexualbrott på barn var hur sammanlänkade många av brotten och de misstänkta gärningsmännens porrkonsumtion var. Så jag började läsa på mer. Och mer. Och insåg vidden av vad forskningen sa om porr och hur lättillgänglig den är för alla de barn som växer upp nu. För något år sedan skrev jag en artikel om kopplingen jag såg – men då var det en fråga som väckte så mycket ilska att jag fick hat och våldtäktshot.

Idag finns många fler som ser kopplingen och som vill göra allt för att inte våra barns sexuella preferenser ska dikteras av porrindustrin – utan av nyfikenhet, pirr och lust. I nya numret av Mama fick jag den fina möjligheten att prata på om min syn på porr och hur vi ska kunna skydda våra barn! Eftersom porrindustrin är en del av världens tredje största ekonomi så räcker det inte med samtal. Vi måste se till att små barn inte exponeras för det som är kvinnofientligt, förnedrande och våld mot kvinnor aka mainstreamporren. Då krävs effektiva filter i skola, förskola, i hemmet och hos kompisen. Sen ska vi OCKSÅ ha samtal (helt beroende av ålder såklart!) och en sexualundervisning värd namnet. Det är för hennes 👇 och alla andra barns skull vi måste se till att skydda, hjälpa och guida barnen genom livet. Och där hör inte porren hemma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Instagrams kvinnofientliga regler

Den senaste tiden har fler och fler kvinnor med konton på Instagram (kanske främst med feministiska konton) märkt av att de blir blockade och att deras inlägg tas bort. För någon vecka sedan så hade Cissi Wallin och Lady Dahmer ett avsnitt i sin podd ”Penntricket” som de döpt till ”män är djur” efter en väldigt omdebatterad diskussion om just det 2006. Varje gång de lade ut avsnittet så blev det borttaget. Andra kvinnor som ammat, lagt ut bilder på icke-normativa kroppar eller där bröstvårtan skymtat har också blockerats eller så har deras inlägg tagits bort. Det knasigaste är ju Stina Wollters konto där hon blivit både avstängd och hennes inlägg blivit borttagna. Vad hon gör? Dansar, lever och visar på en helt vanlig och samtidigt fantastisk och stark kropp. Nej då. Det ska bort.

Jag kollade runt lite på Instagram igår och hittade bilder på konton med flera hundra tusen följare där en inte kan säga annat än att det är våld och förnedring mot kvinnor. Om de finns kvar? Jajamen!

Så idag skrev jag ett litet öppet brev till Instagram. Vi får väl se om jag får svar.

”Hej Instagam! Vill ni berätta för mig hur ni ser på de här bilderna? Bilder som finns på öppna konton med flera hundra tusen följare. Det är kvinnor, som ni kanske ser, som dras i håret, binds, stampas på och som iförd klackskor gissningsvis suger av en man. Jag undrar hur ni tänker kring ansvar här. För vad är det som bidrar till sexuellt våld mot kvinnor tror ni? Mot barn? Och sexuella trakasserier och kränkningar mot kvinnor? Tror ni att det har någonting med vilka bilder vi matas med? Vad som ska anses som sexigt och åtråvärt? Att 97 procent av alla 16-åriga killar ser/sett porr men att 0 procent pratat med en vuxen om det. Att barn har porr tillgängligt 24/7 i sina mobiler och att de aktivt söker porr när de är 12 år i Sverige. Att nio av tio filmer innehåller våld mot kvinnor. Där gagging, stryptag, våld och förnedring är del av mainstreamporren. Kan nånting av det vara en del av förklaringen till det sexuella våldet mot kvinnor och barn i hemmen, på fester och gator? Tror ni på något vis att ni skulle kunna bidra här genom att inte göra såna här bilder tillgängliga? Jag är nyfiken på hur ni ser på er möjlighet att skapa ett nätklimat utan sexuella kränkningar mot kvinnor och barn. / Med vänlig hälsning Nina Rung.”

 1. Så tacksam för att du syns och lyfter frågor om kvinnoförnedring, porr och sexualbrott! Inte minst denna OTROLIGT förnedrande behandling av kvinnor som tydliggörs i och med Instagrams (och andras) agerande när det gäller bilder av kvinnor i sociala media!
  HEJA DEJ!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hudheaven

Eftersom jag fick extremt dålig hud (med massor av utbrott, finnar och typ bölder) på grund av hormonobalans tidigare så är jag så himla pepp och glad nu när den äntligen börjar komma tillbaka! Min hy alltså. Det var när jag testade att använda progestoroncreme som skulle bidra till minskad PMDS (alltså är argare form av PMS) som hudattacken kom som ett brev på posten. Så nu har dels graviditetshormonerna gett mig en lugn hy igen, men sen går jag också varannan vecka hos Maria på Bymani som styr upp det jag behöver. Nu har vi kommit till att märkena efter finnarna ska bort. Så första dermapen-behandlingen körde vi idag.

 

För alla som alltid haft eller har babyhy så kanske det inte verkar så farligt med lite hudknas, men för alla som vet känslan av att vakna och känna efter hur huden mår som första grej efter natten eller som aldrig kan gå utanför dörren utan täckning av huden VET känslan. Så nu är jag både återfuktad och väntar på att min hud ska förnya sig så märkena försvinner! Jeeej! ✊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kära Astrid

Astrid Lindgren alltså. Vilken kvinna. Det är ju på riktigt HELT ofattbart hur hon kunde skriva alla de där helt magiska berättelserna, karaktärerna och miljöerna. Och hur hon liksom finns i allas vårt kollektiva minne. Att hon dessutom var en briljant samhällsdebattör gör ju inte saken sämre. För många oss som jobbar med frågan om våld mot barn och våld mot vuxna för den delen så är hon ju en förebild också i det. Att hon peppade civilkurage genom sayings som: ”att det fanns saker som man måste göra, även om det är farligt. För annars är man ingen människa utan bara en liten lort”. Och att hon tidigt insåg vikten av att arbeta mot våld i nära relation. För liksom vi som jobbar med frågan, som ju vet att det är stora överrisker att som kille utsätta andra för våld om en vuxit upp i hem med våld, så visste Astrid. Hon menade ju att för att få fred på jorden så måste vi börja med att få fred i hemmen. Och det är därför också mitt lilla bidrag till världsfreden: arbetet med Huskurage som innebär att grannar synliggör och agerar när de är oroliga att barn eller vuxna far illa i sina hem.

Idag var vi i alla fall och hängde på Junibacken. Förr om åren var vi där flera gånger per år men nu är det ju annat som drar också. Fint återseende var det i alla fall och sagotåget slutar liksom inte va peppigt på nåt vis. Mer Astrid åt folket! ❤️✊

 1. När jag nu i vuxen ålder utbildat mig till, och arbetat som, specialpedagog ett antal år har jag mer och mer insett vilket geni hon är. Hur hon beskriver en pojke (Emil) med lite problem med impulskontrollen och som till slut inte tycker om sig själv. Hon beskriver hur han inte VILL illa, ändå blir allt fel, så det skär in i hjärteroten.
  Men att det också sedan gick bra ändå för honom!
  Hon har säkerligen varit en bidragande orsak till den jämställdhet vi nu lever i här i Sverige (även om vi fortfarande har väg kvar att gå) pga hennes enträgna beskrivningar av små och stora flickor som ytterst kapabla, starka, kloka och modiga.
  Hon tog sig an allt från starka kvinnor, impulsiva pojkar, fattigdom, alkoholism, orättvisor och döden med klara ögon och med stor pondus. Och hon skrev detta för barn och till barn. Vilken gåva att hon levt under vår tid!

 2. Jag önskar att de hade kunnat lämna hennes fina texter ifred. Vem sätter sig på höga hästar och ändrar en författares verk?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Varför så glada?

En kompis, Lisa, frågade vad vi skulle göra på påskafton. Hon som inte ens firar påsk. Tidigare år har hon firat persiskt nyår och köpt en traditionsenlig guldfisk som jag tyckte så synd om att det slutade med att jag adopterade fisken, köpte några kompisar så att den skulle va mindre ensam och så helt plötsligt så hade Lisas fisk nån sjukdom som drabbade några av mina nya. Så jag gjorde det enda tänkbara. Köpte ett ännu bättre akvarium, fler fiskar, grodor och ålar. Som nu nåt år efter fortfarande lever på. Så Lisas firandepepp blir kanske mest av allt min börda. MEN eftersom hon nu frågade om påskafton så kände jag att vi borde styra med nåt. Så vi pyntar, går loss på kvistar, fjädrar, infärgade ägg 🐥🐣 och en rawfoodtårta komplett med marsipankycklingar on top.

Tack Lisa för påskpeppen. Det vi däremot inte kunde lura ut under middagen var varför vi firar på påskafton när själva påsken handlar om Jesus död (fredagen) och senare återuppståndelse (söndagen). Han är ju alltså tekniskt fortfarande död under lördagen. Men Guds vägar är ju outgrundliga I guess så vi firar på 🎂

Så fint att också påskharen hade tid att joina vår middag 😍🐰

 

 1. Jag tror det är för att
  vi motsätter oss barnäktenskap=pedofili
  vi motsätter oss ”heders”våld- och mord
  vi motsätter oss könsstympning
  vi motsätter oss terrorism
  Jag tror bl a att det är vad som gör oss glada
  Jag är glad

 2. I protestantiska världen o i Sverige i synnerhet firar vi oftast allt dagen innan den eg stora händelsen. Man liksom firar in den kommande händelsen.
  Julafton dagen innan Jesu födelse
  Midsommarafton dagen innan själva midsommardagen som ju är firandet av årets längsta dag
  Valborgsmässoafton dagen innan Valborg -Våren
  Påskafton vi firar in den största kristna högtiden som är påskdagen & Jesu
  uppståndelse.
  Mm
  Så har jag lärt mig iaf 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag tror inte på trots

Ofta hör jag ord som ”han är i trotsåldern just nu” eller ”hon trotsar hela tiden – jag orkar inte”. Som att trots är ett statiskt tillstånd som liksom ska bemötas utifrån att barnen VILL va tvärtemot för sakens skulle eller till och med för att jävlas. Jag tror helt enkelt inte på idén att barn gör saker eller beter sig på vissa sätt för att göra livet så svårt för vuxna som möjligt. Jag tror att barn liksom alla andra utforskar behov. Så om ett barn vägrar sätta på sig skorna kan en ju istället för att gå loss om att skorna MÅSTE på fundera lite på vad som EGENTLIGEN döljer sig bakom det där vägret. Kanske är det att skorna gör ont. Att barnet önskar att få utrycka frihet i vad som sätts på fötterna? Kanske är det att någon på förskolan eller skolan sagt något om skorna som gör att det inte alls känns så skönt att dra på sig dom? När vi istället för att bara gå på beteendet och hetsa upp oss över det istället nyfiket utforskar behovet BAKOM beteendet så kommer vi få andra svar, vi kommer slippa irritation och ilska (hos oss själva) och dessutom så finns ju en stor möjlighet att vi lär känna våra barn ännu bättre vilket ju kan skapa ännu peppigare kontakt. Dessutom så kanske vi blir både förvånade och glada när vi får syn på behovet. ”Jaha! Så du ville verkligen få bestämma själv vilka skor du satte på dig” är ju en himla härligare grej än ”Jag blir GALEN – sätt på dig skorna, vi kommer komma SENT!”. Behov  före beteende är min paroll!

Såhär skulle nog jag se ut om nån skulle bestämma vad jag ska ha på mig, hur jag ska bete mig och vad jag ska göra. Och sen bli arg när jag inte vill. Tror jag är i konstant trots – vill alltid göra tvärsemot! (Eller så har jag bara ett himla starkt behov av frihet och att få bestämma själv!) 😅🔥

 1. Men ja!! Är helt enig med dig i detta. Blir så illa berörd när andra föräldrar pratar om att barnet är såå trotsigt. Jag tänker att det vill säga dig något men du ser eller hör det inte. Få saker får mig så upprörd som när vuxna inte LYSSNAR på barnen som försöker berätta något, på sitt sätt. Jag har en underbar treåring som är lika viljestark och envis som jag, och jag har ALDRIG uppfattat det som om hon har trotsat mot någon av oss. Aldrig.

  1. Hej!

   Nä men visst! Att lyssna in och försöka gissa behov bakom betyder ju heller inte att ”ge med sig” eller att släppa sina egna önskemål. Utan att ta in barnets perspektiv. Det gör ju också att vi kan njuta mer av kontakten även när barnet hoppar i vattenpölen för tionde gången med vårskorna på..

 2. Trodde inte heller på trots förrän mitt barn kom i trotsåldern för ett par veckor sedan. Ser så tydligt i hens ögon nu mär det inte handlar om behov – hen vill bara testa gränser. Tex hälla mjölken över bordet gång på gång, testa hur nära bilvägen man kan gå… därmed inte sagt att det är något att hetsa upp sig för eller att det inte är en viktig del i barnets utveckling. Tror också det är lättare för alla parter om ”trotset” bemöts med lugn. Men tror att det ändå handlar om mer komplexa saker än att skorna är osköna. Så var det tidigare men nu, när barnet är snart tre, är det uppenbart andra krafter i görningen…

  1. Hej!

   Ja men precis. Jag tänker ju att när barnet blir just äldre, får mer både kunskap och erfarenhet så växer också andra behov fram. Som just att få klarhet i var gränser går. Eller att få ökad förståelse för omvärlden. Det är ju också tydliga behov! Så kan vi se det bakom allt det där mjölkhällandet (som ju också kan va behov av bus och lek!) så blir det liksom skönare också för oss som föräldrar att kunna ta hand om det som händer. Så tänker jag!

 3. Lätt att skriva men tyvärr inte det lättaste att följa alla gånger.
  Hur gärna jag önskar att jag varje gång min dotter inte vill lyssna eller göra det jag ber om var lugn och förstående så är jag inte det.
  Trots kanske är fel ord att använda men utifrån mitt eget barn så skulle jag mer säga att de handlar om vilja och viljan att få sin röst, åsikt eller vilken ordningen vi ska göra saker hörd och helst också följd. Fungerar ibland att göra som hon vill men ibland måste de ju göra som vi vill också…

  1. Hej!

   Ja men jag tänker ju lite som så att det inte handlar om att alltid få sin vilja igenom. Att bara bli hörd i vad en önskar gör ofta att det skiftar och då kan en både få sina behov hörda och samtidigt hitta ett sätt där båda kan mötas. För det handlar ju inte om att barnet alltid vet vad som är bäst för hen utan att se vad barnet försöker förmedla tänker jag!

   1. Tack för bra respons och håller helt med!
    Men tycker vissa situationer är så svåra, speciellt när hon tittar på mig, jag säger nej, och hon gör det ändå… när det händer 20ggr i rad så känns det så otroligt frustrerande och jag skäms över att jag inte orkar…

  1. Hej!

   Ja men absolut! Att vi blir mer mogna och utvecklade innebär ju också att vi får utökade behov kopplat till att vi KAN mer och förstår mer!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kevinfallet

Idag blev det klart. De två bröderna som ansågs ha begått mordet på 4-årige Kevin 1998 avskrevs helt från misstanke. Det innebär att de, 20 år senare, inte längre misstänks för att ha begått ett mord. Vid tillfället för händelsen med Kevin var bröderna 5 och 7 år gamla. De förhördes över 40 gånger sammanlagt med långa förhör, utan vare sig biträden eller föräldrar och med otroligt mycket ledande frågor från förhörsledarna. När fallet granskades stod det klart att det, oavsett skuldfrågan, var en rättsskandal. Då skrev jag bland annat den här artikeln om de då ”dömda” bröderna.

Sedan dess har åklagaren öppnat förundersökningen igen och det kunde konstateras att varken teknisk bevisning eller vittnen kan binda bröderna till det som hänt Kevin. Däremot talar vittnen för att bröderna inte alls var vid platsen vid tillfället. Det kan inte uteslutas att Kevins död berott på en olyckshändelse. Mer än så om själva händelsen som ledde till Kevins död får vi nog heller inte veta.

Bröderna som hanterats oerhört inkompetent och rättsvidrigt och som ansågs skyldiga till mordet på 4-årige Kevin för 20 år sedan är nu alltså helt avförda från utredningen. Det är en sån tragedi på så många sätt. Ett barn som aldrig fick växa upp. En familj som blev kvar. Två små pojkar som växte upp som stämplade mördare och en familj som har det att hantera. Låt oss se till att kunskap, erfarenhet och barns bästa är det som ska genomsyra alla utredningar gällande barn. Det får ALDRIG brista på det sätt som det gjort här. Så många vuxna som gjort så mycket dåligt och där de verkliga förlorarna är barn.

Om hur förhör går till idag och varför en liknande utredning inte skulle kunna hända nu, 20 år senare,  pratade jag om i Aktuellt tidigare ikväll.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vad gör vi efter #metoo?

Vi lever i en revolution. Inget annat än i en revolution. Kvinnornas upprop där vi fått nog av övergrepp, trakasserier och diskriminering. Inget liknande har hänt sen kvinnors frigörelse och intåg på arbetsmarknaden på 60- och 70-talet. Så vad händer sen? Nu? När vi fattat hur många som utsatts (4 av 5 kvinnor i Sverige) och att tystnad om övergrepp inte är ett alternativ längre. Jo idag fick i alla fall företag chansen att lära mer och få råd om hur de kan agera efter metoo. Cissi Wallin har tagit initiativ till Min upprättelse där en får hjälp och stöd i vad som gäller vid övergrepp. Och idag gick den första utbildningssatsningen mot företag av stapeln på Rival i Stockholm.

 

 

 

 

Så grymt att få företag att kunna förebygga och agera vid trakasserier! Jag pratade om sexuella trakasserier och hur en bland annat kan förebygga övergepp på barn genom att se till att företaget har filter och programvara som detekterar övergeppsmaterial på barn. 1 av 1000 sitter nämligen på sin arbetsdator och kollar på sexuella övergepp på barn.

 1. Vi älskar våra män, söner, pappor, morfäder, papporna till våra barn, alla de bra männen. Och även de bra kvinnorna, nej alla kvinnor är inte heller bra. Men älskar man, och tycker om, de bra människorna oavsett X eller Y så blir samhället så mycket behagligare.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Boandet pågår

Bejbispeppen börjar så sakteliga infinna sig. Alltså den typ som i alla fall för mig tar sig uttryck i att jag vill köpa små bejbiskläder, skaffa oss ett skötbord och typ lägga både blöjor och wipes alldeles redo. Bara så att allt liksom FINNS. Fatta peppen då när jag dels hittade den här 👇😍

OCH på samma gång hittade den helt perfekta tischan! Vi har ju kallat Mini för ja, Mini sen start och nu kanske hen bara får heta precis just det. Heja Lindex som styr med så grymt kit! 💪 Imorrn ska jag dessutom få lyssna på Minis hjärta igen ❤️

 1. Grattis till bebisen! När är du beräknad?
  Jag är i v 22, fascinerad över hetsen kring ”blir det en flicka eller pojke?!” samt hur svårt det är att hitta kläder som inte är typiskt könade 😏

  1. Hej!

   Tack! ✊🙏 Och detsamma! 😍 Jag är beräknad till 7 juli! Ja men visst är det knas? Det är det första jag får frågan om! Som att det skulle säga något om något alls egentligen…

   Jo. Så nu köper jag allt jag tycker är fint. Gult, blått, rosa.. det får bli som det blir!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Unicef och Mama

Sen jag fick den fantastiska möjligheten att åka till Marocko för Mamas räkning så har den resan gett mig både hopp och förtvivlan. Hopp eftersom jag vet att det går att förändra de normer som ligger till grund för den skit som kvinnor och barn får utstå. Och förtvivlan eftersom det tar sån otrolig tid! Men Sverige var för inte så länge sedan ett land där det var helt lagligt att våldta sin fru (före 1965), att slå sina barn (före 1979) och att inneha bilder eller filmer på dokumenterade sexuella övergrepp på barn (före 1999). Så att nio av tio barn någongång utsatts för våld i Marocko, att flickor gifts bort som barn, att det inte funnits lagstiftning överhuvudtaget mot misshandel av ens fru (i februari kom den första lagstiftningen någonsin!) och att kvinnor förskjuts från både familj och samhälle om hon blir gravid med en man utanför äktenskapet (medan han vara svassar vidare) är ju ett TOTALT vider men också något som sett ungefär likadant ut i Sverige för 100 år sedan.

Idag var jag och Mamas chefredaktör Lollo inbjudna till Unicef för att berätta om vår resa och våra intryck. Det var himla fint att återse både Lollo och Ingeborg från Unicef! När vi var i Marrakech så fick en försäljare på en marknad för sig att Ingeborg var vår mamma (vilket möjligen hade kunnat vara fallet i just Marocko med tanke på de unga mödrarna men inte riktigt i Sverige..) så efter det BLEV Ingeborg vår mamma under resan. Och hon gjorde skäl för namnet. Tydligen är hon ett språkgeni också och tog oss runt dels på tysk mark med perfekt tyska (och såg sen till att denna gravida kvinna fick gå före i kön på flygplatsen i Marrakech)  och med perfekt franska i Marocko. Sån älsklig extrafamilj jag fick under resan <3

Det är en peppig tanke i alla fall att organisationer som Unicef finns och verkar för att skapa opinion i rätt riktning. Nu måste vi se till att det går snabbare bara!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ännu en helt vanlig man

I dagarna så blev det en nyhet att en man på Gotland är misstänkt för att ha begått sexuella övergrepp på åttio olika målsäganden. Han har alltså försökt få tjejer i 13-14 års åldern att posera och skicka bilder och filmer på sig själva. Han är också misstänkt för barnpornografibrott och för att ha försökt köpa sexuella handlingar av barnen. Konstigt nog så är de allra flesta journalister lika förvånade varje gång något sånt här kommer fram när mannen som misstänkts är en till synes helt vanlig man. Har liksom inte tillräckligt många redan motbevisat tesen om att det skulle röra sig om en helt isolerad man, som sittandes i en mörk lägenhet iförd en rock skulle  vara den enda som begår övergrepp på barn? Varför har vi så otroligt svårt att ta till oss av att det är just en man som han som nu misstänks på Gotland? Alltså en man med familj, med ett ”respekterat arbete” (han är sjuksköterska) och som till ytan verkar vara som vem som helst. Ju snabbare vi avlivar myterna om vem gärningspersonen kan vara – desto snabbare kan vi också hjälpa utsatta barn. För när vi tror oss veta något om gärningspersonen så kommer det vara mycket svårare för oss att också se de som är ens kusin, kollega, familjemedlem eller tränare. Och då har vi verkligen ett problem. Många av de män jag utredde för att ha begått sexuella övergrepp på barn hade familj, var hockeypappor, hade arbeten och i övrigt ”välfungerande liv”. Tyvärr finns det inget tecken i pannan på människor som väljer att begå övergrepp på barn. Ju snabbare vi inser det – desto bättre.

Och här är länken till hela texten. Nu behöver vi tillsammans döda myterna! Först då kan fler få upp ögonen för utsatta kids!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..