Pepp och ilska

Började min lilla miniturné i Småland idag där jag föreläser i tre städer om sexuella övergrepp på barn och hur vi ska kunna förebygga det! Vi vet ju att var femte barn utsätts för ett sexuellt övergrepp före att hen fyller 18 år och att de allra flesta inte nånsin kommer till myndigheters kännedom. Så att vi vuxna får mer kunskap om VAD ett sexuellt övergrepp är och HUR vi kan prata om det och agera förebyggande är ju grunden! Så idag i Norrhult och imorrn i Alvesta och Markaryd! Peppigt att många anmält sig och vill veta mer – det är så vi skapar förändring! ✊

Idag kom också Hovrättens dom mot de två män som döms för att ha begått 1000(!) övergrepp mot fem pojkar. I Tingsrätten fick de 12 respektive 14 års fängelse. I Hovrätten sänks nu straffen till 9 och 7 år. Bland annat vill man visa på att det finns grader i helvetet där de absolut värsta brotten är de som ska bli straffade högst. Jag har svårt att se hur en inte kan argumentera för att 1000(!) övergrepp samt att de båda männen manipulerat barnen OCH siktat in sig på de barn med sämst skydd ska kunna dömas till hårdaste straffen. Det i sig, att de valt ut barn som lättare kan utsättas, borde anses som försvårande. Att det resoneras att barnen också ”haft ett utbyte av umgänget med bröderna” och att det därför kan mildra straffen är häpnadsväckande. Barnen har som sagt valts ut just för att de inte har många andra. Att då vuxna intresserar sig för dom, ger dom godis och TV-spel OCH förgriper sig på dom är en del av manipulationen. Det ska ses som försvårande. Inte förmildrande.

Det är mycket som behöver göras och dit hör att se till att straffen står i proportion till gärningen och att en nationell utbildning införs för rättsväsendet. Kanske hade det gjort skillnad för rätten att veta att för barn och unga så handlar det inte alltid om ifall gärningen skett med hot eller med övertalning/bekräftelse. Utan att det faktiskt kan ge ÄN värre skam och skuldkänslor hos barn att utsättas av någon som de faktiskt också tyckt om eller ”haft ett utbyte av”. Kanske hade den vetskapen inte gjort att männen för sina straff sänkta bland annat med hänvisning till att barnen ”fått ut något av det”. När ska vi sluta lägga skam och skuld på utsatta när det kommer till sexualbrott? Vad hade hon druckit? Varför flirtade hon så? Varför skickade hon de första bilderna? Varför gick barnen dit igen? Men HALLÅ!! Varför utnyttjade någon att hon drack? Varför ansåg någon att en flirt också betyder sex? Varför BAD han om bilderna på henne? Och varför utsåg män barn utan andra vuxnas omsorg för att sedan förgripa sig? DET är frågor vi ska ställa oss.

  1. Åh, TACK för allt du gör! Så inspirerande att läsa din blogg och att veta att det finns en sådan kompetent och välgrundad eldsjäl därute!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..