Krisen inom svenska akademien

Det går nästan inte att förstå. Att mäns misstänkta handlingar – sexuella trakasserier och övergrepp -mitt under revolutionen som #metoo medfört nu slutar med att snart alla kvinnor lämnar svenska akademien. Hur kan makt korrumpera nåt så förbannat? Så pass att alla rättsprinciper får stryka på foten. En man misstänks för flera års sexuella övergrepp mot flertalet kvinnor. Han misstänks också för en rad andra brott. Borde inte det rimligen va problemet här? Nej. Trots att en oberoende granskning utförd av en advokatbyrå råder akademien att polisanmäla misstänkta brott görs inte heller det. Tydligen anser sig männen i akademien stå över både lag och moral. Och nu har de lyckats förflytta hela fokus bort från vad de själva borde ha gjort. Vad den misstänkte sexualförövaren gjort. Till att handla om en kvinna. En som fått allt i knät. Och som nu tvingats bort från sin plats. Sin plats som ständig sekreterare, som första kvinna på posten sedan 1786. Grattis patriarkatet. Ni vann. Det här är definitionen som borde stå med i svenska akademiens ordbok.

Idag har många kvinnor på olika vis visat sitt missnöje med hur männen sitter kvar – medan kvinnorna tvingats bort genom att bära Sara Danius signaturplagg: knytblusen. Så också jag såklart. Ingenstans ska män kunna komma undan längre med misstankar om övergrepp och maktmissbruk. Ska kvinnorna gå – ska också männen avgå! Därför har jag, ihop med Ida Östensson, Kristina Wicksell och Cissi Wallin styrt upp en manifestation på torsdag kl 17.00 utanför Börshuset i Stockholm. Då sammanträder akademien igen och då ska de förhoppningsvis få möta många kvinnor, män och hen i knytblus som 2018 säger nej till maktmissbruk och unkna miljöer!

  1. Ewa skriver:

    Det är inte en genusfråga, manligt vs kvinnligt. Det är intressant att se vilket fulspel de fiiinkulturella personerna spelar. Fin i kanten? Nja, de kan komma ner från sina höga hästar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..