Så klarar du inskolningen i 10 steg

Jag har ju precis skolat in för andra gången i mitt liv. Självklart har jag gjort en del misstag och kanske har jag lärt mig nåt av dem. I alla fall i teorin...

Så klarar du inskolningen i 10 steg

1. håll dig i bakgrunden

Den svåraste punkten att följa för mig. This is not your time to shine. Låt din älskade lilla pullemulleschmuttis få bekanta sig med omgivningarna, sina nya kompisar och personalen för sig själv. Följ inte efter hela tiden (men göm dig inte).

2. smöra lite

Gillar personalen dig är det större chans att de gillar ditt barn. Så är det ju så klart, så funkar i alla fall jag. Beröm dem därför om de förtjänar det och visa hyfs och duka av efter lunchen. Får du dessutom en chans att fylla en diskmaskin eller två – gör det.

3. Få inte panik på vilan

Förbered dig på att det inte kommer funka första dagen så blir du inte besviken. Tänk dig själv om du skulle tvingas att sova helt plötsligt på ett helt nytt ställe med en massa nya människor runtomkring dig och dessutom vid en tidpunkt du kanske inte alls är van vid. (Här kan det ju vara smart att ta reda på när förskolan brukar ha vila så man kan anpassa sitt eget dagsprogram de sista veckorna på föräldraledigheten. Detsamma gäller så klart även för lunchtiden.)

4. ät inte för mycket mat

Säkert bara jag som gör så, men alltså jag älskar att som oftast förskolematen och vill liksom bara slicka byttorna. Men det kan vara smart att lägga band på sig där…

5. Stäng inte inne smärtan

Alltså, på ett sätt är det ju vidrigt att skola in. Du ska liksom lämna bort ditt älskade barn till främlingar under en stor del av dagen. Den där lilla plutten som legat i din eller din partners mage och som bara för ett ögonblick sen kunde ligga och sova på ditt bröst i timmar. Snart kommer hen ju flytta hemifrån och du är ensam igen. Försök inte lura nån att det är en piece of cake. Tycker du att det är jobbigt, prata om det. Men kämpa på – gör det för ditt barn skull. Jag lovar – det kommer bli skitbra!

6. lär dig namnen på de andra barnen

Ett sätt att släppa fokus på sin lilla fuskeduskemusketusk är att koncentrera sig på de andra barnen. Försök lära känna dem lite. Underlättar en hel del för dig sen när din älskade lilla gulletussetussmussenuss är själv på förskolan, du vet liksom att Lira är lillgammal och att Drachmer gillar att kramas och kan starta kommunikation med ditt barn i den änden.

7. Lär känna personalen också

Prata med dem, fråga om deras familj osv. På så sätt får du ju en bra känsla för vilka de är. Vänta inte på att de ska fråga ut dig – helt ärligt för dem är detta bara ännu en dag på jobbet hur revolutionerande hela situationen än må vara för dig.

8. Var inte rädd för att hjälpa ditt barn

Det är ju inte så att någon förväntar sig att din lilla gullemulleflarn ska kunna äta själv, gå på toa eller sitta still hela samlingen första veckan. Ta det lugnt, det kommer. Var inte rädd at hjälpa hen. Och vad du gör skratta inte nervöst. Det gör alltid jag…

9. Softa med telefonen.

Även om du inte alls fulsurfar utan skriver ner viktiga stödord som kommer hjälpa dig vid lämningarna längre fram under förskoletiden så ser det inte bra ut att fibbla med telefonen under inskolningen. Det kommer säkert förändras framöver men än så länge är det som det är – så softa med lurbritt.

10. Lita på personalen

De vet vad de gör och även om det känns som en omöjlighet så kommer lillpluttpluttsan klara sig alldeles utmärkt på förskolan och utvecklas en hel massa av det.

IMG_0986

”Japp, du får gå in själv.”

IMG_0985

A small step for mankind men ett giant leap for ditt barn.

LYCKA TILL!

 1. Lena skriver:

  Gah!!! Jag ska skola in i höst och har sån ångest! Det där lilla gullemulleflarnet är alldeles för liten! Jag vill typ trycka in henne i magen igen och låsa dörren i minst nio månader. Eller resten av livet. Eh hehe…

  1. Fattar känslan. Så jobbigt. Men det kommer bli megamys. Lovar.

 2. Kajsa skriver:

  Tack för det! 👍

 3. Tina skriver:

  Får du mat på förskolan?

  1. Japp. Båda gångerna. Får inte alla det?

 4. Jag gillar förskoleinlägg! Man kan kalla mig självplågare kanske, eller bara någon som vill vältra sig i bitterhet en stund. Här i mitt sydspanska hörn där jag bor med halvspansk unge och helspansk pappa till henne, är inskolningen tre dagar lång. Det innebär att man de tre första dagarna bara lämnar barnet själv 1-3 timmar istället för fem, som är heltid på förskolan (9-14 går de, sedan får mor- och farföräldrar ta över om föräldrarna jobbar). Föräldrar får på inga villkor komma innanför dörren till förskolan, någonsin. Eftersom de bara går fem timmar blir det ingen vila. De kan få mat på förskolan, de vars föräldrar kan betala 140 euro i månaden (halva förskoleavgiften) och då blir det lunch klockan 12. För de som inte äter lunch på förskolan är förskoledagen slut vid den tiden. Jag har bara lärt mig namnet på tre barn, eftersom jag aldrig ser dem förutom när deras föräldrar hämtar dem. Jag känner inte personalen eftersom jag bara träffar dem i dörröppningen vid lämning och hämtning, och nu har de andra föräldrarna (mammorna, inga pappor är engagerade i förskola och småbarnsaktiviteter) bestämt att vi ska köpa minnesbok till pedagogen som ajg inte känner, skriva något fint om henne, eftersom treåringarna börjar ”skolan” till hösten.
  Så. Nu har jag skrivit av mig.
  Men allvarligt, jag gillar att läsa om svenska förskolor, där det förekommer fri lek, pyssel, utomhusvistele och sådant. Gillar att få en inblick i hur det kan vara! Så tack för inlägget!

  1. Men du får ju tapas, gott vin och sol! : )

 5. Li skriver:

  <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..