Jag sov dåligt i natt. Jag vet inte vad Joel höll på med, men sov gjorde han fan inte. Jag kom på då på att det borde finnas en lista hur man klarar såna här dagar som föräldraledig. Dagar då man tror att man ska dö.

Alla dagar är ju liksom inte rosenskimrande och fyllda av lätta steg mot mysiga fikadejter med andra föräldralediga. IBLAND HANDLAR DET BARA OM ATT ÖVERLEVA. Därför ger jag er:

Överlevnadsguide för föräldralediga (att ta fram i nödfall)

1. Håll dig upprätt.

Det finns inget deppigare än att hålla på och somna bredvid en ledsen bebis på golvet samtidigt som du försöker sjunga Imse Vimse Spindel. Det värsta du kan göra är därför att lägga dig bredvid en pigg bebis på golvet. Kroppen tror då nämligen att den ska få vila, men det ska den inte få – den ska nämligen underhålla en bebis. Inget annat. Du måste därför stå upp och bära bebisen. Det bästa är om du gör det i en bärsele, då kan du luta dig mot en vägg och samtidigt vagga lite lätt.

FullSizeRender

2. Ta en dusch.

Även om din älskade lilla bebis skriker. Skit i det. Sätt hen i en babysitter i badrummet, ignorera gråten och duscha av dig. Du kommer att känna dig piggare efteråt och bebisen kommer få en bättre förälder. GARANTERAT.

3. Sätt på musik hemma.

Gör en spellista med paniklåtar. Det ska vara låtar som betyder något för dig som får dig att tänka på annat: Första kärleken, nån grym utekväll, sommarkvällar innan du fick barn eller dylikt. De här kommer smeka din själ och i korta stunder få dig att tänka på annat när du går runt i ditt hem och undrar hur fan du ska fixa den här jävla skitdagen.

4. Skit i teven.

Det värsta som finns är att råka börja kolla på något intressant men inte kunna kolla till slut eftersom din älskade lilla gullesnuttebebis behöver dig. Det är inget du behöver såna här dagar.

5. Gör nåt!

Ha bebisen i en bärsele eller motsvarande och gör saker hemma som inte kräver att du böjer dig alltför mycket. Lägg tvätten på köksbordet och vik den till exempel. Eller sortera lite i garderoberna. Det är egentligen skit samma vad du gör. Gör nåt bara.

6. Ta en promenad.

Även om du känner för att ligga och skrika så ska du sätta på dig dina ytterkläder ett i taget sedan ska du försiktigt klä på din bebis och lägga ner hen i vagnen alternativt placera hen i en bärsele och gå ut. Gå sedan ett förutbestämt varv där du aldrig är längre än 20 minuters promenad från hemmet. Såna här dagar behöver du inga längre utflykter.

7. Sov!

Så fort bebisen har somnat ska du lägga dig i en säng och släcka lampan. Du ska absolut inte sätta dig och skriva en överlevnadsguide för föräldralediga till en liten sketen blogg.

8. Och så det här med kaffe…

Många tror att det handlar om att dricka mycket kaffe. Det är fel. Drick max två koppar på fm och lika många på em. Dricker du mer blir du bara stirrig, kallsvettig och skakig. OCH DET ÄR DU REDAN SÅ DET BEHÖVS INTE.

HUR UNDVIKER MAN DÅ SÅNA HÄR DAGAR?

Det är enkelt:

1. Inga tv-serier på kvällen (om du inte klarar av att kolla bara ett avsnitt och sen gå och lägga dig).

2. Ingen spänningslitteratur (bara litteratur som gör att du somnar efter en sida.)

3. Inte mer än två enheter alkohol på kvällen (två glas vin, två öl, två drinkar (fyror, är det sexor blir det bara en dessvärre.)

 

Nu ska jag sova.

Nej, det ska jag tydligen inte, för nu vaknar Joel.

Fan…

 

 1. Ingen alkohol alls, skulle jag säga. Däremot MAT!

  Sååå vanligt att jag ser framför allt mammor, sitta och fika i timtal med andra mammor, men inte äta någon mat! Hemma med barn är ganska hårt jobb, man behöver äta. Ha alltid typ kokta ägg och kokta kycklingfiléer i väskan och i kylen.

  Ta vara på stunderna som dyker upp. Rätt som det är, är bebis glad en stund. Kanske den vill sitta och slå i bord efter maten. Då halar man fram sin tidning,

  Ligg på golvet och låt barnet kräla över dig eller köra med sina bilar på dig!

  Har varit hemma i nästan fem år sammanlagt med 1-3 barn. Kul men mycket jobb!

 2. Mimmi skriver:

  Känner en viss panik nu så här gravid i vecka 33 med mitt andra barn… Man glömmer ju upperbarligen ganska mycket ganska snabbt. Tur är väl det annars skulle man väl aldrig ge sig på’t igen! Nu ska jag kolla in resten av dina inlägg och hoppas bli lite mer peppad 🙂

 3. Eva skriver:

  Detta känns ju igen. Vissa dagar med bebis… Obeskrivligt hemska 🙂 Jag brukade oftast gå ut och promenera, ibland i timtal. Mina barn gillade vagn båda två. Och jag kände mig piggare av att vara utomhus.
  Finns mormor/morfar eller farmor/farfar nära? Be om hjälp! Om så bara för att ha någon annan som bär runt på barnet ett tag.

 4. Emma skriver:

  SJUUUKT bra skrivet, alltid skönt att veta att fler går igenom precis samma upplevelser! Kan inte låta bli att rekomendera en annan bärsele dock. Barnet ska ha stöd ända ut i knävecken å sitta så nära grodställning som möjligt. Å ryggen på lillen mår inte bra av att sitta framåtvänd. Sorry men mår alltid lite dåligt när jag ser en liten i en babybjörn…

 5. Sara skriver:

  Shit, fantombilds-blicken säger allt! HÖG igenkänningsfaktor 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..