Jag sov dåligt i natt. Jag vet inte vad Joel höll på med, men sov gjorde han fan inte. Jag kom på då på att det borde finnas en lista hur man klarar såna här dagar som föräldraledig. Dagar då man tror att man ska dö.

Alla dagar är ju liksom inte rosenskimrande och fyllda av lätta steg mot mysiga fikadejter med andra föräldralediga. IBLAND HANDLAR DET BARA OM ATT ÖVERLEVA. Därför ger jag er:

Överlevnadsguide för föräldralediga (att ta fram i nödfall)

1. Håll dig upprätt.

Det finns inget deppigare än att hålla på och somna bredvid en ledsen bebis på golvet samtidigt som du försöker sjunga Imse Vimse Spindel. Det värsta du kan göra är därför att lägga dig bredvid en pigg bebis på golvet. Kroppen tror då nämligen att den ska få vila, men det ska den inte få – den ska nämligen underhålla en bebis. Inget annat. Du måste därför stå upp och bära bebisen. Det bästa är om du gör det i en bärsele, då kan du luta dig mot en vägg och samtidigt vagga lite lätt.

FullSizeRender

2. Ta en dusch.

Även om din älskade lilla bebis skriker. Skit i det. Sätt hen i en babysitter i badrummet, ignorera gråten och duscha av dig. Du kommer att känna dig piggare efteråt och bebisen kommer få en bättre förälder. GARANTERAT.

3. Sätt på musik hemma.

Gör en spellista med paniklåtar. Det ska vara låtar som betyder något för dig som får dig att tänka på annat: Första kärleken, nån grym utekväll, sommarkvällar innan du fick barn eller dylikt. De här kommer smeka din själ och i korta stunder få dig att tänka på annat när du går runt i ditt hem och undrar hur fan du ska fixa den här jävla skitdagen.

4. Skit i teven.

Det värsta som finns är att råka börja kolla på något intressant men inte kunna kolla till slut eftersom din älskade lilla gullesnuttebebis behöver dig. Det är inget du behöver såna här dagar.

5. Gör nåt!

Ha bebisen i en bärsele eller motsvarande och gör saker hemma som inte kräver att du böjer dig alltför mycket. Lägg tvätten på köksbordet och vik den till exempel. Eller sortera lite i garderoberna. Det är egentligen skit samma vad du gör. Gör nåt bara.

6. Ta en promenad.

Även om du känner för att ligga och skrika så ska du sätta på dig dina ytterkläder ett i taget sedan ska du försiktigt klä på din bebis och lägga ner hen i vagnen alternativt placera hen i en bärsele och gå ut. Gå sedan ett förutbestämt varv där du aldrig är längre än 20 minuters promenad från hemmet. Såna här dagar behöver du inga längre utflykter.

7. Sov!

Så fort bebisen har somnat ska du lägga dig i en säng och släcka lampan. Du ska absolut inte sätta dig och skriva en överlevnadsguide för föräldralediga till en liten sketen blogg.

8. Och så det här med kaffe…

Många tror att det handlar om att dricka mycket kaffe. Det är fel. Drick max två koppar på fm och lika många på em. Dricker du mer blir du bara stirrig, kallsvettig och skakig. OCH DET ÄR DU REDAN SÅ DET BEHÖVS INTE.

HUR UNDVIKER MAN DÅ SÅNA HÄR DAGAR?

Det är enkelt:

1. Inga tv-serier på kvällen (om du inte klarar av att kolla bara ett avsnitt och sen gå och lägga dig).

2. Ingen spänningslitteratur (bara litteratur som gör att du somnar efter en sida.)

3. Inte mer än två enheter alkohol på kvällen (två glas vin, två öl, två drinkar (fyror, är det sexor blir det bara en dessvärre.)

 

Nu ska jag sova.

Nej, det ska jag tydligen inte, för nu vaknar Joel.

Fan…

 

 1. Ingen alkohol alls, skulle jag säga. Däremot MAT!

  Sååå vanligt att jag ser framför allt mammor, sitta och fika i timtal med andra mammor, men inte äta någon mat! Hemma med barn är ganska hårt jobb, man behöver äta. Ha alltid typ kokta ägg och kokta kycklingfiléer i väskan och i kylen.

  Ta vara på stunderna som dyker upp. Rätt som det är, är bebis glad en stund. Kanske den vill sitta och slå i bord efter maten. Då halar man fram sin tidning,

  Ligg på golvet och låt barnet kräla över dig eller köra med sina bilar på dig!

  Har varit hemma i nästan fem år sammanlagt med 1-3 barn. Kul men mycket jobb!

 2. Känner en viss panik nu så här gravid i vecka 33 med mitt andra barn… Man glömmer ju upperbarligen ganska mycket ganska snabbt. Tur är väl det annars skulle man väl aldrig ge sig på’t igen! Nu ska jag kolla in resten av dina inlägg och hoppas bli lite mer peppad 🙂

 3. Detta känns ju igen. Vissa dagar med bebis… Obeskrivligt hemska 🙂 Jag brukade oftast gå ut och promenera, ibland i timtal. Mina barn gillade vagn båda två. Och jag kände mig piggare av att vara utomhus.
  Finns mormor/morfar eller farmor/farfar nära? Be om hjälp! Om så bara för att ha någon annan som bär runt på barnet ett tag.

 4. SJUUUKT bra skrivet, alltid skönt att veta att fler går igenom precis samma upplevelser! Kan inte låta bli att rekomendera en annan bärsele dock. Barnet ska ha stöd ända ut i knävecken å sitta så nära grodställning som möjligt. Å ryggen på lillen mår inte bra av att sitta framåtvänd. Sorry men mår alltid lite dåligt när jag ser en liten i en babybjörn…

 5. 1. Napp
  2. Barnvakt som kommer 2 timmar om dagen 1 dag i veckan = 200 pix. (800 /mån) Medans du är hemma. Kan passa medans du dushar, ringer banken eller käkar. Det har ALLA råd med. Cykla istället för busskort, sluta röka eller köp mat på willys istället för ica och det är fixat.

 6. Ja!! Känner exakt igen det! Men förutsatt att man inte har ett storasyskon som, när bebisen just somnat, säger: mamma, nu ska vi leka på mitt rum! För vila middag är ju onödigt när man kan leka ?

 7. När vår dotter var liten hade hon kolik. Jag och sambon körde bil i skift på nätterna då det var det enda som hjälpte. Stängde vi av motorn vaknade hon. Blev ofta ståendes på nån parkering med motorn igång, så det låg alltid en kudde och filt i bilen så mamman och pappan fick sova en stund… Och det hör med att sova när bebisen sover på dagen? BULLSHIT! Då måste man ju sköta sin egen hygien,se till att man har rena kläder kanske äta nåt osv…

 8. Funkar bra om bebis är under 1 år möjligtvis. Sen är det KÖÖÖRT! Går ej att sortera kläder, ligga på golvet, ha bebis i bärsele, ta en dusch (bebis för stor för babysitter vid denna ålder). Bebis vill springa, , klättra på väggarna, skrika, lika med rakhyvel, äta blomblad osv…. Mitt tips då är typ GÅ UT med ungen, alt gå till en barnsäkrad öppen förskola där barnet får leka sig trött.

  1. Givetvis! Joel är ju bara 5 mån än så länge. Efter typ 10 mån är mitt tips att vara på en öppen förskola från arla gryning tills de stänger.

 9. Det där med att duscha gör sjukt mycket för humöret! Ett tips till er som har badkar och barn som lärt sig sitta själva är att fylla en badbalja med vatten i badkaret och sätta ner ungen där och sen ställa sig bredvid baljan i badkaret och duscha. Har man barn som gillar att bada så är det toppen! När du duschat klart själv så gå upp o klä dig mm innan du plockar upp barnet 🙂

 10. tips som funkade med min avkomma: Åk buss! Spelar ingen roll vart, bara åk! Min unge somnade alltid i vagnen då och jag slapp GÅ hela jävla tiden, kunde sitta och halvsova eller spela mobilspel eller bara glo ut i rymden.

  1. Smart! JAg brukade åka buss och pendeltåg på lördagsförmiddagarna med Manne när han var typ 1,5. Han älskade det, vi åkte en stund och sen åkte vi hem igen.

 11. Klockren guide! Mitt största problem har varit att lillen haft o har magknip o därför är extremt ledsen ibland, ingen musik överröstar tyvärr detta. Brukar stå o titta/läsa på tv:n el mobilen ibland istället.

 12. Bra lista, måste bara lägga till en sak;
  Förvarna! Om du har en sambo eller någon annan form av tvåbent varelse som är planerad att komma hem någon gång under dagen så skicka gärna ett sms och förvarna om att idag är just en ‘sådan dag’. Skulle personen i fråga få för sig i all välmening att storhandla på vägen hem, stanna till för att tvätta bilen eller något annat otyg som innebär att människan dyker upp mer än två minuter efter utsatt tid kan detta innebära risk för storgräl, sura-hela-kvällen eller annat som ej är önskvärt just denna dag. Inte så lätt för sambon att annars veta varför man möter en nästintill eldsprutande drake i hallen om man kommer oväntat sent (även om man bär på underbara gåvor…)

  1. Exakt! Hem på direkten är det som gäller! Skillnad för mig nu när jag har två barn är att jag måste hämta Manne i skolan. Så skönt med det avbrottet. Gör allt lite enklare. Jag kommer ihåg att när jag var hemma med Manne var jag ju typ själv mellan 8-18 så är det ju inte nu eftersom jag hämtar vid 16-16:30. Så pressen på Li är inte lika stor den här gången.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..