7 tips för en friktionsfri förskolelämning

Oftast brukar Sara lämna och jag hämta på förskolan, men den här veckan lämnar jag fyra dagar. Jag tror att förskolelämningar är min främsta gren i världen. Om det fanns en tävling skulle jag anmäla mig direkt. Det kanske är det enda föräldraskapsdisciplinen som jag verkligen tycker att jag är bra på.

Vi brukar lämna till frukost vilket underlättar en hel del. När jag var föräldraledig med Ruth och lämnade Iris vid nio var det mycket svårare. Då hade hon ofta börjat kolla på tv eller satt igång med ett projekt som hon inte vill avsluta.

Här är mina bästa lämningstips:

1. Gå upp svintidigt och drick kaffe, gör dig iordning och lägg fram barnens kläder (inklusive ytterkläder) innan du väcker dem. Lägg fram alla kläder kvällen innan om barnen brukar vakna av sig själva. Utsätt dig inte för behöva göra iordning dig själv och barnen samtidigt.

2. Ha en morgonritual. Jag spelar alltid ”Vakna nu Anneli” av Magnus Johansson när jag väcker barnen och Gangnam style när de ska klä på sig. Jag inser att det låter helt sinnessjukt men barnen tycker om det.

3. Ha en extremt hög energinivå. Som en morgonvärd i den kommersiella radion. Var entusiasmerande!

4. Ge barnen lagom mycket inflytande. Jag frågar alltid Iris om hon är nöjd med mitt klädval och om hon vill byta ut något så att det inte blir konflikter när hon redan har fått på sig kläderna.

5. Ta inga onödiga konflikter. Låt barnen ta med ficklampor, dockor, cyklar och handväskor till förskolan om det inte sinkar er för mycket.

6. Visa aldrig att du är stressad. Det smittar av sig och barnen kan få för sig att utnyttja det.

7. Gör ett snabbt avsked. Ge en ordentlig kram. Ta ett ordentligt farväl. Gå! Dra inte ut på avskedet.

Har nu fler tips som ska in på listan?

IMG_3993-2

 1. Igår: Skrik, gråt, tvångspåklädning av overall och 30 min sen till fsk. Idag: Dansa på sig overallen till Gangnam Style, sprudlande glad tvååring och punktlig till fsk. Tack!

 2. Snabba lämningar verkar vara standard. Njae till det, säger jag!

  Jag går helst tidigt till förskolan (trots att jag lämnar 06:30) så hinner vi leka utanför en kvart eller så – det brukar räcka för en (oftast) lugn lämning.

  Varför stressdumpa barn? Om man inte måste?

 3. Bra tipslista!
  Till föräldrarna är den kanon, tycker jag som själv är förälder.
  Men som förskollärare håller jag också med Angelica. Saker som tas med hemifrån kan också skapa konflikter på förskolan. Både mellan barn och barn och mellan barn och pedagog.
  Man får som förälder inse att det inte finns något som heter perfekt. Konflikter och nederlag måste barn lära sig hantera. Det kommer upp känslor som barn ska lära sig att bearbeta. Barn kan inte vara glada och muntra jämt.
  Men det med avskedet tycker jag nog bäst om. Många föräldrar drar ut på avskedet utan att tänka på att det gör barnet mer ledset än nödvändigt.

 4. Låter ju välplanerat och positivt, men som förskollärare hoppas jag att du också tar med dig alla saker som du tillåter barnen ta med sig hem igen när du går. Annars börjar vår dag med konflikter då i alla fall vår förskola (och de flesta jag känner till) inte tillåter medhavda leksaker (snuttar och gosedjur får såklart följa med som trygghet).

  1. Var inte meningen att låta så himla negativ och pretto. Jag brinner bara för att förskolan ska vara en trygg och ROLIG plats och vill helst inte börja dagen med en konflikt i hallen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..