5 saker att tänka på när du bygger ett pepparkakshus

Julen närmar sig ju helt plötsligt med stormsteg. Det är ju faktiskt första advent på söndag. Helt plötsligt är det ok om folk lägger upp bilder på glögg, pepparkakor och julmust på Instagram.Vad ska jag då gnälla över?

Något som också förväntas av en den här tiden på året är att man ska baka lussekatter, pepparkakor och helst också bygga ett pepparkakshus. Om man inte gör det blir man diskad av Svenska myzförbundet och som straff tvingas man avstå från semlor och våfflor senare i vår. Jag skiter i det här, men Li brukar dra i gång nåt slags julbak. Nu har hon till exempel byggt ett pepparkakshus tillsammans med Manne.

Det här var vad hon lärde sig:

5 saker att tänka på när du bygger ett pepparkakshus

1. När man värmer socker så blir det varmt, jättevarmt. Och stelnar fort, jättefort.

2. Stelnat socker ska man inte stoppa in i ugnen för att det ska smälta igen.

3. Man ska heller inte glömma sockret i ugnen och sätta sig och äta middag. För då börjar det ryka väldigt mycket. VÄLDIGT MYCKET!

4. När brandlarmet går i gång ska man inte gömma sig på balkongen och tro att det går över.

5. Det tar exakt lika lång tid att städa efter pepparkakshusbygget som det tar att bygga själva huset.

IMG_0914

LYCKA TILL!

IMG_0915

  1. På pepparkakshusets paket finns instruktioner om hur man tillagar enkel kristyr som limmar fast delarna. Smält socker är överkurs 😀

  2. Limpistol. Bästa grejen. En vill ju i alla fall inte äta det dammiga huset om en månad, och vill en det är det ju bara att låta bli områdena med lim!

  3. Men har sockret bränt fast i kastrullen så sätter man det på plattan och mjuknar upp det igen och rör och rör sen tar du och spolar så det blir skitvarmt vatten.
    Så får du loss det ur kastrullen när du satt den under kranen.

  4. Eller så limmar man huset med limpistol och låter bli att äta upp det. Har det stått framme en månad och samlat damm är det ändå inte speciellt gott…..

  5. Jag limmar alltid pepparkakshuset med kristyr som jag gjort själv av äggvita och florsocker. Blir mycket godare och är inte lika svårt att hantera som brännhett socker. Ett tips för nästa år?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..