Därför bör vi prata med våra barn om sex

Stress, överätning och luciatåg i all ära men det säkraste jultecknet är ändå den moralpanik som bryter ut i samband med premiären av SVT:s julkalender. I år är inget undantag.

Årets julkalender ”Tusen år med julafton”, med Erik Haag och Lotta Lundgren, berättar barnens historia. I en scen som utspelar sig i ett kollektiv på 1970-talet är det högläsning ur en bok som förklarar att ”Flickor har slidor och pojkar har snoppar” och ”Snoppen åker in i slidan och det kallar vi vuxna för vuxenskönt”.

I kommentarsfältet på SVT:s Facebooksida är föräldrar oroade, äcklade och kränkta.

Vad är det för fel på folk? Barn tar inte skada av att höra om kroppen och om sexualitet. Många verkar tro att en framgångsrik sexualupplysningsstrategi är att hålla käften om precis allt fram till barnet är i tonåren. Då först tar man ett samtal om vikten av preventivmedel. Det kommer bli ett smärtsamt pinsamt samtal.

Barn är nyfikna och det är vår skyldighet att svara så gott vi kan på deras frågor. Oavsett om de handlar om vargar, sexualitet eller rymden. En stor bonus med att svara öppet och ärligt är att det leder till att barnen vågar prata med oss om vargar, sexualitet och rymden även när de blir äldre.

Ett vanligt argument mot tidig sexualupplysning i skolan eller sexprat i tv är att man som förälder själv vill ta det snacket med sina barn. Att man ska hålla det inom familjen. Tyvärr verkar det sällan vara några spjutspetsar inom sexualupplysning som anger det skälet.

Och inom vilka andra områden resonerar man så? ”Jag vill inte att det pratas så mycket om matematik i skolan och på tv för det är ett så oerhört viktigt ämne så det måste jag få ta själv. Ekvationer är känsliga grejer som man ska prata om inom familjen”

När sex är tabubelagt och barnens nyfikenhet möts med tystnad eller oro leder det till skam. Och det i sin tur leder till att man har svårare att fatta bra beslut kring sin kropp och sin sexualitet i framtiden. När vuxna rodnar eller stänger av tv:n i panik för att sex nämns i julkalendern lär sig barnen att det är ett oerhört känsligt ämne som man inte får fråga om.

Som ungefär 800 miljarder undersökningar har visat leder inte sexualundervisning till att ungdomar debuterar tidigare. Däremot förhindrar det könssjukdomar och oönskade graviditeter samt har potential att ge barn och ungdomar trygghet och kroppslig integritet.

Därför bör vi prata mer om kroppen och om sexualitet.

Tack SVT!

 1. Veronica: varför ska det vara ok/bra att beskriva heterosex, men ”barnsligt” att beskriva sex mellan två män?

 2. Bra skrivet! Förstår inte varför folk hackar ner på det här, klart det finns många som har varken snopp eller snippa, har kanske både och osv. Men man måste börja nånstans. I min idrottsledarutbuldning hade vi 2 sexualterapeuter och föreläste för oss. De frågade att hur tidigt man skall börja prata om sex med barn. Allra flesta i min klass svarade att typ 5-6 klass. Men de menade att redan som liten där hemma skall man prata. Och då handlar det mest om att sätta ett namn på könsorganen, välj då snopp och snippa som exempel. Inte framstjärt och såna dumheter. Att det är en del av vår kropp, inget att skämmas över. Och saker som att man aldrig skall bli arg och hyssja om nu tex en liten kille plötsligt sku ta fram snoppen vid matbordet, utan då vänligt säga att vud matbordet passar det inte att pilla på snoppen, gör det på ditt rum istället. Låter säkert heeeeelt förskräckligt i mångas öron men jag fattar poängen. Bara för att man använder ord som sexualundervisning behöver det inte betyda att man går genom hela ritualen om snopp in i snippa. Frågar barnen förklarar man på ett sånt sätt att det både passar för barn och inte blir over the head för dom. Som nån påpeka att måst säga att pojkar är med pojkar och då åker snoppis in i stjärtis. Kom igen? Ogenomtänkt och barnslig kommentar! Inte är det såklart det första man behöver förmedla åt barn! Men om de undrar om pojkar kan tycka om pojkar så kan man ju svara ja? Sällan jag tror att dom direkt vill ha detaljer att hur man gör? Det är endast vi vuxna som tror pch inbillar oss en massa saker som vi tror att barnen tar skada av. Däremot sådant som barn tar skada av verkar sen helt okej för vissa vuxna (alkohol osv).

 3. Barn idag är så otroligt mycket mer medvetna om sex, tack vare media så tror inte att många barn blir förvånade över den information som kommer fram. Och ja, det är 70 talet dom wallraffar, stämmer det inte in på 70 talet? Eller är det ni 70talister som är så j***a traumatiserade av er egen barndom att ni inte vill låta era barn uppleva samma sak?

 4. Och varför ska vi tycka att det är bra att det första våra barn kommer i kontakt med rörande sexualupplysning, är en heteronormativ syn på sex?

  Jag hoppas att du är så pass opryd att du berättar för din fyraåring att: ”vissa pojkar har sex med varandra och då hoppar snoppis in i stjärtis, och när tjejer har sex med tjejer så slickar de med tungan på snippis” (för vi vill ju bryta penetrationsnormen).

  Är du så opryd som du påstår?

 5. Jag håller helt med dig men väldigt synd att det måste påpekas att just pojkar har snopp och flickor slida. Känns inte så bra när en vill ha ett inkluderande samhälle med plats för transpersoner. ”Vissa har snopp och andra slida” kan väl räcka kan jag tycka! 🙂

 6. När min 5 åriga bror fick reda på hur barn blir till (svts program) så sa jag att han fick skaffa en partner när har blir vuxen om han vill skaffa barn. Då sa han bestämt ”nä, jag vill bara ha barn med mamma.” Mysigt 🙂

 7. Det handlar inte om prydhet, eller om att inte ”våga” ta snacket. Kan vi inte bara förstå att det inte är det bästa för lågstadiebarn att få sexet serverat av svt på ett fat? Hur vetenskapligt det än läggs fram. Herregud, ge det iallafall 3 år till. Varför skynda? Lär barnen integritet, skambelägg inte den naturliga lusten att utforska sig själv, och om/när de frågar – lägg fram det utan att ljuga på ett anpassat sätt och med ett anpassat språk. Har mina barn sex för att de inte vet bättre innan de fyllt tolv har jag misslyckats som förälder.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..