9 härliga saker med att ha barn

Så här tänkte jag i går:

”Det är januari. Det är kallt. Jag har sovit alldeles för lite. Allt känns för jävligt och varför har jag egentligen skaffat barn? Varför kan jag inte bara få vara ifred och sova gott om nätterna och rå om mig själv liksom?”

Så här kan jag ju inte tänka, tänkte jag sen.

Därför har jag gjort en lista i 9 punkter på allt som är härligt med att ha barn.

1. Man får vara barn igen. Det är nämligen helt plötsligt ok att åka pulka, klättra högst i klätterställningen, gunga och försöka sätta hastighetsrekord i vattenrutschkanan.

2. Man får samtidigt vara vuxnare än man någonsin varit tidigare. Bland annat får man se till att ens barn har ordentligt med kläder på sig, man får gå på kvartssamtal och man får packa utflyktsmat.

3. Man vet och kan helt plötsligt allting. Jämfört med sitt barn är man nämligen ett geni. Jag menar man kan klockan, man kan räkna hur långt som helst, man kan läsa. Man kan dessutom sparka en fotboll högre upp än någon annan nu levande varelse. Helt plötsligt är ens kunskaper värda någonting.

4. Man får automatisk en schysst dygnsrytm. Äntligen slipper man sova bort söndagarna i ett bakfyllerus. I stället vaknar man tidigt och lagar pannkakor. Ofta är man även utomhus innan klockan tio.

5. All den kärlek man känner för sitt barn gör att hjärtat på något vis öppnar upp sig och man blir mer empatisk och kärleksfull i största allmänhet. Helt plötsligt kan man börja gråta av lycka när man ser ett barn leka på TV.

6. Om man som jag är en grubblare som kan ha en tendens att fastna i en massa grubblerier som inte leder någonstans får här en hel del hjälp på traven att komma i ur detta. Jag menar det är svårt att fastna vid frukostbordet och få ångest över hur värdelöst allt är om man måste klä på ett barn och ta sig själv och denne till förskolan innan 9:00.

7. Man har automatiskt en kompis (eller fler beroende på hur många barn man har). Helt plötsligt har man någon man någon man kan hänga med. Sköter man dessutom sina kort rätt och inte gör bort sig alltför mycket har man en polare för livet.

8. Man får vara med om en förlossning. Mina två söners födslar är enda gångerna i hela mitt liv när jag har varit med om något som verkligen har känts ”på riktigt” om ni fattar. Känslan av att finnas till och att vara människa har liksom ställt på sin spets. 

9. Man blir av med onödiga vanor. I mitt fall handlar det till exempel om att jag tidigare var tvungen att sitta jättelänge på toa samt att jag, för att kunna somna, behövde ligga i fosterställning med högerhanden placerad under en tunn kudde som mitt huvud vilade på. Nuförtiden kan jag om nöden kräver bajsa snabbare än en mås och somna stående på balkongen.

Livet är ändå rätt härligt.

IMG_5415

Dessutom är det inte 15 minus jämnt.

Här är fler listor jag skrivit.

LOADING..