Vad i helvete McDonald´s!

Happy meal kör en Transformers- och My Little Pony-kampanj . Gissa vilken som riktar sig till killar och vilken som riktar sig till tjejer. Så sjukt sorgligt hur pojkar och flickor delas upp och hur egenskaper, intressen, färger och föremål könskodas. Så här ser kartongen ut:

IMG_5365

 

IMG_5364

 

 1. Åh.
  Blir så irriterad på alla individualister som tror att man kan välja allt själv. Vi är alla sociala varelser som relativt snabbt uppfattar könskoder, redan på förskolan inordnar barnen sig i sina respektive roller.
  eftersom mannen är norm går det ofta finfint att vara pojkflicka, flickpojke kräver större mod.
  McD skulle överraska mer om en transformersegenskap var givmild eller pålitlig medans My little p erbjöd skrämmande och djärv som personlighetsdrag. Allllt ska inte vara grått (som någon skrev här tidigare). jag önskar tvärtom att vi kunde erbjuda våra barn mer komplexa karaktärer att identifiera sig med istället för att alltid erbjuda identiteter som tex bakning/lila/pålitlig/stil/ädelstenar och styrka/röd/djärv/kraft/lastbilar.
  Blir så provocerad av många kommentarer där man inte tror att man är delaktig i att skapa dessa identiteter och att barnen är fria att välja själva.
  Bra inlägg, tack!

 2. Sorgligt vi inte kommit längre 2016 än två snäva könsroller.
  Några i kommentarsfältet här verkar inte alls reflektera. Tex hur många pojkar vågar bryta mot sin könsroll och t.ex välja en little pony leksak, eller välja en frost tröja eller välja ballet istället för en ”killsport”. De flesta vågar inte och dom få som vågar får ofta negativa sanktioner från omgivningen.

 3. Det är intressant att se att du själv Manne upprätthåller fördomarna och sprider de vidare, jag tycker nog att den som har gjort fel just nu är du som nu har satt in pojkar och flickor i fack. Du har inte sagt det rent ut men alla förstår vad du menar.
  Flickor gillar rosa och pojkar blått, flickor ska ha de egenskaper som är på my little pony kartongen, för uppenbarligen enligt dig så kan inte pojkar tycka om my little pony eftersom du tycker att det är uppenbart till vilka de riktar sig till.

  Har du ens tänk igenom vad du gjorde nyss, jag tycker att det är ganska uppenbart att du inte har tänkt till där uppe på din piedistal, boendes i ditt glashus med en alldeles för stor sten.
  Men som så ofta med dagens tyckare så tänker du inte innan du reagerar och spyr ut din sörja.

  Och till er alla andra som är upprörda, tänk efter på vad det är ni säger och gör nu, det är ni som lägger krokben och spär på fördomarna framför era barn när ni blir sura över att vissa egenskaper sitter på ”fel” kartong, för vad säger att Lisa inte skulle bli en helt fantastisk Optimus Prime eller att Kalle inte skulle vara helt fantastisk som Rainbow Dash… Ni säger det!

 4. Så är det fortfarande; vi får inte fråga flick- eller pojkleksak, det är Barbiedockor eller Hotwheels (lr vilken stundande kampanj må vara) som gäller.
  Sedan finns det ju alltid medarbetare som gör som de vill, men direktiven är alltså att fråga om vilken av leksakerna som önskas inte könet på barnen som ska äta.

  Sorgligt däremot för ett par kampanjer sedan då det var Super Mario & föräldrar förfasade sig över att deras barn fick (eller inte fick) Peach eftersom hon är prinsessa & alltså därför tjejgrej. I min värld var det ytterligare en person till Mariouppsättningen.

 5. När jag jobbade på McD för si så där 15 år sedan var det väldigt tydliga instruktioner att man inte skulle fråga om det var till en tjej eller kille, utan att alltid fråga om det skulle vara med ”bil eller barbie” eller vad det nu kunde vara för kombination de veckor som det fanns olika leksaker.

 6. Men…min son älskar My little pony och blev superglad. Ingen som sa något till honom om tjej eller killleksak.

 7. Nu kan inte jag hur hur det är med svaren på transformers boxen, men på my little pony boxen är svaren för respektive pony, deras egenskaper och favoriter.
  Därav kanske inte så mycket genus tänk, och man får ju välja vilken man vill

 8. Jag tycker helt tvärtom. Tycker det är irriterande att dom slutat fråga vad man vill ha för leksak. Istället för att säga ”flickleksak” eller ”pojkleksak” så kan dom väl bara säga ”Vill barnet ha en transformer eller my little pony-leksak?”. Så många gånger har jag varit tvungen att fråga dom själv ”Vad finns det för leksaker?” för att min dotter inte vill ha en jäkla bil eller robot. Jag tycker sånt här genustjat är så otroligt irriterande, släng boxen och leksakerna om det inte duger. Jag ska be om att få betala extra för att få alla leksaker tillgängliga, min man vill ha transformerfigurerna. 🙂

 9. Fy så bakåtsträvande, suck att det aldrig kan försvinna?! SÅ riktat med olika svarsalternativ på samma frågor också beroende på box. Pinsamma företag!

 10. Fast jag tycker att det är lika sorgligt hur du tar parti för tjejer och säger saker som ”tjejer är bättre”. Du är ju en del av uppdelningen mellan könen.

 11. Vi fick ponnygrejerna till våra två killar (6 och 3 år gamla) sist, vi satt i bilen iofs. MEN de verkar ha slutat fråga ”är det till en kille eller en tjej?” = bravo! Barnen gav noll kommentarer (kanske för att jag och maken kommenterat flick-resp. pojkleksaker noll gånger under deras liv). De bara ”jaha” och slängde det på golvet i bilen som med allt annat plast-junk som Mcd tillhandahåller:-)))

 12. Fast det står ju ingenstans att transformers är för killar och My little pony är för tjejer eller hur? Varför ens reta upp sig på sånt, när barnen fortfarande får välja vilket de vill ha? Det är bara föräldrarna själva som anser att transformers är för killar och My little pony är för tjejer. Ingen annan. Bara ni själva. Så det är alltså ni själva som är ”könsdiskriminerande” ”stereotyper” som ni säger, osv, inte McDonalds. Sånt onödigt inlägg får jag säga. Tagga ner lite.

 13. Alla pratar om att ”jaaaa det går så bra att välja själv såååååååååå!!!! Min flicka blablabla”.
  Så jäkla lätt att vara pojkflicka men inte flickpojke. Vilken pojke skulle medvetet vända sig till sina kompisar och säga att han gillar rosa, bakning och gosegos och gullegull?!?!?!

  Mitt barn går i förskoleklass och ALLA pojkar där har monster/batman/spiderman/whatever-tufft på sina väskor, kläder etc.

  ALLA flickor har rosa, gullegull på sina väskor, kläder etc.

  Om en skolklass pojkar sitter med den där och jämför sig själva inte fan skulle en ensam pojke jämföra sig med My little pony. Nej, han tvingar in sig själv i den ”tuffa grabben mallen”.

  Det handlar om strukturer och inte om individen. Tänk lite utanför era egna jäkla ramar ibland!

  Jag och min sambo blev också jättestörda av den SJÄLVKLARA könsuppdelningen och hur den hämmar flickor och pojkar.

 14. Men å andra sidan är det du som förälder som har det yttersta ansvaret. Om du är missnöjd med att de säger pojk och flickleksaer, säg det till personalen och sen låt dina barn få välja själva.

  1. Till Annelie:
   Vet inte om du har egna barn men mina barn har också öron och sonen skulle aldrig nånsin välja något som presenterats som flickleksak, det är så djupt invant. Däremot helt ok för dottern att välja ”pojkleksak”!

 15. Vid 2 av 2 besök av oss har personalen frågat ”ska det vara pojk- eller flickleksak”. Därav blir det ett problem och en del av att uppmuntra gamla normer..

  1. Till Annelie:
   Vet inte om du har egna barn men mina barn har också öron och sonen skulle aldrig nånsin välja något som presenterats som flickleksak, det är så djupt invant. Däremot helt ok för dottern att välja ”pojkleksak”!

 16. Men det enda som McDonalds har gjort är att tillgodose två olika beteende utan kön! Inget som hindrar en tjej från att välja Transformers och en kille att välja My little Pony. Allt behöver inte vara grått och tråkigt. Sluta vara så jäääävla PK.

 17. Står det att My Little Pony boxen är för tjejer och Transformers för killar? Som nån skrev, ja, det är uppdelat, men i My Little Pony och i Transformers? Inget säger väl att det står kille på ena och tjej på andra?

 18. Jag håller med. Det är väl bättre att det finns att välja mellan två olika beroende på vad man vill ha. Varför måste allt vara könsneutralt?

 19. Min dotter väljer 9/10 superhjältar, dinosaurier och monster och vi stöttar henne helhjärtat. Men det är svårt för henne ibland när det blir alldeles för grabbigt vs tjejigt. Det finns liksom sällan någon medelväg det är så himla uppdelat. Och värst är ju när någon annan väljer till henne….

 20. Så jävla galet. Så bra att du är med och synliggör dessa snedvridna normer våra barn blir matade med! Man blir bara så ledsen när man ser det.

 21. Jag fattar inte poängen (förutom det uppenbara i att det är uppdelat), det är väl bara att välja beroende på vad man soum barn vill ha?

 22. Sjukt! Vi fick My litle pony till sonen, de frågade inte som de brukar göra i driven om det är kille eller tjej så jag tänkte att det var ju himla kul att de inte kör könsuppdelat. Ibland är det lite extra surt att ha fel…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..