Sex tips när du ska prata sex med barnen

Det är lätt hänt att man duckar barnens sexfrågor och sparar allt krut till ett ambitiöst och progressivt supersexsamtal som ska ske någon gång i tonåren. Det riskerar att bli oerhört pinsamt. För att bli trovärdig måste man vara öppen och ogenerad redan från början. Jag duckade min äldsta dotters första sexfråga. Sedan har jag kämpat för att skärpa till mig. Det här har jag kommit fram till.

Sex tips när du ska prata sex med barnen

1. Utgå inte ifrån att ditt barn och det omgivande samhället är hetero.

2. Acceptera att ditt barn har en sexualitet.

3. Svara konkret på barnens frågor. Undvik gulliga omskrivningar.

4. Visa genom handling att barnen har rätt att fatta beslut om sin egen kropp. Respektera barnens nej. Tjata inte till dig barnpussar och bjud inte ut barnkramar som presenter till vänner och släktingar.

5. Låt dig inte begränsas av förmodat känsliga vuxna. Utgå ifrån ditt eget sexualupplysningsideal.

6. Visa från början att det är okej att prata om sexualitet i din familj. Det är ett samtal som ska pågå och inte komma i form av en smärtsamt pinsam punktinsats i tonåren.

 

Läs gärna min längre text i ämnet HÄR. 

  1. Med nr 4 menar han nog just det han skrev. Om barnet inte vill pussa dig eller krama släktingar är det något man måste respektera (och inte fortsätta tjata om det). Barnet bestämmer själv över sin kropp och vem hen vill pussa och krama osv.

  2. Bra skrivet!
    Köpte din ”Kukbruk” till stora sonen i sommarlovsprogrammet när han gick ut 7:an eller 8:an, bra hjälp på vägen! Ska bli bättre på att prata sex med småtjejerna när dom undrar, där vet jag ju lite mer själv hur kroppen funkar.. Har köpt en bok som heter Hur görs bebisar från Olika förlag, som vi redan läser för tjejerna, riktigt bra.
    Tack för en bra blogg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..