9 steg till att undvika skilsmässa under småbarnsåren

Jag har klarat det första året som tvåbarnsförälder och firar med en lista! Håll till godo.

9 steg till att undvika skilsmässa under småbarnsåren

1. Pussas

Ofta hör man det pratas om hur viktigt det är att ha sex. Det kanske det är, men det viktigaste är att pussas. Flera gånger varje dag. Minimikrav:

På morgonen när man vaknar, på eftermiddagen när man ses efter jobbet och innan läggdags.

2. Umgås med varandra

Se till att sitta ner och och snacka lite med varandra nån kväll i veckan när ungarna somnat. Man behöver inte jobba/kolla på tv-serier varje kväll.

3. Ta chansen när den kommer

Ibland infinner sig ett ögonblick då man helt plötsligt ser varandra som par och inte som föräldrar. Det kan vara att man precis efter middagen börjar prata om något eller att man helt plötsligt en lördagsmorgon börjar hångla (och gillar det). Ta vara på de stunderna – man vet aldrig när de kommer igen. Disken kan plockas undan senare och kissblöjan kan sitta kvar en kvart till.

4. Sexschema

Nej, det är inte speciellt sexigt med sexschema och vissa tycker nog att jag är en oromantisk tönt som borde schemalägga mitt eget försvinnande så snart som möjligt spm föreslår detta. Jag håller väl på ett plan med men samtidigt är det så att det får jobbet gjort. I korthet går det ut på att man bestämmer sig för en kväll i veckan då man stänger av tekniken (och lägger undan böcker och magasin för den delen) och ägnar sig åt varandra. Lättast i mitt fall är att man ger varandra massage, mindre press så. Det är förvånansvärt hur mycket som sätts igång när man ger sin partner massage eller får det faktiskt. Sen får man gå vidare hur man vill…

5. Umgås som familj

I början av mitt föräldraskap gick mycket ut på att Manne skulle somna så att jag kunde vara själv med Li och allt skulle vara som vanligt igen. Det dröjde ett bra tag innan jag insåg att vi var en familj och att det var nog så viktigt att ha kul tillsammans allihopa och inte bara sitta av tiden tills han somnat. Ät därför hellre på en pizzeria än på en michelin-krog och åk hellre på all-inclusive än på äventyrsresa och se till att ha så kul som möjligt och göra det bästa av situationen.

IMG_3029

Och se till att bebispoolen är uppvärmd…

6. Det kommer inte alltid vara så här

När disken hopar sig, tvätten ska vikas, barn ska kläs på, sömnbristen gör att man knappt vet vad man heter och ens karriärdrömmar krossas av ännu en vab-dag är det lätt att bryta ihop, ge upp, kasta in handduken och bara lägga sig ner på golvet och blunda. Då är det viktigt att upprepa, precis som Manne skriver i Pappalogi, följande mantra för sig själv:

”Det kommer inte alltid vara så här”.

För så är det verkligen. Helt plötsligt en dag har du sovit hela natten, barnen sitter själva på sitt rum och du har tid att, sjuka tanke, öppna en bok igen.

7. Ge sig

Under småbarnsåren tjafsar man mycket med sin partner och ens partner tjafsar mycket med en själv. Ibland kan det kännas skönt att tjafsa, jag kan uppleva det lite som att klia på ett myggbett. Det är liksom så skönt för stunden – men efteråt har man ett blödande sår på armen i stället för ett litet myggbett. Därför är det otroligt viktigt att stoppa tjafset genom att ge sig. Säg nåt snällt i stället eller behandla din partner som du själv vill bli behandlad. Bryt den onda cirkeln liksom.

8. Datenights

I bland bör man fixa barnvakt och hänga lite med varandra. Det kan vara allt ifrån att streckkolla Game of Thrones till att sitta på en uteservering och bli lite småfulla ihop. Det viktigaste är att man liksom glömmer att man är ett föräldrapar som har tusen olika livspusselbitar att bekymra sig om för en stund.

IMG_0133

Man kan bowla tex.

9. Det som händer på natten stannar på natten

Vaknar du på morgonen och har ett vagt minne av att ha blivit kallad ett väldigt fult otroligt (politiskt inkorrekt) ord under natten eller minns du som i en dimma att du nog kanske kan ha kastat en kudde på din älskade livspartner under natten, släpp det bara. Glöm det, gå vidare, detta har nämligen inget att göra med vilka ni är på dagen att göra. Vi kan säga att det är bebismonstret som har hemsökt er och fått er att göra saker ni inte visste ni var kapabla till.

Det var det.

LYCKA TILL!

(Här kan du läsa fler listor jag skrivit.)

  1. Instämmer med Sofia! Riktigt bra och sann lista. Mina barn är också 8 och 10 och mycket är så mycket lättare nu!! Läx-läsning är sjukt mycket roligare än att krångla med galonbyxor?!!!

  2. Jag säger bara, skitbra!

    Från en mamma som kämpat och klarat sig igenom och fortfarande är gift (barn 8 och 10 år).

  3. Tack. Jag ska genast hala fram denna lista när jag kommer hem. Vi har separerat en gång redan på 1,5 år. Nu ska vi göra om och rätt (läs: han/pappan).

    1. Visst är det absolut så att man själv har/gör rätt :-). Fick dock lära mig på familjeterapin att man aldrig kan förändra någon genom att kräva det/argumentera för det utan istället förändra sitt eget beteende och gå den andra till mötes. Det i sig är det enda som kan förändra den andre. Det visade sig funka jättebra under en period när vi båda gjorde så. Sedan blev det ändå uppenbart att vi varför olika etc så vi skilde oss ändå. Men dagens tips verkligen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..