Tack alla följare!

Nu är det dags att säga hejdå för min del. Jag slutar blogga för Mama.

Det har varit mycket händelserika år, den jag är idag har så mycket med denna blogg att göra. Tack alla som följt mig under denna tid! Men det känns ändå att det är bara början :-)

Som det ser ut nu så är jag blogglös men ni hittar mig så länge på Instagram (olga_ronnberg) och på Facebook, sök på Mamma Fitness Sweden.

Lev väl!

 

 1. Hej, för länge sedan skrev du om skador relaterat till träning. Ville bara tipsa om en riktig grym naprapat i täby om du skadar dig någon gång http://www.naprapattaby.se. Älskar din blogg läser den varje dag sluta inte blogga!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Något att tänka på.

Det har blivit lite av ”mode” att ta sommarbrejk, skita i hur man äter och tränar med orden ”jag har valt”.
Få vill ta hand om resultaten av det. Få kan komma ur det. Få fattar att resultaten hänger ihop med vad de har valt. Jo, jag är FÖR att ta pauser då och då – det är bara sunt men inte i 2 månader- inte om man har en hel del kvar att ta itu med.
Men gissa vad! Det funkar inte med on eller off, det är i så fall fortfarande samma gamla ”jojo” för man har inte ändrat sin inställning om man säger ”jag ska börja om från början” istället för ”jag fortsätter där jag slutade”.

En klok man sa så här en gång: om man längtar efter sin semester så ska man kanske fundera över vilket liv man lever? Varför inte jämföra det med livsstilen- om du längtar efter en kost&träningspaus- det är kanske dags att se över kosten (för strikt och du längtar varje onsdag efter en stor fet chokladkaka ? för tråkig? ensidig?) och träningen ( för tufft? för slappt ?för ensidigt?).
Något att tänka på.

 1. Förstår vad du menar…För mig har det dock under de senaste två somrarna inneburit mer träning än under vinterhalvåret. Jag tycker det är lättare att få till det med träningen under sommaren. Visst äter man(jag) mer men jag rör mig mer i stället. Har köpt din bok och tränar utifrån den nu. Mkt nöjd, känner mig starkare på väldigt kort tid. :-) Tackar!

 2. Jag instämmer helt! Jag hade just den diskussionen med min man. Han tyckte jag kunde ta en paus från träningen för ”det går ju alla andra….” Men jag är inte som alla andra isåfall, och jag vet vad jag mår bra av. Så nu får han börja om på ruta 1 med sin träning, och jag – ja fortsätter som vanligt, det har jag ju gjort hela tiden. Så här behövs ingen omstart.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Min frukost imorse

Min frukost imorse: ugnsbakad pannkaka med persika.
Gjorde smet på 3 äggvitor, havrekli 1 dl och stekte i 1 tsk kokosolja.
Dekorerade den färdiga pannkakan med persika, kryddade med kanel och kardemumma. In i ugnen, 200 grader, 15 min.
Frukostar behöver inte vara tråkiga.

20130806-115951.jpg

 1. Hej!
  en lite fråga ang fördelning. Jag väger 67kg och har lagt mitt proteinintag på ca 100g, kolhydrater på ca 180g och fett på ca 40g. Är detta en bra fördelning eller skall jag ändra på något. Stillasittande jobb och tränar enligt din bok ca 2-3ggr/vecka, ganska medel mao. Mitt mål är att minska, inte ligga still eller öka.
  Tack för alla råd och pepp!!!
  //Jenny

   1. Det är för att man vill ha proteinet. Det finns i vitan. Jag skulle iaf inte orka 3 hela ägg. Dessutom kanske man föredrar fettet i en annan form. Jag brukar äta ett helt ägg plus tre vitor till frukost – för att få protein som sagt.

  1. Kanske för att hon redan fått i sig tillräckligt med fett till frukosten eller hur hon räknar och bara vill ha proteinet i äggvitan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hur vill du se ut?

Här ser ni tjejer med muskler. De har olika mycket muskelmassa och självklart olika looks.

En sak är säker dock: oavsett looken så har dessa tjejer lagt mycket tid på styrketräning- både bikinitjejer, fitnesstjejen, crossfittjejen, body buildingtjejen. Dessa muskler växer inte bara så här, över en natt så no worries att det blir för mycket på en gång.

Ett tips dock är att börja styrketräna, bara börja! Börja få muskelmassa och sen avgör själv om det är dags att stanna vid en viss look. Sen kan man alltid underhålla det man skaffat sig. Men ingen styrketräning=inga muskler. Inga muskler=slapp kropp utan former.

 1. Har alltid kört 30 min uppvärmning på crosstrainern eller cykel innan jag börjar med styrketräningen, men efter att jag har läst att cardio och styrketräning ihop bygger inga muskler, börjar jag undra om jag gör fel?

  1. Som jag förstått det så avstannar muskelproteinsyntesen av cardio och man bör därför separera dessa delar och kanske köra ett pass på morgonen och ett på kvällen eller varannan dag. Det står en hel del på t.ex. http://www.styrkelabbet.se och siten Träningslära.

 2. Och alla är under 40?! Skulle vara kul med bilder på 40-50+ någon gång. Men det här är väl inte rätt forum förstås. Jag är 55 och även om jag är fit och ser snygg ut, så är det ändå lite jobbigt att hela tiden se bara unga. Kan ju också vara så att äldre kvinnor inte så gärna lägger upp bikinibilder på sig själva. Kanske för att man är förståndigare och inte vill fläka ut sig hur som helst. Eller för att man inte står sig i konkurrensen?!

  1. eller så finns det få fit kvinnor i den åldersgruppen 50?. Jag har sett bara en här i Sverige och hon är 70. Och sen-känner du ngn i den ålder sm har Instagram? inte jag.
   Jag är 40 själv och lägger ut bilderna, inga probs.

 3. Åh, vilka härliga inspirerande bilder!
  Undrar om du kan lugna mig lite Olga.
  Tränar styrketräning enligt ett 4-split schema. Endast lite intensiv cardio efter passet, t.ex. 5 min rodd. Allt enligt ett schema jag fått.
  Samtidigt äter jag mycket protein, äter inte för stora portioner och har dragit ner något på kolhydraterna och äter bra kolhydrater.
  Märker att jag är fastare i kroppen och att musklerna syns mer, men jag går inte ner i vikt. Väger fortfarande ungefär detsamma som innan, ca 63-64 kg till mina 167 cm. Bör jag oroa mig? Alla ”viktsidor” menar ju att man ska väga sig varje vecka, men det är ju inte särskilt inspirerande för mig :/

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kvällsmellanmål

Råriskakor, avokado, tonfisk och jalapeno. Kryyydigt!

20130804-212215.jpg

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag kan, du kan.

Att göra fitness till sin livsstil är inte svårt. Sluta överanalysera bara- som många gör. Ska jag göra det eller det? Ska jag äta det eller det? Men hon /han/de äter ju inte så så jag gör istället som han/hon/de istället. Osv.

Står du där och försöker hitta en massa anledningar till att inte borsta tänderna? Är det svårt? Nej. Så vad är skillnaden? Jo, fitness kräver mer av dig, du måste anstränga dig både fysiskt och psykiskt.

Men ok.

Fortsätt att ha det bekvämt och skönt. Men gnäll inte då över att du mår dåligt, inte trivs med dig själv, kläderna sitter illa, du skäms vara bland folk, att du inte orkar leka med dina barn, att det gör ont i ryggen, att det gör ont i knäna, att magen är uppblåst, att du sover dåligt, att du inte orkar gå i trappor, att du inte orkar springa efter bussen, att du inte kan knyta skorna, att du blir andfådd för minsta lilla, att du blir ofta sjuk, att du är deprimerad, att blodtrycket är högt, att du orkar inte stå längre stunder, att folk undrar över om du är gravid, att du skäms vara naken inför din man, att du skäms ha din bikini på.
Eller så tar du ditt ass och rör på den och tar hand om din kropp för att du är skyldig både dig själv men din familj och dina barn. Alla förtjänar en frisk mamma, fru,dotter. men även för att kunna bocka av varenda punkt : ja, jag KAN visst!

 1. Du har nog inte själv barn eftersom du inte verkar ha nån aning om hur tidskrävande det är och hur lite sömn man får. träning på det? nej tack, kanske när de är lite äldre sover på nätterna och man inte behöver bära dem hela dagarna.

  1. Sofia. Olga har fem barn varav de sista är tvillingar. Sluta kom med ursäkter, du har väl en partner som kan ta hand om ungarna ett par timmar i veckan så att du kan träna på vardagsrumsgolvet.

  2. Bu !

   Sluta gnäll och rör på fläsket. Om man har barn så RÖR man på sig mer! man måste hela tiden jaga ungar, så visst får du GRATIS motion! ta tag i din diet i stället så går det åt rätt håll

   Olgas inlägg måste ha gett dig något eftersom du tog åt dig,dvs ditt dåliga samvete

 2. Hej Olga! För en som precis upptäckt styrketräning (har nästan bara tränat kondition tidigare) – hur mkt kondition tycker du att man ska få in i veckan? jag tränar styrka ca 3 ggr/vecka, och märker att även om jag inte direkt har ngt överskott på fett skulle vilja bli lite mer ”slimmad”. Tips?

 3. Hej, Har köpt din bok den verkar mkt bra. Har tränat mamma bootcamp i tre mån. På vilket steg i din bok tkr du att jag ska starta? Tack för svar :).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Cardio på tom mage: ja eller nej?

Spelar det någon roll om man gör cardio  på fastande mage?

Ja om du stiger upp kl 5 och börjar jobba kl 6 och det passar ditt schema. Men det är inget som du behöver göra.

Det viktiga är inte så mycket varifrån energin kommer från (fett eller glykogen), utan snarare, hur mycket du förbränner . 300 kalorier är fortfarande 300 kalorier i slutet av dagen- oavsett om det kommer från fettet eller kolhydrater. Vid slutet av dagen så är det ändå underskott- underskott som underskott.

Lägg till detta det faktum att hur du tillgodogör dig energin (fettet vs kolhydraterna)  är mer knutet till träningsintensiteten och inte timingen.

 

 

 1. Jag säger oxå tack! Inga krusiduller, kalorier in, kalorier ut. Börjar man träna kommer mycket av maten ”på köpet”, om man lyssnar på kroppen.

 2. Jag är lite nyfiken på om man börjar bryta ner muskler om man kör cardio på fastande mage? Jag brukar ta ett ägg eller banan de gånger jag måste ta ett löppass före frukosten för att få träningsveckan att gå ihop.

 3. TACK! Så många förståsigpåare i min omgivning hävdar att träning på tom mage är så mycket effektivare vid viktminskning. Jag gör hellre en bra träning på gymmet med mat i magen så jag orkar få ut allt av passet. Promenader på tom mage skulle få mig att ge upp första dygnet av utmattning! Skönt att höra av någon som verkligen kan sin sak att jag inte är helt fel ute. Gillar din inställning till till mat och träning: ät ordentligt och träna hårt, LOVE IT! Har förresten gått ner 20 kilo nu utan morgonpromenader på tom mage…..=)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mellanmåltips!

Kvarg från Ica (tar en hel burk på 200 g ), blåbär, honung, valnötter och råkakao på.
Perfekt fitnessmat med en hel del proteiner, kolhydrater och bra fetter.

20130729-185318.jpg

 1. Tack igen för en superblogg! En av mina favoriter! Alltid lika inspirerande och peppande.

  Tänkte fråga vad du tycker om kaffe. Bra eller inte bra? Läste i någon tidning att 2 koppar om dagen ökar förbränningen men drack man mer än så riskerar man att öka kroppens stresshormoner. Studerar och under tuffa studieperioder blir det många koppar. Även under kvällar i försök att bota sötsug och trötthet.

  /Sandra

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ett bra tips

Idag körde jag underkroppen inkl denna övning- djupa breda knäböj med kettlebell/hantel på 2 bänkar.
Ett tips är att ta denna övning som nr 1 i passet, här kommer man djupare ner pga vikten och på det sättet mjukar upp höfterna och förbereder dem för andra benövningar.
Håll i kb med båda händer. Se till att hålla knäna åt samma håll som fötterna (de får inte gå inåt) och håll ryggen rak. Gå ner till en djup knäböj så långt ner som möjligt, eller så mycket som din rörlighet tillåter. Spänn rumpan när du kommer upp igen, undvik låsa knäna. Jag körde 4 set x 12.

Ni kan även se övningen här, la ut den för 1 år sedan.

20130729-165831.jpg

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Magiskt? Knappast.

 • Inga kolhydrater
 • Mindre fett
 • Inget kött
 • Ingen gluten
 • Inga spannmål, mjölkprodukter eller bönor
 • Ät inte sent på kvällen
 • Hoppa frukosten
 • Periodisk fasta
 • Ingen processad mat
 • Inget sött

Här är listan på bara få ”du ska icke äta ” och ”så här ska du göra för att gå ner i vikt”.  Det är så här folk krånglar när de vill gå ner i vikt. Med en massa ”får inte” och med olika metoder, till slut blir man förvirrad med alla förbud.

Börjar man utesluta något av dessa livsmedel  så kommer det alltid handla om ren kalorirestrektion. Ta bort rött kött, gluten, hoppa godiset, hoppa processad mat och så ta periodisk fasta på det så får man viktnedgång automatisk. Genom att utesluta dessa livsmedel eller äta på ett trixigt sätt (typ den senaste 5:2 dieten) så minskar man automatisk på antal kalorier man får i sig då dessa livsmedel är kaloritäta – det är ingen som helst magic. Det finns ingen ”magisk” metod eller ”diet”, det handlar om att ha koll på kalorierna oavsett ”metoden”.

 

 1. Hej! När du skriver så där Olga så kan det tolkas som att det inte spelar ngn roll varifrån kalorierna kommer och att det enda som gäller är kalorirestriktion. Att du menar att man lika gärna kan äta godis och snabbmat…så länge man håller nere på kalorierna…Och med tanke på hur noga du är att förespråka god kosthållning så antar jag att du inte menar så…En tanke bara på hur det skrivna ordet lätt kan tolkas fel…

  http://traningslara.se/en-kalori-ar-en-kalori-men/

  Tycker jag var ett bra inlägg.

 2. Eeeh….Det jeg har lärt er at kroppen trenger alt som står på listen,annas klarer den ikke av å forbrenne det. Om man uteslutter det kroppen trenger vil kroppen begynne å lagre alt istede for å bruke det. Da kommer man til å gå opp ivekt. Man går ikke opp i vekt av å ete normalt!!!!!

  1. Alltså Olgas poäng här var väl att man INTE ska utesluta de här sakerna…utan äta nyttigt utan att utesluta matgrupper eller följa regler.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Myter

Det är mycket bullshit man fått höra som tränare genom åren.

De vanligaste påståenden :

– min ämnesomsättning är långsam

– jag är känslig mot kolhydrater/jag tål inte kolhydrater

– jag blir snabbt stor av styrketräning

Okeeej.

När någon påstår att de är känsliga mot kolhydrater så brukar det bli så här: man undviker kolhydrater, kör LCHF, testar äta kolhydrater i form av rent socker och BOOM, vaknar 3 kg tyngre. Detta kallar folk känsligt. Jag kallar det ren hitta-på- idioti. Av ett par anledningar. På egen hand utan att forska runt om hur man gör i fall man vill minska på kolhydraterna på rätt sätt så minskar man rejält, extremt. 20 g per dag och det i form av grönsaker är det vanligaste. En dag crashar man för man kan inte leva så här under längre perioder, man käkar allt man ser- bröd, chips, potatis, godis, allt annat skräp. Klart reagerar kroppen för kroppen vänjer sig vid dessa ynka 20 g, klart glykogendepåerna är helt tomma. Klart går man upp pga all vätska, sockret och saltet. Folk gör slutsats att de är känsliga mot kolhydrater. NEJ, man är inte det. Man reagerar mot skräpet – inte mot bra kolhydrater – som man kan tåla i bra mängder (kanske inte svårt sjuka i diabetes men vanliga välmående friska kvinnor). Fortsätter man med sina 20 g så har man fastnat i sin personligt kolhydrat-fängelse och tror att allt är kört. Nej, det är inte kört alls men det är dags att vänja kroppen vid kolhydrater, av bättre sorten.

Angående långsam ämnesomsättning : jag skrivit om det igår. Det går att fixa! Det tar tid men det går.

Stor av styrketräning: Nej, det är inte så att man blir stor av ett par pass/vecka. Det är fettmassan som inte minskar. Musklerna växer men fettet försvinner inte- klart man blir större. Så ha koll på kosten och lägg till ett par fettförbrännande intensiva cardiopass och fortsätt med styrketräning.

 

 

 1. Enig med dig Olga!
  Eftersom en enig internationell forskarvärld anser att medelhavskosten är den bästa för friska människor så fortsätter vi smarta att äta varierat.
  Massor med persikor nu under högsäsongen går ju inte att motstå, inte heller focaccia, falafel eller fritto misto med gelato som dessert.
  Så här har jag som är lång o smal ätit hela mitt liv o aldrig varierat i vikt.
  It´s all about the genes and fresh food!

 2. Patetiska hela bunten…träna för fan om det är så jävla viktigt att vara smal. Folk tror dom är i superform tackvare alla div dieter,lchf mm fast verkligheten är att konditionen är sämre än någonsin.

 3. Du är en mycket klok kvinna, så jag tror det är bra att du läser mer om Progestoronbrist, östrogenöverskott och hur det fungerar i kombination med ämnesomsättningen. Hur man kan förändra balansen vet jag att du redan kan en del om, men båda bitarna av kunskapen är viktig för att förstå vad mer man kan göra för att komma i mer balans. Just progestoronbrist i kombination med östrogendominans är en stor källa till övervikt som är svår att få bukt med och även kraftiga dippar i humöret..

 4. Jag brukar tycka att du är så kunnig och grym. Synd att du inte är mer påläst om LCHF eller lågkolhydratkost. Det går hur bra som helst att hålla det i åratal, varför inte hel livstid? Dessutom kan man absolut överstiga 20 gram kolisar om dagen om man tränar hård styrketräning. Då med bra kolisar, aldrig vitt mjöl eller socker.

  Jag själv är 29 år, 3-barnsmamma, f d småmulllg, numera med fast fin kropp med allt synligare muskler. Då jag tränar 5 styrkepass och ett cardiopass i veckan har jag nu på senare tid valt att äta 40-50 g kolisar om dagen. Räcker väldigt bra.

  Jag har sedan jag började med LCHF/LC för 4 år sedan gått på hälsokontroller 2 ggr per år, resultaten blir bara bättre och bättre. Har även pluggat heltid på universitet i 2 år nu och min hjärna verkar då få tillräckligt med kolisar ;) Jag har ärligt talat aldrig tidigare mått så bra som jag gör idag och varit så pigg som jag är idag. Äntligen orkar jag leva mitt liv till 100 %

  Jag äter dock aldrig feta såser, bacon och liknande. Fettet kommer mest från lax, avocado, nötter, frön, oliver, kokosolja mm. Äter inte mejeriprodukter särskilt ofta men när jag väl äter så äter jag inga lightprodukter alls. Blir aldrig sugen på att hetsäta så som du beskriver. Hände dock ofta när jag försökte gå ner några kilo för 5 år sedan ”när jag tillät mig att äta allt men inte alltid – Viktklubben) . Kunde inte motstå sockret alls då, men nu sen jag uteslutit vitt mjöl och socker helt är det inga problem alls.

  Jag säger inte att alla behöver testa eller ens tycka om det. Men det hade varit trevligt om folk varit lite mer pålästa gällande LCHF/LC

  1. 1.Du har inte läst ordentligt vad jag skrivit.
   2.Det är min skyldighet att vara påläst inom kost och träning.
   3.Kolhydraternas roll i samband med träning och muskelbyggning:
   Kolhydrater sparar muskelvävnad från att omvandlas till glukos.
   Kolhydrater orsakar frisättning av insulin, vilket blockerar frisättningen av kortisol.
   Kolhydrater ökar nivåerna av muskelglykogen vilket kommer att förbättra prestanda och minska trötthet.

   Jag kan fortsätta.

  2. Åh jag kan bara instämma i allt du skriver! 20-50 g kh per dag är en nivå jag tror att många skulle må bra av att hålla, men självklart kan man om man tränar mycket även ligga högre än så. Själv ligger jag generellt på 20-30 g kh/dag och där trivs jag utmärkt, och har så gjort i 2,5 år. Om jag tränar mycket ökar jag något. Magen mår bättre än någonsin, jag är piggare och kan hålla vikten även när jag alltid äter mig mätt. Jag har också kört Viktklubb, då var jag alltid hungrig och magen svullen som en ballong. Innan jag lade om kosten och åt mycket kolhydrater var magen alltid svullen och då borde den ju varit ”van”. Mjöl, potatis och frukt är det värsta för mig, då sväller den upp direkt även av en liten mängd.

   Jag har inget sötsug och frossar inte när jag gör avsteg utan tvärtom. Förr kunde jag äta massor av godis och annat skräp, men nu är jag dels sällan sugen, och när jag väl äter så blir jag nöjd på bara en liten mängd, det trodde jag aldrig skulle kunna hända mig!

   Jag är utbildad kostrådgivare inom lågkolhydratkost och det tråkiga är att LCHF/lågkolhydratkost i mångas ögon dels är en diet, och dels innebär att man bara äter bacon och smör. För det första så ska en kosthållning självklart individanpassas, det är stor skillnad på kost till en diabetiker och kost till en hårt tränande frisk person. Sen har jag aldrig ätit så mycket grönsaker som nu, och då åt vi ändå mycket grönsaker innan. För mig är det en fräsch kost som jag mår väldigt bra av, och jag önskar också att kunskapen var större! Innan man uttalar sig för hårt tycker jag man bör läsa böckerna ”Matrevolutionen” och ”Ett sötare blod”.

   1. Jag ser ingen anledning till att hålla 20-30 g kolhydrater per dag. Många mår utmärkt på t ex 200-400 g bra kolhydrater. Ingen skillnad i hur folk mår-sluta mer er grundlös propaganda. Kolhydrater är INGEN fiende som ni försöker påstå utan har sin roll i kroppens funktioner, hämta era källor från _färska studier_, och inte från gamla böcker.
    Ingenstans rekommenderar jag varken Viktklubben eller socker och pasta, kan du liksom ge dig med dina extrema irrelevanta till det jag skrev exempel? Sen hur mkt grönskar du äter är även det totalt irrelevant och ointressant i sammanhanget.

 5. Om man har binjureutmattning och för höga kortisolnivåer, så är cardio-träning det sista man ska syssla med…då spelar det ingen roll hur mycket du tränar eller hur vettigt du äter :)

 6. Suck, blir så trött på alla dessa begränsningar. Varför kan folk inte äta med förnuft?
  Socker är inte bra så ät det inte i mängder, för mycket protein (och då pratar jag om EXTREMT mycket protein) är inte heller bra, för mycket av mejeriprodukter, kolhydrater, fiber etc är inte heller bra. Ät balanserat för guds skull!
  Och unna er ibland, behöver inte vara varje vecka eller ens på en helg men ät med måtta.
  Själv har jag ätit enligt paleo (är gammal crossfit människa) de senaste två åren men det betyder INTE att jag skippat kolhydrater för det. jag har enbart valt andra kolhydratskällor. Jag köper hela den här grejen med att gluten är inflammatoriskt och inte det bästa alltid men hela den här hysterin om att allt är farligt från folk som kanske inte har full koll gör mig så irriterad.
  Det finns flera olika ”världar”, inom crossfit är det paleo som gäller, inom yoga är det mer raw, inom styrketräningsvärlden handlar det om balans mellan protein, kolhydrater etc. Och ja, jag har varit inne i dem alla och har inget ont att säga om något utav dem!
  Hitta det som passar er bäst och var inte så jäkla rädda för maten!
  Läs det här och få ett nytt perspektiv: http://www.rolereboot.org/life/details/2013-06-when-your-mother-says-shes-fat

 7. En vanlig frisk kvinna. Varför behöva kommentera när man har en sjukdom som gör att ämnesomsättningen är annorlunda. Har jag en muskelsjukdom som påverkar styrketräningens effekter så behöver jag inte nämna det. Olga pratar om friska människor i allmänhet, viss finns det undantag som har medicinska förklaringar.

 8. Gillar dig och din träning och allt men jag vill påpeka att alla har inte en fullt fungerande sköldkörtelsfunktion.
  Den kan arbeta för mycket och ge för mycket hormoner, hög ämnesomsättning eller för lite hormoner, låg ämnesomsättning. Jag har det sistnämda. Jag har motionerat och ätit rätt hela livet, men det har ändå påverkat mitt liv. Kroppen är ständigt på lågvarv. Man är trött, frusen och kan periodvis få problem med minnet. Man kan medicinera mot det här men det är en daglig livslång medicinering som regelbundet måste kontrolleras av läkare.
  Att jag är en av de drabbade betyder inte att jag är otränad och överviktig, i alla fall inte just idag. Detta går dock i vågor. När jag får ett hormonfall så går energinivån ner till noll och vikten går upp och jag är seg och svullen. Det är en ständig kamp och det syns inte utanpå att jag har den här bristsjukdomen. Jag har dock fått utstå många elaka kommentarer, glåpord och kommentarer om hur jag ser ut och att jag inte borde äta mat och inte heller visa mig bland folk. Vill inte dissa dig utan bara berätta för dig hur en grupp människor har det.

  1. Håll dig till saken.

   När jag läser inlägget ser jag att det står Myter som rubrik. Om du har en diagnos av en läkare som har skrivit ut en medicin så är väl din låga ämnesomsättning ingen myt och då gäller väl inte inlägget dej? Jag läser också i inlägget att det finns de som tror att de inte tål kolhydrater för att de kör en panik-slarv-bantning som de kallar tex LCHF sen bryter ihop och trycker i sig skitkolhydrater och mår pyton. Om du har en kosthållning som innehåller bra kolhydrater som du tål, så gäller inlägget inte dej heller. Du som känner dig lite aggressiv och vill utnyttja bloggen till att lägga ut texten om LCHF eller sköldkörtelproblem kan väl rubricera på lämpligt vis.

 9. Fast varför ska man ens ha kolhydraterna? Det går skitbra att leva hela livet utan och må toppbra, vara frisk och träna hårt. Läs Ett sötare blod av Ann Fernholm. Kroppen behöver dem inte. LCHF är ingen bullshit. Det är en grym livsstil och kosthållning som man mår fantastiskt av. Du skulle se mina resultat. Fabulösa! Aldrig mått så bra innan, och jag har ätit max 20 gram kolhydrater om dagen i flera år.

  1. Vad Ann Fernholm ville förmedla var att hennes rannsakning av forskning mellan lågfettdiet och lågkolhydratdiet är felförmedlade och dåligt påläst av de som ska ge oss hälsorekomendationer på högre nivå. Plus om att många läkare ordinerat och lärt diabetiker helt tvärt emot vad dom behöver i kost. diabetikers behov av anpassad lågkolhydratskost skiljer sig från en frisk. Jag upplevde inte att det var en bok som förmedlade att LCHF är det som gäller. Hjärnan måste få kolhydrater för att kunna tänka! Men rätt kolhydrater! Den hänvisade inte direkt till styrketräning heller, vilket verkar vara Olgas syfte är att ha i tanken kring hela diskussionen.
   Däremot upplevde jag boken som en realitycheck av vad forskningen EGENTLIGEN säger kring lågfettskost och lågkolhydratskost som man inte trodde innan. Riktigt bra bok!

   1. Kajsa, vad har du för källa på att hjärnan behöver kolhydrater för att kunna tänka? Om du kollar i vilken fysiologibok som helst så kommer du att få veta att hjärnan behöver GLUKOS för att fungera och den mängden glukos som behövs tillverkas av levern genom glukoneogenesen. Så snälla, läs på innan du kommenterar, blir så väldigt fel annars!

     1. Är mycket medveten om att glukos är nedbrutna kolhydrater så jag skippar bakläxan, och det är just därför jag äter lite av dem eftersom jag inte vill ha mängder med glukos i blodet, jag låter levern göra sitt jobb i stället, räcker mer än väl! Så NEJ, hjärnan behöver inte kolhydrater (i ätlig form alltså, skulle varit tydligare med min formulering) för att fungera!

 10. Fast jag har en ämnesomsättningssjukdom som heter hypoteros vilket innebär att min ämnesomsättning går på lågvarv och därmed försvårar min viktnedgång så det är verkligen inget bullshit från mitt håll! Jag äter medicin hela livet för detta så ta reda på fakta innan du påstår saker tycker jag!

  1. I ditt fall så går det jättebra att åtgärda det med träning och bra rätt kost.Jag jobbar med en del tjejer som går på levaxin och det går utmärkt, långsamt men hur bra som helst.Ingen utesluter kolhydrater öht.

   1. Det framgår inte av inlägget att Olga syftar på ”friska människor”. Det hon gör med sitt inlägg är att säga att alla människor har samma förutsättningar och allt annat är bullshit.

    1. Näe men någonting kan man ju förstå själv, måste man ha allt serverat på ett silverfat eller kan man försöka tänka själv???
     Att denna text handlar om friska människor är väl inte raketforskning!

  2. Det är ju inte det hon påstår heller, hon pratar inte om människor med sjukdomar utan om vanliga friska människor. Jag har också struma, Hashimotos tyreodit och sen jag började äta normalt och sluta ”banta”, leva på lågkolhydratkost osv samt träna hård styrketräning så har min ämnesomsättning kommit igång rejält. Bra mycket bättre effekt än vad enbart levaxinet gav.

   Så jo, Olga har nog tagit reda på fakta innan ”hon påstår saker”.

   Och om du faller utanför denna texts ram, varför då ta åt sig så hårt?

  3. Hördu du, det där är ingen ursäkt – Jag lider själv av underfunktion i sköldkörteln dvs. hypotyreos och kommer att käka thyroxinhormon för resten av mitt liv, men förutsatt att medicindosen är korrekt så fungerar jag som vem som helst. Går regelbundet på kontroll och har haft samma dos i snart 2 år. Då jag fick diagnosen var det kämpigt, men nu har jag gått ner alla kilon igen. Har idag en fettprocent på 14 (!), så problem med övervikt behöver man inte nödvändigtvis ha fastän man lider av hypothyreos.

   1. Ingen ursäkt men en mycket adekvat anledning att kroppen går på lågvarv emellanåt. Alla människor är olika, kanske du blir påmind om det en dag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bara för att

Imorse var jag sugen på ngt annat än gröt. Sagt och gjort. Det blev en pannkaka!
5 äggvitor (köper flytande)
1 scopa casein (chokladsmak)
40 g kvarg ( jag kör med ICAs)
50 g blåbär
4 msk flytande honung
Kanel
Råkakao
1 tsk kokosolja (går bra med annat fett)

Blanda ihop äggvitorna med caseinet, stek pannkakan snabbt i oljan.
Bre över kvargen på ena sidan av pannkakan och placera blåbären på andra sidan. Stäng pannkakan och häll över honungen, krydda med kanel och kakao.

20130724-103812.jpg

 1. Grymt bra jobbat alla och tack för att du är en sån insperation åt mig och flera andra. Besök min blogg http://blogg.missme.se/my är hälso och skönhets bloggare för modesidan missme.se där kissie är delägare. Brinner verkligen för hälsa, träning, skönhet ich välmående. Så de vore jättekul och du/ni ville besöka den. Kram

 2. Eftersom casein och pp är lite olika i konsistensen, undrar jag om det går att göra med vanligt pp eller om det blir pankaka av alltihop?! ;-)

 3. Om man nu inte vill göra med casein eller annat protein pulver kan man göra pannkakan nyttig på annat sätt?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Dagens pass

Äntligen första passet på 2 v!
Pang på, körde överkroppen övning på övning, vilade vid behov- det blev inte ens cirkelträning- ngt värre. x4. Tunga vikter, inga 2-3 kg. Vi pratar uppåt 17 i hantelpressar, axellyft åt sidan med 7-8 osv. Fick världens pump, det var länge sedan jag kände mig så här.
Man är sällan så motiverad som efter semestern :-)

20130723-164936.jpg

 1. Riktigt inspirerande! Som blivande mamma får man höra mycket dumheter om att man aldrig kommer i form igen efter en förlossning och att magen aldrig blir densamma. Du får mig att känna mig så hoppfull och träningssugen! Tack!

 2. Jag har haft tre veckors uppehåll från styrketräning. Endast gått pw. Har kört igång nu men fy vad snabbt man tappar? !
  Jag tänkte att jag skulle köra samma vikter som tidigare och det var kämpigt. Klarade inte alla rep. Tar det lång tid innan musklerna vaknar igen? !

 3. Så intressant att höra vilka vikter du tar. Då har man någon slags referensram kring vad som är tungt. Tycker iaf jag är svårt att veta!

  1. Vill korrigera lite här: klart jag känner vad jag tycker är tungt. Vad jag menar är att det är lätt att nöja sig med vad jag tycker är tungt och sluta sträva framåt.

 4. Vad ska man träna för övni har om man vill få bort fettet där armen möter bröstet? Alltså det som blir när man har armen neråt? I kanten på BHn. Hahahaha vad svårt det var att förklara! Förstår du??

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Genius!

Otroligt snyggt och smart.
Har själv 3 par av Nike free och dessa känns knappt när man tränar, dessa är ett snäpp värre! Nike Free Flyknit.

20130723-121211.jpg

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vilan är över

Om ett par dagar!
Dags för en ny (höst)träningsperiod.
2 v av total vila gjorde kroppen bra så nu längtar jag efter mitt program och mina rutiner. Som vanligt efter ett uppehåll :-)

20130720-162751.jpg

 1. härligt! Tänkte exakt samma sak. Nu har ja två veckor kvar av sem och ska börja om igen sista veckorna o få in rutinerna. i höst ska ja lösa gymkort bredvid jobbet o få in iaf 3 pass i veckan på gymmet med styrke och sedan kondition hemma resten.

 2. När jag såg din rubrik, så tänkte jag att japp, nu är min vila också över! Den har varit lång pga sjukdom och skador. Men nu så är det dags!! Du är en stor inspirationskälla, tack för din trevliga blogg och sida på fb. /Ulrika

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Trots

En massa mat i form av glass,pasta,sushi, Burger kring, vin, mackor och liknande under en veckas tid (senast igår) så har kroppen tagit det bra. Magen imorse var i kanonform. Inget är svullet och vattnigt.
Min filosofi är att man måste vila kroppen under semestern (vi pratar om 1-2 v) , inte träna ÄNNU mer. Äta det man vill. Har man lärt sin kropp att fungera väl och inte krångla med sin ämnesomsättning (t ex underäta eller utesluta kolhydrater) så klarar man sig galant.

20130716-102030.jpg

 1. Skönt att man kan ta semester ett tag och ändå se lika fit ut. Inspirerande!

 2. Vad anser du om den senaste trenden 5:2? Hade varit intressant att höra din åsikt, är det bara nyhetens behag?

 3. Fört vill jag säga att jag verkligen älskar dig blogg och följer troget!!

  såå Jättefin och bra blogg du har. Skulle vara kul om du ville gå in på min, jag brinner för fitness och hälsa. Är mitt i min karriär som riktar sig mer och mer mot just kost, hälsa och träning.

  Mvh my :)

  http://blogg.missme.se/my

  Bloggare för en jättebra modesidan där du kan hitta en massa fint till dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ytterligare ett tips

Keso i Spanien!
Vet att många som bor i Spanien har svårt att hitta produkter motsvarande svensk keso som har bra innehåll men here we go! Hittade det för ett år sedan, funkar kanon.

20130712-092144.jpg

 1. Jag är i frankrike, letar och letar efter både keso och kvarg men hittar det inte. Någon som vet vad det heter eller om det kan finnas?

 2. Jag var i Spanien i början av Juni och hittade kvarg (hette nästan likadant…) i den lilla butik som låg granne med hotellet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Utomlandstips

Ett tips till er som reser så här års: grekisk yoghurt med 0% fett. Högt proteininnehåll och bara 57 kal per 100 g. Ungefär som ICAs kvarg, min personliga favorit.
Man kan köpa samma yoghurt även i Sverige men det är få affärer som tar in den.

20130710-194016.jpg

LOADING..

Favorit i repris!

Passa på nu tjejer! Prenumerera på Mama och ni får min bok på köpet- kan det bli bättre än så här?

7 nr av mama + ”Träning för nyblivna mammor” för endast 159 kr (+ porto 39:-)

För att ta del av erbjudandet, klicka HÄR.

 1. Jag gjorde detta vid förra erbjudandet men tyvärr har jag fortfarande inte fått din bok för den är slut. Konstigt att man kan starta ett nytt erbjudande då? Finns din bok upptryckt igen?

   1. Hej på er!

    Det stämmer att boken varit slut på lagret, men nu är nya på väg till oss och kommer att skicka ut till alla inom två veckor. Det gäller alltså de som hoppade på erbjudandet förra gången, men som inte som fått sin bok ännu, och de som beställer nu. Vi beklagar självklart förseningen jättemycket!

    Soliga hälsningar
    Anne, webbredaktör mama.nu.

  1. Håller fullständigt med! Har pratat med pren.service flera gånger men får bara besked att boken är slut och de vet inte när de kan leverera den. Mycket märkligt att starta ett nytt erbjudande nu. Rekommenderar de som verkligen vill ha Olgas bok att strunta i mama-erbjudandet och gå till en bokhandel istället

 2. Hur gör man för att kunna ge bort prenumerationen till någon och att
  fakturan skickas till mig!?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rösta NU!

Grattis till er alla som kom i mål- eller i alla fall kommit närmare era jeans-mål!

För att se deltagarna från utmaningen för 2 år sedan:  klicka HÄR (nr 40 vann)

Utmaningens längd var 8 veckorAlldeles lagom med tid för att man ska få resultat.

Vem har kunnat delta? Vem som helst! Det spelar ingen roll om ni är mina kunder eller om ni kör eget race eller enligt min bok ”Träning för nyblivna mammor”. Valet är helt fritt!

Jag valde ut dem 30 som jag tycker är de mest framgångsrika, sedan får ni läsare  här på bloggen och följare på Facebook rösta på dem 3 av dessa 30 som ni tycker har lyckats bäst med att komma i sina jeans.

Var är priserna? 

1:a pris: Presentkort på Stadium, värt 5 000 kr

2:a pris: Presentkort på Stadium, värt 3 000 kr

3:a pris: Presentkort på Stadium , värt 1 000 kr

Du kan rösta en gång så rösta med hjärtat.

Det har kommit över 100 före och efter bilder, det har varit otroligt svårt (nästan omöjligt!)  att välja ut 30 st men nu är det gjort.

Grattis till er ALLA som deltog, till hösten tar vi nästa omgång!

[poll id=”6000″]

LOADING..

All or nothing mentalitet

– äter bra måndag till onsdag: onsdag kväll tar jag ett glas vin, det är ju lill- lördag, eller hur? Mysigt ju!

– torsdag kväll fortsätter mysa med ngt ”lätt”

– fredag kväll är det fredagsmys, vin, ost, kex, dessert och allt detta till ”Let`s dance”. Börjar ha dåligt samvete.

– lördag morgon: shit! jag kan lika gärna fortsätta, jag har ju redan förstört allt.

– söndag: köper bra mat hem- hej, det kommer alltid en ny vecka!

Måndag: repeat upplägget.

Fundera nu över detta:

– du måste ställa in dig på att du kommer aldrig att äta ”perfekt”. Du måste inse att det kommer alltid dyka upp saker och ting som man inte har kontroll över. Istället för att bli besviken på dig själv, vänd detta till  ”ja det hände – so what!”. Förvänta dig att inte vara perfekt.

– vad är det exakt du vill ha? vad är det som är viktigt för just dig? Vill du packa på dig en massa muskler? ät efter det, vill du vara hälsosam- utgå ifrån det, vill du se ut som värsta fitnesstjej- håll dig till det. Alla dessa upplägg -som du förstår- kräver olika former av ansträngning. Men du måste acceptera ditt eget val.

– en kaka gör ingen skillnad, men däremot en påse

– se fram emot ditt ”fall”. Hinder gör oss starkare, eller hur? OCH återigen- ingen är perfect.

 

 1. Jag har alltid haft en ”allt-eller-inget”-mentalitet till tidigare i våras när jag insåg att man faktiskt kan ha balans, och det blev så mycket skönare för psyket när man inte har kravet på sig själv att gå all-in eller skita i det totalt. Bara för att jag äter dåligt en måltid nu så behöver inte nästa måltid också vara dålig. Förut så fortsatte jag liksom i det dåliga ekorr-hjulet för ”skadan var ju redan skedd” – men nej, en gång är visserligen en gång för mycket men på det stora hela så kan man väl ha överseende med att en måltid/val blir dåligt på en hel vecka när man kan göra så himla många andra bra val alla andra dagar. Så nu har jag börjat fokusera på det jag gör rätt och bra istället, so what om jag tog pizzan när jag tränade alla mina uppsatta pass den här veckan samt faktiskt var stark nog att avstå tårtan på jobbet! :)

 2. Du skriver så bra ! Roligt att läsa och ofta mitt i prick, troligen för det flesta.
  Gillar när folk säger som det är utan att linda in saker :)

 3. Tack för de orden Olga! jag är en all or Nothintjej som alltid får ångest om det inte går som jag vill när man ska bort och äta tex. Tack tack taaack

 4. Precis …så är det …det är JAG …jag vill så mycket och hoppas bara att allt ska falla på plats inte minst med maten :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Snabba kostfix!

Här är snabba och bra tips till er som har bråttom men ändå vill äta bra , ha koll på kalorierna, proteinet, näringen och hålla formen:

– ha en bra matbredare, den behöver inte vara stor men som du kan ta med dig oavsett om du är på jobbet eller reser. Så otroligt lätt att göra smoothies på proteinpulver ,kvarg, banan och mjölk. Bara ett exempel. Den här är mycket enkel OCH billig.

– köp färdiga sallader, dvs påsar med spenat, ruccola, säsongmixar

– ha alltid kokta ägg liggandes i kylskåpet. Bättre proteinkälla kan man leta efter.

– ha alltid kycklingbröstfilén liggandes i kylskåpet. Samma som i fallet med äggen: kanonbra proteinkälla med få kalorier.

– ytterligare en ok proteinkälla är från charkuteri : kalkon, rostbiff, skinka. Inte den perfekta proteinkällan pga saltet och tillsatser men ändå ok. Har alltid rostbiff med mig i fall ”jag har inte tid att laga min mat” tillfälle dyker upp.

– gör proteinpannkakor och frys: 2 äggvitor blandas med proteinpulver och steks i kokosolja. That´s it. Servera med äppelbitar- linda in äppelklyftorna i pannkakan.

– ta med frysta bär/frukt/grönsaker- finns många olika kombinationer där ute. Jag personligen gillar frysta körsbär. Jo, inte upptinade men just frysta.

 

 

 

 1. Olga! Jag har köpt din träningsbok för nyblivna mammor, tycker den är så otroligt bra! Jag undrar om det är några av träningsprogrammen man kan träna som gravid? Jag försöker nämligen för tillfället att bli gravid och köpte boken i förebyggande syfte och för att tighta till kroppen sedan min förra graviditet för drygt 2 år sedan. Tack för en superblogg!

 2. Undrar också vilket proteinpulver du skulle rekommendera till ovan recept.
  Har ett DietFuel från MM Sport (vanilj) men har väldigt svårt för bismaken. Skakad ned vatten efter träning är någorlunda ok, men att använda i annat blir mindre bra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Förvaringstips: lätt att ta med

Hittade den perfekta förvaringspåsen!
Man behöver inte längre stå där och mecka med att stänga påsen, bara ”limma ihop” den och voila- tätt!

20130507-141818.jpg

 1. Hjälp tränar mkt men vikten konstant. Hur bör en bra matdag se ut? Är 160 cm 71kg. tränar crossfit 3gg/v

 2. Måste då rekommendera en ännu bättre påse (enligt mig :) från Toppits, det är med Zipper stängning. Finns i 1 och 3 liters och jag använder knappt några andra påsar. De är helt täta när de är stängda (man kan fylla dem med vatten om så önskas). Strålande tex om man har barn som ska ha resgodis i bilen, tåget, flyget, de öppnar och stänger lätt själva och inget spill!

  Själv har jag bla blandade nötter i en på jobbet, hårdkokta ägg i en påse i väskan, matsäcks mackor till barnen osv

  Förlåt om jag låter fanatisk men jag skäms inte, jag älskar dessa påsar :)

  Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..