Ibland önskar jag

att det inte skulle finnas så otroligt många hälsotidningar. För då skulle det blivit mindre förvirring bland de som läser dessa.

Då skulle inte folk börjat blanda ihop nyttig mat med maten för viktnedgång, kosten för viktnedgång och kosten för viktnedgång och träning eller det klassiska- hoppa runt olika upplägg.  För att Topp Hälsa says so eller Fitness Magazine i sitt senaste nummer. Det som sucks ännu mer- är att artiklarna skrivs av journalister med zero kunskaper i ämnet. Det gäller ifs inte bara journalister- även inom träningsbranschen ger sig tränarna på fallen där de inte har kunskaper om. Det som fungerar för en 20 årig kille funkar inte på en 35 årig tvåbarnsmorsa.

Det man ska göra klart för sig själv är varför man gör enligt det man gör.Vad är tanken bakom?Vad vill du exakt? Hur går det ihop med ditt liv med barn och allt? Läser du en blogg som är skriven av en 25 åring utan barn och ansvar och imponeras av det hon gör och hur hon ser ut ? Hur ser du likheterna här? Du på snart 40 med tre barn och heltidsjobb kan väl inte köra enligt samma tempo och upplägg? Eller du kan men det blir crush and burn inom 3 veckor. Be real.

Jag önskar ibland att författarna till kostböckerna visade sina ”då och nu”. Seriöst- jag vill se Kostdoktorn i kallingar eller Ulrika Davidsson i sportbh och 3 kvartsbyxor. Jag vill se att det de pratar om fungerar. Jag vill inte veta om diffusa ”jag mår bättre” utan jag vill ha konkreta bilder, svart på vitt. Det är lite intressant det där – hur blint folk litar på metoden utan att kolla upp hur författarens egen erfarenhet inom ämnet ser ut.

Det jag efterlyser är lite mer kritiska ögon och öron!

 1. Intressant av dig Olga att du bara vill se resultat på utsidan. Jag tycker att ni ska jämföra insidan också. Blodsocker, kolestrol m.m

 2. Hej Olga!

  Jag äter enligt LCHF även om jag inte kör så strikt variant.

  Jag var slank innan jag började med LCHF för ca 9 månader sen och har vare sig gått upp eller ner i vikt, vilket jag också är glad för.

  MEN jag har inte haft migrän eller ens vanlig huvudvärk mer än 2 ggr sedan jag började äta LCHF, vilket jag hade ca 3 ggr per vecka då jag åt mer GI likt med två lagade mål mat om dagen samt frukost och två mellanmål. Dessutom har jag en mycket lugnare mage idag och känner mig allmänt friskare och piggare! :)

  Tänkte bidra med goda efftekter av LCHF som alltså inte är viktrelaterade.

  Men det är bra att vara kritisk!

 3. För mig är kosten ett sätt att må bra. Jag väljer lågkolhydratkost för det. Jag mår bra och jag har BMI på 31. Jag har för stort midjemått, jag har för mycket fett enligt tabellerna, jag har valkar och dubbelhakor. Jag joggar 2-3 mil i veckan, jag tränar kamsport, jag cyklar en mil om dagen.

  Jag äter och tränar för att må bra, inte för att bli snygg. Och för första gången i mitt vuxna liv mår min kropp bra – efter dryga 25 år med jojobantning och ständigt dåligt samvete har jag hittat en kost som är bra för mig – LCHF.

  Allt handlar inte om utseende i kallingar.

 4. Men vad tusan. Olga…
  Vad är det för trams du frågar efter?
  Tror du att syftet med att hålla diet är att få snygg mage och se bra ut?
  Sluta upp med kroppsfixeringen! Leta upp väsentligeterna i livet.
  Jag är en 63-årig f.d överviktig diabetiker som kört LCHF i ett halvår. Gått ner 20 kg, snart nere i normalvikt, och slängt hälften av medicinen. Alla tråkiga diabetessymptom har försvunnit. Jag mår numera toppen!
  Men tror du att jag är snygg så har du fel. Skulle inte göra mig alls på ett foto i kalsonger. Men det struntar jag i. Sexpackmage har ingen relevans alls.
  Hur tror du att jag skulle hittat LCHF om ingen skriver om det?

 5. Orka…….om man inte tycker om d Olga skriver så läs en annan blogg som ni/du tycker bättre om, svårare än så är e d väl inte?!

  Jag är jätteglad att ja hittade Olgas blogg, hennes metod funkar för mig!

 6. Jag säger bara herrejösses när man läser alla kommentarer. Alla har olika åsikter, och alla är vi olika. Vi lever väl i ett Sverige med yttrandefrihet? Jag läser! Jag håller med vissa men inte andra and that´s it (oj nu vart det visst lite svengelska).

  Herregud! Tagga ner lite. Olgas metod funkar! Iaf på mig och jag har hållit på läääääänge med alla dessa olika metoder. Och ja, det är tok för svårt o sålla all info man får i alla dessa tidningar och böcker.

  Hon har en så rätt bra affärsidé med PT online. Jag har inte tid o åka runt o träffa en PT just nu och det här passar perfekt. Hon kan! Hon vet och hon ska vara God Damn Proud Of It!

  Förresten tycker jag det är lite kul när du kör svensk-engelska.

  Piece to the people!

 7. Du har en poäng här med mer kritiska o granskande syn, och jag har alltid hävdat att det är dumt att tro att en kost ska passa alla. Du bör kanske inte ens själv äta samma kost hela livet för vi ändras med ämnesomsättning och hormoner, viktigt att finna sin kost som ger balans och inre styrka. Det har jag gjort och ställer gärna upp på din utmaning för jag förstår din poäng! För det finns inte en modell för hur vi ska se ut, en del bygger muskler lätt o är mer slimmade medan andra har kraftigare benstomme, långsammare ämnesomsätting och lite rundare figur. Det finns inte ett rätt sätt – vilket du inte säger här heller.
  http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/vilken_inspiration

 8. Varför alla kommentarer om överviktiga pts, instruktörer o annat? Sen när finns det bara 2 kroppsalternativ = smal och vältränad eller överviktig??? Hört talas om normalviktig??? Man kan vara en väldigt snygg och hälsosam storlek 38, 40, 42 (förutsatt att man har längden som passar till storleken förstås) men det finns ganska många steg mellan ett sexpack och en ölmage!!

 9. Håller med Ulrika, man behöver inte vara en speciell storlek för att vara hälsosam (även om man såklart helst vara normalviktig men det spektrat är ju ganska brett), du kan se ut som hälsan själv men vara väldigt ohälsosam och tvärtom. Och bara för att man kan o vet allt om hur man ska äta och bete sig så behöver inte det betyda att man lever så själv, man kanske har ett intresse av ämnet, gör sitt bästa att följa det i vardagen och mår bra, och är nöjd med det. Alla eftersträvar inte att vara fitnessmodeller eller trådsmala. Så hur man själv ser ut säger ju faktiskt inte speciellt mycket om metoden man förespråkar.

 10. Vilket fruktansvärt samhälle vi lever i när man kallar en normalviktig person med kurvorna på rätt ställe och muskler för ”mullig”. Har de undernärda modellerna (som dessutom måste retuscheras på fotona) verkligen blivit mallen för vanliga människor?

 11. Jag har inte läst någonstans att Olga skrivit att Ulrika är fet. Däremot uppfattar jag det som att Olga efterlyser resultatbilder; hur ser kroppen ut efter GI-dieten? Det är inte samma sak som att säga att någon är fet.

 12. Annie: det diskuteras även utseendefixering och trovädighet i det man lär ut, och det va det jag gav svar på.

 13. Vill oxå lägga till att om jag går till mig själv sån att om någon ska undervisa mig i något så vill jag att dem ska bevisa att dem kan och lever som dem lär…. Skulle ärligt talat ha svårt att träna för en PT som inte ser vältränad ut.

 14. Okej, my mistake om Lilian Magnusson. Jag håller med dig helt, det är ju inte vi andra som är konstiga för att vi inte klarar det utan hon som är, kanske inte konstig, men inte som alla andra heller.

 15. Jag vill må bra, hitta balans i livet! För mig är utseendet jätte viktig, jag vill vara vältränad och smal, vilket jag tror dem flesta vill. Därför tycker jag Olgas blogg är den bästa, för hon är ärlig med det och talar om att med träning och den kosthållningen som hon tror på kan man få synliga och bra resultat – se bilder på henne själv och hennes kunder! Det peppar mig och jag hade förmodligen aldrig trott att det gick att se vältränad ut efter att varit gravid, fet och slapp!

  Keep up the good work Olga!

 16. Maria LW, vilka syftar du på då? Tycker det är lite elakt säga att vissa författare minsan inte ser så fräscha eller vältränade ut. Och om jag skriver en GI-kokbok, måste jag då posera i bikini på omslaget för det? Om jag gått ner 30 kg men fortfarande har 20 kvar, är inte det jättebra ändå? Och fräsch, jaha så är man då typ +50 eller så bör man inte synas alls? Eller om man råkar vara född lite ful.
  Utseendefixerad kanske?

 17. Magdalena: Förlåt att jag ”hoppade på” dig. Du trampade på en öm tå. Inte min mening att låta det gå ut över dig. Men jag uppfattar det som att vissa människor i min närhet inte förstår hur hårt jag jobbar, och att mina resultat inte är lika mycket värda för att jag inte va supertjock från början och för att jag har en personlig tränare (Olga PT Online). När jag läste din kommentar så utgick jag därför ifrån att du tyckte att olika personers träning är olika mycket värd. Ber om ursäkt.

  Cissi

 18. Olga Rönnberg,
  Det är nu andra gången jag läser en massa kommentarer om mig och mitt utseende på din blogg och på Kostdoktorns blogg.
  Jag blir väldigt ledsen och förbannad att du uttalar dig om min kropp, att jag är fet och otränad och andra påhopp! En del av dina kommentarer är så grova att Kostdoktorn har gått in och raderat dem.

  Vi har aldrig träffats och du vet ingenting om hur jag lever, äter och mår och har ingen rätt att uttala dig på detta vis som du gör.
  Jag förespråkar en hälsosam kost med naturlig mat och lite kolhydrater genom mitt arbete som kostrådgivare, kokboksförfattare och föreläsare. Jag skriver inte böcker om träning utan försöker att inspirera många människor att ändra sin livstil till det bättre. Om du nu stör dig på detta och vill att jag ska se ut som ”Anna Anka” så kan du hålla det för dig själv. Jag tror tvärtemot det du skriver att jag står för folkhälsa och många kan känna igen sig i mina böcker.
  Hälsa är inte alltid att ha 36 i storlek och ha en supervältränad kropp! Hälsa är att ha en normal vikt, vara stark i kroppen, att inte behöva äta mediciner, att vakna pigg och ha energi hela dagen. Det är detta jag försöker sprida med mina böcker.
  Motion och träning är jätteviktigt och jag tränar 5 ggr i veckan i form av styrka, spinning, dans, skidåkning och PT. Jag lägger ner väldigt mycket tid på att röra mig och vara aktiv både själv och med mina barn.
  Mitt råd till dig Olga, är att vara lite mer försiktig i dina uttalanden och tänka på att det du skriver faktiskt kan göra någon ledsen.
  Med vänliga hälsningar Ulrika Davidsson

 19. Jag håller med Debbie, jösses vad folk verkar aggresiva idag :-)
  och som vanligt så skriver Olga läsvärda saker och får mina ögon & öron kritiska ;-)

 20. Håller med. Det är stor skillnad på vilka förutsättningar man har som mamma jämfört med innan. Innan jag fick barn gick jag på gymmet 4 gånger/vecka. Jag gick på step- pass eftersom jag älskar det. Jag hade inga större mål med min träning eftersom jag var smal och i bra form (som jag uppfattade det). Jag ville ha kul och bli svettig. Jag gick även dagliga promenader på ca 1 timme, för att jag älskade att promenera och såg det som bra motion, inte för att bli smal eller så.

  Spola bandet fram till nu när jag har två barn plus övervikt. Jag har inte alls tid att hänga på gymmet 4 gånger/vecka. Jag har inte tid att passa tider på gymmet, dvs jag kan inte längre gå på step och andra pass. Jag har heller inte tid att promenera varje dag i timtals (barnen sitter inte i vagn och orkar såklart inte PW!).

  Jag känner mig helt lost. Innan visste jag hur jag skulle träna och jag har försökt i flera år att ”ta mig i kragen” och komma igång med mitt gamla ”program”. Jag har varit medlem på gym i flera år men aldrig haft tid att gå dit. Nu har jag äntligen betsämt mig för att träna hemma, med fokus på resultat. Inte bara som en hobby eller tidsfördriv, så som det var förr. Nu behöver jag faktiskt bli smalare och starkare på riktigt.

  Det är viktigt att se till sin livssituation och inte jämföra sig med andra och hur man själv tränade förr. Jag kan önska att jag kunde ta sovmorgon och åka till gymet och träna BP kl 10 som jag gjorde på helgerna förr, men idag funkar det tyvärr inte. Jag måste hitta nåt nytt.

 21. Precis det du skriver om har jag funderat länge över. Jag tycker många av författarna till diverse ”hälsokokböcker” tex GI och LCHF ser varken fräscha el vältränade ut. Det är så att man undrar om deras medtod verkligen fungerar. Den du nämner ser ju faktiskt lite mullig ut i mina ögon.

  Har kollat runt på en hel del olika träningsbloggar, och de flesta skrivs ju av unga tjejer utan barn som har all tid i världen att leva på gymmet och ute i löpspåret.

  Tur att du finns Olga, som verkligen kan din sak och som förstår dig på oss mammor. Och jag gillar verkligen att du ifrågasätter och är så himla ärlig i dinna inlägg.

 22. Så budskapet blir mer trovärdigt ju bättre man ser ut i underkläder? Kostdoktorn har väl alltid haft en hälsosam vikt, och bilder på Ulrika har väl cirkulerat före/efter hennes viktnedgång. Ingen av dessa fokuserar ju på träning, utan kosten. För alla kanske inte magrutor är det viktigaste?

 23. Cissi: Jag tänker inte alls att det har med motivationen att göra utan helt enkelt för att det kan vara (jag skriver inte ÄR för det finns de som får platta magar efter två veckor efter fl) stor skillnad på en mage som inte dragit ihop sig än och en mage som haft tid att dra ihop sig i några månader/nåt år. Jag som är ganska bra på att jämföra mig själv med andra vill därför veta om en mamma startar på noll eller om det är en mamma som födde barn för 1 år sen. Kan man få så fina resultat 3 mån efter fl eller är det resultat från 6-10 månader efter fl?

  Såklart har inte alla här fött barn men vi är ändå en del morsor som hänger här av den anledningen!

 24. Tack Olga! Vila blir det ;)

  Varför är folk på krigsstigen? Är det jantelagen här som smyger in? :)
  Får inte en person ha framgång utan att folk skall kommentera små saker som ”svenskengelska”? Läs inte om det stör dig Mia.
  Eftersom du vill att det skall vara upp till bevis så måste du tro på det Olga skriver för att det är uppenbart att du vill ha FREE HELP. Annars utsätter man sig inte för något om man inte tror på det. :)

  Gott humör smittar av sig! So PEOPLE CARPE DIEM AND ENJOY YOUR DAY!
  Peace – Over and Out! :) :) :)

 25. Hej Olga!
  Jag undrar vilken/vilka böcker man ska skaffa sig nu när man inte har nån vetskap om vad som innehåller snabba och långsamma kolhydrater och lika så vad som innehåller proteiner.
  Bra böcker helt enkelt så man kan börja äta rätt!
  För just nu så är jag väldigt säker på att jag äter helt fel och därför blir de inga resultat av min träning.
  Tipsa gärna om flera, då en del inte alltid finns.
  Tack för att du insprerar mig att bli nöjd med mig själv!
  Kram

 26. tänkvärt. Speciellt för en som jag, som har en nästan fanatisk tävlingsinstinkt och ska jämföra mig med alla – oavsett om de är 20, utan barn och utan nagra masten, eller om de är 40 med alla ‘tillbehör’. Haller ocksa med om att manga journalister skriver om saker som de inte vet ett dugg om. Speciellt i kvällspressen, men även i de stora dagstidningarna. Jag har källsorterat all träningsinformation och jag har beslutat att bara välja en – Olga. Varför? Därför att jag har märkt att hennes rad funkar och är realistiska även för en 33 aring med barn och heltidsjobb.

 27. Olga jag köpte den här polska osten du tipsa om , twarög…förlåt men fy vad illa den smaka! Jättesur! Steker du den så bara ”ren” det gick ju inte att äta=(

 28. Bra ide! Upp till bevis!
  Jag äter LCHF sedan 1½ år. Tränar styrketräning 2ggr/ v med PT samt tränar 1gg/ v.

  Jag är 42 år, 176 cm lång och väger 74 kg. Gissningsvis drygt 30% kroppsfett, ska snart göra en Bodpod mätning för att få exakt mått.
  Jag har precis uppmanat Kostdoktorn att anta din ”utmaning” och jag är själv med på den.

  Vart ska vi skicka bilderna?

 29. Magdalena: Förklara gärna varför du tycker det.

  Mina tankar blir direkt.. är det lättare att köra ett gympass så svetten lackar om du har ett barn på 9 månader eller ett barn på 4 år? När krävs det mindre motivation? Hur gamla måste barnen vara för att man ska HOPPA upp ur sängen kl 05 och powerwalka? Är det lättare att hoppa över chokladen om mitt barn är 3 år eller 1 år?

 30. @Magdalena: Olga tränar inte bara mammor så då vet jag inte hur ”tid efter förlossning” skulle räknas. :-)
  Mina egna före-bilder ser väldigt lika ut de som varit gravida, och jag har INTE varit det. Har ändå väldigt putig degmage och fläsk som väller ut över träningsbyxorna och gäddhäng…
  :-)

  …och Mia, jag gillar de engelska uttrycken! :-)

 31. En till sak. Nån skrev om hur om bilderna före och efter borde tas, det vore mer intressant om det stod hur lång tid efter en förlossning bilderna är tagna tycker jag!

 32. John, jag förstår vad du menar…lever med människor runt mig som är grymma på träning! För ”vanliga människor”…
  Det handlar inte alltid om hur man prioriterar. Vi mammor behöver rehab träning och fortsatt fokusering på coreträning livet ut.
  Mig veterligen är Olga den som sitter på denna kunskap här i Sverige.
  Självklart kan man hitta tid att träna om man vill! Utmaningen kan dock vara olika stor beroende på var i livet man befinner sig.
  I mitt fall sänkte Olga ribban vad det gällde träningen för jag tyckte att jag borde klara nästan lika mycket som innan jag fick barn. Jag önskar att varje gym skulle ha en mammainstruktör…men det kanske kommer…

 33. Bara en liten petig anmärkning här – varför så förskräckligt många engelska uttryck? Känns överdrivet, ingen uttrycker väl sig så. Ett och annat stavfel måste man ju kunna tåla, men haranger av ”svengelska” är inte läsvärt.

 34. Jag håller med, men det är ju i det närmaste ohållbart. Att bara människor som själva löper hela linan ut skulle få hålla på med sina jobb är ju önskvärt men så är det ju inte. Då skulle bara folk som har barn få jobba med barn, folk med bra ekonomi bli revisorer och folk med högt rättspatos få jobba med juridik tex. Jag tror däremot att ‘leva som man lärt’ frekvensen är väldigt hög hos personliga tränare iaf vilket är skönt. Men det är klart att det är svårt att veta vart man ska vända sig för råd, man ska ju inte behöva gå en universitetsutbildning för att kunna träna rätt.
  På tal om journalister så skickade jag en fråga till redaktionen på tidningen iForm för några veckor sedan där jag undrade om det bara jobbar journalister där eller även folk med forskarutbildning eftrsom de skriver om den senaste forskningen. Det krävs ju en del kunnande att granska vetenskapliga artiklar så jag tyckte frågan var relevant. Har inte hört ett ord från dem.

 35. Sanna
  jasså,det stod löpare inte löperska. Hon ahr dessutom 3 barn och inte fyra plus kör två pass per dag plus egen tränae på det. – kollat.Nåja, det blir nog surt för en icke utsövd ammande morsa höra det där i viket fall som.

 36. Så sant. Det viktigaste är väl att man bestämmer sig för en grej och kör på den och inte blandar som i ditt exempel förra veckan. Typ blandar lchf med havregryngröt och bananer. Båda ses ju som nyttiga i de olika ”lägren” men inte tillsammans:)

 37. John
  ja du, det är MÄN vi pratar om och det är väl välkänt att det är morsor som drar tyngsta lasset hemma med amning, matning, städning , matrygsäckar el har jag fel? Kan inte du ta reda på hur vältränad hans FRU är? Fair enough?

  Jessica
  valkarna (eller uteblivna valkar på efterbilderna) syns nog oavsett om man står 1 m ifrån kameran eller 3? vad blir nästa grej? att de ska klä av sig helt för att det verkligen verkligen ska synas? man får faktiskt tro på det man ser oavsett 1 meter eller 3 meter.

  Debbie
  skulle nog vilat

 38. Inte första gången som du tar upp något som jag precis suttit och funderat på samma dag!! För en som inte har någon kunskap alls så är det jätteförvirrande med alla dessa råd, dieter, träningsformer, upplägg. Skulle man försöka följa alla eller blanda dem så skulle man förmodligen inte komma någonvart. Vad synd att träningstidningar inte håller högre kvalitet än så. Det vore ju roligt att läsa något som kan inspirera en ännu mer. Och så sant så, detta med att man skall tänka på sina egna förutsättningar innan man jämför sig med någon skinny 20-årig bloggerska (påminnelse till mig själv ;)

 39. All träning och alla andra mål också för den delen handlar väl ändå om prioriteringar? Man blir ofta förvånad över hur mycket man hinner med om man bara vill.

  Jag vet en väldigt duktig löpare som är runt fyrtio med familj och 4 barn som tränar i snitt 4-5 gånger i veckan. Man kan gå upp tidigt, man kan träna på lunchen och man kan hoppa över ”egen-tiden” framför TV:n på kvällen som oftast inte ger ett skit i utbyte.

  Resultat uppnås genom en gedigen satsning och en stark vilja. Oftast inga som helst problem för den med självdisciplin :)

 40. På tal om bilder. Kan inte du be dina kunder ta sina före och efter foton på samma sätt. Det blir lite missvisande när före bilden är tagen jättenära och den andra en meter bort med t.ex. ena armen ute. Det är jättekul att se dem, missförstå mig inte, men det skulle synas mer om de var mer identiska.

 41. Därför är det skönt att läsa din blogg för att vi alla vet att du sitter både med kunskap och erfarenhet. Plus med alla bevis!!!

  Tänkte fråga dig om du har tid att svara så skulle jag uppskatta.
  Sen jag fick min lilla tjej i september så har jag varit frisk och ingen förkylning, men förra natten kändes det i halsen och nu känner jag i min kropp också.
  Om jag känner det i kroppen skall jag avstå från kettlebells pass i ngr dagar? Kör kettlebells med spinning och vilka resultat jag får, det är helt otroligt samtidigt som jag kör dina ME övningar och plankor kan jag inte leva utan! ha ha ha
  Olga, du är verkligen en inspiration och tack vare denna blogg som man kan få en kick när man är lite down low :)
  Ha en härlig torsdag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..